Kannaata vanhaa parkettia hiotuttaa /hinta ?

Päpsyliini

Minulla on rivitalo jossa alakerrassa n. 50 neliötä tammiparkettia.
Olen kyllästynyt tammiparketin väriin. Voiko sävyttää esim vaaleaksi kun asunto aika pimeän oloinen. Parketti kulunut jostain kohtaa reilusti ja en tiedä voiko /kannaako korjata vanhaa vai ostaa uutta. Mikä on suunnilleen hinta ja mitä olisi hyvä tietää asiasta ennekuin tekee ratkaisun suuntaan tai toiseen.

14

2903

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • flooriakehiin

      Mitä tarkoittaa reilusti kulunut - lakkaus kulunut pois vai puu kuopallaan?

      Yleensä suosittelen vanhan kunnostamista - hionta ja läpikuultava, vaaleaksisävytetty öljyvaha pintaan - tosin näkemättä kohdetta on paha sanoa sen tarkempaa ja hintakin riippuu niin monista asioista. Älä kuitenkaan mitään laminaattia laita aidon puun tilalle.

      Itselläni on tamminen sauva-parketti, joka asennettiin 60-luvun alussa ja hiottiin ja lakattiin 90-luvun alussa ja vieläkin kuin uusi. Ihmisten tulisi ymmärtää, että aikoinaan puun laatu oli jotain toista kuin nykyiset, teollisesti tehokasvatettujen puiden laatu eli kovempaa, kestävämpää, tiheäsyisempää jne...

      En parkettiani vaihtaisi nykyisiin, jollei sitten ole ihan pakko jonkun vesivahingon tai totaalisen rempan takia - on se vaan niin hieno melkein 50 vuoden kulutuksen jälkeenkin - paras lattia, jos ei keittiön aitoa korkkilattiaa ota huomioon - 5 milliä aitoa korkkia ilman mitään muovikalvoja tummaksi värjättynä. Nykyään kaikki korkki on päällystetty lukuisilla kerroksilla muovia, liimaa ja lakkaa - omani taas on vain kokoonliimattu ja vailla ylimääräisiä pinnoitteita.

      Simppeli toimii paremmin ja uskon, että näin on myös lattia-pinnoitteiden suhteen.

      • päpsyliini

        Kulunut paikka paikoin kun esim: huonekalujen jalat kuluttaneet pintaa
        Ei ole kuoppia


      • kesköse
        päpsyliini kirjoitti:

        Kulunut paikka paikoin kun esim: huonekalujen jalat kuluttaneet pintaa
        Ei ole kuoppia

        Huonekalujen alle tulee kiinnittää huopaa - jos ei kulutuksen estämiseksi niin alakerran naapureiden viihtyisyyden vuoksi - mikään ei kuullosta yhtä pahalta kuin tuolin vetäminen pitkin lattiaa keskellä yötä.

        Muutenkin ihmiset voisivat tiivistää ovensa ettei mistään hajuhaitoista tai metelistä tarvitsisi valittaa ja sen ovenkin voi sulkea rauhallisesti yrittämättä vetää sitä saranapuolelta karmien ohi väkisin sisään.

        Jotenkin immeiset ovat niin kiinni itsessään, että unohtavat muut vaikka muutamalla pienellä asennuksella voisi estää niin hajuhaitat kuin meluongelmat.

        Ja jos on pakko kuunnella musiikkia keskellä yötä niin aina voi käyttää kuullokkeita - volyymin saa tappiin naapureita häiritsemättä.


    • TI-RemppaReiska

      Voi olla että hinnoissa ei ole kovin isoa eroa, teitpä sitten niin tai näin. Itsellä oli rivarissa tammimosaiikkiparketti, noin 50m2 alalla. Varsinaista tarjousta en hionnasta/lakkauksesta pyytänyt mutta selvittelin hintoja ns. budjettitasolla.

      Päädyin poistamaan vanhan ja asentamaan uuden uivan pyökkipintaisen "lauta"parketin tilalle. Näin säästin työnosuuden kun teimme sen talkoilla itse ja kokonaishinta jäi jonkin verran alle hionta/lakkaus vaihtoehdon. Tästä on jo aikaa eikä silloin ollut kotitalousvähennystä.

      Hinnan lisäksi toinen syy valintaan oli, että vanha parketti oli vettynyt parista paikasta ja irronnut liimauksista useammastakin paikasta. Aika paljon olisi saanut paloja uusia ja liimaus hommia tehdä muutenkin jotta olisi saanut hyvän.

      Uusi parketti oli hiukan vahvempaa mutta mahtui kuitenkin ovien alle joten siinäkään ei ollut isoa askartelua.

    • duunari2

      Viimeksi, kun kyselin hintoja niin hionta ja lakkaus pyöri 20 euroa / m2 tienoilla ja muistaakseni tuohon hintaan kuului pohjalakkaus ja 1 pintalakkaus. Jokainen lisälakkakerros oli n. 3 euroa/m2.

      Eli ei kovin suurta eroa jää jos ostat uutta parkettia tai vinyyliä.

      Työtä on kuitenkin molemmissa ja jos päädyt uusimaan lattian niin purkamisen todennäköisesti pystyt tekemään itse jolloin ulkopuoliselle työlle jäisi lattian asennus ja listoitus.

    • Ekonomi

      Älä vaan hävitä sitä, hiomalla ja lakkaamalla tulee vaalea ja kuin uusi. Eikä maksa liikoja vrt. uusi lattia. Älä usko pölhöjä neuvoja, niitä kyllä riittää. Itse olen hiotuttanut pyökkiparkettia (sauva) neljässä huoneessa huone kerrallaan. Sauvat pysyvät kyllä kiinni käsittelyn jälkeen, jos jokunen on irti. 20 vuotta asunut ja 33 v. Vanha parketti.

      • 80-luvun_tyyliä

        Niin, nuo vanhat parketithan ovat niin tuhtia tavaraa, että niitä pystyy hiomaan pariinkin kertaan.

        Uusi parketti on pelkkä "puun kuva" eli pinnassa on vain ohkainen viilu. Kertakäyttötavaraa.

        Toisaalta ymmärrän hyvin kyllästymisen, jos kyseessä on tämä iänikuinen mosaiikkiparketti, mitä näkee noin 97 prosentissa 70-luvun lopulta 90-luvun alkuun rakennettuja kerros- ja rivitaloasuntoja. Mutta ehkä tämänkin saisi tuunattua 80-luvulta 2000-luvulle esim. vaalealla kuultolakalla sävyttämällä?


      • NimenomaaNNN

        >> Uusi parketti on pelkkä "puun kuva" eli pinnassa on vain ohkainen viilu. Kertakäyttötavaraa.

        Ei ihan niinkään. Perus kelluvassa lautaparketissa pinnan vahvuus on hyvinkin 2 jopa 3mm. Itsellä juuri tällainen kelluva koivuparketti. Parketti on kohta 30 v ollut klattiassa ja hionta kuulemma onnistuu. Mietin tässä vaan, että onnistuiskohan jonkinlainen paikkalakkaus kun kuluneet laudat voi laskee melkein kahden käden sormilla. Muuten on kuin uusi. Sittenhän on näitä ohutpuulattioita ja niissä tosiaan pinnassa ei ole kuin ohut viilu jota ei ole tarkoitettukaan hiottavaksi.

        >> Toisaalta ymmärrän hyvin kyllästymisen, jos kyseessä on tämä iänikuinen mosaiikkiparketti,

        Vaihtoon vaan.


    • tyytyväinenAsiakas

      Meillä oli todella kulunut 30v vanha tammilautaparketti joka hiottiin ja valkokuultolakattiin. Lattiasta tuli lähestulkoon uusi.

      Lupasin kehua tekijää eteenpäin koska todella miellyttävä kaveri ja teki juuri sen mitä sovittiin ja milloin sovittiin. Pasi Järvi oli tuo parkettimies. Ja kun joku kuitenkin epäilee niin halutessaan saa minuun yhteyden vastaamalla tähän niin voin kertoa saman suullisesti.

      • Anonyymi

        Tarkoitat varmaan Petri Järveä, Parketti Järvi Oy. Oliko hinta kohtuullinen? Meillä teki töitä 4h, mutta laskutti 15sta tunnista. Urakka kuulemma. Laskussa ei erittelyä työstä ja materiaaleista.
        Kannattaa olla tarkkana tarjouksia pyytäessään ja kannattaa muistaa kysyä, miten tarjous rakentuu.


    • jälkiviisas

      Osui silmiini vanha keskustelu, mutta lisään nyt kuitenkin oman kommenttini. Vesivahingon seurauksena noin 20 vuotta vanha pyökkiparketti päätettiin hioa ja lakata. Vaihtoehtona oli uuden parketin hankinta. Parketti hiottiin ja lakattiin. Olimme melko tyytyväisiä noin vuoden ja sitten huomasimme lakkauksen kuluneen sellaisista paikoista, joissa liikuttiin enemmän. Työtuolin alta, WC:n oven edestä jne.

      Lakkaus on niin ohut, että nyt joudumme uusimaan koko parketin. Joissakin paikoissa näkyy "lätäkköjä", eli lakkaa on turhan paksusti ja sitten on tummia kohtia, joista lakka on kulunut parissa vuodessa kokonaan pois. Jälkiviisaana voin sanoa, että olisi kannattanut asentaa heti uusi parketti ja lakata se vielä ennen käyttöön ottoa ainakin kerran. Lopputulos olisi ollut parempi ja tullut ehkä halvemmaksikin. Harmeilta ainakin olisi säästytty.

    • ilmoititko-virheestä

      Lakkaaja on tehnyt sutta ja sekundaa. Ammattimies lakkaa 3-5 kertaa jolloin pinta kestäää.

      • BauHerr

        Nykyiset lakat ovat vesiohenteisia eivätkä sen vuoksi kestä. Kerrosten lukumäärä ei ratkaisen. Keittiössä, astianpesukoneen ympäristössä, lakkaus ei kestä kuitenkaan, teet mitä vaan. Se on sitä vesiohenteisten kemiaa.

        Parketin hionta ja lakkaus ei ole mitenkään vaikeaa, joten sen voi hyvin tehdä itse. Täytyy vain muistaa laskea hiontalaikka alan liikkeessä. Pysähtynyttä konetta ei kannta käynnistää hionta-asennossa, sillä se ruopaisee parkettiin kuopan.


    • Anonyymi

      Parketti Pepe hoonaa halvalla uuteen uskoon, kaikki funkkis lattiat!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe