Finnair myrkyttää matkustajat

Lomalentäjä

Matkustin Finnairin lomalennolla Madeiralta (Funcal) Helsinkiin 6.7.2015. Lento oli "teknisen vian" vuoksi myöhässä yli 5,5 tuntia. Vietimme koko päivän Finnairin 17 €:n ruokakupongin turvin lentokentällä ilman yhteyttä ulkomaailmaan. Yleistä internetyhteyttä Funcalin kentällä ei ole. Ruoka on surkeaa - hampurilaisia, voileipiä ja pizzaa- ei mitenkään unelma gluteiinittomalla ruokavaliolla matkustavalle- varsinkaan kun maksettu ruoka koneessa ei - yllätys- yllätys- olekaan odottamassa. Pitkä nälkä, vaikka ei länsimaalainen kuole nälkään vuorokaudessa. Mutta eipä siinä kaikki. Kun olimme illalla vihdoin nousseet taivaalle, ilmoitti kuulutus että seiraavana on vuorossa Portugalin viranomaisten määräyksestä vuorossa mstkustamon tuholaistorjunta - juu- matkustajat myrkytettiin siellä istumilleen. Ei ollut mitään mahdollisuuksia kysellä lisätietoja myrkyn sisällöstä. Lentoemo ruskutti meidät kolmesti- varmuudenvuoksi. Onneksi en ole astmaatikko, enkä raskaana. Hirveä kokemus silti. Koin suurta yhteenkuuluvuutta Historian tapahtumiin, jossa ihmiset sullottiin ahtaaseen tilaan ja kaasuhanat avattiin. En voinut tukeutua tässä ahdistavassa tilanteessa edes matkakumppaniini, sillä Finnair oli arponut kanssamatkustajien istumapaikat erilleen sinne sun tänne pitkin konetta. Ei siis suinkaan vierekkäin- Tilausnumerosta välittämättä. Siis vaikka nämä ihmiset olivat pääsääntöisesti keskenään lomalla- voi jee! Mehän olimme vain tietokoneen määrittelemiä kalliisti maksettuja istumapaikkoja. Ja kaiken tämän kokemani jälkeen positiivisena ihmisenä edelleenkin oletan että asiakaspalvelua matkustavana ihmisenä saa vielä jossain - mutta jossain toisessa lentoyhtiössä kuin Finnairilla.

30

3745

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lentomatkustaja

      Pikku lisäys: En mitenkään tajua, miksi Portugalin viranomaiset olisivat kiinnostuneita lähtevien matkustajien syöpäläisistä. Luulisi heitä enempi kiinnostavan maahan tulevien mukanaan tuomat syöpäläiset? Ei meitä Helsingistä lähtiessä myrkytetty, vaan vasta maasta lähtiessämme. Mysteeriksi, pelottavaksi ja perustelemattomana ihmisarvoa loukkaavaksi tuon
      toimenpiteeksi koin.

    • cjlö

      Kyllähän tuo jos mikään rikkoo kaikkia määräyksiä mitä on laadittu, mikäli pitää edes paikkaansa. Koneessahan on allergisia jne.

    • peltsiKoo

      Aloittaja ei ole Pertunmaata kauempana ilmeisesti ennen käynyt ja nyt oli ensimmäinen kerta ulkomailla.

      On se hurjaa.

    • KVG-

      Tuota matkustamon suihkutusta tehdään ympäri maailman.....kaikilla lentoyhtiöillä.
      Spray on vaaratonta oli vaikka mikä allergia tai astma.
      Itse matkustanut lukuisia kertoja eri lentoyhtiöillä ja tietyissä kohteissa tehdään juuri tuo että henkilökunta kävelee matkustamon läpi spray pullojen kanssa.
      Ei ollenkaan ainutlaatuista. Kannattaa matkustella niin oppii aina jotain uutta ja kaikki jotka täälläkin kirjoittelevat voivat vaikka etsiä lisää tietoa www.google.fi., sillä tietokonettahan käytätte kun tänne avaudutte.
      Joko aloitus on provo tai aloittaja on aika yksinkertainen itsesäälissä rypevä valittaja.

      • EiSuihkutella

        SE on kyllä vissi että jos minua joku tulee suihkuttamaan jollain pullolla, vedän turpaan heti.


      • VissiOn

        Eli päädyt kentälle poliisien hoiviin asap.


      • SairastaTurinaa

        Typerä kirjioittaja. Kyllä myrkyttäminen on hiukan outoa. Minulla tuli tunnottomuus käteen, mitä kymmenillä matkoilla ei ole tullut ja tämä myrkyttäminen oli lennolla ensimmäinen kerta!!
        Sairasta nimimerkiltä KGV...todella sairasta turinaa.


    • bcv

      Pakko kommentoida: Itse tulin kaksi ja puoli viikkoa sitten isän kanssa Madeiralta Finnairin koneella. Lentokone lähti vajaat puoli tuntia myöhässä Funchalin kentältä, kun lentoemäntä ruiskutti hyönteismyrkkyä matkustamoon Portugalin viranomaisten määräyksestä just.

      Se oli minulle ensimmäinen kerta Madeiralla ja myös eka kokemus vastaavasta toimenpiteestä. En kuitenkaan tehnyt asiasta suurta numeroa. Taisit itsekin olla ekaa kertaa Madeiralla. Faijani on käynyt siellä ennenkin ja niillä on tapana tehdä siellä tuolla tavalla.

      Se oli ikävää, että lentokone on ollut noin paljon myöhässä. Kaikkeen pitää kuitenkin varautua, jos matkustaa ylipäänsä jonnekin. Lentokone voi olla myöhässä tai voi tulla tekninen vika ja kääntyä kesken lennon takaisin. Matkakohteessa voi sairastua tai tulla ryöstetyksi. Riskejä pitää ottaa, jos haluaa seikkailla ja nähdä maailmaa.

      Finnairia on arvosteltu nykyään paljon siitä, että lentokoneissa on huonot jalkatilat ja ruoka on nykyään maksullista lomalennoilla ja vaatimatontakin. Olen samaa mieltä, että palvelu on huonontunut siitä, mitä oli ennen. Siitä faijakin puhui lentoemon kanssa koneessa.

      Uskon kuitenkin, että Finnair haluaa panostaa asiakkaidensa, lentomatkustajien turvallisuuteen. Varmasti he tekevät parhaansa ainakin kenttätyössä lentäjineen ja lentoemoineen.

    • AYFNC

      Kuka käskee odottamaan sitä lentoa yli 5 tuntia siellä lentoaseman odotustilassa? Ulos, taksi ja johonkin lähistön kivaan ravintolaan syömään. Matkavakuuksen myöhästymiskorvauskin alkaa kivasti juoksemaan yleensä 4 tunnin jälkeen joten se taksi, ruuat ja juomat ovat ilmaisia. Ai nii mutta eihän tätä voi tehä omatoimisesti. Ei ole opas matkassa mukana ja taksikuskikin saattaa kusettaa.

      • Muttakun-

        Tuosssa on vaan se ongelma että aika harvoin käy niin että se viiden tunnin myöhästyminen ilmoitetaan heti alussa. Lentoyhtiöhän ei välttämättä voi tietää miten kauan vian korjaaminen kestää. Joten ensin sanotaan että myöhästyy tunnin; sitten tunnin; sitten tunnin vielä.. Ei siinä oikein voi mihinkään kauemmaksi lähteä kun ei voi varmasti tietää milloin kutsu koneeseen käy.

        Kun juutuimme Brysselin kentälle joulukuussa muutama vuosi sitten 16 tunniksi lumisateen takia (joka Suomessa olisi hoitunut tuosta vaan, mutta Brysselissä veti koko kentän kaaokseen) niin tottahan mekin olisimme keksineet jotain vähän järkevämpää tekemistä kuin odottelu kentällä, jos olisimme alusta asti tienneet että pääsemme lähtemään 16 tunnin kuluttua! Ottaneet vaikka huoneen lentokentällä olevasta hotellista.

        Mutta kun lennon ensin piti myöhästyä 90 minuuttia, ja siitä sitten ripotellen pitkin päivää aina vain enemmän.

        Koneen piti lähteä 10.40, pääsimme loppujen lopuksi lähtemään kohti Helsinkiä klo 02.20.

        Onneksi meillä oli pääsy loungeen niin meni edes jotenkin siedettävästi. Sitten kun lounge suljettiin 23.00 alkoi olla vähän epämukavampaa.


    • Suhteellisuutta.valituks

      Syyrian murha-armeijan pakolaisleireille ajamille asukkaille ei aina ole pääsyä edes loungneen

      • mitäiniset

        Syytön minä siihen olen ettei ählyt tule keskenään toimeen. Turha vedota. Homma taisi jäädä kesken.


    • JoillakinvaikeaaAina

      Tuota suihkutusta on jo tehty useampi vuosi, senkin on voinut lukea täältä aika monta kertaa ja vuosia sitten. Ja syykin on vallan hyvin tiedossa.
      Ja se suihke ei käy henkeen läheskään kuin esim. raid tekisi...

      Ei ole onneksi ruoka-allergioita ja pizza maistuu, joten lentokentällä ei kuole nälkään.

    • KatsoPeiliin

      Lennon varausvaiheessa olisit voinut varata vierekkäiset paikat koko seurueelle. Mutta se maksaa nykyään rahaa, myös Finnairilla. Eli voit syyttää omaa pihiyttäsi siitä että ette saaneet vierekkäisiä paikkoja.

      Ja jos Portugalin viranomaiset määräävät myrkytyksen tehtäväksi niin Finnair ei voi sitä estää, Finnair on velvollinen noudattamaan kunkin maan viranomaisten määräyksiä.

    • Tiedustelu2016

      Hyvin yritetään täällä dissata varsin perusteltua kysymystä, "mitä tuo myrkky tarkalleen on ja miksei sitä kerrota? "Joo se on turvallista" pidättekö mua tyhmänä, fakta on ettei lentoemotkaan taida sitä tietää. Kyllä ihmisten tyhmyys on viety huippuunsa.

      • Vastaus2016

        Ja tämähän ei ole virallinen vastausfoorumi, joten kysy Finnairilta.

        Pari kertaa tuota on itsekkin saanut "niskaan", eikä ongelmaa.
        Yleensä tehoaineiltaan pyretriiniä ja/tai pyretroidia (tuttu Raid jne.).
        WHO kertoo ja jonka ohjeisiin tuota tehdään:
        www.who.int/bulletin/archives/78(8)995.pdf

        Tämänkin olisit löytänyt ihan itse pienellä vaivannäöllä itkemisen sijaan.


    • Vanhempieni kanssa samassa talossa asui myös Rouva, jota myrkytettiin milloin kenenkin toimesta. Aina valkotakkisten hoitojakson jälkeen oli hetken aikaa normaali tilanne. Suosittelen valkotakkisten kanssa juttelua, auttaa kummasti..

      • Faktat_ja_fiktiot

        Mielikuvitustarinat on eri juttu.
        Tämä hyönteistorjunta on fakta, muuten vähän jutut liiraa.


    • Madeiralta

      On joo myrkytetty Madeiran lennoilla jo pitkään. Itse en todellakaan tykkää siitä, että joutuu hengittämään jotain myrkkyjä. Vaikkei haise, eikä maistu miltään, niin tuskin mitään vuoristoilmaa on. Ja varmastikaan ei mitään apua itse ongelmaan.

      Lennot voi olla olla paljonkin myöhässä Madeiran lennoilla. Joku vuosi sitten kun oltiin lähdössä kotimatkalle Madeiralta, tuli tosi huono sää. Satoi ja tuuli rivakasti. Koko kenttä suljettiin ja Hki-Vantaalta Funchaliin tulossa ollut kone joutui laskeutumaan Kanarian saarille. Pääsi illan aikana tulemaan Funchalin kentälle, mutta henkilökunnan lakisääteisen lepotauon vuoksi pääsimme kotimatkalle seuraavana aamuna. Matkatoimisto järjesti meille hotellihuoneet Lidosta ylimääräiseksi yöksi. Taisimme saada ruoatkin. Homma sujui ihan hyvin.

      • Shit.Happens

        Itse ongelmaa se ei poista eli tapa ko. hyttysiä koko saarelta, mutta pyrkii estämään ettei niitä kulkeutuisi muualle.
        Lennot voi olla paljon myöhässä missä tahansa, joskus sitä sattuu. Madeiralla kun ei ole vaihtoehtoista toisensuuntaista kiitorataa, niin se lisää riskiä. (Toki Porto Santolla, mutta siellä ei ole riittävää majoituskapasiteettia, joten sinne voidaan tehdä lähinnä muutaman tunnin odottelu välilasku).
        Sama juttu esim. Kanarialla, mutta siellä on joillakin saarilla toinen lentokenttä ja lentokentät ei ole näin jyrkässä paikassa, joten sattuu harvemmin sääesteitä.

        Viime aikoina on ilmeisesti sään takia ollut ongelmia Shanghaissa, jossa Finnairin 31.3 lähtenyt lento kääntyi Pekingiin.


      • ölkö

        Ummikot ulkomailla ja ekoja kertoja lennolla näemmä, Voi natkunnatkunnatkun. Jos olisi vaarallista, silloin miehistökin olisi vaarassa. Tavallisia tankeroita taas reissussa ja paniikkikatastroofi iskee, kun jotain tavallisuudesta poikkeavaa sattuu.


    • terosa

      Ei kannata mennä Madeiralle jos suihkupullot pelottaa. Kannattaa pysyä vaan siellä lietepellon laidalla ja jättää matkailu muille.

    • MeitäOnMoneksi2017

      Ei ihmisiä ole sullottu mihinkään kaasukammioihin, mistä tuollaista keksit. Ei varmasti ole ainuttakaan kuvaa mikä vahvistaisi höpötyksiäsi, museokuvia on tekaistu venäläisten toimesta, mutta vasta sodan jälkeen, ainuttakaan kuvaa en ole nähnyt eikä varmaan löydykään.
      Tuolla lentoasemalla on nettiyhteys, jos vain osaa perusasiat, eli yhdistää nettiin. Ruokakuponki 18 euroa myöhästymisestä ok ja sillä sai runsaasti ostettavaa eikä nälkä vaivannut edes seuraavana päivänä. Meitä ei ole desinfioitu koskaan, mikset kysynyt ainetta. Suomalainen, joka on metsästä tullut tollottaa eikä puhu, näitä löytyy joka matkalle. Minäkin näinen nuoren jupin, suomalaisen, joka pysäytti rullaportaat ja vanhempi nainen oli pudota portaita alas laukkuinensa, siis täysin tollo tekonen. Hänen ylpeytensä ja itsevarmuutensa olisi varmasti kärsinyt kolauksen jos olisi joutunut käynnistämään uudelleen portaat, hän haki naisen laukut. Törkeä temppu, siinä olisi voinut käydä todella huonosti.

    • Tällaistatavaraa

      Pelkureille suora lainaus WHO:n sivuilta:
      "Passengers are sometimes concerned about their exposure to insecticide sprays during air travel, and some have reported feeling unwell after spraying of aircraft for disinsection. However, WHO has found no evidence that the specified insecticide sprays are harmful to human health when used as recommended."

      Ja sitten siihen sisältöön:
      "1R-trans phenothrin (d-phenothrin) 2% m/m – CAS-number: 26046-85-5 permethrin 2% m/m – CAS-number: 52645-53-1"
      Tästä spraysta on myös heppoisemmat versiot, jotka sisältävät vain jompaa kumpaa vaikuttavista aineista. Tujuinta tavaraa käytetään vain tyhjän lentokoneen ruiskutukseen ja ruuman ruiskutukseen, yhden vaikuttavan aineen sprayta käytetään matkustamossa kun matkustajat ovat kyydissä ja matkustamon ovet suljettu.

    • Nairobissa

      Pari kertaa tehty ruiskutus Afrikkaan suuntautuvilla lennoilla, Taisivat molemmat tapahtua välilaskun aikana kentällä. Ainakin kerran muistan myös välilaskun aikana koneen matkustamoa käydyn siivoamassa, esim. imuroimassa, siis osan matkustajista ollessa koneessa. Ruiskutuksen pistävä haju tarttui vaatteisiin ja kulki mukana suomeen asti.

      • Paljonsumutettu

        Tuosta aiemmasta sumutuksesta ei ole jäänyt mitään hajua, jonka minä olisin aistinut lennon jälkeen, eikä se kauaa tuoksu/haise koneessakaan. On sitä sen verran usein tullut jo koettua ja kohta taas.


    • Summutteet

      Matkustimme Kap Verdeltä Salin saarelta Lissaboniin 5.9.18 Kyllä vaan tämä kyseinen spray haisee ja tappaa kärpäset ja muut hyönteiset koneessa. Kärpäset tippuilivat päähän ja penkkien selkänojiin. Eli, tehokasta myrkkyä!

      • Miljoonakärpästä

        Hyvä että hoitaa hommansa!


    • AY-1731Kippari

      Madeiralla on ollut välillä denguekuumetta levittäviä hyttysiä, joten myrkytys on ihan aiheellinen Kyllä purseri ainakin lennoillani ilmoittaa asiasta kuulutuksella ja kertoo ettei suihke ole vahingollista ihmisille.

      • Vanhatkatkut

        Juujuu ja monet kerrat on jo tuota tullut hengitellyt, yhä hengissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4573
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4504
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4106
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3047
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2641
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      205
      2108
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1735
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe