Harrastajia?

Tee.se.sitten.muka.itse

Taannoin jossakin joku elektroniikkaharrastaja harmitteli, ettei mistään saa elektroniikkaromua mistä voisi purkaa komponentteja omaan käyttöön. Niitä kun ei enää välttämättä saa ostaa mistään ainakaan kohtuuhinnoilla ja yksittäin. Jäteasemiltakaan kun ei mitään saa ostaa, kaikki pitää mennä kartellille jonkun lahjotun päättäjän määräyksestä.
Olisiko jossakin jotakin paikkaa, minne elektroniikkaromua voisi viedä kierrätykseen? Sattumalta löysin Oulusta pikkupajan, minne otetaan ainakin tietokoneromua, mutta tuskin muuta. Myyvät sitten kohtuuhintaan kunnostettuja. Olisiko tämä joku mukatyöllistämislaitos vai mikä lienee? Nimi ei nyt ole mielessä...
Minne siis esimerkiksi tulostin-, TV-, dvdsoitin- mikroaalto- ym raadot niin, että ne päätyisivät harrastajien kautta sinne loppusijoitukseen jäteasemalle? Olisi sekä ekologisesti järkevää ja luonnonvaroja säästävää että tukisi harrastajien oppimista, jos tällainen mahdollisuus olisi.
Sama tietysti kaikessa muussakin. Joka kerta kun vien romua jäteasemalle, on siellä esimerkiksi paremman näköisiä polkupyöriä romulavalla kuin se, millä itse ajelen. Yhtään mitään vain et saa edes ostaa, kaikki pitää mennä lähes ilmaiseksi sulattoon. Joku tästäkin järjestelystä nettoaa. Amerikkalainen ohje "Seuraa Rahaa" kertoisi tarkemmin mistä on kyse.

26

989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • xyzzyx

      Näin se vaan on, että kauppiaiden kartelli varmistaa, että kaikki käytetyt elektroniikkalaitteet päätyvät ns. "kierrätyksen" kautta silpuksi, jotta voivat myydä enemmän uusia koneita. Nykyisin kierrätyspisteetkin ovat sisätiloissa lukkojen takana, jotta kukaan ei vain saisi pihistettyä käytettyjä laitteita ja mahdollisesti kunnostaa niitä.

      Se kulta-aika taitaa olla ohi, että rikkinäisiä elektroniikkalaitteita sai ostaa pikkurahalla rakentelijan tarpeisiin.

      Näissä työttömien ylläpitämissä kierrätyspisteissä on vain erittäin vanhoja kunnostettuja elektroniikkalaitteita, joiden "parasta ennen aika" on umpeutunut parikymmentä vuotta sitten. Harvoin sieltä löytää mitään järkevää.

      • nykyharrastaja

        Nykyisin elektroniikan komponentit ovat 'naurettavan' halpoja, ainakin esim. eBayn kautta hankittuna, ettei ole mitään mieltä purkaa niitä vanhoista romuista.


      • päätetään_itse

        Kartellit aiheuttavat tutkitusti aina alueen ihmisten köyhtymistä, koska vahingoittavat alan toimijoiden ekosysteemiä. Esimerkiksi kun romua ei saa, ei sitä voi myöskään korjata. Korjaus taito ehtyy. Laitteista aletaan tehdä sellaisia, että korjaaminen on yleensä mahdotonta - pönkitetään monopolia. Tässä kohtaa hinnat lähtevät kuitenkin nousemaan, mikä aiheuttaa käytännössä sen, että suurella osalla väestöä ei enää olekaan mahdollisuutta ostaa tuotteita, joita ennen oli kaikkien saatavilla - joku muu määrää, mitä saat/voit ostaa! Ihmiset kun ovat menneet vipuun ja ostaneet 'naurettavan halpoja' laitteita, jotka rikkoontuvat muutamassa vuodessa ja pitää korvata uusilla - eivät enää olekaan niinkään halpoja, kun tuotteiden hävittäminen kuluttaa luontoa ja lisää käyttökelvottoman roskan määrää. Mietitäänpä siltä kantilta, että tv-tekniikka mm. päätyi tilanteeseen, jossa laitteen odotettu toiminnallinen käyttöikä oli 20 vuotta. Luuletko käyttäväsi vielä nykyistä laitettasi, jolla katsot ohjelmia 20 vuoden kuluttua?


      • Tee.se.sitten.itse

        Näinhän se on muillakin aloilla. Itse ajan 26 v autolla, mekaanisten varaosien saanti tökkii jo; elektroniikkaa on vain sytytysjärjestelmässä ja laturissa ja niitä vielä saa.
        Mitenpä luulette nyt uutena ostettaviin autoihin saatavan varaosia esimerkiksi vuonna 2041? Sanotaan nyt vaikka joku auton monista tietokoneista tilttaa...?
        Minulla on täysin toimivia tietokoneen putkimonitoreita parinkymmenen vuoden takaa. Moniko littunäyttö toimii yhtä kauan? Ainakin läppärit sammuvat lopullisesti noin 10 vuodessa.


      • kxjznxnbxnxjx
        nykyharrastaja kirjoitti:

        Nykyisin elektroniikan komponentit ovat 'naurettavan' halpoja, ainakin esim. eBayn kautta hankittuna, ettei ole mitään mieltä purkaa niitä vanhoista romuista.

        eipä ne noiden firmojen kauttakaan konkurssiin vie, jos ei halua pitkin ebayta haalia. esim elektrolinnaan voi tilata monesta eri firmasta (elfat sun muut).


    • maailmapelastuu

      Viherpiipertäjien aikaansaannos, maailma pelastuu kun vanhat romut saadaan pois ja uutta tilalle energia ja luonnonvaroja tuhlaten. Se on kun ei osata nähdä omaa nenänvartta pidemmälle. EBay halpaa mutta jos olis ilmaista. Esim. kopiokoneesta lcd-näyttö, näppäimistö, askelmoottorit, johteet, rattaat ym. 100€ osat ilmaiseksi.

      • morkkaaja

        Mutta vihreäthän ajavat tuotteiden kierrätystä? Uudelleen käyttöä estävät lähinnä monopolistinen teollisuus, joka vaatii tuotteiden hävittämistä tietyllä tavalla. Laajassa mittakaavassa homma ei toimi siksi, että suurin osa kuluttajista ei ole elektroniikan uudelleenkäyttäjiä/harraste rakentelijoita. Suurin osa pitää murskata ja hävittää - miksi siis vaivautua säästämään mitään, jos tarve uudelleen käytölle on promille-luokkaa, se kun aiheuttaa vain lisäkuluja! Mutta onnittelut tehokkaasta kierrätyksestä: Tänne ei tule muodostumaan koskaan elektroniikkateollisuutta, koska ihmisillä ei ole harjotusvastusta - eli ilmaisia komponentteja käytettävänään!


    • yksjukkis

      Tämä on täysin viherpiipertäjien aikaansaannos, perustuu ympäristöministeriön lain- sovellusohjeeseen. Siinä vedotaan turvallisuuteen, aivan naurettava juttu. Viallisia ei saa luovuttaa ohjeenmukaan missään tapauksessa, ja kun tavaramäärä tulee jäteasemalle, sen yli ajellaan trukilla ymm. vempeleillä. Ekana peritään kierrätysmaksu, sitten jätteen käsittelijä murskaa sen ja myy, se saa siitä noin 150e/tonni, näin maailma pelastuu, kun se viedään kehitysmaihin, missä siitä erotellaan metallit.
      Olen pitänyt lapsille elektronikkakerhoja 90 luvun alusta alkaen ja kerhojen pito on vaikeutunut tästä syystä, ennen lähes kaikki oli ilmaista ja nyt vielä nuorisopuolen rahoja on vähennetty, ei edes Ebay pelasta, vaan on kerättävä epämääräisistä paikoista, jotka ovat niin salaisia, ettei kelleen voi edes hiiskua.
      Kopiokone on verraton rakentelukohde, siitä saa nikkaroitua vaikka valopöydän.

    • KiertääKunnollaRomu

      Kyse ei ole kauppiaiden kartellista, vaan suomalaisista ympäristö ja turvamääräyksistä. Jäteasemat eivät saa luovuttaa jätteitä kuluttajille (PISTE). Pienissä kunnissa on kuitenkin kierrätyspisteet huonommin vartioituja, niistä saa esim. romikseen viskattuja polkupyöriä ja tietokoneita. Minäkin ajelen pyörällä, joka on koottu romunkierrätyspisteen osista ja kirjoitan tätä juttua SER-pisteeltä pelastetulla tietokoneella. Vaihdoin tähän vain käyttiksen. Windows XP:n tilalla on nyt uusin Debian-linux. Nurmikot leikkaan romunkeräyksestä pelastetulla Caravanilla. Putsasin vain bensatankin ja kaasuttimen ja vaihdoin öljyt. On pyörinyt jo 8 vuotta!

      • Sääntö-Suomea.vastaan

        Näinhän se kierrätys olisi järkevää, vaan sitä ei sääntö-Suomen virkamiehet salli.
        Minä jätelavalta polkupyörän vanteita keräsin ja nyt minulla on 1960-luvun Crescentisssäni uudehkot vanteet ja takana vaihderumpu sekä 3 vaihderumpua varalle. Jätelavalta pelastin piirtoheittimen, korjasin sen ja nyt ihmettelen mitä sillä tekisin. Jätelavalta löysin laadukkaat stereot ja kahdet vaatimattomammat kovaäänisineen. Kirjoja olen löytänyt myös ja kiikuttanut kirjaston vaihtohyllyyn ne joita en omaan hyllyyni kelpuuta. Viallisia tietokoneita muutamia löytänyt; kiertoon toimitin. Ynnä paljon muuta, kuten huonekaluja, astioita, mattoja, ehjiä ja puhtaita vaatteita...


    • talousvatupassissa

      Kyllä ser-kierrätyksesistä saa tavaraa kautta maan. Giganttien, Experttien, paikallisten elektronikkaromun kierrätyksen yms. pihoilta löytyy vartioimattomia kontteja täynnä televisioita, mikroja, tietokoneita, uuneja, pakastimia, jääkaappeja ym. Hyvää materiaalia. Ihmiset heittävät uusimisen ilosta tavaraa pois. Tässä muutama päivä sitten kävin nostamassa kyytiin 80-luvun alun Saloran h-sarjan tv:n erään kontin vierestä kotiin kunnostettavaksi. Menkää vain rohkeasti tutkimaan roskiksia. Tai listataan tähän keskusteluun hyviä bongaus/dyykkauspaikkoja.

      • eilistaa

        Joo, kun tänne niitä paikkoja alkaa listaamaan niin seuraavana päivänä ovat lukkojentakana.


    • Huokealla
    • jkaaa

      Ei kai romulla elektroniikkaharrastaja tee mitään. Tuolta saa komponentteja:
      http://www.digikey.fi/
      Itse ainakin tilaan 70% Digikeyltä, 15 TME:ltä ja loput muualta (valmistajien sample, maahantuojat jne)

      • harrast_komponentteja

        Ongelma on kiinalainen: Kovin moni harrastaja ei viitsi alkaa rakentamaan vahvistinta itse, kun kiinalaisen saa 20 eurolla ja sisältää 5 1 kanavaa tjsp. sekä pystyy ohjaamaan mitä vaan ämyriä. Lisäksi syö sisäänsä mm. muistikortteja, mp3-formaattia yms. yms.
        Harrastaja kun ostaa komponentit yhtä kanavaa varten ja rakentaa virtalähteensä huolella, hupsahtaakin jo siihen rahaa yli 70 euroa. Moni ei tajua, missä kohdassa se huijaus tapahtui.
        Toisaalta, sitten kun se 20 euron vehjes sanoo sopimuksensa irti, ei sitä yleensä voi enää korjata tai korjaus maksaa enemmän kuin uusi laite. Itse rakennetusta saattaa selvitä vaihtamalla 3.5 euron päätekiven ja kaikki jälleen toimii. Riippuu tietysti täysin hajoamisesta.
        Komponenttien poiminta on nykypäivänä muuttunut valmiiden modulien poiminnaksi - ei noista pintaliitoskoneista yleensä muuta enää saa irti. Valmis näyttö, valmis näppis, jne.. olisikin joku paikka, mistä saa tavallisia komponentteja ilmaiseksi!


      • hammasharjasta_tikari

        Harrastuksessa rahan säästö tulee vasta toisella sijalla tai vielä jäljempänä, eikä elektronisten laitteiden kanssa puhuta suurista summista muutenkaan. On kiehtovampaa rakentaa peruskomponenteista yksinkertainen ja jotenkuten toimiva laite, kuin ostaa pari kolme palikkaa ja kytkeä ne toisiinsa ja saada huomattavasti paremmin toimiva. Jälkimmäisessä ei ole mitään omaa eikä se opeta mitään.

        Mutta eihän meidän kuulu osata mitään eikä rakentaa mitään eikä varsinkaan itse suunniteltua; korkeintaan "modata" tai "tuunata" valmiita/puolivalmiita tuotteita. Avata ei saa, takuu raukeaa ja tulee syyte tai haaste jos luvatta korjaa tai parantelee. Ja kuten aloituksessa, romulaitteita purettavaksi ei saa ostamallakaan mistään. Lienee jokin hallitsijoiden pelko siitä, että tämän globaalin sosiaalivankilan asukki viilaa itselleen jonkin aseen jolla sitten puukottaa toveriaan, noin kuvainnollisesti. Jos haluaa oppia, pitää hakeutua oppilaitokseen ja karsiutua sieltä tai sitten valmistua ja päästä töihin niitä mustia USB-palikoita valmistavaan tehtaaseen.


    • Cosa_nostaja

      Nosto. Tuskin on kyse kartellista, mafiasta tai lahjonnasta. Silloin olisi todellisia "toimijoita", jotka voisi löytää, nimetä ja vetää oikeuteen. Kyse taitaa olla pahemmasta eli tyhmyyden laajasta leviämisestä: En ymmärrä tätä, siis se on vaarallinen, sitä saa käyttää vain alkuperäiseen tarkoitukseen jonka jälkeen se pitää kierrättää virallista reittiä. Kissanmarjat. Nyt ainakin vihreiden, jos tuntevat piston omatunnossaan, kannattaa ottaa oppikirja käteen (sähkö- ja kemian, ei sosiaalipsykologian) ja selvittää, mikä mitäkin on ja miten toimii. Kyllä, juotoskolvi kuumenee, mutta sitä voi silti käyttää ilman hohtoliiviä, kypärää ja jauhesammuttimella varustettua vartijaa. Tässä voi olla yksi aines keittoon nimeltä Suomen talous nousuun, jos norminpurkajat avaisivat mielensä ja nostaisivat tietämystasoaan. "Ei kannata" -mantra kannattaa romuttaa, sillä lisäarvo on mutkikkaampaa kuin viivan alle jäävät eurot. Korjaamo- ja kierrätystoiminta voisi työllistää, mielekkäästi, monia.

      • 8or20

        Miksi nimesit vihreät? Ei liity vihreisiin millään tavalla, eikä muihinkaan poliittisiin liittoumiin, vaikka "kaupalliset intressit" hyvin helpolla yhdistetäänkin kokoomukseen ja sen leipäjengiin.
        Yleensä noista valmiista laitteista ei saa kovinkaan montaa osaa irti. Ne on niin pitkälle integroituja ja pintaliitoksella toteutettu. On totta, että harrastaja tarvitsee paljon enemmän rahaa kuin valmiin ostaja: Kaupasta saa esim. 5x 100W vahvistimen alle 200 euron. Jos tyytyy auto-laatuun, niin 4-kanavainen irtoaa jo 80 eurolla. Sen sijaan rakentamalla sen itse hintaa kertyy n. 70e/kanava jykevä virtalähde. Itselläkin jäänyt vahvistinprojekti osittain puolitiehen, eipä silti, hyvin tuo toimii subbari-vahvistimenakin, kun 4 ohmiin saa tehoa 200W! Mutta se muuntaja on mitoitettu kuitenkin puoleen kilowattiin..


      • Enmyyenosta

        70e/100W = ei mitään järkeä.
        Ellei sitten jotain museovehjettä rakenna.

        Kympillä tai parilla hankkii osat vaikka siihen 5x100W vahvistimeen.
        Dyykkailee vaikka jostain vanhasta mikroaaltouunista sen kalleimman osan, eli muuntajan. Sitten googlettaa ja harrastaa vaan.


      • Sattumanikkari

        Niinpä. Se mikroaaltouunikin kun kuitenkin on jo jäteasemalla. Siltikin, vaikka se toimii kuin uusi. Oli oikein lehdessäkin juttua.
        Jaa, ettei kartellia eikä lahjontaa, kun et saa jäteasemalta edes ostaa...
        Itse löysin taloyhtiön jätehuoneesta, vaikka sitä ei sinne olisi saanut viedä...


      • hysteriaavastustava
        8or20 kirjoitti:

        Miksi nimesit vihreät? Ei liity vihreisiin millään tavalla, eikä muihinkaan poliittisiin liittoumiin, vaikka "kaupalliset intressit" hyvin helpolla yhdistetäänkin kokoomukseen ja sen leipäjengiin.
        Yleensä noista valmiista laitteista ei saa kovinkaan montaa osaa irti. Ne on niin pitkälle integroituja ja pintaliitoksella toteutettu. On totta, että harrastaja tarvitsee paljon enemmän rahaa kuin valmiin ostaja: Kaupasta saa esim. 5x 100W vahvistimen alle 200 euron. Jos tyytyy auto-laatuun, niin 4-kanavainen irtoaa jo 80 eurolla. Sen sijaan rakentamalla sen itse hintaa kertyy n. 70e/kanava jykevä virtalähde. Itselläkin jäänyt vahvistinprojekti osittain puolitiehen, eipä silti, hyvin tuo toimii subbari-vahvistimenakin, kun 4 ohmiin saa tehoa 200W! Mutta se muuntaja on mitoitettu kuitenkin puoleen kilowattiin..

        Tarkennan: ei Vihreät rp. välttämättä puolueena, vaan ekoilevat, todennäköisesti vihreitä äänestävät kaikkea teknologista pelkäävät pelkääjät. Jos jollakin aineella on kemiallinen merkki niin se on "myrkkyä". (Siis kaikki paitsi vesi ja ehkä sekin.)


      • CostaConKorjaaja

        Noin esimerkiksi tietämättömien myrkkyhysteriasta, aika korkealla Google-haussa "rautakloridi":

        http://wordties.cst.dk/wordties-fiwn/w/full/137043-ferrikloridi-rautakloridi

        "Highly toxic" my ass. Syövytä siinä sitten piirilevyjä. Liittyy aiheeseen kuten kemialliset aineet juottaminen liittyvät elektroniikkaan. Juu, tiedän: levyjä voi myös kaivertaa. Juu tiedän myös persulfaatit. Kemikaalit poislukien aina harrastuksestamme voidaan löytää (teko)syy hankaloittamiselle ja kieltämiselle, kun asialla on joku pelonlietsoja. Toisaalta natriumhydroksidia saa nykyisin ilman ostolupaa, huomaan, toisin kuin ennen; melkoinen ihme. Pitäisiköhän kieltää?


      • Sinkkivalkoinen

        Niinpä. Viime kesänä katselin kaupasta sinkkivalkoista sisältävää maalia pohjamaliksi. Sinkkivalkoista siksi, ettei kosteassa jäkälät sun muut alkaisi kasvaa maalin päällä. Löytyi uksi merkki, tuplahinta mitä muilla ja hirveät varoitukset sinkkioksidista ja ohjeet mennä heti lääkäriin jos sitä iholle joutuu.
        Vaan mitäpä tekee äiti, kun vauvan pylly punoittaa? Pyyhkäisee pintaan Natusania. Ja natusan sisältää ihinhoitorasvaan sekoitettua sinkkioksidia. Samaa ainetta, mikä maalin tekee lähes hengenvaarallisen myrkylliseksi. Sellainen salva kuin sinkkipasta sisältää samat aineet kuin natusan, mutta sinkkioksidia siinä on enemmän.
        Niinpä sitten itse ostin maalikaupasta kilon sinkkivalkoista vernissaa ja kuiviketta. Niistä sekoittelin pohjamaalin...
        Tuo sinkin myrkyllisyys jäkälälle tai mille lienee levälle tuli vastaan omakotitalossa. Nurkkalaudat oli maalattu valkoiseksi maalilla, missä pigmenttinä oli vain titaanivalkoinen. Ajan mittaan sinne tänne kasvoi maalin pinnalle mustaa mitälie levää tai jäkälää. Ei kuitenkaan naulankantojen kohdille. Ne naulat oli kuumasinkittyjä. Sinkki vaikutti siis kaksinkertaisen öljylateksimaalinkin läpi kasvustoa ehkäisevästi.


      • Pbjooh32

        Lyijyvalkoinen taas myyntiin. Jo muinaiset roomalaiset maalasi sillä.
        Pitää edelleen raunioita pystyssä.


      • Sinkkivalkoinen

        Onhan se lyijyvalkoinen pigmenttinä oikein hyvä. Sillä vain on yksi varjopuoli, mikä selvinnee etsimällä. Muualtakin kuin Rooman historiasta.
        Sinkkivalkoinen vain ei ole kohtuullisissa määrissä ihmiselle myrkyllinen. Tarvitaan hyvin pienissä määrin hivenaineena.


      • Mdda
        Enmyyenosta kirjoitti:

        70e/100W = ei mitään järkeä.
        Ellei sitten jotain museovehjettä rakenna.

        Kympillä tai parilla hankkii osat vaikka siihen 5x100W vahvistimeen.
        Dyykkailee vaikka jostain vanhasta mikroaaltouunista sen kalleimman osan, eli muuntajan. Sitten googlettaa ja harrastaa vaan.

        Parhaat vahvistimet tehtiin putkilla ja tehdään edelleen joten jos osia kaipailee puretuista, niin 60/70-luvun romuista löytyy sopivia komponentteja. Niitä löytyy kirppareilta ja rompetoreilta muutamalla eurolla ja loput löytyy Uraltonesta. Puolijohdevahvistimien valiot tehtiin 80-luvulla ja sen jälkeen on tehty lähinnä pseudo uutuuksia joiden laatukirjo on sitten jo oma lukunsa. Kanavavien lukumäärä tai D-luokka ei ole mikään tae laadukkaasta huippuluokan hifivahvistimesta. 2 x 30W putkivahvistimella pääsee aivan samoihin dB-lukemiin kuin 5 x 100W:lla D-luokan vahvistimella. Molemmilla pääsee helposti halkaisemaan tärykalvonsa jos haluaa. Tuo wattiteho on kovin suhteellinen käsite äänen voimakkuudessa, suora kertolasku ei siinä toimi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1605
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1439
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1348
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1334
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      37
      1275
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1218
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe