Pyöröhirren ja rankaseinän liittäminen?

lomatimpuri

Olisi tuossa pihalla pyöröhirsinen vanha ( 40 vuotta?) sauna, jossa on tilaa liikaa eli lämmittäminen on työlästä. Ideana on rempata sitä niin, että osa tilasta erotetaan pukuhuoneeksi.
Mutta jos teen siis rankarakenteisen seinän, niin miten järkevästi tuon uuden seinän liittää pyöhirteen? Tai jos iskee väliseinätolpat kiinni hirteen, niin melkoinen rako jää, puhumattakaan sitten miten nuo uuden väliseinän paneelit sovittaa pyöröhirteen...

8

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2vaihtoehtoa

      Hirteen liittyvät, tulevan väliseinän reunimmaiset pystytolpat (plus panelivahvuus sen molemmille puolille huomioiden) voi upottaa lähelle varausta ei hirsien välisiin eristeisiin asti. Muistat vain sen, ettei em:lla tavalla väliseinää voi myöhemmin poistaa saati siirtää.
      Toinen vaihtioehto (itse tekisin) on kiinnittää reunimmaiset pystyt suoraan hirsien pintaan ilman upotuksia. Kuviosahalla panelien(vaaka?) päät mukailemaan hirsien muotoja. Ylipitkät panelit ja kun panelin pää on sahattu mukailemaan hirsien muotoja sitten vasta toinen pää poikki oviaukon kohdalta. Kun toiselle puolelle on saatu panelit villaa (eko) varauksien monttuihin ennen toisen puolen panelointia vuotojen minimoimiseksi. Helpompi ja paljon siistimpi homma kuin pystypuiden upotuksessa.

      • lomatimpuri

        Juu, vähän tuota jälkimmäistä versiota itsekin tuumailin. Tosin seinä kyllä jäänee pysyväksi, joten hirsiä voisi veistää, mutta en oikein innostu...


      • oiuytrewq

        Jälkimmäinen toteutustapa on helppo. Oven yläpuolellakin kun tekee panelirivin kahdella panelilla ja kiinnittää molemmat yhtäaikaa molempien työstämisen ja sovittamisen jälkeen ei toista ensin mikä estää toisen panelinpätkän pään piirtämisen jne..Pystypuiden upotuksessa menee aikaa ja hermot jos ei ole moottorisaha tuttu työkalu. Kun ensimmäisen vaakapanelin saa paikoileen loput on helppoja kun heittää panelin heppiin ja piirtää sivuseinien hirsien muodot paneeleihin. Saa vaikka kuinka tiiviin jos jaksaa nähdä hiukan vaivaa. Katsoo vain panelijaon ettei katonrajaan tule viimeiseksi paneliksi onnettoman kapeaa lisua. Naaraspontin alaosasta esim. 7mm. pois ja katon ja viimeisen panelin väliksi esim. 5mm. Silloin viim. paneli on helppo sovittaa paikoilleen merkkaamista varten.

        Huom. suojaetäisyydet kiukaalta palaviin materiaaleihin jne. kun saunaa lähdetään pienentämään. Sokkelit jne. uuden väliseinän yhteydessä ettei alajuoksu märkäne parissa vuodessa. Jos eristeitä laitat seinää alumiinipaperi estämään kosteuden siirtymistä eristeisiin itse ne laittaisi välttämättä laisinkaan pukuhuone kun kuumuu kuitenkin. Itse jättäisin eristeet pois ja jättäisin ylimmän panelin ja katon väliin raon ja varjolistan päälle irti seinäpinnasta. Pääsee silloin paneleihin sitoutunut kosteus pois pystyrunkojen välistä yläkautta. Hätävarjelun liiottelua ehkä tuokin? Joka tapauksessa silloin säästyy materiaali- ja työmenekiltä kun ei tarvitse saunan puolelle alumiinipapereita ja koolinkeja asennella.


      • oiuytrewq

        taitaa vaatia pukuhuoneen puolellekkin alumiinipaperin ja koolongin jos väliseinän eristää? Saunottaessa jokaisen saunanoven aukaisun yhteydessä pukuhuoneeseen kun pääsee aika valtava määrä kosteutta joka sitoutuu mm. väliseinän paneleihin ja panelien läpi eristeisiin..


      • lomatimpuri
        oiuytrewq kirjoitti:

        taitaa vaatia pukuhuoneen puolellekkin alumiinipaperin ja koolongin jos väliseinän eristää? Saunottaessa jokaisen saunanoven aukaisun yhteydessä pukuhuoneeseen kun pääsee aika valtava määrä kosteutta joka sitoutuu mm. väliseinän paneleihin ja panelien läpi eristeisiin..

        Niinpä. Mietin tuota alumiinipaperia tosiaan pukutilan puolelle, sama löytyy esimerkiksi vanhempien pihasaunasta ja kohta jo 50 vuotta kestänyt, joten ei ole ihan suuri virhe. Vaikka tiivis sulku seinän molemmille puolille on kai pannassa.
        Saunassa ei varsinaisesti peseydytä, joten ehkä tuo sokkeli jää pois ja vaikka lehtikuusesta alajuoksu.


      • 234--

        jos betonilattia alajuoksun ja lattian väliin säätöjalat tai vaikka isot ruostumattomat mutterit kiinnityskohtiin. Muuten märkänee. Jos betonilattia pieni korotusosasokkeli helppo tehdä. Joitakin pystypiiskoja lattiaan ja niihin vaakapiiskat, neljän tuuman laudasta muotit ja se on siinä kun heittää kurat sisään.


      • 234--

        Osa pystypiiskoista kymmen senttiä muotin yläpinnan yläpuolelle niin niitä voi käyttää alajuoksun kiinnityksessä (Linjaus mittauksineen ja reiät alajuoksuun ja piiskojen loppupää nuijitaan alajuoksun päälle).


    • näinonnäreet

      Ei tartte välisenään mitään pystypiiskoja alajuosuun
      Niitä käytetään ulkoseinien kiinnitykseen ettei myrsky irrota seiniä sokkelista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe