Epätoivoinen tilanne, miten eteenpäin?

HomePelko

Olemme nyt 2 vuotta asuneet 80-luvulla rakennetussa rivarissamme, ja kevättalvesta lähtien olen alkanut oirehtimaan asunnossamme. Kurkkua alkaa kutittaa/poltella, ja se punoittaa. Ajoittain myös nenä hieman vuotaa ja yskittää. Myös vuoden vanha vauva on alkanut asunnossamme yskiä kuivaa yskää, mummolassa kummallakaan ei ole oireita. Tai no silloin on kun vaihdan vaatteita, jotka olen siis asunnostamme mukana kuljettanut.

Asunnossa on ulkoa sisälle tullessa lievästi tunkkainen haju, ja toisinaan kylpyhuoneen ympäristössä erikoinen tunkkainen haju kun ulkona on lämmin ilma. Tätä hajua ei kuitenkaan ole aina. Haju ei ole kellarimainen. Kylpyhuone on remontoitu noin 15 vuotta sitten kosteusvaurion vuoksi. Kuivattu infrapunalla.

Vituttaa, ahdistaa, eikä olisi rahaa alkaa mitään korjailemaan. Kuitenkin uskoisin että jotain "mätää" asunnossa täytyy olla. Mies ei kuitenkaan oireile lainkaan, eikä näin usko että asunnossa olisi mitään vialla. Hän on kyrpiintynyt minuun tässä asiassa , eikä halua enää edes puhua koko ongelmasta. Tuntuu että olen yksin koko asian kanssa. Pelottaa että terveys menee niin itseltään kuin lapsiltakin, talous kaatuu ja mieskin lähtee lätkimään. Mikähän tässä olisi viisainta? Terveystarkastaja varmaan olisi viisain hommata ensin?

6

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • remppamies1

      Kesällä voit ikkunoista tuulettaa, joudut tuon kosteusvaurion korjaamaan laajemmin, poistamaan kaikki kastuneet/pilaantuneet osat ja mahdollisemman nopeasti, taloyhtiöstä kysyt korjauksen tekiää tai myyjältä ei ole sinun tekemäsi remppa.

    • onhanNäitäNähtyAstery

      http://www.ara.fi/fi-fi/rahoitus/Avustukset

      Tässä ainoat varteenotettavat "auttavat asiantuntijat".

      http://asumisterveysliitto.fi/pages/yhteys.php

      http://indooraid.com/

      https://www.suomenuutiset.fi/uusilla-aseilla-homeongelman-kimppuun/

      http://homepakolaiset.fi/

      http://yle.fi/uutiset/viranomaiset_kaikki_hometalojen_desinfioinnit_turhia/6454355

      Suomessa on ns. "auttavia asiantuntijoita" vaikka kuinka. Sählääjiä ja homemyrkyttäjiä ja homeentappajia älä päästä asuntoosi. Siitä ei hyvä seuraa. Ei mitään homedesinfiointia teille. Toivotaan, että miehesi lukee edes jotain antamistani linkeistä ja miehistyy.

    • eteenpäinvaan

      Rivarissa taloyhtiö on maksaja. Vaikea ja surullinen juttu. Mutta huom. ei maailmanloppu. Pahemmistakin on selvitty ja hyvin useissa kodeissa on korjattu kosteusvaurioita.
      Tuulettakaa paljon ja käyttäkää lattialämmitystä. Itsellä oli vikana että säästelin lattialämmityksessä ja kosteutta tuli....Muuttakaa pois jos oireita on. Kyllä ne asiat järjestyy, ja riitoja on aina parisuhteessa-ei sekään ole mitään ihmeellistä. Tsemppiä.

    • punasilmä

      Ilmoitus taloyhtiölle (isännöitsijä/hallitus). Jos mitään ei ala tapahtua niin sitten kunnan terveystarkastajaan yhteyttä. Prosessi on pitkä, mutta kyllä terveyden puolesta taistella kannattaa.
      Toivotaan, että taloyhtiö ottaa asian vakavasti ja ryhtyy toimenpiteisiin välittömästi.

    • ASUNTOMYYNTIIN

      Teinä laittaisin yksinkertaisesti asunnon myyntiin. Ei kannata tutkia mitään eikä epäillä ääneen kenellekään. Otatte vain välittäjiin yhteyttä ja asunto myyntiin. Syyksi kerrotte vaikka omakotitalon rakentamisen.

      Kuvailemasi tilanne asunnossa ei vaikuta kuitenkaan kovin vakavalta ja silmin nähden ongelma asunnolta joten hyvä kuntoisena myynnille ei ole mitään esteitä. Vaikka joku tuleva potentiaalinen ostaja vaatisi kuntotarkastuksen, niin ei teillä ole mitään hätää. Ne ei löydä kosteusmittareillaan satavarmasti rakenteissa piilossa olevaa hometta. Jos pesuhuoneessa on kosteutta laatan alla, sen ne huomaa mutta sen voi aina helposti ja kohtuu edullisestikin korjauttaa "ammattilaisella".

      Nyt jos lähdette luulo pohjalta terveystarkastajia sun muita homekoiria tilailemaan, on asunnon arvo mennyttä. Vaikka sieltä ei löytyisikään mitään (todennäköisin vaihtoehto), niin joskus asuntoa myytäessä pitäisi kertoa kaikki tehdyt tutkimuksetkin tulevalle ostajalle. Kuka ostaa asunnon jossa on epäilyt hometta?

      Jos taas tutkimuksissa löytyy jotain, niin sen jälkeen palkataan uudet ammattilaiset ottamaan lisänäytteitä ja sen jälkeen asiantuntijat tekemään korjaussuunnitelma jonka jälkeen yritetään löytää homeasunnon korjaamiseen erikoistunut yritys, valvoja jne. Rahaa palaa tolkuttomasti. Helposti tullaan vanhoissa ja vähän korjatuissa asunnoissa jopa siihen lopputulokseen että korjaushinta ylittää asunnon arvo. Eli purku on ainoa vaihtoehto ja sekin maksaa.

    • Tukikaamissävika

      Ensin kannattaa keskustella asiasta isännöitsijän kanssa. Jos is. ei dissaa suoralta kädeltä epäilyjäsi, taloyhtiö luultavasti suostuu teettämään asuntoonne kosteuskartoituksen, jossa selvitetään onko rakenteisiin päässyt ylimääräistä kosteutta. Jos mitään ei löydetä, yleensä homma jää siihen. Seuraava askelhan olisi mikrobikartoitus. Se on oikeastaan sama kumpi sen teettää, yhtiö vai osakas, koska jos mitään hälyyttävää ei löydy, maksaja on osakas ja jos löytyy, yleensä tutkimuksen maksaa yhtiö. Kaikenkaikkiaan näillä keinoilla pitäisi mahdollisen ongelman aiheuttajat selviävän mikä kai on pääasia. Tarvittavista remonteistahan vastaa yhtiö.

      Teidän talossa on luultavasti maanvarainen perustus. Sitä kautta kosteutta voi nousta rakenteisiin ja jos sade-/sulamisvesiä ei ole johdettu asiallisesti tai salaojat ovat tukossa tai niissä muuta ongelmaa, silloin riski moninkertaistuu. Tietysti märkätilloissakin voi olla ongelmia, mutta yleensä vakavat ongelmat näkyvät jo päällepäin. Tietysti pienestäkin viasta voi saada oireita jos asukas on herkistynyt tai muuten herkkä homeelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe