Kuinka usein MS tautia sairasta joutuu....

Tietämätön5555

Käymään sairaalassa eli kuinka tiheästi siellä joutuu ravaamaan? Kuntoutuksissa ja muissa jutuissa. Kiitos.

7

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omavastaus

      Sairaus on hyvin erilainen kaikilla, joten vastaan vain itseni puolesta=)
      Itselläni on primaarisesti progressiivinen, joten ei ole lääkitystä enkä ainakaan sen takia joudu käymään. Ainakin tällä hetkellä käyn puolen vuoden välein kontrolli magneettikuvissa ja vähä sen jälkeen neurologilla. Fysiossa kävin vähän aika sitten noin puol vuotta ja loppu vuodesta kuntoutukseen Maskuun. Sairaala käynnit voivat sitten muuttua tiheämmäksi jos sairaus etenee.

      • mäenikinä

        Kontrollimagneettikuvissa?
        Miksi?


      • omavastaus

        Kontrolli kuvat jotta pystytään seuraamaan tuleeko lisää häikkää aivoihin ja hermostoon. Onko tauti pahenemassa vai pysyykö samana.. olisihan se kuitenkin kiva tietää mitä uusia paska asioita saattaa ilmetä, vaikka yleensä se on tän taudin kanssa mahdotonta. Varmaankin myös jos alkaa oireet pahentua niin onhan se hyvä käydä neurologilla joka edes ymmärtää aiheesta jotain.
        Luultavasti tämä tauti muoto on erilainen kuin yleisemmät, joten vaatii erilaista kontrollia.


      • StemunBlues

        Joo. Kontrollimagneettikuvat on aika yllättäviä ottaen huomioon, että ensisijaisesti etenevä MS-tauti pahenee hitaasti, mutta tasaisen varmasti. Itse sain PPMS-diagnoosin 2008. Olen käynyt vain yhden kerran aivojen magneettikuvissa. Taudin monia oireita voidaan helpottaa lääkityksellä (spastisuus, rakkovaivat jne.), vaikka itse taudin degeneratiivista prosessia ei voikaan lääkityksellä hidastaa. Neurologin kontrolleja on vuoden välein. Jos jotain poikkeuksellista tapahtuu kontrollikäyntejä voi tihentää. Omat oireeni ovat edenneet alusta lähtien hyvin hitaasti ja hyvin tasaisesti. Muutosta ei oikeastaan edes huomaa, ellei tarkastele kehitystä pidemmällä aikajänteellä, jolloin havaitsee, että kävelymatkat ovat lyhentyneet, lihaset väsyvät nopeammin ja koordinaatio sekä tasapaino heittävät enemmän.

        USA:ssa PPMS-potilaiden ennustetta on seurattu tilastollisesti. Yleensä 6 vuotta diagnoosin jälkeen on turvauduttava johonkin apuvälineeseen ja kahdeksan vuotta diagnoosista pyörätuoliin. Minä liikun yhden tai kahden kyynärsauvan avulla, mutta maksimissaan kilometrin tasaisessa maastossa. Epätasaisessa maastossa, kuten metsässä, en liiku enempää kuiin 100 metriä ja sitten on jo voimat täysin finaalissa.

        Siirsin viimeistä kontrollikäyntiä vuodella eteenpäin, koska mitään selkeää muutosta suhteessa edelliseen käyntiin ei ollut tapahtunut. Ei siellä lääkärissä ole pakko juosta, jos taudissa ei ole kummoisia muutoksia tapahtunut.


    • VHH-kannattaja

      Jos sairastaa MS-tautia, niin kannattaa kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota, koska kyseinen sairaus kuuluu autoimmuunisairauksiin.
      Autoimmuunisairaudet johtuvat pääasiassa vilja-ja/tai maitotuotteista.
      Viljat sisältävät proteiineja, jotka kulkevat suoliston läpi sulamattomina vaurioittaen suoliston seinämiä.
      Lisäksi suoliston ollessa vioittunut ihminen altistuu ryhmälle kemikaaleja, jotka normaalisti pysyisivät suolistossa.

      • StemunBlues

        Kyllä. On esitetty paljonkin tutkimusnäyttöä aiheesta. Maailman johtavan keliakiatutkija Alessio Fasanon mukaanhan autoimmuunitaudin puhkeaminen edellyttää kolmen patofysiologisen mekanismin toteutumista: 1, geneettinen alttius, 2, vuotavan suolen oireyhtymä ja 3, jokin laukaiseva ympäristötekijä.

        Vuotavan suolen oireyhtymässä ohutsuolen seinämät ovat vaurioituneet (esim. yksipuolisen ravinnon seurauksena). Vaurioituminen aiheuttaa sen, että ohutsuolen villuksien ja mikrovilluksien tiiviit soluliitokset avautuvat ja päästävät verenkiertoon erilaisia patogeenejä tai makromolekyylejä.

        Yksi tällainen on gluteenissa esiintyvä gliadiini, joka aiheuttaa keliakiaa. Gliadiini on glykoproteiini ja glykoproteiineja esiintyy lähes kaikilla organismeilla viruksista ihmisiin. Gliadiinin pääsy verenkiertoon voi aiheuttaa molekyylien samankaltaisuusilmiön, joka johtaa autoimmuunireaktioon. Edelleen: gliadiini läpäisee aivoveriesteen ja pääsee siten vaikuttamaan myös keskushermostoon.

        Valitettavasti pelkkä vhh-ruokavalio ei korjaa ongelmaa, vaikka lähtökohtaisesti terveyden kannalta se onkin järkevä. Olen kokeillut, sairastan ja tiedän. Ongelma on hieman mutkikkaampi.

        On ensinnäkin olemassa ainakin 157 geeniä, jotka ovat ominaisia MS-taudille. On vähintään 30-60 geeniä, jotka ovat kaikille autoimmuunisairauksille yhtenäisiä. MS-taudin puhkeaminen korreloi vahvasti alhaisiin D-vitamiinitasoihin. Tämä näkyy MS-taudin leviämisessäkin. Oleellista on kuitenkin se, että odottavan äidin alkuraskauden aikaiset alhaiset D-vitamiinitasot voivat sammuttaa sikiön CYP27B1-geenin, joka osallistuu D-vitamiinista (kolekalsiferoli) muodostuvan kalsidiolin muuttamista yli 300 geenin toimintaan ja immuunijärjestelmään vaikuttavaksi hormoninkaltaiseksi kalsitrioliksi.

        Jos geeneissä on virhe, joka ehkäisee kalsitriolin valmistamisen, siihen ei valitettavasti auta edes vähähiilihydraattinen ruokavalio. Se geeni pitäisi ensin saada aktivoitua, jotta D-vitamiini toimisi oikein elimistössä. Toisaalta - ja älä ymmärrä minua väärin - suoliston hyvinvointi on koko terveytemme lähtökohta. Suurin osa immuunisoluista sijaitsee suoliston limakalvoilla. Suoliston mikrobit tuottavat aineenvaihduntajääminä kemikaaleja, joita elimistö tarvitsee esimerkiksi serotoniinin ja dopamiinin tuotantoon. Suoliston mikrobit ohjailevat myös kemiallisesti geenejämme. Vhh on suoliston kannalta parempi vaihtoehto kuin yleiset ravintosuositukswet. Se kuitenkin tarvitsee pro- ja prebiootteja sekä resistenttiä tärkkelystä.


    • rupert3

      Mistähän johtuu että itsellä ms taudin oireeet on aina pahempia joka vuosi noin helmikuusta-maaliskuuhun ja kun kesä tulee niin oireet helpottavat todella paljon, Olisiko vitamiinitasot talvella jotenkin alempana vai mistä johtuu onko muilla samoja kokemuksia???????????

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      253
      2385
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1804
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      168
      1515
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      331
      1503
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1055
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      82
      917
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      176
      770
    9. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      720
    10. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      204
      717
    Aihe