Miten menkat takaisin laihtumisen jälkeen?

Päänvaivaamenkoista

Olen 15 vuotias tyttö, ja kuukautiseni ovat olleet aina säännölliset (alkoivat n.12v.). Nyt ne ovat kuitenki olleet poissa jo vuoden. Syynä on melko varmasti laihdutus. Viime kesänä päätin hieman laihduttaa, koska koin olevani ylipainon rajalla (painoin 65kg). Olen 165cm pitkä. No laihdutus onnistui ihan vaan annoskokoja pienentämällä ja huomaamattani aloin laihtua. En ajatellut yhtään mitä se tietäisi menkoille. Menkat lähtivät myös salakavalasti noiden kilojen kanssa, kun olin vaan huumaantunut siitä laihtumisesta. Jouluun mennessä painoni oli pudonnut 52 kiloon. Alkuvuodesta aloin tajuta laihtuneeni ehkä vähän liikaakin ja aloin vähitellen lisätä ruokamäärää. Painoni ei ole noussut huomattavasti (ehkä 3kg). Haluaisin tietää pitäisikö minun lihottaa itseni "alkupainooni" , jotta menkat tulisivat takaisin.. En kuitenkaan haluaisi sitä, sillä en tahdo olla taas se "vähän pullukka"... Tietääkö joku miten kroppa tottuu laihtumiseen?

6

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • malttiavielä

      55 kiloa pitäisi riittää hyvin kuukautisten alkamiseen. Ehkä elimistösi tarvitsee vain enemmän aikaa.
      Milloin sinulla oli viimeksi kuukautiset?

      • Päänvaivaamenkoista

        Viimeks oli noin vuosi sitten.. Lähipiirissäni on lääkäri. Pitäisi varmaan jutella hänelle asiasta, mutta en tiedä miten aloittaa.


      • hoit_su

        Näytät tuon kirjoituksesi, siinähän sinä selität asian niin kuin se on.


    • gfhdgjgdf

      Jos on normaalipainossa, niin ei sinun tarvitse lihoa. Eli jos rasvakudoksen määrä riittää hormonitoiminnalle. Kuukautiset voidaan aloittaa keltarauhashormonilla. Niin asia hoidettiin aiankin parikymmentä vuotta sitten.

      Itse laihdutin teini-iässä (vähän rajumminkin), ja kuukautiset olivat vuoden pois. Ne alkoivat hyvin keltarauhashormonilla. En tosin silloin kertonut laihdutuksesta, meni opiskelustressin piikkiin. Myöhemmin elämässäni on ollut vaikka mitä. Olen ollut fyysisesti hyvin rasittavissa tilanteissa, välillä ei ole ollut rahaa ruokaan, olen laihtunut, ja lihonut jne. Mutta koskaan uudestaa kuukautiset eivät ole jääneet pois. Aluksi kierto oli epäsäännöllinen, mutta yli 20-vuotiaana se säännöllistyi. Ja on sitä yhä edelleen (ikää yli 40 v).

      Oletan, että hormonikierto on muutenkin herkkä häiriöille vielä sinun iässäsi. Eli älä ole turhaan huolissasi. Pääasia on, että kehonkuvasi ei mennyt laihdutuksesta täysin sekaisin (anoreksia), mikä sekin olisi ollut mahdollista. Nyt koetat vain syödä terveellisen kohtuullisesti ja kohtuullisen terveellisesti ja liikkua kohtuudella, muttei pakkomielteellä. Koeta pitää omasta kehostasi. Nainen on aina tyytymätön johonkin kohtaan itsessään ja haluaa muutosta. Muut aistivat kuitenkin terveen itsetyytyväisyyden. Eli ei tarvitse olla täydellinen. Sinua pukee eniten se, että tunnet olosi hyväksi omassa kehossasi. Siitä syntyy myös viehätysvoima. Etkä silloin pahoinpitele kehoasi liiallisella laihdutuksella tai puutteellisella ravinnolla. Hyvää jatkoa!

      • Päänvaivaamenkoista

        Kiitos tuo kommentti rauhoitti. Taidan tosiaan kääntyä tutun lääkärini puoleen.. Olisi varmaan pitänyt tehdä niin jo aikaisemmin.


    • panostaravintoon

      Ei lapsille anneta mitään hormooneja.

      Yhellä kaverilla ei ollut monkkuja vuosiin, kun oli niin laiha ja söi vähän.

      Vasta kun haluaa lapsia, niin aloitetaan mahdollinen hormoonihoito, jos on tarvetta.

      Mutta lapsella siihen ei ole tarvetta.

      Ei kuukautisia tarvitse yhtään mihinkään.

      Aiheuttaa vaan anemiaa.

      Viralliset ravitsemussuositukset yli 2 vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta 40% pitää tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen naisen n. 70kg ravinnossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia.

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali painokilo). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 25 grammaa proteiinia, yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa.

      Lihasvoimaharjoittelu lisää proteiinin tarvetta!
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/lihasvoimaharjoittelu-lisaa-proteiinin-tarvetta/#.VbnjrvmqZqj

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä.

      Lähde: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/


      Tämä suositus ei täyty mitenkään edes laitosruokailussa.

      Vain alle 10 % suomalaisista syö vähintään suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

      Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

      Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle.


      Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä!

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg)

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattimuoto imeytyy parhaiten suomessa myytävistä valmisteista) 200-400mg/vrk (tutkimusten mukaan lähes 90 % ihmisistä kärsii magnesiumin puutteesta)

      Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita Omega-3 rasvahappoja purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapoilla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin alle 50€:lla.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee yhteensä n. 5€.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe