Luullaan, että työväestö koko maassa 1918...

VeikkoMäkelä

Luullaan, että työväestö koko maassa ihan vaan sponttaanisti rupesi kapinoimaan ... vaikka kyseessä oli työväenpuolueen johdon organisoima ja Venäjän bolshevikkien tukema vallankaappaus Helsingissä, ja sitä seurannut työväestön värvääminen aseisiin.

Luullaan, että kapinassa oli mukana koko työväestö ... vaikka siinä oli periaatteessa vain työväenpuolueen vasen laita (eli tulevat nk. kommunistit).

Luullaan, että työväestön vastapuolena oli jonkinlainen oikeistodiktatuuri ... vaikka vastassa oli maailman edustuksellisin demokraattinen hallinto, siis nykyisen Suomen hallinnon mukainen eduskunta käytti ylintä päätäntävaltaa.

Luullaan, että kapina oli vain Suomen sisäinen asia ... vaikka se kytkeytyi ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin, Suomen haluun irtautua Venäjästä sekä Venäjän kahteen vallankumoukseen vuonna 1917.

Luullaan ... että Täällä Pohjantäden alla on historiallinen kuvaus tositapahtumista, vaikka kyseessä on Linnan kirjoittama romaani jolla ei ole mitään tekemistä todellisuden kanssa.

Mitäköhän olisi tapahtunut punaisten voittaessa?

- Kaikki valkoiset olisi päästetty kotiin kukka napinlävessä, mutta Mannerheim vasta

pullakahvien jälkeen.

- Omaisuuden ja maan uusjako olisi ollut kohtuullista ja järkevää, eikä ylilyöntejä olisi tapahtunut.

- Naapurin kanssa olisi eletty sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä näihin päiviin saakka.

aamen...

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Otaselvääfaktoista

      Oikeasti feodaalinen valtiorakenne siinä veti viimeisiä kuolonkorahduksia.
      Suomi oli maatalousvaltainen maa,jonka väestön suuri enemmistö oli jätetty vaille täysiä kansalaisoikeuksia ja perusturvaa.
      Ensimmäisen maailmansodan aiheuttamat perusteelliset järistykset yhteiskunnallisissa valtasuhteissa antoivat toivoa köyhälistölle paremmasta huomisesta.
      Sisällinen sota oli luonnollinen seuraus,kun Venäjällä vallan kaapanneet bolsevikit pitivät Suomelle myöntämäänsä itsenäisyyttä vain konjunktuuri-ilmiönä.

      • metsääjavillaa

        Suomi oli etenkin sodan tärkeimmillä alueilla Karjalassa, etelässä, kaakossa ja Pirkanmaalla erittäin teollistunut.


      • NäinSeMeni

        Mielikuva punavallasta ja sen loistokkuudesta vallatuilla alueilla on silkkaa propagandaa.

        Todellisuudessa väestön enemmistö ei missään vaiheessa lähtenyt tukemaan punaisten kapinakoplaa.

        Työväenliikkeen enemmistö pysytteli visusti erossa kapinaporukan puuhista, jopa Helsngissä.Toinen todiste punakapinan kansansuosiosta on kaartilaisten ikä. Muutamia sotakuntoisia lukuunottamatta valtaosa oli joko hyvin nuoria tai jopa alaikäisiä, eli juuri sitä porukkaa, joka on helpoin houkutella tykinruoaksi.

        Malmin kaartia ja muutamaa muuta poikkeusta lukuunottamatta, punakaartilaiset olivat teinejä, lapsia tai asekunnottomia nostomiehiä. Jos punakapina olisi ollut koko kansan tai sen enemmistän hanke, kaartissa olisi ollut sotakuntoisia aikuisia miehiä enemmistö, tietenkin. Niin ei vaan ollut!


      • hfghfhfg
        NäinSeMeni kirjoitti:

        Mielikuva punavallasta ja sen loistokkuudesta vallatuilla alueilla on silkkaa propagandaa.

        Todellisuudessa väestön enemmistö ei missään vaiheessa lähtenyt tukemaan punaisten kapinakoplaa.

        Työväenliikkeen enemmistö pysytteli visusti erossa kapinaporukan puuhista, jopa Helsngissä.Toinen todiste punakapinan kansansuosiosta on kaartilaisten ikä. Muutamia sotakuntoisia lukuunottamatta valtaosa oli joko hyvin nuoria tai jopa alaikäisiä, eli juuri sitä porukkaa, joka on helpoin houkutella tykinruoaksi.

        Malmin kaartia ja muutamaa muuta poikkeusta lukuunottamatta, punakaartilaiset olivat teinejä, lapsia tai asekunnottomia nostomiehiä. Jos punakapina olisi ollut koko kansan tai sen enemmistän hanke, kaartissa olisi ollut sotakuntoisia aikuisia miehiä enemmistö, tietenkin. Niin ei vaan ollut!

        Nykyään nostetaan esille juuri nuo nuoret uhrit vaikka yhteiskunta oli hiukan erilainen.Jo 5 vuotiaalle osoitettiin jo lähes oikeita töitä ja nuorisoa ei tunnettu vielä käsitteenä kun 15 vuotiaalta jo odotettiin kädentaitoja ja osaamista ja siirtymistä aikuisuuteen.


    • Bolsujensota

      Samat voimat oli koko Itä-Euroopassa: Suomesta Ukrainaan, Ukrainasta Kaukasukselle ja Aasiassakin taisteltiin. Armeniassa, Azerbaiztanissa ja Georgiassakin oli vastakkain kansallismieliset yhdessä saksalaisten kanssa ja toisaalta kommunistit yhdessä Venäjän punaisten kanssa. Kaikki alueet, joissa punaiset voitti liitettiin/liittyivät Neuvostoliittoon ja niissä suoritettiin massiiviset puhdistukset.

      • AnSchluss

        Kun sitten Saksa häikäilettömällä politiikallaan sai valtapoliittisen yliotteen keski-Euroopasta,se ryhtyi toteuttamaan kansanmurhaa työkalunaan käyttävää politiikkaa.
        Hitlerin ohje oli:"Meidän on ammuttava jokainen,joka vain katsoo pahasti meihin."


      • Bolsujensota

        Nyt on kyse ensimmäisen maailmansodan ajasta. Turha sotkea Hitlerin rikoksia siihen. Mutta ei ole epäilystä etteikö Saksan politiikka ollut myös tuolloin häikäilemätöntä valtapolitiikkaa. Niin se oli bolshevikeillakin ja he harrastivat tuota kansanmurhaamista laajoilla alueilla päästyään niskan päälle.


      • oikeistonsota

        Ensimmäisestä Maailmansodasta on suora jatkumo toiseen.
        Hitler putscheineen perusti sotaan johtaneet toimensa sillä,että Saksaa oli kohdeltu epätasa-arvoisesti Suuren sodan jälkiselvittelyissä.
        Tuollaista nimenomaan on valtapolitiikka.
        Nyt,kun kansallisvaltiot Suomemme tapaan luovuttavat päätäntävaltaansa Bryssälän tapaiselle ylikansalliselle toimijalle,on lisääntynyt vaara,että asiantiloihin liittyvät sisäiset lainalaisuudet kääntävät kehityksen hallitsemattomaan suuntaan.
        Tästä on esimerkkinä Ensimmäinen maailmansota,joka käynnistyi kenenkään sitä varsinaisesti julistamatta,vain sopimuksin muodostetun automaattisen järjestelmän kautta.


      • Bolsujensota

        toki saksalainen nationalismi (tässä oikeistolaisuus) sai päätepisteensä ainakin vähäksi aikaa toisessa maailmansodassa. Toinen aate kommunismi pyrki sekin Moskovakeskeiseen maailmaan ja levittäytymään. Sotaa käytiin kaikilla rintamilla keinoja kaihtamatta. Kieroontuneella tavalla kommunismi on lopulta yhdistynyt Venäjällä sikäläiseen nationalismiin. Kommunistit aloittivat kymmenien miljoonien murhaurakkansa 1917. Kaikilla alueilla , joilla punaiset voittivat Jäämereltä Aasiaan Mustanmeren kautta suoritettiin valtavat kansanmurhat. Tunnettu kansanmurha on Holodomor tuo holokaustin esikuva.


      • taasväärin

        Saksalaisten tuki Venäjä tunkiosta vapautta hakeville alkoi vasta Trotskin ja kumppanien munattua Brest-Litovskissa, Kaukasian kansallismielisiä oli muistaakseni tuettu jo tsaarin aikana.


    • pettääaina

      Tyhmät uskoi ryssää ja aliarvioivat typerästi muuta väestöä.

    • 3d-skanneri

      Ainahan voi, kuten avaaja tekee, laatia vihaamastaan yhteiskuntamallista sairaalloisen irvikuvan ja esitellä sitä historiallisena totuutena. Totuutta siinä on kuitenkin vain se, että ajaaja on sekainen pönttöpää joka ei erota faktaa ja fiktiota. Kuvittelee voivansa määritellä suvereenisti koko maailman.

      • pöntöttää

        Oikeistolaisuus tekee ihmisen pöntöksi. Kun ainoa ajatus on palvoa suurpääomaa.


      • PöntölleFaktoja

        Oikeistolaisuus? Mikä ihmeen 'oikeistolaisuus? TODELLISUUDESSA Suomessa on Eduskuntavaalien perusteella 4/5-osaa porvareita ja loput 1/5-osa vasureita eikä vasureiden määrä ole ainakaan kasvamassa.

        Tavallinen porvari elää varsin arkista pääomaa ja siihen nähden ilmaisu "suurpääoman palvominen" on lähinnä absurdi!


    • LENINMÄÄRÄS

      Jokseenkin varmasti voimme sanoa, että maassa ei olisi käyty sisällissotaa jos senaatilla olisi ollut jo tammikuussa 1918 sellainen aseellinen voima kuin sillä sitten 3-4 kuukautta myöhemmin oli tai toisessa tapauksessa kapina olisi kukistettu välittömästi. Itse kapinan syttymiseen pelkkä senaatin uudistuspolitiikka ei ollut kaikkein ratkaisevin. Tosiasiassa vasta Leninin bolsheviikkien voimakas tuki, voimakas painostus sekä asetäydennys näytteli keskeistä osaa. Lenin yllytti raivoisasti Suomen sosiaalidemokraatteja kapinaan.
      Lenin:
      "Suomen sosiaalidemokraatit ovat pettureita. He eivät tahdo tehdä vallankumousta, vaikka se on heidän velvollisuutensa."
      Tammikuussa 1918 Leninin tavannut kansanvaltuuskunnan johtaja Kullervo Manner antaa ratkaisevan todistuslausunnon:
      "Kohtaus Leninin kanssa teki minuun niin voimakkaan vaikutuksen, että minussa heräsi rohkeus ja päättäväisyys lähteä vallananastuksen tielle, jolle me sitten tammikuun lopussa lähdimmekin, vaikka, totta kyllä silloinkin vielä epäröiden."
      Ts. ilman yllyttäjä-Leninin osuutta kapinaan lähteminen ei olisi todennäköisesti onnistunut. Tapahtumissa mukana ollut K.H. Wiik totesi:
      "Bolshevikit pakottavat meidät vallankumoukseen, tahdommepa tai ei."
      Tälle lausunnolle oli selvää katetta, sillä esim. maassa olleet venäläiset sotilasneuvostot esittivät seuraavan vaatimuksen:
      " Jos te kieltäydytte tukemasta meitä, me toteutamme itse kumouksen täällä. Silloin teidän on pakko ottaa valta käsiinne."
      Lenin itse löi pökköä pesään:
      "Nouskaa, nouskaa välittömästi ja ottakaa valta järjestäytyneiden työläisten käsiin."

      • Vapaussota

        Punikit toimi täysin Neuvosto-Venäjän ohjauksessa selkeästi tavoitteenaan liittää Suomi Neuvostoliittoon.


    • julmatotuus

      Nyky vasurit kuvittelevat, että Linnan Pohjantähti on totta. Työväki oli todellisuudessa valkoisten puolella kuten torpparitkin.

    • Totuus_esiin

      Fiktio ja fakta ei kuulu kapinan olemukseen. Punikit kaatoivat asein ehkäpä maailman demokrattisimman yhteiskunnan maailmassa!

    • 4021

      Aatteellisesti kapinassa mukana olleet eivät ottaneet osaa aseelliseen toimintaan ! . Pelkästään työväenyhdistykseen kuuluminenkin oli rangaistava koska porvarit halusivat kylvää herranpelon työläisiin pysyvästi jatkoa ajatellen ! . Tammisaaren vankileirillä sekä muualla maassamme murhattiin tämän vuoksi nälällä ja taudeilla systemaattisesti nämä viattomat ! . Välittömästi näiden murhien jälkeen tekijät armahdettiin erillisellä armahduslailla ! .

    • JauzaNiemi

      Kyllä kelpaa liputtaa! On niin sopiva ilmakin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe