Ketä perillistä maksaa toimitusjaon (pakkojaon)

mitenkä.suu.pannaan

Kolme ihmistä peri. Avopuoliso sai elinikäisen hallintaoikeuden omakotitaloon josta omistaa puolet ja vainaja omisti toisen puolen. Tämä vainajan puoli jakaantuu kahtia kahden perijän kanssa joista
-toinen sai testamentilla myös kesämökin.
-toinen sai myös ison summan rahaa.
Pesässä on riitaa sen verran (muutenhan tätä ei pitäisi edes kysyä) ettei jakoa saada aikaiseksi omin voimin vaan tarvitaan pesänjakaja. Sopu on kuitenkin tavoitettavissa mutta ei ihan noin vain.
Mutta:
Kun pesänjakaja ottaa palkkion, miten se maksetaan? Helpointa se on ottaa vainajan pankkitililta mutta silloin kulut jäävät pelkästään yhden perillisen kontolle.
Pistääkö pesänjakaja kiinteää omaisuutta myyntiin (kesämökki ja omakotitalo) jos ei rahaa tai maksuhaluja löydy kahdelta muulta?
Todettakoon, että pesänjakajan palkkio on sellainen että jokaisen saama perintöosuus yksinään on isompi kuin palkkio.

16

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuukis

      Kuka perillisistä maksaa.....

      Toivottavasti joku asiasta tietävä vastaa sinulle

      • NäinNeuvon

        Ketä kiinnostaa, kuka maksaa?

        Niin, tuo sana, samoin kuin 'enää' ja 'alkaa tehdä' ovat kovin vaikeiksi muodostuneet nykyisen tyhmentävän peruskoulun kasvateille.

        Mitä taas itse asiaan tulee, neuvoisin aloittajaa olemaan palkkaamatta lakimiestä. Minulla on kirjakin tekeillä oman perikuntamme ikävästä kokemuksesta yhden sen alan kelmin kanssa. Sen luettuaan ehkä se pesän riitapukarikin lientyisi sopuisammaksi. Näin se aika usein käy, jos tosiaan luovutatte asianne lakimiehen valtaan:

        Ensimmäinen yhteydenotto antaa myönteisen kuvan avuliaasta, kohteliaasta, ymmärtäväisestä asiantuntijasta. Allekirjoitettuanne sopimuksen ääni muuttuu. Viesteihin ei vastata, puhelin soi tyhjää, lakimiehen sihteeri kertoo, että herra on lomalla/sairaslomalla/kokouksessa/koulutuksessa. Osakkaat yrittävät selkeyttää tilannetta lähettelemällä lakimiehelle omia kantojaan asiaan, unohtaen, että jokainen yhteydenotto veloitetaan tyyliin sata euroa per sähköposti, kirje, soitto tai käynti, tai jopa enemmän.

        Kun lakimies on mielestään vatkutellut tarpeekseen, puristanut riittävästi laskutettavaa aikaa (osakkaiden yhteydenottoja yms) hölmöistä, hän tekee jaon. Jako ei tyydytä ketään. Hän ei ole ottanut kenenkään toiveita huomioon, eikä ole löytänyt kompromissia, koska häneltä puuttuu viisaus, on vain ylettömästi ahneutta.

        Selityksiä hänellä löytyy: "Ette kertoneet, että kyseessä on riitainen pesä." (Millainen muu pesä hakisi pesänjakajaa?) On mennyt epätavallisen paljon aikaa tähän tapaukseen, muka. Laskussa on vain karkea summa, ei erittelyä. Törkeimmät lakimiehet vievät tuhkatkin pesästä, jotkut vain puolet. Ja koska hänellä on valta, hän lohkaisee oman osansa ensin, loppu jaetaan riitelijöiden kesken.

        Meidän kannattaa astua aikuisuuteen viimeistään perinnönjaon takia. Jos edes silloin opimme saavuttamaan sovun, surusta ja muista tunteista huolimatta (kateus, kauna, katkeruus, viha, ahneus, pelko), saamme viisastumisellemme selvää rahallista hyötyäkin. Ja toivottavasti taas yksi lakimies menettää praktiikkansa.

        Usein perinnönjaossa muut asiat ovat tärkeämpiä kuin raha. Irtaimisto on monelle se tärkein asia. Valokuvat voi helposti kopioida kaikille, samoin kirjeet ja muu sellainen, mistä usein riidellään. Joissakin pesissä on yksi, joka haluaa kiusata toisia raaimmalla tavalla, minkä osaa: anastamalla heiltä tunnearvoltaan tärkeimmän irtaimen. Tällaisen psykopaatin ruotuun pistämiseen on keinonsa. Kirjoitan siitäkin kirjassani. Ja kukin voi itse keksiä parempiakin keinoja kuin minä. Muistakaa: te olette samalla puolella, lakimies on vihollisenne. Älkää veljeilkö vihollisen kanssa.


    • kpvarat
    • kukaperillisistä

      Asiassasi on monta kysymystä. Kun esität tässä näitä kysymyksiä, huomaan että tietämättömyytesi ei rajoitu ihan yhteen eikä kahteen asiaan. Suosittelisin yhteyden ottamista asianajotoimistoon tai pyydät käräjäoikeutta määräämään pesänselvittäjän. Lähtökohtana palvelusten ostamisessa on niiden maksaminen, ei maksuhalukkuuden arvuuttelu.

      • erk-ki

        //Asiassasi on monta kysymystä. Kun esität tässä näitä kysymyksiä, huomaan että tietämättömyytesi ei rajoitu ihan yhteen eikä kahteen asiaan.//

        Olipa tyhjänpäiväinen kommentti! Ap:n kysymys oli hyvä ja asiallinen. Kommentoijan oma tietämättömyys paljastuu.

        Ap esittää - ei monta, vaan - YHDEN kysymyksen.

        "Kun pesänjakaja ottaa palkkion, miten se maksetaan? Helpointa se on ottaa vainajan pankkitililta mutta silloin kulut jäävät pelkästään yhden perillisen kontolle.

        Pistääkö pesänjakaja kiinteää omaisuutta myyntiin (kesämökki ja omakotitalo) jos ei rahaa tai maksuhaluja löydy kahdelta muulta?"


    • Ttppii

      Minkähän tuossa tarvitan pesänjakajaa, jos tilanne on selvä? Mistä ihmeestä voi riita tulla?

    • Jur.kand

      Pesänjakajan kustannuksista vastaa kuolinpesä. Kulut otetaan päältä päin ennen perinnönjakoa. Omaisuutta realisoidaan, jos se on järkevää ja välttämätöntä. Ensikädessä osakkaiden suostumuksella, viimekädessä tuomioistuimen luvalla.

      Miksi palkkion ottaminen vainajan tililtä aiheuttaisi sen, että kustannus jäisi yhden kontolle? Vainajan pankkitili on yksi omaisuuserä kuolinpesässä eikä kenenkään "omaa" rahaa, ennen kuin jako on tehty.

      • erk-ki

        Olipa yksinkertainen kommentti ollakseen jukandin tekele!

        Kysymys oli erityistestamentista, mitä jurkand ei huomannut tai sen merkitystä jakoon ymmätänyt.


      • dggsdfgsdfh

        "kustannuksista", "kulut"? Puhutaan mieluummin, että lakimies rohmuaa päältä haluamansa summan. Miksi kaunistella sitä kutsumalla sitä 'kuluiksi'? Miksi oikeuttaa se väittämällä, että siinä katetaan 'kustannuksia'?


      • voikovaieikö

        Jos kiinteän omaisuuden perijät saavat pitää koko kiinteän omaisuuden ja ainoastaan rahaa perinneen osuus pienenee, eikö kustannukset silloin jää tämän ainoan perillisen kannettavaksi.
        Saako ja voiko pesänselvittäjä reaalisoida kiinteää testamentattua omaisuutta jos perikunnassa on myös rahaa ja kaikki saavat kumminkin lakiosansa?


    • legaattivaiei

      http://juranova.fi/palvelut/tyooikeus/
      "Erityistestamentin eli legaatin saajan oikeus on määrätty esinekohtaisesti. Legaatteja ovat sellaiset määräykset, jolla annetaan saajalle tietty esine, arvomäärä (raha tai velvoiteoikeudellinen legaatti) taikka omaisuutta omistusoikeutta vähemmin oikeuksin (käyttö-, hallinta- tai tuotto-oikeus). Legaatinsaaja ei ole kuolinpesän osakas, ellei testamentin tulkinnasta muuta johdu. Legaatti maksetaan pesästä pesänselvityksen yhteydessä ennen perinnönjakoa, jolloin se toteutuu nopeimmin. Legaatin saaja lähtökohtaisesti osallistu pesän kuluihin, jotka katetaan yleistestamentin saajien osuuksista, ellei testamentissa ole toisin määrätty."

      • erk-ki

        Pikku täydennys erääseen netin esittelytekstiin:

        Legaatin saaja ei lähtökohtaisesti osallistu pesän kuluihin, jotka katetaan yleistestamentin saajien osuuksista, ellei testamentissa ole toisin määrätty.


      • Momenttimerkki

        Ennen legaatin vastaanottamista sen saaja maksaa siitä koituneet kulut. Mikäli pesä toimitusjaossa niin myös osansa näistä kuluista.


      • Jos legaatin saajalla ei ole pesästä muuta saatavaa kuin ko. legaatti, legaatin saaja lähtökohtaisesti ei osallistu pesänjakokustannuksiin, olipa kyseessä toimitusjako tai ei.


      • hankala_änkyrä
        nix_nax kirjoitti:

        Jos legaatin saajalla ei ole pesästä muuta saatavaa kuin ko. legaatti, legaatin saaja lähtökohtaisesti ei osallistu pesänjakokustannuksiin, olipa kyseessä toimitusjako tai ei.

        Noinhan se on, mutta tässä tapauksessa ei liene enää legaateista kyse, jos kaksi testamentin saajaa jakavat keskenään pesän kaiken omaisuuden. Kysymyksestä ei ilmene, ovatko he myös testaattorin lakimääräisiä perillisiä.

        Vastaus alkup. kysymykseen: pesänjakajan palkkio voidaan maksaa samoin kuin mikä tahansa muukin kotiin postin mukana tuleva lasku.


      • pesänjakoonpazkaa

        Entä jos testamentissa kaikki omaisuuden osat jaetaan legaatteina, eikä yleistestamenttia ole? Oman kokemukseni mukaan muut legaatit jaetaan päältä ja yksi joutuu pesänjakajan ja asianajajien päätöksestä "yleistestamentin saajan" asemaan eli legaatit kumotaan hänen osaltaan ja hän saa sen mitä pesänjakokustannusten jälkeen jää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe