Helill kylässä ohjelmassa

piilukirves

Panu Kaila oli Helillä Vieraana. Talo, missä ohjelmaa tehtiin oli tietysti vanha, kuten asiaan kuuluukin ja ohjelma oli hyvä, mutta jäin hieman ihmettelemään, kun näytti siltä, että vilmaushuoneen seinät oli uudestaan hiljattain piiluttu ja vielä rälläkällä. Ihmettelin kun Kaila ei asiasta huomauttanut, vai eikö hän todellakaan erota konetyötä käsityöstä?

Heli kyllä antoi ohjelman lopussa ymmärtää, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pisti.silmään

      sama asia koska piilutus oli suoritettu niin taitavasti että se näytti rälläkällä piilutulta. Niin hyvin oli piiluttu että näytti jo siltä "kuolleelta pinnalta" mihin KAila viittasi teollisilla pinnoilla samassa ohjelmassa. Pettymys koko proggis koska juontaja ei saanut oikein mitään irti yhdestä alan guruista. Tietomäärä tasolla jota tavallinen kuolevainen ei edes ymmärrä.

      • rssaa

        Semmoista piilukirveen käyttäjää en ole vielä tavannut, joka ei veistäessään minkäänlaista iskun jälkeä jätä, siis koko seinään. Näkihän sen nyt, se kuuluisa vanha Reettakin, että laineet oli 100% samanlaiset, passissa ja ohjuria vasten rälläkällä vedetty.


      • En.minäkään

        On olemassa niin taitavia piiluajia että osaavat veistää pystysuoria maaluja (sonninuolemia) ilman passilla piirrettyjä apuviivoja. Maalujen leveyden ja reunojen täsmällisyys pisti silmään aika pahasti. Joko uskomattoman hyvä piiluaja asialla tai rälläkkäpiiluaja jompi kumpi. Pitänee katsoa uusinta?


      • piilukirves

        On toki, tottuneelle piilukirveen käyttäjälle laineen leveys 70 - 80 mm ja lähes pystysuora tuleekin luonnostaan ilman mitään viivotuksia. Mutta se,, että laine on katon rajasta lattiaan, kuin yhdellä iskulla lyöty, paljastaa tottuneelle silmälle työkalun, siitä vaan ei pääse mihinkään, sanokoon sitten kukin mitä tahtoo.


    • kir-ves-mies

      http://areena.yle.fi/1-2460602?autoplay=true

      Rälläkällä piilututulta näyttää tai sitten seinäpinnat on puhdistettu useasti tai niin kovakouraisesti juuriharjalla jne. että pinnat näyttää kuvissa ylisiisteiltä kirveellä veistetyiksi? Jos on kirveellä tehty niin on ollut erittäin osaava tekijä. Omaakin piiluamista (koristepiiluamista akkainpiilulla) on joskus luultu rälläköidyksi mutta ei sekään noin hienoa jälkeä ollut. Eniten mietityttää maalun leveys joka kuvissa on niin leveä että se vaatii raskaan piilun käyttöä jota käytettäessä kuvissa esiintyvä tarkkuus maaluissa on järettömän hyvin tehty. Ei edes oksankohdissa ole repeämiä yms?
      Ihmeellisiä, kuin valumajälkiä taustalla näkyvillä seinillä kun japanin sahaa kokeilevat ja sisänurkissa näkyy tummempia kohtia mikä kyllä viittaisi siihen, etteivät maalut ole alkuperäisiä? Hirsien väliset varauksetkin näyttää tummemmilta tai avovarauksista pilkottaa tummuneet sammaleet? Omassa koneessa niin huono kuvatarkkuus etten sen kummemmin uskalla ottaa kantaa mutta veikkaan rälläkkäpiiluamista seinäpintojen puhdistamisen jälkeen tai pelkkää rälläkkäpiiluamista ilman puhdistamista? Toinen vaihtoehto on se, että seinät on puhdistettu puhaltamalla joka on rikkonut puun pinnat niin pahannäköisiksi että ne on sitten rälläkkäpiilulla siistitty? Esim. tulipalon aiheuttamien savuvaurioiden tms. takia..Veikkaan että jonkin edellisen omistajan mielestä seinäpinnat ovat olleet liian tummat ja on siksi pilannut alkuperäiset maalut rälläkkäpiilulla? Oma mielipide ei fakta koska varmuutta ei saa kuin paikanpäällä vierailemalla. Silloin olisi helppo todeta nopealla silmäyksellä kumpi on ollut kyseessä, osaava piiluaja vai rälläkkäpiiluaja.
      Ammatin varjopuolia, "laattasaumasyndrooma". Ei huoltamon wc:ssä voi käydä etteikö asian hoitamisen yhteydessä pidä tuijotella onko laattasaumoissa heittoja ja miten saumaus on tehty. Hyvä ettei tule niska kenossa seinille kustua pöntön sijaan.. Sisustusohjelmiakaan ei tahdo aina uskaltaa katsoa kun sisustustädit urakoitsijoineen pilaa vanhoja rakennuksia peruuttamattomasti yms yms.

      • piilukirves

        Nurkkiin ja varauksiin on jäänyt alkuperäistä tummaa väriä, pinta on näköjään uusittu (pilattu) rälläkällä aika hiljattain, vaaleus sen paljastaa. Kun välikatto on paikallaan, piilukirveellä ei voi veistää katosta asti, vaan vähintään kolme varvia jää ylhäältä veistämättä, tai ne on sivuttain veistettävä ja alhaalta ylöspäin, sehän on todella hankalaa. Siinä hommassa ainakin iskun jälkiä seinään, eikä tasaista suoraa lainetta saa syntymään, sen jokainen vähänkään kirvestä käyttänyt ymmärtää.


      • 66.6

    • pöljäpoika

      Kerro hölmölle mikä on maalu.

      • eipöljäkysymys

      • pöljäpoika

        Kiitos. Aina oppii uutta. Hienoa!


      • viitakonvanhasanonta

        ei oo pöljä se joka kysyy vaan se joka tekee vaikka ei tiedä mitä on tekemässä


      • drtu
        eipöljäkysymys kirjoitti:

        Voi olla paikallisia eroja sanonnoissa mutta "maalulla" tarkoitetaan piilukirveellä hirrenpintaan ylhäältä alaspäin lyömällä muodostettua kourumaista pintakuviointia.
        http://hirsiukko.suntuubi.com/datafiles/gallery/17/DSCN0571.jpg
        Ylhäältä alas pystysuoraa veistoriviä kutsutaan myös "sonninnuolemaksi".
        http://www.saarenhirsitalot.com/images/portfolio/rantasauna2.jpg
        http://www.hongos.fi/wp-content/uploads/1-IMG_8750.jpg

        Alimmainen esimerkki näytti rälläkkämaalulta, rälläkällä päästellessä ei oksan kohta tai vastakarva hirressä tuota haittaa, jälki on aina yhtä siloista ja "kaunista". Voishan siihen asiaa ymmärtämättömälle, hämäykses lyödä vähän iskun jälkiä vaikka sillä petkeleellä, jos ei piilua osaa käyttää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1729
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1644
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1482
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1478
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1370
    6. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      89
      1344
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1332
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      18
      1186
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe