Lentokoneen sisäilmasto eri lentoyhtiöissä

Norwegian_kuumottaa

Nykyään puhutaan varsin paljon asuntojen ja kiinteistöjen sisäilmastosta, joka käsittää paljon muutakin kuin vain sisälämpötilan. Mutta yllättäen lentokoneiden ja eri lentoyhtiöiden tarjoamasta sisäilmastosta on juttua vähemmän. Johtuu ehkä siitä, että lentokoneen huonossa ilmassa kärsitään vain muutamia tunteja kerrallaan.
Silti on aika V-mäistä istua lentokoneessa, kun sisäilma on esimerkiksi lämpötilan osalta kammottava!
Mikä on oma kokemuksesi: onko lentokoneessa yleensä liian kylmä, sopiva vai liian kuuma? Onko sisäilma muuten siedettävää? Millä lentoyhtiöllä sisälämpötila on kohdallaan ja mikä firma "mokaa" jatkuvasti?
Oma vähäinen kokemukseni lentämisestä viimeisen 12 kk:n ajalta:
Finnair: 2 kpl. edestakaista reittilentoa eli 4 lentokertaa. Joka kerta sisälämpötila on ollut mieluinen tai ihan pikku riikkisen viileä. (viileä on parempi kuin lämmin!)
Norwegian: 2 kpl. edestakaista reittilentoa eli 4 lentokertaa. Vain yhdellä lennolla on ollut sopivan viileä ilma matkustamossa (ke 22.7.2015 klo 8.10 HKI-LGW lento), mutta peräti 3 lennolla neljästä kabiinissa on ollut epämiellyttävän tai kiusallisen kuuma! Yhdellä kerralla oli niin kuuma ja huono ilma, että se laukaisi matkapahoinvointikohtauksen eli nousee se kuuluisa kylmä hiki pintaan ja silmissä sumenee ja lopuksi pyörtyy.
Eniten ihmettelen, miten lentohenkilökunta jaksaa/viitsii/haluaa olla niin kuumassa? Siinä on mieletön ero, onko sisälämpötila vaikkapa 26 astetta tai 22 astetta. 26 tarkoittaa sitä, että oksennuspussit esiin, kun on sellainen olo ettei saa happea ja tulee huono olo melkein vaan siitä huonosta ja kuumasta sisäilmasta. Perille on mukava saapua naama punaisena ja korvat hehkuen!
Viileämmässä sisäilmassa lentäminen on paljon miellyttävämpää. Perille saapuu raikkaana, virkeänä ja levänneenä.
Toki lentokoneessa ei kaikki matkustajia koskaan pystytä miellyttämään sisälämpötilan osalta. Ihmiset kun ovat niin erilaisia.
Mitä sinä tuumit? Mikä lentoyhtiö tarjoaa parhaan sisälämpötilan? Minkä lentoyhtiön nimen kuuleminen nostattaa jo jännityksen, että "onkohan taas tulossa ns. kuuma lento"?
Jostain syystä minulla on vähän epämiellyttäviä kokemuksia Norwegianista, tuorein tämän viikon paluulennolta vaikka menolento 22.7. olikin viilein Norwegian -lentoni. Eikö lentoyhtiö voisi määrätä, mikä on sisälämpötila koneissa, eikä niin, että matkustamohenkilökunta ruuvaa mitä haluaa sisälämmöksi?

15

354

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sanon_vielä_tämän

      Ennen kuin joku näsäviisas ehdottaa, että lentoemänniltä voi halutessaan pyytää koko lentokoneen sisälämpötilan pienentämistä, niin oma näkemykseni on, että kyllä se on palvelun tarjoajan homma laittaa sisälämpötila kohdalleen. Ei voi olla niin, että lennon aikana 130 matkustajaa alkaa jokainen 5 minuutin välein tilata omaa lämpötilaa matkustamoon!
      Olisi joskus kiva saada pieni gallup lennon jälkeen, että monenko matkustajan mielestä lennolla oli liian kuuma?

    • Norwegian_kuumottaa

      Sanottakoon sekin vielä, että viileä sisälämpötila matkustamossa on parempi senkin takia, että jos on kylmä voi aina listätä vaatetta tai pyytää peiton.
      Mutta mitäs teet, jos on kuuma? Istut jo valmiiksi lyhythihainen t-paita päällä ja hikoilet? Otanko paidan pois tai riisuudun ihan alastomaksi?
      Menen lentokoneeseen aina lyhythihaisessa paidassa, ksoka tiedän että lentokoneessa on yleensä ihan liian kuuma, mutta silti saa hikoilla! Enkä ole muuten ylipainoinen, että sekään ei ole hyvä arvaus.
      Olen mies, painan alle 70 kiloa, enkä kärsi mistään sairaudesta, joka vaikuttaisi lämpöaistimukseeni.
      Silti lennoilla on useimmiten liian kuuma. Miksi se voi olla niin vaikeaa, Norwegian?

    • Thomascookinkone

      Lensin maaliskuussa 2014 Thomas Cookin koneella Teneriffalle. Olimme varanneet exit paikat ja otettiinkin omat viltit mukaan, kun niissä paikoissa tuppaa yleensä olemaan hiukka kylmempi, kuin muualla koneessa, mutta rajansa sillä kylmyydelläki.
      Alku lennosta meni hyvin, sitten alkoi yhtäkkiä pukkaa todellä jäätävän kylmää ilmaa.
      Vaatetta meilä oli päällä villasukat, kalsarit,pitkät housut, pitkähihainen paita ja huppari, joten vaatetuksella olisi kyllä todellakin pitänyt tarjeta, mutta EI. Värjöteltiin 3 fleeceviltin alla suunilleen sillain, että vain silmät näky ja siltikki paleli. Asiasta kerrottiin matkustamohenkilökunnalle, mutta ei vaikustusta.

      Teneriffalla saimme sitte nauttia terveenä lomasta 2 päivää ja loppuloma meni sairastellessa. Toiselle tuli kurkunpääntulehdus ja toiselle keuhkoputkentulehdus. Siihen päälle molemmilla oli kauhea yskä ja nuha.
      Meni kyllä ihan rahat hukkaan sillä lomalla, kun koko loman sairasti.
      Paluumatka pelotti, että onko TAAS yhtä kylmä ja tällä kertaa olimme kuitenki jo valmiiksi kipeinä, mutta onneks lento oli hieman lämpimämpi.
      Voin sanoa, että lento siinä olotilassa oli kaikkea muuta kuin mukava...

      Jatkossa yritän kyllä vältellä Thomas Cookia.

      Itselläni juurikin Norwegianin lento kohta edessä ja nyt jännällä ootan, että kuinka kuuma siellä sitte on. :)

      • Norwegian_kuumottaa

        "Itselläni juurikin Norwegianin lento kohta edessä ja nyt jännällä ootan, että kuinka kuuma siellä sitte on. :)"
        Oma tuorein kokemukseni on ihan tältä viikolta ja vertailukelpoista on sekin, että istumapaikka oli molemmilla kerroilla käytävän vieressä (eli ikkunasta paistava aurinko ei kuumottanut) ja rivitkin osui aika samoihin: menomatka rivi 12 ja paluumatka rivi 15.
        Silti, kuten aloituksessa totesin, menolento oli leppoisa ke 22.7. Helsinki-LondonGatwick, mutta paluulento olikin sitten taas paljon lämpimämpi tapaus.
        Oman pienen tilastoni perusteella tuleva Norwegian-lentosi on 25%:n todennäköisyydellä miellyttävä ja 75%:n todennäköisyydellä liian lämmin. Melekin varmaa on siis se, että ainakin jompaan kumpaan suuntaan joudut kokemaan kuumotusta.
        Tulethan tänne kertomaan kokemuksesi, kun reissu on ohi.


    • MahtiJepe1

      Täähän on nyt ihan tapauskohtanen juttu, nimittäin itse matkasin tammikuussa thomas cookilla uudella a321 koneella hki-lpa. Mennessä oli sopivan viileää mutta paluulennolla sai tuskailla 6 tuntia koska oli liian kuuma. Viileä on aina parempi oli sitten autossa junassa tai lentokoneessa.

      • Norwegian_kuumottaa

        Olen aloittaja ja kanssasi samaa mieltä: "Viileä on aina parempi oli sitten autossa, junassa tai lentokoneessa."
        Paras sisälämpötila on silloin, kun siihen ei kiinnitä mitään huomiota. Kun alkaa kuumottaa ja tulee huono olo, on liian kuuma. Tai kun iho menee kananlihalle, on lian kylmä.
        Se sopivan lämpötilan alue on ihmisellä toisaalta aika pieni: yli 25 astetta on sisälämpötilana useimmilel ihan liikaa, mutta alle 21 astetta on jo liian vähän, jos vaan istuu paikallaan tekemättä mitään kehoa lämmittävää työtä.


      • Norwegian_kuumottaa

        Norwegianin palautekanava on aika suppea
        http://norwegian-fi.custhelp.com/app/ask
        Tuo on ainut paikka antaa palautetta esim. siitä, että lennolla on ollut omasta mielestä liian kuuma. Jokainen voi arvailla kuinka paljon vaikutusta sellaisella palautteella on. Tuskin kukaan lukee Norwegianilla palautetta edes lopppuun saakka...


      • EiNiitäKiinnosta

        Luuletko että lentoyhtiöillä on aikaa,mielenkiintoa,henkilökuntaa tms. antaa vastaus palautteeseen missä naristaan joko liian kuumasta tai kylmästä ilmasta matkustamossa.
        Uskon että tärkeysjärjestys on hieman erilainen. Toisekseen,lentoliput ovat nykyisin niin halpoja ettei kannata odottaa paljoakaan.


      • ei_kiinnostakaan
        EiNiitäKiinnosta kirjoitti:

        Luuletko että lentoyhtiöillä on aikaa,mielenkiintoa,henkilökuntaa tms. antaa vastaus palautteeseen missä naristaan joko liian kuumasta tai kylmästä ilmasta matkustamossa.
        Uskon että tärkeysjärjestys on hieman erilainen. Toisekseen,lentoliput ovat nykyisin niin halpoja ettei kannata odottaa paljoakaan.

        Ei lentoyhtiöitä kiinnosta, mutta matkustajia kiinnostaa toisten kokemukset.

        TUIfly Nordic "jäädytti" matkustajia Cancun-Helsinki lennolla 11.2.-12.2.2016. On se kumma, kun lentokoneeseen ei saa sopivaa sisälämpötilaa. 10-12 tuntia liian kuumassa/kylmässä jättää huonot muistot. Ehkä ensi kerralla alitajuisesti välttää TUIn matkoja? Ihan vaan koska lento oli niin epämiellyttävä.


    • umpijuntti

      aloittajalla on epäselvää mikä on ilmasto ja mikä on esim. sisäilma.

    • Röörit_auki

      Lämpötila on tottumiskysymys, 26C sopii jos olen varautunut pitämään lyhythihaista paitaa kuten aina etelänreissulla (pitkähihainen päällä koneessa, jonka otan pois kun aletaan olemaan perillä) tai kevät-syys matkoilla.
      Thaikkuihin menijöiden ei pitäsi ainakaan siitä valittaa...
      Ikkunapaikat on hieman viileämmät ja nojailu seinään ei oikein natsaa lyhythihaisessa.

      Ongelmia ei ole ollut kun liian alhaisesta ilmanpaineesta, joka saa otsan kivistelemään, kun lähdetään laskemaan korkeutta perillä ja on ollut jotain tukkoisuutta (nykyään aina nasolinia tms. menolennolla, paluulennolla vain jos mennessä oli jotain oireita).

      Oma lukunsa ovat sitten liikaa hajuvettä/partavettä dumpanneet ja pieruhaisulit sekä vaipanvaihto operaatiot..., kohdepuhallusta auki ei siinä muu auta.

    • Anonyymi

      Mä olen lentänyt kymmeniä kertoja norskilla vuoden sisään. Aivan helvetillinen grilli, ja jopa hätäuloskäynnin kohdalla. Itse laitan päälle ihan lyhyet shortsit ja t-paidan. Perille tullessa penkissä on vain märkä läntti, bokserit ja pallit ihan tihkuu kosteutta.

      Norskilla jossain vaiheessa ku pyyhin hikeä otsalla katsoin muita matkustajia. Koko kone pyöritteli ilmastointiräppänöitä (minä mukaan lukien) ja sieltä tuli kuumempaa ilmaa. Aivan kärsimystä 5h lento!

      Finnairilla ollut sopiva, jopa viileähkö. Viileä ei haittaa, koska vaatetta voi aina lisätä.

      • Anonyymi

        Finnairilla lentoemännät säätävät koneen takaosan ilmastonnin kylmälle aina ruokailujen ajaksi, kun joutuvat liikkumaan. Finnairin putkipiikoja ei kiinnosta se, että kaikki matkustajat koneen takaosassa kääriytyvät viltteihin ja vällyihin. Pääasia tuntuu olevan ettei maalit pysyy kuivana naamoissa. Hyytävää kylmyyttä kestää sen 1-1,5 h ajan. Ihan turha laittaa palautetta Finnairille. Ovat palautteiden suhteen liukkaampaa kuin Teflon. Matkustan Finnairilla vain kun on pakko.


    • Yli toistakymmentä menopaluu-lentoa Norwegianilla tullut tehtyä ja en ole kiinnittänyt huomiota matkustamon lämpötilaan ollenkaan, en muillakaan firmoilla. Toki koneen lähtiessä voi olla kuuma lähtöpaikasta riippuen, ja sen jälkeen hetken viileä kun ilmastointi jäähdyttää ilman asetettuun lämpötilaan. Talvella kodin lämpötila 21C, kesällä jopa 27C, no problem. En keksi valitettavaa mistään yrityksestä tuon tiimoilta.

    • Anonyymi

      Lämpötila on koneessa säädettävissä useassa osiossa matkustamoon. Mainitkaa siitä siellä koneessa hyvät ihmiset älkääkä narisko täällä! Jos etuosassa on kuuma, voidaan etuosan lämpötilaa säätää ja vastaava takaosioon tai keskelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1495
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1292
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      30
      1211
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1116
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe