Minne hävisi karppaus ? Kysyy joku?

eimaksamitään

VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota myös karppaukseksi kutsutaan) on yli 200 vuotta vanha ruokavalio, jolla saa verensokerin hallintaan, ihminen laihtuu ja yleensä pääsee eroon myös elitapasairauksien oireiden hoitoon käytetyistä "turhista" lääkkeistä (kolesteroli, verenpaine, närästys, nesteenpoisto, insuliini jne...). Media ja virallinen taho sekä heidän edustajansa (mm. viralliset ravitsemusterapeutit) virheellisesti väittävät, että VHH olisi rasva- ja/tai proteiinidieetti, jossa syödään mielettömiä määriä rasvaa ja/tai proteiinia, vaikka näin ei ole.

Miksi?

VHH:ssa syödään ihan virallisen suosituksen mukaan rasvoja ja proteiinia, joka keskivertonaisella on n. 80 grammaa rasvoja ja proteiinia päivässä. Kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja syödään 500-1000 grammaa päivässä. Ruokavaliosta jätetään pois nopeat ja ravintoköyhät hiilihydraatit sekä tärkkelykset eli sokerit, viljat, riisi ja peruna.

Näinollen verensokeri pysyy tasaisena ja ihminen polttaa rasvavarastoja. Herkkujakin voi syödä kerran pari viikossa. Joten elämä on ruokavalion suhteen todella nautinnollista, eikä mistään tarvitse luopua.

Kirjastossa on lukuisia kirjoja, joista voi katsoa ruokaohjeita sekä myös internet on täynnä ruokaohjeita, joilla saat ravitsevaa ja maukasta ruokaa.



Lihavuus- ja sisätautilääkäri Sarah Hallberg johtaa menestyksekästä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perustuvaa laihdutusohjelmaa Indianan yliopiston sairaalassa Yhdysvalloissa. Hän puhui maaliskuussa 2015 TEDx-konferenssissa Purduen yliopistossa Indianassa aikuistyypin diabeteksen peruuttamisesta, hoitokäytännöistään ja tutkitusta tiedosta. Katso suomeksi tekstitetty video alta (kesto 18 min):

http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2015/05/peruutetaan-aikuistyypin-diabetes-video.html

20

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksijamiksi

      Suomalaisille on opetettu, että puuro, pasta, leipä, prosessoidut kasviöljyt (rypsi, rapsi, margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja peruna ovat sitä normaalia kotiruokaa, mitä pitää syödä runsaasti joka päivä. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä yliprosessoitu vilja.

      Kun proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien saanti on optimaalista, niin, ihminen pysyy terveenä, hoikkana ja energisenä. Eli syömällä oikein.

      Liikunnan osuus on vain noin 10 prosenttia painonhallinnasta, avainasemassa on siis ruokavalio. Ruokavalio ratkaisee jopa 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä, kasvamisesta (lapset), lihaskunnon kasvattamisesta ja ylläpidosta sekä lihasten palautumisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

      Liian monelle "tavallinen" kotiruoka on lisäainepitoisia ravinneköyhiä eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokereita, lisäaineita, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasviöljyjä (rypsi, rapsi, margariinit, kasvirasvakermat jne...), sokerisia muroja, sekä sokerisia maitotaloustuotteita. Tämä ruoka lihottaa ja sairastuttaa.

      Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja, sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Mutta pelkkä hiilihydraattien rajoitus ei riitä vaan ruuan laatu, ravinnesisältö ja myös koko ravintoketju ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

      Kun hiilihydraatteja ei ole muuttaa glukoosiksi, niin maksa muuttaa rasvaa glukoosiksi ja näinollen rasva palaa eli mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän laihdut.

      Ruoansulatuksessa hiilihydraatit pilkotaan glukoosiksi ja muiksi sokereiksi, jotta ne voivat imeytyä. Glukoosin ylimäärä varastoidaan lihaksiin glykogeenina. Pieni osa glukoosista varastoituu maksaan. Kun maksan glykogeenivarastot ovat täynnä, muuttaa maksa ylimäärän glukoosin rasvaksi elimistöön ja yleensä siihen vyötärölle haitalliseksi sisäelinrasvaksi.

      Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan. Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta, jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, niin tämä yhdessä rasvan kanssa lihottaa ja aiheuttaa metabolisia häiriöitä. Mutta, jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

      Oikea tärkkelyksen ja hiilihydraattien määrä ruokavaliossa riippuu terveydentilastasi, mahdollisesta painonpudotustarpeesta sekä fyysisestä aktiivisuustasostasi.

      Jotta ihminen voisi polttaa omia rasvavarastoja, tarvitaan lipaasi -nimistä entsyymiä. Lipaasi vapauttaa rasvan rasvasolusta. Insuliini ehkäisee lipaasiin toiminnan. Kun lipaasi ei toimi, niin lihominen jatkuu. Ratkaisu on yksinkertainen. Vähähiilihydraattien ruokavalio laskee insuliinitasoja ja aktivoi lipaasin, jolloin varastorasva siirtyy kierrätykseen ja energialähteeksi.

      Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta tulee elämäntapa (muistakaa erityisesti hyötyliikunta). Liikunta on se voima, joka pitää kehon kunnossa. Kaikki liikuntamuodot kelpaavat. Etsiytykää sellaisten liikuntalajien pariin jotka todella kiinnostavat. Pääasia, että nousette sieltä sohvalta. Muista myös riittävä lepo, uni ja rentoutuminen.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

      Kuulostiko liian helpolta?

      Hiilihydraattien, muun muassa sokerien, viljojen, riisin ja perunan määrän järkevä rajoittaminen on monelle erittäin helppo ja turvallinen tapa painonpudotukseen. Hiilihydraattien määrän rajoittaminen on nopea tapa myös joidenkin veriarvojen korjaamiseen, esimerkiksi maksa-, triglyseridi- ja paastosokeriarvojen.

      Laihdutus on järjetön bisnes, kun kaikki päivälehdet ja aikakauslehdet ovat viimeisen 30 vuoden aikana joka kevät, syksy ja talvi kirjoitelleet milloin mitäkin laihdutusopasta ja liikuntavinkkejä lehtiinsä, jotta lehti myy. Kauppa se on joka kannattaa. Ja tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Kun mitään uutta ei tapahdu ihmisen fysiologiassa eikä tule tapahtumaan, niin kerrataan vanhoja asioita vuodesta toiseen hiukan artikkelia muuttaen. Lisäksi kaikenlaista rasvasiepparipilleriä, laihdutusryhmää, ateriankorviketta, laihdutuspirtelöä, välipalapatukkaa ja vaikka mitä ihmeainetta myydään miljardeilla, jotta rasva palaa, vaikka kansa ei laihdu eikä tervehdy yhtään, päinvastoin.

      • osaat-sinä-valehdella

        ------pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä yliprosessoitu vilja. ----

        Taas täyttä huijausta tuokin teksti. Ruis ei todellakaan ole ravinneköyhää eikä yliprosessoitua. Ruis on yksi ravinnerikkaimpia ruoka-aineita mitä tunnetaan, erityisesti täysjyvänä.

        Viljan jauhaminen jauhoksi ei ole prosessointia laisinkaan eikä rukiille myllyssä muuta tehdäkään kuin jauhetaan. Väitteet yliprosessoinnista ovat siten tietoisia valeita. Jos haluat pysyä valeväitteessäsi niin kerro miten ruista prosessoidaan ennen tai jälkeen jauhatuksen.


      • Karppi-Pertti.Kemistä

        Hyvä kuvaus viljan matkasta pellolta pöytään:
        http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/elintarviketeollisuus/elintarvikkeiden-valmistus/viljatuotteet


    • deeykkönen

      Ei, mutta läski, pekoni, kuohukerma sun muut paskat kyllä on......

    • Yksinkertainen_asia

      VHH ja Veijon tyrkyttämä LCHF (rasvansyönteineen) on kaksi eri asiaa. VHH järkevästi toteutettuna on terveellistä.

      • opettavaveku

        Yksinkertainen_asia

        LCHF=VHH

        (olet todella yksinkertainen)


      • Yksinkertainen_asia
        opettavaveku kirjoitti:

        Yksinkertainen_asia

        LCHF=VHH

        (olet todella yksinkertainen)

        Tutkitaanpa kyseisiä kirjainyhdistelmiä jotka ovat lyhenteitä dieetin nimestä:
        - VHH = Vähähiilihydraattinen dieetti
        - LCHF = Low Carbon High Fat (suora suomennos: vähähiilihydraattinen korkearasvainen) dieetti
        VHH:n energiakorvaajana voidaan käyttää myös terveellisiä kasvirasvoja, mutta tyrkyttämässäsi LCHF dieetissä energiakorvaajana käytetään kovia eläinrasvoja. Eli kyseisessä tapauksessa dieetit eivät ole yhdenvertaisia eikä siis voida käyttää yhtäläisyysmerkkiä.


    • toden-tuntua

      Kyllä diabeteksen hoito ruokavaliolla on aina tunnettu mutta kyseessä on aivan eri asia kuin mitä te karpparit paasaatte. Oikea karppaus ei tunne laisinkaan sitä rasvan ahtamista kitaan mitä te markkinoitte.

      Jo isälleni opetettiin 30 v sitten, että ei pidä syödä leipää aivan mahdottomia määriä mutta neuvottiin siirtymään margariiniin. Ei siirtynyt ja tuloksena oli kuolio molemmissa jaloissa.

    • Vegaani

      Monet karppaajat ovat kääntyneet vegaaneiksi.

    • täytyytietääVeku
      • Mitä_syöt

        Mitä sitten syöt kun jätät pois leivät perunat riisin ym. Syöthän sinäkin kasviksia täydentämään hiilihydraatit, vai syötkö pelkkää (eläin)rasvaa ja proteiineja.


    • deeykkönen

      Oliko muuta ? Oli. Veijo on kaheli.

    • deeykkönen

      Juu ei kiinnosta paskan vertaa katsoa kajahtaneita linkkejäsi....menehän vähän voita syömään.....

    • näinsillekävi

      Karppaus hävisi kuten tapahtuu kaikelle huuhaalle. Aikansa ne kukoistavat mutta kokevat sitten luonnollisen kuoleman kun ovat paljastuneet huuhaaksi.

      • Laiskan_keino

        Karppaaminen oli heikkotahtoisten lihavien ihmisten helppo laihdutuskeino. Näillä ihmisillä ei ole pitkäjänteistä itsehillintää syödä vähemmän kuin kuluttaa.


      • vekusetävaan

    • vekuvaan

      Laiskan_keino

      Kerroppa omasi "tyhmän keino".

    • syökäärehuja

      "Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattamalla saa enemmän suojaravinteita. Tämän voi kuka tahansa todeta tutustumalla THL:n tietokantaan, josta suojaravinteiden määrät löytyvät."

      Viljat vaihdetaan kasviksiin, vihanneksiin, juureksiin, palkokasveihin sekä marjoihin. Niin johan paino putoaa, jos on läskiä ja kroppa voi 100 kertaa paremmin kuin ravintoköyhää leipää puputtaessa.

      Viljoissa ei tutkimusten mukaan ole yhtäkään ravintoainetta, mitä ei saisi muusta ravinnosta ja huomattavasti paremmin imeytyvänä. Monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa muista kasvikunnan tuotteista, joissa on huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin viljassa.

      Täysjyväviljan mahdolliset terveysvaikutukset on saatu esille vain ja ainoastaan vertaamalla ruista valkoiseen puhdistettuun vehnään.

      Jotkut ravitsemusasiantuntijat väittävät edelleen täysjyväviljaa välttämättömäksi terveellisen ruokavalion osaksi, mutta tutkimuksissa viljaton ruokavalio on ollut aina täysjyväpainotteista terveellisempi.
      https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/

      Viljaton ruokavalio on edullista ja ravitsevaa!
      http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html

      Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua niille ihmisille, jotka ovat yliherkkiä FODMAP-hiilihydraateille ja heitä on paljon (joidenkin arvioiden mukaan 30% suomen väestöstä).

      Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut saattavat aiheuttaa ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat).

      Lisäksi täysjyväviljojen kuoressa on kasvia itseään suojaavia myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi suolisto-oireita.

      Jos ruis ja täysjyvä olisi oikeasti niin terveellistä, kuin meille suomalaisille on uskoteltu viimeiset 40 vuotta, niin miksi sitä ei syödä terveystuotteena Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, vaan siellä syödään pääosin valkoista vehnää?

    • savonsalonveku

      VHH suosio vaan kasvaa koko ajan.

      • Mistä_johtuu

        Ohoh - oletko siirtynyt LCHF:stä VHH:n mannekiiniksi!


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2576
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1176
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe