Täysi-ikäinen sijaiskodista lähtenyt

kenenvastuu

Kenen vastuulla on, jos täysi-ikäistynyt omilleen muuttanut nuori ostaa tupakkaa ja mahdollisesti myös alkoholia huomattavasti nuoremmille sijaiskodissa vielä asuville?

Entäpä, jos lapsen kotitapaamiset alkavat näyttää tupakan hankkimiselta ja alkoholin kärttämiseltä?

Vanhemmista / sukulaisista ei ole niinkään väliä, vaan myös sossut ovat sitä mieltä, että jos kerran kavereita on, heidän kanssa pitää saada olla. Eli ei oikein tule tukea vaikeisiin asioihin sijoitetun nuoren kanssa. Kädet pestään siellä jos täällä. Kokemukseni mukaan sijaishuolto on joko ala-arvoista tai sitten jos se on hyvälaatuista muuten, silmät suljetaan joiltakin asioilta.

20

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asennemättää

      Vaikuttaa jopa siltä, että sosiaalityöntekijä ei halua kuulla koko asiasta. Ei esimerkiksi vastaa viikkoihin puhelimeen yms. Muiden kanssa kyllä puhuu, kun varattua piippaa. Törkeimmillään on laittanut luurin korvaan, kun olen esittäytynyt. Kyse ei liene resurssipulasta? Tai ehkä osaamisresurssista ja asenneresurssista.

    • Mitä.Häh

      Eiköhän se vastuu ole sillä täysi-ikäisellä sijaiskodista lähteneellä, hänhän on täysi-ikäinen ja vastaa omista tekemisistään.

      Tietysti voi sitten miettiä onko kasvatus mennyt pieleen ja missä kohdin.

    • kenpuuttuu

      Tiedän ainakin toisenkin aikuisen, joka ostaa tupakkaa alaikäiselle. Mutta kenen asiaan pitää puuttua? Jos sijaiskodista lähtenyt ei kanna vastuuta itsestään eikä muista. Miksei ketään näytä kiinnostavan? Eikö sijoitetuista lapsista tarvitse välittää?

    • peräpuuntytöt

      Peräpuu voisi ottaa tällaiset asiat teemoikseen, eikä sitä, että "mulla menee hyvin, mulla on kaksi äitiä".

    • Sijaiskoti-isä

      Kyllä se on sen vastuulla joka ostaa tupakkaa tai alkoholia alaikäisille. Olen työssä alan laitoksessa ja kyllä lähtee rikosilmoitus ostajasta ja lähtee myös tupakat ja alkoholi pois alaikäisiltä. Siinä ei ole kahta sanaa.

    • Tupakan/alkoholin ostaja joka luovuttaa em tuotteita alaikäiselle on yksin syyllinen ja poliisi on taho joka käynnistää esitutkinnan... ...syyttäjä syyttää rikoksesta

    • ajattelennäin

      Ajattelin vaan, että koska kyseessä on vasta hiljattain täysi-ikäiseksi varttunut henkilö, voisi lastensuojelu opastaa häntä ensimmäisellä kerralla. Jos toiminta jatkuu, on se tietenkin syytä laittaa poliisille. Tällainen toiminta pilaa hyvänkin sijaishuoltopaikan maineen. Ei ole asiallista, että aina isommat opettavat nuoremmille tupakat ja alkoholit. Jos "toimintaa" ilmenee, tulee yhteydenpitoa valvoa, niin kuin vastaavassa tapauksessa valvotaan vanhemman ja lapsen tapaamista (joskus vähemmästäkin). Kyllä sijaishuoltopaikankin pitää ottaa asiasta vastuuta.

      • Pk-isä

        Kyllä nämä asiat opetetaan meidän nuorille jo hyvissä ajoin ennenkuin lähtevät meiltä omaan elämän täysi-ikäisinä tai sijoitus puretaan. Jopa meidän alle kymmenvuotias tietää nämä asiat ei niistä hyssytellä ja asioita salata. Ja jos sellaista tapahtuisi tottakai täysi-ikäisistä jälkihuollon piirissä olevista nuorista ilmoitetaan ko:n sosiaalityöntekijälle. Valvomme ja seuraamme asioita koko ajan. Tosin näitä asioita tapahtuu näköjään enemmän tiukimmissa ja valvotuimmissa laitoksissa ja koulukodeissa kuin ammatillissa koulukodeissa jossa meiilä ei ole lähellekään niin paljon rajoiteoikeuksia kuin laitoksissa. Jotka myös käyttävät paljon nimitystä perhekoti, niinkuin Muhoksen tapauksessa jossa ohjaaja murhattiin.


      • näinpänäin

        Jos täysi-ikäinen ostaa esim. 13 -vuotiaalle tupakkaa, on mahdollista, että tämä 13 -vuotias taas vartuttuaan ostaa seuraaville. Joten onkin hyvä, että asiaan puututaan, jos vähänkin merkkejä ilmaantuu. Mielestäni keskustelu jälkihuollon viranomaisen kanssa on riittävä (luulisin), ette asiaa tarvitse poliisille viedä.


    • itsestähuolehtiminen

      Tässä on sitten kaksi prosessia. Jos asia kuuluu poliisille on se oma juttunsa. Toinen prosessi, joka mielestäni on paljon tärkeämpi on se, miten nuorten kanssa asiaa käsitellään. Läheisten aikuisten tehtävä on ilmaista, etteivät hyväksy toimintaa. Kun asioihin puututaan, ainakin tupakan ja alkoholin hankkiminen käy hankalammaksi. Siten myös aloittamisikä nousee, joka on positiivista monesta syystä.

    • kiintymyssuhde

      Pahimmillaan näyttää siltä, että aikuiset alkavat suojella sitä täysi-ikäistä. En tiedä, tulevatko kiintymyssuhteet jo mukaan asiaan, kun täysi-ikäinen on ollut pienestä pitäen sijaisperheessä ja nämä nuoremmat tupakoijat vasta vähän aikaa. Vastuutonta!

    • saimaaa

      Vastuun saa kyllä kantaa osaltaan sijoittaja/sijoittajat osaltansa. Eikös se "kasvun ja kehityksen turvaaminen" ole sosiaalilautakunnan tavoite! Kuka taviskodinkaan vanhempi jättää 18-vuotiaan muutenkaan yksin kantamaan vastuuta elämästään? Ja sijaisvanhemman kuuluu ehdottomasti ohjata täysi-ikäistä tajuamaan mikä on moraalinen vastuu nuorempia lapsia kohtaan.

      • pk-isä

        Sellaista instanssia kuin sosiaalilautakunta ei ole olemassakaan joka sijoituksia tekee. Kyllä se yleensä on niin että sijoituspaikoissa opetetaan ja neuvotaan täysi-ikäisen vastuut ja velvollisuudet . Kyllä jo 15 vuotta täyttänyt on rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Perhekodeissa jotka hoitavat sijoitettuja ei oikeastaa lain mukaan saisi nuorelta ottaa tupakkaa ja alkoholia pois eikä tehdä huonetakastuksia. Tässä on suuri porsaanreikä laissa. Kukaan normaali vanhempi ei näillä lakipykälillä suostuisi kasvattamaan lapsiaan. Ei edes kotiarestiin saa lasta laittaa ja jos haluaa hatkat niin antaa mennä vaan kyllä poliisit tuo ja etsii ja jos sosiaalityö katsoo ettei voi asua tav perheessä niin laitokseen ja siitähän se vasta korkeakoulu alkaakin. Jos ei ole jotain paheita oppinut niin kyllä siellä oppii.


      • saimaaaa

      • Pk-isä

        No kyllähän se instanssi on nykyisinkin mutta päätöksen tekevät sosiaalityöntekijä ja johtava sostk. Sellaista niinkuin ennen oli jota kutsuttiin sosiaalilautakunnaksi ei olejossa istui maallikkojäseniä kuten maanviljelijä ja kampaaja ym ei enää ole ja jos jompi kumpi huoltamista vastustaa oman pikkukultamussukan huostaan ottoa niin asia menee hallinto-oikeuden päätettäväksi .


      • saimaaaaa
        Pk-isä kirjoitti:

        No kyllähän se instanssi on nykyisinkin mutta päätöksen tekevät sosiaalityöntekijä ja johtava sostk. Sellaista niinkuin ennen oli jota kutsuttiin sosiaalilautakunnaksi ei olejossa istui maallikkojäseniä kuten maanviljelijä ja kampaaja ym ei enää ole ja jos jompi kumpi huoltamista vastustaa oman pikkukultamussukan huostaan ottoa niin asia menee hallinto-oikeuden päätettäväksi .

        Mikähän tämä pikkukultamussukka on? Määritelläänkö sellainen jossakin Ammattilaisten oppikirjoissa?

        Pk-isä on hyvä ja kertoo...


    • täysi-ikäinen

      Mutta kyllä rikoksentekijä on se 18 - vuotta täyttänyt joka "sisaruksilleen" ostaa tupakkaa tai alkoholia. Itselle ei olisi tullut mieleenkään antaa nuoremmille sisaruksilleni päihteitä. Mikä on mennyt pieleen?

      • saimaaa

        Jos sij.kodin perinne ja se se heidän kuuluisa rajanlaitto on ollut että pois silmistä pois mielestä


    • lapssuomen

      Jotain häikkää on siinäkin, että täysi-ikäinen hakeutuu vuosia nuorempien seuraan ja esittää isoa tarjoamalla tupakkaa ja välittämällä alkoholia. Ei vaikuta täysi-ikäisen touhulta. Luulisi olevan jo vähän eri porukat. Tarvitsee vielä perusperhettä ja aikuisten huolenpitoa tuollainen nuori. Väärin laittaa kodista pellolle keskenkasvuinen!

      • saimaaaaaa

        Tottakai 18v täyttänyt tarvitsee aikuisia. Silloinhan vastuu- ja muut aikuisuusasiat ovat vielä monen vuoden ajan edessäpäin. Kantapäänkautta opitaan ja turvaisa vanhempi on tarpeellinen.

        Ammattilainen ei oivalla, että ikä ei kulje käsikädessä kypsyyden kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe