Vuoden 1835 Oppi ja Liitot

samarin

Tämä teksti on oikeastaan vastaukseksi Nenadalle tuohon ketjuun "Pyhän Hengen virka" jossa keskustelimme "Luentoja uskoista" teksteistä jotka kuuluivat MAP-kirkon kaanoniin vuosina 1835-1921. Se ketju on paisunut jo verrattain suureksi joten teen tästä uuden aloituksen.

Keskustelun seassa tuli esiin väite jonka kopioin tähän:
***"The ideas is that there was an understanding that the Lectures on Faith were not revelatory (and were never viewed as revelatory). And when they were added to the D&C, they were not voted on or sustained with the revelations (they were added as a separate motion by the Church). And this created the justification for their eventual removal.

Niistä ei siis koskaan äänetetty joten ne eivat ole oppia. Ne olivat vaan oppitunteja sen ajan johtajille, eikä niissä opetettu välttämättä ole tänään voimasa."****

Lähdin selvittelemään hieman tarkemmin tätä ja seuraavassa on kooste siitä mitä löysin Joseph Smith Papers sivustoilta. Laitan alkuperäisen tekstin englanniksi sitten perään jos joku epäilee että kääntelen ja vääntelen väärin.

Eli. Kirkossa johtajat päättivät OL kirjan kokoamisesta ja painamisesta. Tätä varten nimitettiin julkaisukomitea joka koostui Profeetta Joseph Smithin lisäksi Ensimmäisen Presidenttikunnan jäsenistä eli jäsenet olivat Joseph Smith, Oliver Cowdery, Sidney Rigdon, ja Frederick G. Williams.
He siis kokosivat Oppi ja Liitot-kirjan.

Kuten kaksiosainen nimi Oppi ja Liitot antaa ymmärtää, uusi kirja koostui kahdesta osiosta. (toisin kuin nykyään)
Ensimmäinen osa - ”kirkon OPPI” - koostui seitsemän opillisen luennon sarjasta joiden aiheena on usko. Nämä olivat ensin valmistettu opetuskurssiksi Vanhinten kouluun jota pidettiin Kirtlandin toisessa painotoimistossa talvella 1834-1835. --- ELI ”LUENNOT USKOSTA”!!!!!!

Toinen osa Oppeja ja Liittoja sisälsi ”Herran LIITOT ja käskyt” eli ilmoitukset.

17. elokuuta 1835 kirkon yleiskokous kokoontui tarkoituksenaan tutkia ”käskyjen ja liittojen kirjaa” minkä julkaisukomitea oli ”koonnut ja kirjoittanut”. ”Tämän komitean saatettua kirjan päätökseen heille annettujen ohjeiden perusteella” - sanotaan yleiskokouksen pöytäkirjassa - ”katsottiin tarpeelliseksi kutsua koolle kirkon yleiskokous jotta selviäisi hyväksyttäisiinkö vai hylättäisiinkö kirja kirkon päätäntäelimissä, ja jotta se, jos hyväksyttäisiin, voisi tulla laiksi kirkolle ja samaten ohjeeksi kirkon uskolle ja käytännölle.”

Vastuu kirjan esittelemisestä konfferenssille annettiin Oliver Cowderylle, joka oli presidenttikunnan ja julkaisukomitean jäsen. Sidney Rigdon, joka oli myöskin presidenttikunnan ja julkaisukomitean jäsen, nousi seisomaan ja selosti miten äänestys kirjan puolesta tai sitä vastaan suoritettaisiin.
Äänestys kirjasta eteni koorumeittain ja ryhmittäin, kunkin ryhmän johtaja lausui todistuksensa kirjan totuudesta ennenkuin ryhmä äänesti hyväksymisestä. Kun koorumeittain suoritettu äänestys oli tehty, koko paikalla ollut kirkon jäsenistö, niin miehet kuin naisetkin, äänestivät kirjan hyväksymisestä ”heidän uskonsa opeiksi ja liitoiksi”.
Kun yleiskokous oli HYVÄKSYNYT uuden julkaisun (”Luentoja uskosta” siis siinä olennaisena osana, “the doctrine of the church” -osiossa) William W. Phelps luki artikkelin avioliitosta jonka kokous hyväksyi ja se lisättiin kirjaan. Tämän jälkeen seurakunta äänesti ja hyväksyi lisättäväksi kirjaan artikkelin ”hallinnosta” jonka Oliver Cowdery esitteli. Ilmoitusten ja näiden lisäysten lisäksi lopullinen kirja sisälsi myös tiivistetyn ja hieman muokatun pöytäkirjan tästä 17.8.1835 pidetystä kokouksesta, sekä sisällysluettelon ja hakemiston ja yksittäisen sivun ”ohjeita lukijalle” mikä piti sisällään listauksen painoksen painovirheistä.


ELI Luentoja uskosta oli olennainen osa OL kirjaa ja tuo KOKO KIRJA hyväksyttiin äänestyksellä!!! Osiosta Oppi (luennot) ja osiosta Liitot (käskyt ja ilmoitukset) EI äänestetty erikseen vaan koko kokonaisuus oli äänestyksen ja hyväksynnän kohde.
Se, mistä erikseen vielä äänestettiin oli nuo lisäykset joista jo kerroin tuossa ylempänä.

Eli mielestäni on selvä ja totuudellinen johtopäätös todeta että Luennot uskosta kuuluivat virallisesti ia oikealla kirkon määräämällä tavalla eli äänestämällä hyväksyttyinä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon kaanoniin.

http://josephsmithpapers.org/paperSummary/doctrine-and-covenants-1835


Linkittämäni sivuston virallisuudesta huomioitavaksi lainaus sivuston alareunasta:
The Church Historian’s Press is an imprint of the Church History Department of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

81

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samarin

      As the bipartite title “Doctrine and Covenants” suggests, the new book was made up of two parts. The first part, on “the doctrine of the church,” comprised a series of seven doctrinal lectures on the subject of faith, first prepared as a course of instruction for the School of the Elders held in the second Kirtland

      The second part of the Doctrine and Covenants contained the “covenants and commandments of the Lord,” or revelations.

      On 17 August 1835, a general assembly of the church met “for the purpose of Examining a book of commandments and covenants” that had been “compiled and written by” the publication committee. “This Committee having finished said Book according to the instructions given them,” the minutes read, “it was deemed necessary to call the general assembly of the Church to see whether the book be approved or not by the authoroties of the church, that it may, if approved, become a law unto the church, and a rule of faith and practice unto the same.”

      The responsibility of presenting the book to the conference therefore fell to Oliver Cowdery, a member of both the presidency and the four-man publication committee.Sidney Rigdon, the other presidency member and committee member present, stood and “explained the manner by which they intended to obtain the voice of the assembly for or against said book. Voting on the book proceeded by quorums and groups, with the leader of each group bearing witness of the truth of the volume before his group voted to accept it. After the voting by quorums, the entire church membership present, both male and female, voted to accept the book as “the doctrine and covenants of their faith.”

      After the general assembly accepted the new publication, William W. Phelps read an article on marriage that the assembly approved and added to the volume. The congregation then voted to accept and add to the volume an article on government introduced by Oliver Cowdery. Besides the revelations and these additions, the finished volume also contained a condensed and somewhat modified set of the minutes of this 17 August 1835 meeting, an “Index” (actually a table of contents in modern terms), a list of “Contents” (actually an index), and a single page titled “Notes to the Reader” that contained errata

    • samarin

      Oma mielipiteeni on että 1921 muutoksista vastannut komitea --tai kuka sitten olikaan vastuussa tuon vuoden painoksesta-- poisti Luentoja Uskosta kirkon kaanonista vain ja ainoastaan tai ainakin pääasiallisesti koska siinä oli Jumaluutta käsittelevissä kappaleissa muutamia ristiriitoja uudemman opin kanssa - mm. presidentti Joseph Fielding Smith muistaakseni oli tätä mieltä pääasiallisesta syystä. Ristiriita oli toki huomattu jo aiemmin. Profeetta John Taylor ei suostunut poistoihin koska luennoilla oli Profeetta Josephin hyväksyntä. Taisi olla apostoli Talmage jota eniten vaivasi ristiriidat ja ratkaisuna oli luentojen poistaminen.
      Poistolle tarvittiin myös oikeutus joten syntyi tuo uskomus/selitys ettei luennoista olisi koskaan edes äänestetty tai ettei niistä ollut äänestetty nimenomaan ilmoituksina mikä mukamas olisi oikeuttanut poiston. Eihän pyhät kirjoitukset muutenkaan ole pelkkää ilmoitusta. Onhan Josephin kirjeitä vankilastakin mukana nykyisessä kaanonissa eli eivät pelkät suorat ilmoitukset kuulu kaanoniin. OL 132 - joka kumoaa luentojen opin -- ei edes ole ilmoitusta vaan Josephin "antamaa opetusta".
      Kuten Joseph Smith Papers-sivustoilta voimme lukea, Luennot uskosta kuuluivat asianmukaisesti ja laillisesti (äänestyksen tuloksena) MAP-kirkon kaanoniin.

      • samarin

        Hus OL 130 siis


    • samarin

      Kiinnostuin nyt hieman näistä Joseph Smith Papers - sivuista kun sieltä löytyi tuo hyvä selostus kuinka Luentoja uskosta oli oleellinen osa alkuperäistä kanonisoitua OL-kirjaa.

      Tuolta sivulta löytyy mm. varhaisimmat versiot ilmoituksille jotka ovat nykyisessä OL kirjassa.
      Esimerkiksi luvun 7 ilmoitus on annettu Josephin ja Oliver Cowderin mukaan urimin ja tummimin kautta. Vai oliko tässä oikeasti kyseessä se "näkykivi" - jolla MK aikalaiskertomusten mukaan "käännettiin", sen avullahan JS väitti myös saaneensa muitakin ilmoituksia mutta ei ole aina selvää onko kyseessä kivi vai U&T.

      Jokatapauksessa useat henkilöt kuvasivat kuinka kivi toimi kun JS käytti sitä hatussaan "kääntäessään" MK:ta; siihen ilmestyi teksti ja se ei kadonnut ennnekuin JS oli vahvistanut että kirjuri oli kirjannut oikein ja sen jälkeen taas työ eteni.

      Kun lukee alkuperäisen OL7 ilmoituksen ei voi kuin hämmästellä onko kivi takkuillut tai kirjuri ollut erityisen laiska. Nykyinen versio sisältää niin paljon lisäyksiä että täytyy ihmetellä miksei ilmoitusta saatu kerralla kuntoon kun se kerran saatiin urimin ja tummimin (tai kiven?) avulla. Onko tietoa, kummasta on kyse, käännöslaitteen viasta vaiko kirjurin musteen loppumisesta?

      Laitan tähän englanniksi alkuperäisen ja nykyisen ilmoituksen ja kirjoitin suurilla kirjaimilla erot nykyisessä. Vaikkei alkuperäiskieltä hallitsisi niin jo tuosta yleissilmäyksellä huomaa huimat erot.

      Alkuperäinen:
      And the Lord said unto me. John my Beloved what desiredst thou & I said Lord give unto me power that I may bring souls unto thee & the Lord said unto me Veriley Verily I say unto thee because thou desiredst this thou shalt tarry until I come in my glory & for this cause the Lord said unto Peter if I will that he tarry till I come what is that to thee
      For he desiredst of me that he might bring souls unto me but thou desiredst that thou mightest come unto me in my kingdom I say unto thee Peter this was a good desire but my beloved hath
      undertaken a greater work Verily I say unto you ye shall both have according to your desires for ye both Joy in that which ye desired

      NYKYINEN:
      And the Lord said unto me: John, my beloved, what desirest thou? FOR IF YOU SHALL ASK WHAT YOU WILL, IT SHALL BE GRANTED UNTO YOU.And I said unto him: Lord, give unto me power OVER DEATH, THAT I MAY LIVE AND bring souls unto thee.And the Lord said unto me: Verily, verily, I say unto thee, because thou desirest this thou shalt tarry until I come in my glory, AND SHALT PROPHESY BEFORE NATIONS, KINDREDS, TONGUES AND PEOPLE.And for this cause the Lord said unto Peter: If I will that he tarry till I come, what is that to thee? For he desired of me that he might bring souls unto me, but thou desiredst that thou mightest SPEEDILY come unto me in my kingdom.I say unto thee, Peter, this was a good desire; but my beloved has DESIRED THAT HE MIGHT DO MORE, OR A GREATER WORK YET AMONG MEN THAN WHAT HE HAS BEFORE DONE.YEA, HE HAS UNDERTAKEN A GREATER WORK; THEREFORE I WILL MAKE HIM AS FLAMING FIRE AND A MINISTERING ANGEL; HE SHALL MINISTER FOR THOSE WHO SHALL BE HEIRS OF SALVATION WHO DWELL ON THE EARTH.AND I WILL MAKE THEE TO MINISTER FOR HIM AND FOR THY BROTHER JAMES; AND UNTO YOU THREE I WILL GIVE THIS POWER AND THE KEYS OF THIS MINISTRY UNTIL I COME.

    • Tja hatusta voin sanoa että kännykän lukeminen on vaikeata päivän valossa. Kännykkä myös näyttää lattelata kiveltä.
      En ole asiantuntija joten lähetin kysymyksesi asiantuntijalle. Voisit todella kirjoitta suoraan asiantuntijoille Fair Mormon.org iin contactiin. Etenkin kunh näyt osaavan englantia hyvin. Minun aikani ei riitä pahemmin täällä olemiseen.

      • samarin

        Ihan hauska kuulla jos viitsit täällä kertoa mitä vastaavat. Kiitos sinulle.

        "Joseph Smith Papersin" teksti sanoo mielestäni täysin selkeästi että luennot olivat nimenomaan OL kirjan oleellinen osa (eikä pelkästään "lisäys") ja äänestyksellä kaanoniin kuuluviksi hyväksytty. Tämä tekee niistä oppia ja miksi kyselen on kuten kerroin on mielenkiintoista tietää miten oppi on muuttunut ja kehittynyt. Niiden poistokin on mielenkiintoinen sillä poistosta ei äänestetty (?) Ilmeisesti kanonisointiin vaaditaan kirkon äänestys mutta ylin johto voi sitten dekanonisoida ilman yleistä äänestystä?? Laitan kysymysmerkit sillä en ole varma äänestettiinkö vuoden 1921 OL laitoksesta vaiko ei, ymmärtäisin että ei mutta en uskalla moista väittää ilman tarkempaa tietoa.
        Muuten, pisteet kirkolle noista JSP-sivuista. Hienoa että laittavat dokumenttejä vapaasti saataviksi.


      • samarin

        En muuten ymmärrä tuota kännykkä juttua. Ei 1800-luvulla ollut kännyköitä jonka hyvin tiedät joten en ymmärrä mitä yrität sanoa.

        Mielipiteenäni sanon että hyvin, hyvin useat kirkon jäsenet uskovat ilmoituksen tarkoittavan Joseph Smithin ja elävien profeettojen kohdalla jotain erittäin todellista ja konkreettista mitä se ei ole koska tuollaisia tekstimuutoksia ei muuten olisi mitenkään oikeutettua ilmoituksille tehdä jos ne olisi suoraan jumalalta saatua. Eikä mikään ihme että uskovat sillä niinhän on sanottu urimin ja tummimin hyvin konkreettisesti toimineen.
        Miksi muuten Monson ei koskaan käytä sitä Josephin näkykiveä joka edelleen on kirkon "holveissa" tallessa? No, tietenkään ei käytä, tiedämme kaikki miksi ei. Mutta kirkko voisi mielestäni tehdä sellaisen teon että laittaisi tuon kiven esille näyttelyyn esim. Kirkon historian museoon. Tämä olisi oikeaa avoimuutta kirkolta.


    • En kuitenkaan ymmärrä miksi tällaisten "virheiden" löytyminen horjutta joidenkin uskoa ?

      • Aimiksi

        Pieni hapatus hapattaa koko taikinan.


      • Aimiksi kirjoitti:

        Pieni hapatus hapattaa koko taikinan.

        Jos hapatuksen avulla pääsee eroon ihmisistä, jotka eivät halua uskoa... uskohan on kuitenkin se mitä meiltä vaaditaan... niin ihan hyvä. Onneksi Jumala on anteeksiantavainen ja hapahtunutkin voi tulla aina takaisin kun sopii.
        Maailmassa on paljon jota ihmisjärki ei ymmärrä, miksi me yritämme olla kaikkitietäviä jopa Jumalaa tietävämpiä?
        Ei oo vielä tullut vastausta...


      • kaksipisteto
        nenada kirjoitti:

        Jos hapatuksen avulla pääsee eroon ihmisistä, jotka eivät halua uskoa... uskohan on kuitenkin se mitä meiltä vaaditaan... niin ihan hyvä. Onneksi Jumala on anteeksiantavainen ja hapahtunutkin voi tulla aina takaisin kun sopii.
        Maailmassa on paljon jota ihmisjärki ei ymmärrä, miksi me yritämme olla kaikkitietäviä jopa Jumalaa tietävämpiä?
        Ei oo vielä tullut vastausta...

        onpa teillä merkillinen uskonto joka suhteessa :"Jos hapatuksen avulla pääsee eroon ihmisistä, jotka eivät halua uskoa" Paavalin mukaan, eli siis kristinuskon mukaan, usko on lahja joka annetaan, ja miksi yleensäkään voisi vaatia ketään uskomaan oppiin jossa on virheita ja epäloogisuuksia? Tai miksi pitäisi päästä eroon kenestäkään joka etsii ?

        Minäkään en nyt tiedä kenestä puhut kun puhut Jumalasta, raamatun jumalaa ei ole polyteistisissä uskonnoissa, ne VT nimeää epäjumalien palvonnaksi ja UT pakanuskonnoiksi, toisaalta myös eräät uskontonne jäsenet väittävät että Kolobin tienoon Elohim on vain tarina, ei hyväksytty oppi.

        Ei kenenkään tarvitse olla a kaikkitietävä, mutta uskonto jonka sisältö on epäselvä jopa pääasioissa ja jossa sitten selitetään ettei tätä tai tuota voi tietää kun ei olla kaikkitietäviä, on varsinainen kummajainen uskontojenkin sekalaisessa joukossa .


    • Unohinkirjoittautua

      Hatusta: ihan vaan että näkisi lukea.
      Sitten kysymys sinulle jota voi miettiä. Mitenkä ei kirkko jolla on elävä profeetta ja joak täten saa suoraa ilmoitusta ylhäältä miten se ei saisi muuttaa oppejaan parempaan päin? Eihän lihaa voi antaa jos maha ei kestä edes maitoa!
      Jotakin astausta olen saanut:
      The results showed Sidney Rigdon was definitely the author of Lectures #1, 3, 4, 6, and 7. Lecture #2 seems to have been written by Joseph Smith and Sidney Rigdon. Lecture #5 seems to have been written by W. W. Phelps and P.P. Pratt. See Appendix E of their study.

      Joseph Smith didn't write the Lectures on Faith. They were largely written by Sidney Rigdon.

      Having said that, there is no question that they engage a great deal of what was largely viewed as doctrine in 1835. And that between 1835 and 1915, various points of doctrine changed. But this is expected in a Church with ongoing revelation - a "living Church". So there isn't a whole lot to disagree with here.

      I think on the other issue - it is easy to cherry pick (or to ignore sources that disagree with what you wrote/ask) on the issue of when doctrines showed up in LDS theology. But, I think that there is the larger issue of why someone thinks that doctrinal change is a problem. Clearly our doctrines do develop and become better defined and more distinct over time. We can quibble over when a change was introduced and what triggered it - but I think that this is a natural process in religion. And so the question is really whether or not change in doctrine should be viewed as something bad or viewed with suspicion, or whether it represents and appropriate process as God moves us (collectively) from where we were to a better place.

      Ben M.

      • samarin

        Kiitos. OK, ymmärrän hatun tarkoituksen.

        Ymmärrän että uskonnoissa opit kehittyvät ja muuttuvat. Joskus tämä on erittäin hyvä asia. Olen edelleenkin sitä mieltä että uusi oppi, kun puhutaan nyt ilmoituksen/innoituksen kautta johdettavasta kirkosta, ei voi olla ristiriitaista aiemman opin kanssa. Ymmärrätkö mitä tarkoitan, voi näkemys laajeta ja tulla jotain aivan uuttakin mistä ei olla tiedetty mitään, mutta ristiriitaista se ei voi olla tai sitten ei ole missään vaiheessa ollutkaan kyse ilmoituksesta/innoituksesta vaan ihmisten omista ajatuksista - joita uskonnot ovatkin, mutta pitäydytään nyt ilmoituksen piirissä koska se on kirkon kanta.
        Se, että Joseph ei itse omin käsin kirjoittanut luentoja ei ole mikään juttu. En ymmärrä miksi sen tiimoilta olisikaan mitään ongelmaa. Joseph kuitenkin oli hyvin aktiivisesti muokkaamassa luentojen sisältöjä vaikka jättikin kirjoittamisen ja ajatusten hiomisen muille profeetoille. Päiväkirjamerkinnät kertovat Josephin aktiivisesta roolista luentojen synnyssä. Ja vaikka olisi vain sanonut muille että kirjoittakaapas veljet hyvät luennot jotka voidaan vielä kanonisoida kaupan päälle niin sekään ei olisi mikään ongelma sillä Joseph oli komiteassa joka kokosi OL:n ja siis kaikella kirjan sisällöllä oli Josephin hyväksyntä ja myöskin sitten koko kirkon hyväksyntä äänestyksen jälkeen. Kanonisoidun opin muuttaminen on minusta se ongelma, ei se kenen kynästä kirjaimellisesti on jokainen pilkku musteella kirjoitettu. Tai kenen kautta i totuudet ovat innoitetun ajatusprosessin kautta muokkautuneet sanoiksi.
        Sivumennen sanoen kun nyt tuo nousi tuo varsinaisten kirjoittajien rooli esille niin kirkolla olisi hieman korjattavaa oppikirjoissaan. Esimerkiksi Uuden testamentin instituuttimanuaalissa (siinä mikä käsittelee Jeesuksen elämän jälkeisiä apostolisen kirkon ajan tapahtumia) lainataan usein "Luentoja uskosta" ja kaikki lainaukset laitetaan Joseph Smithin piikkiin. Kunnia hyvistä sitaateista sitten niille kenelle kunnia kuuluu eikä Josephille.

        Mutta ihan siis ok että kirkko muuttelee oppejaan kunhan tämän jäsenetkin oppisivat ymmärtämään. Turhaa väittää että tämä tai tuo ei voi muuttua koska itse Jumala on niin mukamas sanonut tai "innoittanut" jotain sanomaan tai joku on "innoitettuna" jotain asiasta kirjoittanut. Innoitus jolla kerran kanonisoitiin on osoittautunut historiassa vääräksi innoitukseksi ja näin voi olla jatkossakin. Perhejulistus, jota ei ole edes kanonisoitu, on saanut joidenkin jäsenten silmissä lähes ilmoituksen aseman ja useimmiten siihen vedotaan kun vastustetaan homojen keskinäisiä avioliittoja. Olisi parempi vastustavien jäsentenkin ymmärtää ajoissa että sekin oppi voi vielä muuttua (oma veikkaukseni on että pakostakin tulee muuttumaan - en kuitenkaan profetoi sillä en ole profeetta).

        Mutta kyllä, ymmärrän, kirkon oppi voi siis muuttua. Ehkäpä kirkko tuosta luentojen kanonisointi/dekanonisointi -kokemuksesta viisaampana onkin sitten varonut mitä kanonisoida ja missä vaiheessa. Jopa niinkin varovasti ettei oikeastaan kanonisoi enää mitään. Tämä olisi itseasiassa loogista sillä usein ihmettelee miksei oikeasti avoimeksi väitetty kaanon koskaan laajene.


      • samarin

        Ja vielä lisäys. Kukas sen sanoo että dekanonisointi olisi sitten tehty innoitettuna? Siitähän ei - siis tietääkseni - edes äänestetty kirkon konfferenssissa.
        OL 130 luku jossa on nykyoppi ruumiillisesta Isästä ei ole edes ilmoitusta vaan Joseph Smithin opetusta.
        Toki, kaikki profeetat sitten ovat opettaneet julkisesti että Isällä on ruumis. Tämä olisi vahva näyttö opillisesta asemasta.

        Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että on Jumalan tahto etteivät mustat afrikkalaistaustaiset miehet voi saada pappeutta eivätkä niin miehet kuin naisetkaan olleet kelvollisia korotuksen vaatimuksena toimitettaviin temppelitoimituksiin. Nythän tiedämme että he olivat kaikki väärässä. Onneksi tuo pappeus/temppeli-kielto-oppi muuttuikin, hyvä esimerkki siitä että opilliset muutokset ovat joskus erittäin hyviä ja tervetulleita. Tästä varmasta aika laaja yksimielisyys kirkossakin.


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Ja vielä lisäys. Kukas sen sanoo että dekanonisointi olisi sitten tehty innoitettuna? Siitähän ei - siis tietääkseni - edes äänestetty kirkon konfferenssissa.
        OL 130 luku jossa on nykyoppi ruumiillisesta Isästä ei ole edes ilmoitusta vaan Joseph Smithin opetusta.
        Toki, kaikki profeetat sitten ovat opettaneet julkisesti että Isällä on ruumis. Tämä olisi vahva näyttö opillisesta asemasta.

        Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että on Jumalan tahto etteivät mustat afrikkalaistaustaiset miehet voi saada pappeutta eivätkä niin miehet kuin naisetkaan olleet kelvollisia korotuksen vaatimuksena toimitettaviin temppelitoimituksiin. Nythän tiedämme että he olivat kaikki väärässä. Onneksi tuo pappeus/temppeli-kielto-oppi muuttuikin, hyvä esimerkki siitä että opilliset muutokset ovat joskus erittäin hyviä ja tervetulleita. Tästä varmasta aika laaja yksimielisyys kirkossakin.

        Pappeuden antaminen kaikille miespulisille on tiedetty alusta alkaen, mutta sen aika tuli vasta myöhemmin mahdollisesti siksi, että valkoihoiset eivät olleet siihen kypsyneet. Myös orjakysymys vaikutti aikanaan, ja olisi aiheuttanut levottomuutta, jos pappeus olisi annettu tuolloin.


      • Taasunohtukirjaaminen
        samarin kirjoitti:

        Ja vielä lisäys. Kukas sen sanoo että dekanonisointi olisi sitten tehty innoitettuna? Siitähän ei - siis tietääkseni - edes äänestetty kirkon konfferenssissa.
        OL 130 luku jossa on nykyoppi ruumiillisesta Isästä ei ole edes ilmoitusta vaan Joseph Smithin opetusta.
        Toki, kaikki profeetat sitten ovat opettaneet julkisesti että Isällä on ruumis. Tämä olisi vahva näyttö opillisesta asemasta.

        Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että on Jumalan tahto etteivät mustat afrikkalaistaustaiset miehet voi saada pappeutta eivätkä niin miehet kuin naisetkaan olleet kelvollisia korotuksen vaatimuksena toimitettaviin temppelitoimituksiin. Nythän tiedämme että he olivat kaikki väärässä. Onneksi tuo pappeus/temppeli-kielto-oppi muuttuikin, hyvä esimerkki siitä että opilliset muutokset ovat joskus erittäin hyviä ja tervetulleita. Tästä varmasta aika laaja yksimielisyys kirkossakin.

        Esimerkkisi mustien pappeussulusta on huono koska se ei ole koskaan ollut oppia. Se oli käytäntö jolla yritettiin löytää syytä. Syy, jos se joskus oli ylhäältä annettu, oli kadonnut, siitä ei ole ollut minkäänlaista ilmoitusta kirjattuna.
        Moniavioisuudesta sen sijaan on olemassa kirjattuna sen aloituksesta ja myös että se on vain vähän aikaa.
        "Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että..." Kirjoittamasi saa aikaan vääristyneen kuvan asiasta. On kuin he olisivat toivoneet asiaa. Todellisuudessahan he rukoilivat saadakseen tietää koska tuo sulku voitaisiin poistaa. Koska eivät saaneet vastausta he jatkoivat sitä edelleen. Eli he eivät opiistaneet jotakin jonka epäilivät tulleen Jumalalta. Onneksi Kimball sai selvän ilmoituksen... oli sulku ollut sitten vain ihmisestä, ainakin lopetus ilmoitus oli selvä. Emme voi sanoa että sulku olisi mitenkään auttanut MAP kirkkoa ja sen kasvua ainakaan 1930 luvun jälkeen, ennen sitä on mahdollista että se jopa pelasti kirkon koska se omaksui amerikan keskiverto ihmisen ajatustavan.
        Kuten itsekkin myönnät perhejulistuskaan ei ole oppia, vaikka se siksi luetaan, samoin oli moni asia niissä luennoissa ja siksi ne otettiin pois.
        Muuten kyllä musta saivat mennä Temppeliin kasteelle ja mielenkiintoista on kuinka jotkut mustat saivat pitää pappeuden ja Temppelikelpoisuuden...
        Samoin ei uskonkappaleetkaan ole oppia eikä ne declarations KHssa ja OLssa.
        Sinulla on edelleen hieman hakusessa se muuttumaton oppi. Ehkä sinun on parasta ajatella että on olemassa muuttumaton opi sekä "oppi" joka muuttuu ihmisen kehityksen myötä.
        Homoudesta; Jos katsomme Jumalan tarkoitusta Hänen luodessaan ihmisen; ihmisen tuli syntyä maailmaan ja täyttää maailma. Homot eivät voi tehdä tätä, he eivät voi enentyä joten homous, sen harjoittaminen on este Jumalan tarkoituksen saavuttamiseksi.
        Jumalan ruumillisuus. Joseph smith NÄKI kaksi olentoa joista toinen sanoi: Tämä on minun rakas poikani kuule häntä. Kuitenkaan Joseph ei tietääkseni koskenut heitä. Hän olettaa Jumalalla olevan ruumis samalainen kuin Jeesuksella... hän ei nähnyt kahtenä... Jeesus puolestaa jo raamatun mukaan hänellä oli kuolleista ylösnoussut ruumis (ja monet muutkin nousivat ylös ja kävivät tapaamassa rakkaitaan, eli kuolemanjälkeinen ylösnoussut ruumis on tosiasia.) Jeesus söi opetuslasten nähden, häeen voitiin koskea sen jälkeen kun hän oli ollut Isän tykönä. Eli hänellä oli edelleen ruumis. Miksi ei siis Jumalalla olisi ruumista?
        Kirkon oppikirjoista. Eräskin nykyisen oppikirjan kirjoittaja sanoi että ei halua lukea omaa oppikirjaansa, kun se on niin kamala. :P Tietenkin voidaan lainata entisitä luennoisa se mikä on tänäpäivänä tarpeellista ja käypää... ei kaikkea vanhyaa kannata kuitenkana raahata mukanaan... kehitystä tapahtuu koko ajan.


      • samarin
        Taasunohtukirjaaminen kirjoitti:

        Esimerkkisi mustien pappeussulusta on huono koska se ei ole koskaan ollut oppia. Se oli käytäntö jolla yritettiin löytää syytä. Syy, jos se joskus oli ylhäältä annettu, oli kadonnut, siitä ei ole ollut minkäänlaista ilmoitusta kirjattuna.
        Moniavioisuudesta sen sijaan on olemassa kirjattuna sen aloituksesta ja myös että se on vain vähän aikaa.
        "Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että..." Kirjoittamasi saa aikaan vääristyneen kuvan asiasta. On kuin he olisivat toivoneet asiaa. Todellisuudessahan he rukoilivat saadakseen tietää koska tuo sulku voitaisiin poistaa. Koska eivät saaneet vastausta he jatkoivat sitä edelleen. Eli he eivät opiistaneet jotakin jonka epäilivät tulleen Jumalalta. Onneksi Kimball sai selvän ilmoituksen... oli sulku ollut sitten vain ihmisestä, ainakin lopetus ilmoitus oli selvä. Emme voi sanoa että sulku olisi mitenkään auttanut MAP kirkkoa ja sen kasvua ainakaan 1930 luvun jälkeen, ennen sitä on mahdollista että se jopa pelasti kirkon koska se omaksui amerikan keskiverto ihmisen ajatustavan.
        Kuten itsekkin myönnät perhejulistuskaan ei ole oppia, vaikka se siksi luetaan, samoin oli moni asia niissä luennoissa ja siksi ne otettiin pois.
        Muuten kyllä musta saivat mennä Temppeliin kasteelle ja mielenkiintoista on kuinka jotkut mustat saivat pitää pappeuden ja Temppelikelpoisuuden...
        Samoin ei uskonkappaleetkaan ole oppia eikä ne declarations KHssa ja OLssa.
        Sinulla on edelleen hieman hakusessa se muuttumaton oppi. Ehkä sinun on parasta ajatella että on olemassa muuttumaton opi sekä "oppi" joka muuttuu ihmisen kehityksen myötä.
        Homoudesta; Jos katsomme Jumalan tarkoitusta Hänen luodessaan ihmisen; ihmisen tuli syntyä maailmaan ja täyttää maailma. Homot eivät voi tehdä tätä, he eivät voi enentyä joten homous, sen harjoittaminen on este Jumalan tarkoituksen saavuttamiseksi.
        Jumalan ruumillisuus. Joseph smith NÄKI kaksi olentoa joista toinen sanoi: Tämä on minun rakas poikani kuule häntä. Kuitenkaan Joseph ei tietääkseni koskenut heitä. Hän olettaa Jumalalla olevan ruumis samalainen kuin Jeesuksella... hän ei nähnyt kahtenä... Jeesus puolestaa jo raamatun mukaan hänellä oli kuolleista ylösnoussut ruumis (ja monet muutkin nousivat ylös ja kävivät tapaamassa rakkaitaan, eli kuolemanjälkeinen ylösnoussut ruumis on tosiasia.) Jeesus söi opetuslasten nähden, häeen voitiin koskea sen jälkeen kun hän oli ollut Isän tykönä. Eli hänellä oli edelleen ruumis. Miksi ei siis Jumalalla olisi ruumista?
        Kirkon oppikirjoista. Eräskin nykyisen oppikirjan kirjoittaja sanoi että ei halua lukea omaa oppikirjaansa, kun se on niin kamala. :P Tietenkin voidaan lainata entisitä luennoisa se mikä on tänäpäivänä tarpeellista ja käypää... ei kaikkea vanhyaa kannata kuitenkana raahata mukanaan... kehitystä tapahtuu koko ajan.

        Kyllä pappeuden ja korotukselle välttämättömien (kaste on portti selestiseen valtakuntaan, korotukseen vaaditaan endaumetti ja sinetöinnit) temppelitoimitusten kieltäminen mustilta (afr. taustaisilta) oli oppi.
        Ei kait pelkän käytännön muuttaminen vaadi ilmoitusta, kyllä voidaan olettaa että vaikkapa päätökset nuorten toimintojen muuttamisesta tehdään ihan ilman ilmoitusta Jeesukselta Kristukselta. Opin muuttaminen kyllä vaatisi ilmoitusta. (Paitsi että joidenkin tekstien dekanonisaatio ilmeisesti ei sitten vaadi ilmoitusta??).

        "The attitude of the Church with reference to Negroes remains as it has always stood. It is not a matter of the declaration of a policy but of direct commandment from the Lord, on which is founded the doctrine of the Church from the days of its organization, to the effect that Negroes may become members of the Church but that they are not entitled to the priesthood at the present time." Ensimmäinen Presidenttikunta vuonna 1949.
        Onko uskottava että ensimmäinen presidenttikunta valehteli kun väitti opiksi tai että olivat niin tietämättömiä opista?

        Mikä ongelma se nyt yht´äkkiä on että oli oppi? Juurihan tuli vastaus fairiltakin että opit voivat muuttua.

        Syitä pappeus/temppelikieltoon esittivät monet mormonijohtajat, kaikki kuulema vääriä. Eivät kuitenkaan tuulesta temmattuja vaan kanonisoiduista teksteistä.

        Kainin jälkeläisten musta iho on kaanonissa (BY väitti ettei Kainin jälkeläisille kuulunut pappeus) :
        "Ja Henok näki myös loput kansasta, joka oli Aadamin poikia; ja he olivat kaikkien Aadamin jälkeläisten sekoitus, paitsi Kainin jälkeläisten, sillä Kainin jälkeläiset olivat mustia, eikä heillä ollut sijaa heidän keskuudessaan." KH Mooses 7:22

        Kaananilaisten vastaavasti sanottiin olevan kansaa joka säilytti kirouksen Haamin jälkeläisinä ja heille ei pappeutta voitu antaa:
        "Haamista sai alkunsa tuo rotu, joka pysytti kirouksen maassa." KH Aabraham 1:24
        "...yrittäen vakavasti jäljitellä sitä järjestystä, jonka isät olivat vakiinnuttaneet ensimmäisten sukupolvien aikana ensimmäisen patriarkaalisen hallinnon päivinä, nimittäin Aadamin ja myös isänsä Nooan hallintoaikana, Nooan, joka siunasi hänet maan siunauksilla ja viisauden siunauksilla mutta kirosi hänet, mitä tulee pappeuteen.
        Nyt, vaikka Farao oli tuota sukua, jonka kautta hänellä ei voinut olla oikeutta pappeuteen..." KH Aabraham 1:26-27

        Itse Joseph Smith sanoi että mustat ("negroes") olivat Haamin jälkeläisiä
        (History of the Church, 1:190).

        Kyllä monet kirkon johtajat nimenomaan opettivat että mustille ei pappeus kuulu ja eivät nyt kaikki siitä rukoilleet eikä kaikilla ollut aikomustakaan muuttaa oppia. Muuten, David O. McKay taisi olla ensimmäinen profeetta Youngin jälkeen joka itseasiassa rukoili asiasta. Mutta miksi ei Jumala vastannut? Eli oppi oli Jumalasta, jos ei olisi ollut olisi vastannut että "hyvä kun kysyt, vihdoinkin joku älyää etten minä tätä ole koskaan halunnutkaan. Lopettakaa vähän äkkiä hölmöilynne." Vaan eipä vastannut eli meidän on nyt oletettava että Jumala olikin se rasisti? Eikun siis että oli oppi ihmisistä....mutta miksei Jumala sitä aiemmin muuttanut jos johtaa kirkkoaan? On sekava tuo asia ollut ja Kimball onneksi sitten muutti tuon rasistisen opin.

        Vielä siitä Jumalan ruumiista kun kysyt miksi ei Jumalalla olisi ruumista: no niin kanonisoitu kirkon oppi väitti aikoinaan. Tuo oppi muuttui. Miten voi sellainen oppi muuttua? Pappeuskielto-opin muuttuminen on loogista mutta opin siitä millainen jumala on muuttuminen ei ole.

        Molemmat viralliset julistukset ovat kirkon äänestyksellä hyväksytty ja ovat osa kanonisoitua OL-kirjaa.
        Kallisarvoisessa helmessä ovat uskonkappaleet, nyt en osaa sanoa lisättiinkö ne millä prosessilla siihen.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pappeuden antaminen kaikille miespulisille on tiedetty alusta alkaen, mutta sen aika tuli vasta myöhemmin mahdollisesti siksi, että valkoihoiset eivät olleet siihen kypsyneet. Myös orjakysymys vaikutti aikanaan, ja olisi aiheuttanut levottomuutta, jos pappeus olisi annettu tuolloin.

        Kerrotko missä on luvattu antaa mustille pappeus. Kuka lupasi? Älä anna sitä kohtaa MK:ssa jossa sanotaan että kaikki - niin mustat kuin valkoiset - ovat tasavertaisia Herran edessä, se jae on ollut siellä koko ajan silloinkin kun pappeus ja temppelitoimitukset mustilta (Afr.taustaisilta) evättiin.
        Eli kuka lupasi?
        Kirkko eli BY:n aikana eristyksissä Utahissa. Ei kukaan olisi välittänyt jos olisivat siellä antaneet mustien jakaa sakramenttia ja tehdä endaumentteja temppelissä.


      • samarin kirjoitti:

        Kerrotko missä on luvattu antaa mustille pappeus. Kuka lupasi? Älä anna sitä kohtaa MK:ssa jossa sanotaan että kaikki - niin mustat kuin valkoiset - ovat tasavertaisia Herran edessä, se jae on ollut siellä koko ajan silloinkin kun pappeus ja temppelitoimitukset mustilta (Afr.taustaisilta) evättiin.
        Eli kuka lupasi?
        Kirkko eli BY:n aikana eristyksissä Utahissa. Ei kukaan olisi välittänyt jos olisivat siellä antaneet mustien jakaa sakramenttia ja tehdä endaumentteja temppelissä.

        Tässä mustien historiaa amerikoissa etenkin MAP kirkossa:
        http://www.blacklds.org/history
        Tutki sivustoa ehkä löydät vastauksen. Kuten huomaat kirkossa OLI mustia jäseniä ja vain Afrikkalaisilta mustilta evättiin pappeus joksikin aikaa.
        Kirjoitin siis henkilökohtaisen ajatukseni asiasta että ei ole koskaan ollut oppia. Näytä minulle ilmoitus ja kerro kuka sen sai. BY ei sitä saanut. Kirkkoon oli ikä¨vakyllä liittynyt kaikenlaista kansaa ja valkoisille opetettiin muissa kirkoissa että mustat ovat arvottomia ja he toivat nämä ajatukset mukanaan kirkkoon.
        Voi hyvin olla että olivat Haamin jälkeläisiä, mutta eivät KAIKKI mustat olleet Hamin jälkeläisiä.


      • samarin
        nenada kirjoitti:

        Tässä mustien historiaa amerikoissa etenkin MAP kirkossa:
        http://www.blacklds.org/history
        Tutki sivustoa ehkä löydät vastauksen. Kuten huomaat kirkossa OLI mustia jäseniä ja vain Afrikkalaisilta mustilta evättiin pappeus joksikin aikaa.
        Kirjoitin siis henkilökohtaisen ajatukseni asiasta että ei ole koskaan ollut oppia. Näytä minulle ilmoitus ja kerro kuka sen sai. BY ei sitä saanut. Kirkkoon oli ikä¨vakyllä liittynyt kaikenlaista kansaa ja valkoisille opetettiin muissa kirkoissa että mustat ovat arvottomia ja he toivat nämä ajatukset mukanaan kirkkoon.
        Voi hyvin olla että olivat Haamin jälkeläisiä, mutta eivät KAIKKI mustat olleet Hamin jälkeläisiä.

        Tiedän, että kirkossa oli mustia jäseniä. Heiltä evättiin pappeus jos olivat miehiä ja niin naiset kuin miehetkään eivät voineet solmia iankaikkisia avioliittoja eivätkä saaneet endaumenttejaan eikä heidän perheitään voinut yhdistää sinetöimistoimitusten kautta. Partiossakaan eivät mustat nuoret voineet olla tiettynä aikana johtotehtävissä koska kirkko sotki Aaronin pappeuden osaksi partiotoimintaa. Afrikkalaista syntyperää olevilta mustilta evättiin pappeus aina vuoteen 1978 asti (hieman enemmän kuin vain "joksikin aikaa").
        Miten minä voisin näyttää ilmoituksen kun kirkkokaan ei ole sitä näyttänyt? Sellaista ilmoitusta tuskin (?) onkaan, ainakaan sellaisessa muodossa kun Joseph Smith sai ilmoituksia eli että Herra suoranaisesti puhuu käyttäen kokonaisia lauseita kuten voimme lukea OL-kirjasta. Kirkon apostolit ja profeetat ovat kuitenkin väittäneet että oppi on lähtöisin itseltään Joseph Smithiltä. Esim. vuonna 1969 ensimmäinen presidenttikunta julkaisi lausuman liittyen pappeuteen ja siinä sanottiin mm. näin:
        "Tämän taloudenhoitokauden (armotalouden) alusta lähtien JOSEPH SMITH ja kaikki häntä seuranneet kirkon presidentit ovat opettaneet, että mustat ("negroes"), vaikkain yhteisen Isämme henkilapsia sekä maallisten vanhempiemme Aadamin ja Eevan jälkeläisiä, eivät vielä saa pappeutta, syistä joiden uskomme olevan tiedossa Jumalalle, mutta joita syitä hän ei ole tehnyt täysin tunnetuiksi ihmisille.
        Elävä profeettamme, presidentti David O. McKay on sanonut: "Näennäinen
        mustien syrjintä kirkon taholta ei ole jotain mikä on alkanut ihmisistä, vaan johtaa juurensa alkuun Jumalan kanssa." (Ensimmäinen presidenttikunta vuonna 1969)

        Miten nyt syytetään "muista kirkoista tulleita uusia jäseniä" kun profeetta David O. McKay on sanonut että pappeuskielto ei ole ihmisistä lähtöisin vaan Jumalasta?
        MAP-profeetat ne opettivat tuota oppia, MAP-profeetat ja apostolit ylläpitivät pappeuskieltoa kauan sen jälkeenkin kun orjuus lopetettiin. Ja vielä silloinkin kun ihmisoikeusjärjestöt USA:ssa saivat muutoksia rotusortoa koskeviin lakeihin MAP-apostolit ja profeetat opettivat etteivät mustat ole tasa-arvoisia mitä tulee pappeuden siunauksiin. Joseph Smithin tuottamat pyhät kirjoitukset puhuvat tummasta ihosta kirouksen merkkinä ja Haamin jälkeläisistä kelpaamattomina pappeuteen.

        Ilmeisesti mitään kirjallista selkeää ilmoitusta ei ole Josephilta jäänyt, mutta hänen kauttaan on oppi Haamin jälkeläisistä kirouksen kantajina pappeuden suhteen Aabrahamin kirjassa. Ja kirkon historiaan kirjattu lausunto jossa Joseph Smith kertoi että mustat ("negroes") ovat Haamin jälkeläisiä. (Samaten Kainin jälkeläisten mustuus on Joseph Smithin kautta tulleessa Kallisarvoisen helmen Mooseksen kirjassa.)
        Tiedän että Josephin aikana pari afrikkalaistaustaista veljeä asetettiin pappeuteen.
        Onko Joseph muuttanut mielensä kun oppi on hänelle valjennut ja pappeuden asettamiset jäivät siksi pariin mieheen? Opettiko asiaa suullisesti veljille? Nyt menee spekulaation puolelle ainakin minun tiedoillani.

        Tämä kuitenkin on dokumentoitu Brigham Youngin sanomaksi:
        "kukaan mies jossa on tippaakaan Kainin siementä ei voi saada pappeutta. Ja jos kukaan profeetta ei olisi siitä mitään aiemmin puhunut niin minä sanon niin nyt JEESUKSEN KRISTUKSEN NIMESSÄ tiedän että se on totta ja muut tietävät sen."
        Miten tuo on tulkittava? Herran nimen väärin käyttämiseksi vaiko niin että jos ei ollut suoranaista ilmoitusta sanallisessa muodossa niin edes Pyhän Hengen kuiskausten kautta ilmoitusta että mustat eivät voi saada pappeutta.


        .


      • samarin
        samarin kirjoitti:

        Tiedän, että kirkossa oli mustia jäseniä. Heiltä evättiin pappeus jos olivat miehiä ja niin naiset kuin miehetkään eivät voineet solmia iankaikkisia avioliittoja eivätkä saaneet endaumenttejaan eikä heidän perheitään voinut yhdistää sinetöimistoimitusten kautta. Partiossakaan eivät mustat nuoret voineet olla tiettynä aikana johtotehtävissä koska kirkko sotki Aaronin pappeuden osaksi partiotoimintaa. Afrikkalaista syntyperää olevilta mustilta evättiin pappeus aina vuoteen 1978 asti (hieman enemmän kuin vain "joksikin aikaa").
        Miten minä voisin näyttää ilmoituksen kun kirkkokaan ei ole sitä näyttänyt? Sellaista ilmoitusta tuskin (?) onkaan, ainakaan sellaisessa muodossa kun Joseph Smith sai ilmoituksia eli että Herra suoranaisesti puhuu käyttäen kokonaisia lauseita kuten voimme lukea OL-kirjasta. Kirkon apostolit ja profeetat ovat kuitenkin väittäneet että oppi on lähtöisin itseltään Joseph Smithiltä. Esim. vuonna 1969 ensimmäinen presidenttikunta julkaisi lausuman liittyen pappeuteen ja siinä sanottiin mm. näin:
        "Tämän taloudenhoitokauden (armotalouden) alusta lähtien JOSEPH SMITH ja kaikki häntä seuranneet kirkon presidentit ovat opettaneet, että mustat ("negroes"), vaikkain yhteisen Isämme henkilapsia sekä maallisten vanhempiemme Aadamin ja Eevan jälkeläisiä, eivät vielä saa pappeutta, syistä joiden uskomme olevan tiedossa Jumalalle, mutta joita syitä hän ei ole tehnyt täysin tunnetuiksi ihmisille.
        Elävä profeettamme, presidentti David O. McKay on sanonut: "Näennäinen
        mustien syrjintä kirkon taholta ei ole jotain mikä on alkanut ihmisistä, vaan johtaa juurensa alkuun Jumalan kanssa." (Ensimmäinen presidenttikunta vuonna 1969)

        Miten nyt syytetään "muista kirkoista tulleita uusia jäseniä" kun profeetta David O. McKay on sanonut että pappeuskielto ei ole ihmisistä lähtöisin vaan Jumalasta?
        MAP-profeetat ne opettivat tuota oppia, MAP-profeetat ja apostolit ylläpitivät pappeuskieltoa kauan sen jälkeenkin kun orjuus lopetettiin. Ja vielä silloinkin kun ihmisoikeusjärjestöt USA:ssa saivat muutoksia rotusortoa koskeviin lakeihin MAP-apostolit ja profeetat opettivat etteivät mustat ole tasa-arvoisia mitä tulee pappeuden siunauksiin. Joseph Smithin tuottamat pyhät kirjoitukset puhuvat tummasta ihosta kirouksen merkkinä ja Haamin jälkeläisistä kelpaamattomina pappeuteen.

        Ilmeisesti mitään kirjallista selkeää ilmoitusta ei ole Josephilta jäänyt, mutta hänen kauttaan on oppi Haamin jälkeläisistä kirouksen kantajina pappeuden suhteen Aabrahamin kirjassa. Ja kirkon historiaan kirjattu lausunto jossa Joseph Smith kertoi että mustat ("negroes") ovat Haamin jälkeläisiä. (Samaten Kainin jälkeläisten mustuus on Joseph Smithin kautta tulleessa Kallisarvoisen helmen Mooseksen kirjassa.)
        Tiedän että Josephin aikana pari afrikkalaistaustaista veljeä asetettiin pappeuteen.
        Onko Joseph muuttanut mielensä kun oppi on hänelle valjennut ja pappeuden asettamiset jäivät siksi pariin mieheen? Opettiko asiaa suullisesti veljille? Nyt menee spekulaation puolelle ainakin minun tiedoillani.

        Tämä kuitenkin on dokumentoitu Brigham Youngin sanomaksi:
        "kukaan mies jossa on tippaakaan Kainin siementä ei voi saada pappeutta. Ja jos kukaan profeetta ei olisi siitä mitään aiemmin puhunut niin minä sanon niin nyt JEESUKSEN KRISTUKSEN NIMESSÄ tiedän että se on totta ja muut tietävät sen."
        Miten tuo on tulkittava? Herran nimen väärin käyttämiseksi vaiko niin että jos ei ollut suoranaista ilmoitusta sanallisessa muodossa niin edes Pyhän Hengen kuiskausten kautta ilmoitusta että mustat eivät voi saada pappeutta.


        .

        Tässä vielä siteeraukset alkuperäiskielellä. Käännän näitä lonkalta samalla kun kirjoittelen tänne niin jos on hieman tönkköä niin tästä voi lukea englanniksi.

        "From the beginning of this dispensation, Joseph Smith and all succeeding presidents of the Church have taught that Negroes, while spirit children of a common Father, and the progeny of our earthly parents Adam and Eve, were not yet to receive the priesthood, for reasons which we believe are known to God, but which He has not made fully known to man."

        "Our living prophet, President David O. McKay, has said, "The seeming discrimination by the Church toward the Negro is not something which originated with man; but goes back into the beginning with God." Ensimmäinen presidenttikunta vuonna 1969


        "any man having one drop of the seed of [Cain] ... in him cannot hold the priesthood and if no other Prophet ever spake it before I will say it now in the name of Jesus Christ I know it is true and others know it." Brigham Young


      • samarin
        Taasunohtukirjaaminen kirjoitti:

        Esimerkkisi mustien pappeussulusta on huono koska se ei ole koskaan ollut oppia. Se oli käytäntö jolla yritettiin löytää syytä. Syy, jos se joskus oli ylhäältä annettu, oli kadonnut, siitä ei ole ollut minkäänlaista ilmoitusta kirjattuna.
        Moniavioisuudesta sen sijaan on olemassa kirjattuna sen aloituksesta ja myös että se on vain vähän aikaa.
        "Toisaalta kaikki profeetat Brighamista Kimballiin vakuuttivat että..." Kirjoittamasi saa aikaan vääristyneen kuvan asiasta. On kuin he olisivat toivoneet asiaa. Todellisuudessahan he rukoilivat saadakseen tietää koska tuo sulku voitaisiin poistaa. Koska eivät saaneet vastausta he jatkoivat sitä edelleen. Eli he eivät opiistaneet jotakin jonka epäilivät tulleen Jumalalta. Onneksi Kimball sai selvän ilmoituksen... oli sulku ollut sitten vain ihmisestä, ainakin lopetus ilmoitus oli selvä. Emme voi sanoa että sulku olisi mitenkään auttanut MAP kirkkoa ja sen kasvua ainakaan 1930 luvun jälkeen, ennen sitä on mahdollista että se jopa pelasti kirkon koska se omaksui amerikan keskiverto ihmisen ajatustavan.
        Kuten itsekkin myönnät perhejulistuskaan ei ole oppia, vaikka se siksi luetaan, samoin oli moni asia niissä luennoissa ja siksi ne otettiin pois.
        Muuten kyllä musta saivat mennä Temppeliin kasteelle ja mielenkiintoista on kuinka jotkut mustat saivat pitää pappeuden ja Temppelikelpoisuuden...
        Samoin ei uskonkappaleetkaan ole oppia eikä ne declarations KHssa ja OLssa.
        Sinulla on edelleen hieman hakusessa se muuttumaton oppi. Ehkä sinun on parasta ajatella että on olemassa muuttumaton opi sekä "oppi" joka muuttuu ihmisen kehityksen myötä.
        Homoudesta; Jos katsomme Jumalan tarkoitusta Hänen luodessaan ihmisen; ihmisen tuli syntyä maailmaan ja täyttää maailma. Homot eivät voi tehdä tätä, he eivät voi enentyä joten homous, sen harjoittaminen on este Jumalan tarkoituksen saavuttamiseksi.
        Jumalan ruumillisuus. Joseph smith NÄKI kaksi olentoa joista toinen sanoi: Tämä on minun rakas poikani kuule häntä. Kuitenkaan Joseph ei tietääkseni koskenut heitä. Hän olettaa Jumalalla olevan ruumis samalainen kuin Jeesuksella... hän ei nähnyt kahtenä... Jeesus puolestaa jo raamatun mukaan hänellä oli kuolleista ylösnoussut ruumis (ja monet muutkin nousivat ylös ja kävivät tapaamassa rakkaitaan, eli kuolemanjälkeinen ylösnoussut ruumis on tosiasia.) Jeesus söi opetuslasten nähden, häeen voitiin koskea sen jälkeen kun hän oli ollut Isän tykönä. Eli hänellä oli edelleen ruumis. Miksi ei siis Jumalalla olisi ruumista?
        Kirkon oppikirjoista. Eräskin nykyisen oppikirjan kirjoittaja sanoi että ei halua lukea omaa oppikirjaansa, kun se on niin kamala. :P Tietenkin voidaan lainata entisitä luennoisa se mikä on tänäpäivänä tarpeellista ja käypää... ei kaikkea vanhyaa kannata kuitenkana raahata mukanaan... kehitystä tapahtuu koko ajan.

        Vielä oppikirjoista. Tiedän että ne ovat vain oppikirjoja. En sanonut että olisi väärin lainata luentoja uskosta vaan kun niitä on lainattu on luennot laitettu Joseph Smithin piikkiin ikään kuin hän olisi kirjoittanut ne lainaamisen arvoiset hienot ajatukset.


      • kaksipisteto
        nenada kirjoitti:

        Tässä mustien historiaa amerikoissa etenkin MAP kirkossa:
        http://www.blacklds.org/history
        Tutki sivustoa ehkä löydät vastauksen. Kuten huomaat kirkossa OLI mustia jäseniä ja vain Afrikkalaisilta mustilta evättiin pappeus joksikin aikaa.
        Kirjoitin siis henkilökohtaisen ajatukseni asiasta että ei ole koskaan ollut oppia. Näytä minulle ilmoitus ja kerro kuka sen sai. BY ei sitä saanut. Kirkkoon oli ikä¨vakyllä liittynyt kaikenlaista kansaa ja valkoisille opetettiin muissa kirkoissa että mustat ovat arvottomia ja he toivat nämä ajatukset mukanaan kirkkoon.
        Voi hyvin olla että olivat Haamin jälkeläisiä, mutta eivät KAIKKI mustat olleet Hamin jälkeläisiä.

        Ei ole ollut mitään Haamia ja kaikki ihmiset olivat tummaihoisia ennen Afrikasta lähtöä. On käsittämätöntä miten otatte kirjaimellisesti raamatun tarinat mutta ette mitään siitä millaiseksi Jahve itsensä ilmoittaa se onkin kaikki valhetta.


      • samarin kirjoitti:

        Vielä oppikirjoista. Tiedän että ne ovat vain oppikirjoja. En sanonut että olisi väärin lainata luentoja uskosta vaan kun niitä on lainattu on luennot laitettu Joseph Smithin piikkiin ikään kuin hän olisi kirjoittanut ne lainaamisen arvoiset hienot ajatukset.

        : on taas sabotoimassa lopetan kirjoittamisen tähän ketjuu venyi pitkäksi,


      • kaksipisteto
        nenada kirjoitti:

        : on taas sabotoimassa lopetan kirjoittamisen tähän ketjuu venyi pitkäksi,

        Ei ole minun vika että ihmislajin historia ei ole sellainen kuin te mormonit uskotte, sekä lajimme kehitys että ihonvärin muutaatiot Afrikasta lähdön jälkeen on jo tieteen avulla selvitettu. Tiede teitä "sabotoi", ei :
        Ottakaa kerrankin joku pinker , witten tai mazar "konfaanne" .


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pappeuden antaminen kaikille miespulisille on tiedetty alusta alkaen, mutta sen aika tuli vasta myöhemmin mahdollisesti siksi, että valkoihoiset eivät olleet siihen kypsyneet. Myös orjakysymys vaikutti aikanaan, ja olisi aiheuttanut levottomuutta, jos pappeus olisi annettu tuolloin.

        Tarkentaisitko nyt vastaustasi. Miten orjakysymys liittyi pappeuteen, orjuushan lakkautettiin kauan ennen kuin mustat (afrikkalaista sukuperää olevat) saivat pappeuden ja luvan osallistua temppelitoimituksiin (endaumentti/sinetöinnit)?
        Suurimman osan elämästän Joseph Smith ei uskonut orjien vapauttamiseen.
        "I do not believe that the people of the North have any more right to say that the South shall not hold slaves, than the South have to say the North shall.... the first mention we have of slavery is found in the Holy Bible.... And so far from that prediction being averse to the mind of God, it [slavery] remains as a lasting monument of the decree of Jehovah, to the shame and confusion of all who have cried out against the South, in consequence of their holding the sons of Ham in servitude." JS

        "Thirteenth – 'Are the Mormons abolitionists?' No, unless delivering the people from priestcraft, and the priests from the power of Satan, should be considered abolition. But we do not believe in setting the negroes free." JS

        Myöhemmin kun haaveili Yhdysvaltain presidenttiydestä hän olisi ollut valmis vapauttamaan orjat. Ei pidä kuitenkaan erehtyä luulemaan että Joseph olisi kannattanut täyttä tasa-arvoa mustille. Vapaatkin mustat hän olisi pitänyt omissa porukoissan eli oli kunnon rotuerottelija joka olisi viihtynyt apartheid hallinnossa.
        "Had I anything to do with the negro, I would confine them by strict law to their own species, and put them on a national equalization" (History of the Church, vol. 5, p. 218).

        Miten niin "valkoiset" eivät ollet valmiita? Tarkoitat nyt varmaan MAP-kirkon valkoihoisia profeettoja.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Pappeuden antaminen kaikille miespulisille on tiedetty alusta alkaen, mutta sen aika tuli vasta myöhemmin mahdollisesti siksi, että valkoihoiset eivät olleet siihen kypsyneet. Myös orjakysymys vaikutti aikanaan, ja olisi aiheuttanut levottomuutta, jos pappeus olisi annettu tuolloin.

        Jeesuksen Kristuksen kirkossa, siis Sidney Rigdonin ja William Bickertonin kautta Joseph Smithin kuoleman jälkeisessä kismassa syntynyt kirkko ei ole koskaan ollut rasistinen. Se on antanut pappeuden kaikille mustille, mukaan lukien afrikkalaista syntyperää olevat vuodesta 1862 lähtien (kirkon virallinen järjestäytymisvuosi). Ja kirkko on vielä ollut aivan tosissaan eikä vain sanahelinää suoltanut. Vuonna 1905 kirkon kaksi vanhinta erotettiin kirkosta koska nämä vastustivat rotujen täyttä integraatiota.
        Tuo kirkko on vastustanut rotuerottelua ja Klux Klux Klaania. Sen kaksi huomattavinta apostolia ovat olleet afrikkalaisamerikkalaisia. Ja nyt puhutaan 1910-1950 -luvuista jolloin rasismi kukki USA:ssa, myös Utahissa.
        MAP-kirkko olisi voinut olla rodullisen tasa-arvon edelläkävijä, mutta sen johtajat eivät sitä halunneet vaan vuosikymmeniä, yli sata vuotta, opettivat mustien epätasa-arvoa mitä tulee pappeuteen ja temppelin korottaviin toimituksiin.


    • kaksipisteto

      "Myös orjakysymys vaikutti aikanaan, ja olisi aiheuttanut levottomuutta, jos pappeus olisi annettu tuolloin." Onpa omituinen näkemys, mutta keksit tuollaisen selityksen myös siihen, miksi sinun uskontosi mielestä Jahve vain valehteli kertoessaan että on ainoa jumala joka on.
      Sinun mukaasi piti valehdella koska muut kansat olivat polyteistejä ja siksi jostain syystä piti korostaa monoteismia . Eli uskonto , ainakin, sinun muodostaa kantansa ottaen huomioon ympäristön ajattelun, vaikka sitten valehdellen tai jotain ihmisryhmää sortaen. Opportunismi ennen oikeutta ja totuutta?

      • Selkeyttä

        Osaatko keskustella muuten kuin syyttämällä valehtelusta?


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Osaatko keskustella muuten kuin syyttämällä valehtelusta?

        Eli onkin siis TOTTA, että Jahve ON AINOA JUMALA joka on on, on ollut tai tulee olemaan? Mormonismihan opettaa ettei ole totta, silloin Jahve siis VALEHTELEE, oli syy mikä hyvänsä. Ei valhe muutu todeksi jos selittää että Jahven piti noin sanoa koska muut kansat olivat polytestisiä ja monoteismia piti korostaa , ei jumalalla voi olla pakkoa valehdella .Vai onko niin ettei Jahve ole jumala ollenkaan ?

        Siis: valehteliko Jahve vai puhuiko totta kun ilmoitti että on ainoa jumala joka on, ja tulee olemaan? Minä en syytä Jahvea mormonismi syyttää.

        Sama mustien pappeuteen : jos nykyiset tummaihoiset uskontonne oppien mukaan olivat syyllistyneet johonkin jo uskomassanne aiemmassa olemassaolossa ja ihonväri oli teille siitä merkki, silloin voitte aiemmasta uskomuksesta huolimatta kumota pappeuskiellon kun saitte parempaa tietoa ihonvärin vaihtelun todellisista syistä, mutta ette perustella käytännön syntyä tai jatkamista maallisen ympäristön paineella,omienne tai muiden.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Eli onkin siis TOTTA, että Jahve ON AINOA JUMALA joka on on, on ollut tai tulee olemaan? Mormonismihan opettaa ettei ole totta, silloin Jahve siis VALEHTELEE, oli syy mikä hyvänsä. Ei valhe muutu todeksi jos selittää että Jahven piti noin sanoa koska muut kansat olivat polytestisiä ja monoteismia piti korostaa , ei jumalalla voi olla pakkoa valehdella .Vai onko niin ettei Jahve ole jumala ollenkaan ?

        Siis: valehteliko Jahve vai puhuiko totta kun ilmoitti että on ainoa jumala joka on, ja tulee olemaan? Minä en syytä Jahvea mormonismi syyttää.

        Sama mustien pappeuteen : jos nykyiset tummaihoiset uskontonne oppien mukaan olivat syyllistyneet johonkin jo uskomassanne aiemmassa olemassaolossa ja ihonväri oli teille siitä merkki, silloin voitte aiemmasta uskomuksesta huolimatta kumota pappeuskiellon kun saitte parempaa tietoa ihonvärin vaihtelun todellisista syistä, mutta ette perustella käytännön syntyä tai jatkamista maallisen ympäristön paineella,omienne tai muiden.

        Sinä valehtet, että on kysymys valehtelusa. Sinusta näyttää kaikki sellainen olevan valehtelua, joka ei ole yhtä oman mielipiteesi kanssa näissä uskonasioissa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinä valehtet, että on kysymys valehtelusa. Sinusta näyttää kaikki sellainen olevan valehtelua, joka ei ole yhtä oman mielipiteesi kanssa näissä uskonasioissa.

        Sinä juokset pakoon selkeää kysymystä: jos Jahve 800 vuoden ajan vakuuttaa Israelin kansalle, että on ainoa jumala joka on, on ollut tai tulee olemaan ja sanoo että hänen sanansa on totuus ja siihen pitää luottaa, antaa lain ja tekelee liiton tuon ilmoituksensa perusteella ja rankaisee, jos ei elä kuten ilmoitus määrää - miksi se ei ole valehtelua? Ei ole kyse israelilaisten mielipiteestä vaan ilmoituksesta, miksi olisi pitänyt tai voitu älytä että MIKÄÄN siinä ei pitänyt paikkaansa?

        Voisitko vastata -minun mielipiteestäni ei tässä ole ollenkaan kyse.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Sinä juokset pakoon selkeää kysymystä: jos Jahve 800 vuoden ajan vakuuttaa Israelin kansalle, että on ainoa jumala joka on, on ollut tai tulee olemaan ja sanoo että hänen sanansa on totuus ja siihen pitää luottaa, antaa lain ja tekelee liiton tuon ilmoituksensa perusteella ja rankaisee, jos ei elä kuten ilmoitus määrää - miksi se ei ole valehtelua? Ei ole kyse israelilaisten mielipiteestä vaan ilmoituksesta, miksi olisi pitänyt tai voitu älytä että MIKÄÄN siinä ei pitänyt paikkaansa?

        Voisitko vastata -minun mielipiteestäni ei tässä ole ollenkaan kyse.

        Kysymys on sinun tulkinnastasi, joka ei vastaa todellisuutta. Et ota mitään muuta huomioon kuin kirjaimellisuuden - ja valehtelet (sinun tyyliäsi käytäen). että sinun tulkintasi on ainoa oikea.

        Et osaa tai halua ottaa huomioon olosuhteita ja tilanteita, joihin esittämäsi totuus kuuluu. - Olen samaa mieltä, että näin on, mutta oikein ymmärretynä: "Jahve 800 vuoden ajan vakuuttaa Israelin kansalle, että on ainoa jumala joka on, on ollut tai tulee olemaan ja sanoo että hänen sanansa on totuus ." Jumaluus yhtenä Jumalana on ainoa joka on ja on ollut ja tulee olemaan" eli mikä kuuluu totuuden määritelmään: "totuus on tieto kaikesta sellaisena kuin se on, on ollut ja tulee olemaan".

        Jahve syntyi Jeesuksena Kristuksena eli Messiaana ja Isän Ainosyntyisenä Poikana maailmaan. Silloin tapahtui Hänen olotilansta muutos, kun Hän sai ruumiin ja voitti kuoleman kakkien puolesta sekä antoi itsensä viimeisenä uhrina syntien sovitukseksi evankelumin ehdoin. Jumaluus pysyi edelleen, mutta siinä tapahtui merkittävä muutos. Laki täytettiin ja tilalle tuli evankeliumin laki. - Kaipa taas keksit syyttää valehtelusta, koska tämä ei vastaa sitä,, miten tulkitset.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kysymys on sinun tulkinnastasi, joka ei vastaa todellisuutta. Et ota mitään muuta huomioon kuin kirjaimellisuuden - ja valehtelet (sinun tyyliäsi käytäen). että sinun tulkintasi on ainoa oikea.

        Et osaa tai halua ottaa huomioon olosuhteita ja tilanteita, joihin esittämäsi totuus kuuluu. - Olen samaa mieltä, että näin on, mutta oikein ymmärretynä: "Jahve 800 vuoden ajan vakuuttaa Israelin kansalle, että on ainoa jumala joka on, on ollut tai tulee olemaan ja sanoo että hänen sanansa on totuus ." Jumaluus yhtenä Jumalana on ainoa joka on ja on ollut ja tulee olemaan" eli mikä kuuluu totuuden määritelmään: "totuus on tieto kaikesta sellaisena kuin se on, on ollut ja tulee olemaan".

        Jahve syntyi Jeesuksena Kristuksena eli Messiaana ja Isän Ainosyntyisenä Poikana maailmaan. Silloin tapahtui Hänen olotilansta muutos, kun Hän sai ruumiin ja voitti kuoleman kakkien puolesta sekä antoi itsensä viimeisenä uhrina syntien sovitukseksi evankelumin ehdoin. Jumaluus pysyi edelleen, mutta siinä tapahtui merkittävä muutos. Laki täytettiin ja tilalle tuli evankeliumin laki. - Kaipa taas keksit syyttää valehtelusta, koska tämä ei vastaa sitä,, miten tulkitset.

        Olosuhteet siis pakottivat Jahven valehtemaan? Useimmilla ihmisilläkin on korkeampi moraali kuin minkä sinä annat Jahvelle. Jos sanoo jotain joka ei ole totta, se on valhe, ei sitä muuta todeksi olosuhde eikä mikään muukaan.
        Eikä tuossa ollut kyse edes vain yksin valheesta vaan israelilaiset pakotettiin ottamaan todesta valhe: laki ja liitto perustuivat tuohon valheeseen Israelin piti olla sen todistajina ettei ole kuin yksi ja ainoa jumala , Jahve. Heitä uhattiin rangaistuksilla jos eivät usko valhetta ja noudata valheesen perustuvaa lakia.


        Jeesus jatkoi valehtelua, ihminen ei voi olla uhri, laki sen kieltää, eikä kuolemaa voi " voittaa " koska se ei ole teologinen tai uhriasia, vaan solutason tapahtuma joka koskee KAIKKEA elävää ja kun kerran Jeesuskin valehteli, ei hän suinkaan ollut edes synnitönkään.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Kysymys on sinun tulkinnastasi, joka ei vastaa todellisuutta. Et ota mitään muuta huomioon kuin kirjaimellisuuden - ja valehtelet (sinun tyyliäsi käytäen). että sinun tulkintasi on ainoa oikea.

        Et osaa tai halua ottaa huomioon olosuhteita ja tilanteita, joihin esittämäsi totuus kuuluu. - Olen samaa mieltä, että näin on, mutta oikein ymmärretynä: "Jahve 800 vuoden ajan vakuuttaa Israelin kansalle, että on ainoa jumala joka on, on ollut tai tulee olemaan ja sanoo että hänen sanansa on totuus ." Jumaluus yhtenä Jumalana on ainoa joka on ja on ollut ja tulee olemaan" eli mikä kuuluu totuuden määritelmään: "totuus on tieto kaikesta sellaisena kuin se on, on ollut ja tulee olemaan".

        Jahve syntyi Jeesuksena Kristuksena eli Messiaana ja Isän Ainosyntyisenä Poikana maailmaan. Silloin tapahtui Hänen olotilansta muutos, kun Hän sai ruumiin ja voitti kuoleman kakkien puolesta sekä antoi itsensä viimeisenä uhrina syntien sovitukseksi evankelumin ehdoin. Jumaluus pysyi edelleen, mutta siinä tapahtui merkittävä muutos. Laki täytettiin ja tilalle tuli evankeliumin laki. - Kaipa taas keksit syyttää valehtelusta, koska tämä ei vastaa sitä,, miten tulkitset.

        "totuus on tieto kaikesta sellaisena kuin se on, on ollut ja tulee olemaan". ja Jahve siis valehteli siitä mikä on , on ollut ja tulee olemaan ja kaatoi valheensa israelilaisten kannettavaksi. Jahve puhui koko ajan yksikön 1. muodossa "minä olen ainoa jumala eikä ole muita" .Keitä siis olisi voinut olla?


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Olosuhteet siis pakottivat Jahven valehtemaan? Useimmilla ihmisilläkin on korkeampi moraali kuin minkä sinä annat Jahvelle. Jos sanoo jotain joka ei ole totta, se on valhe, ei sitä muuta todeksi olosuhde eikä mikään muukaan.
        Eikä tuossa ollut kyse edes vain yksin valheesta vaan israelilaiset pakotettiin ottamaan todesta valhe: laki ja liitto perustuivat tuohon valheeseen Israelin piti olla sen todistajina ettei ole kuin yksi ja ainoa jumala , Jahve. Heitä uhattiin rangaistuksilla jos eivät usko valhetta ja noudata valheesen perustuvaa lakia.


        Jeesus jatkoi valehtelua, ihminen ei voi olla uhri, laki sen kieltää, eikä kuolemaa voi " voittaa " koska se ei ole teologinen tai uhriasia, vaan solutason tapahtuma joka koskee KAIKKEA elävää ja kun kerran Jeesuskin valehteli, ei hän suinkaan ollut edes synnitönkään.

        Totta se oli, mutta sinä et osaa tai halua ymmärtää. Selkeyden saa kun ymmärtää, että Raamatussa Jumaluus on yksi Jumala riippumatta siitä kuka Jumaluuden jäsen kulloinkin toimii. Inttäminen on sinulle näköjään tärkeämpää kuin ymmärtäminen.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Totta se oli, mutta sinä et osaa tai halua ymmärtää. Selkeyden saa kun ymmärtää, että Raamatussa Jumaluus on yksi Jumala riippumatta siitä kuka Jumaluuden jäsen kulloinkin toimii. Inttäminen on sinulle näköjään tärkeämpää kuin ymmärtäminen.

        Eli Jahve valehtelee sinun uskontosi mukaan, ja selkeyden saa kun sen ymmärtää ja korvaa VT:N ilmoituksen Smithin ajattelulla .Miten "minä yksin" tai "ei ole muuta jumalaa kuin minä" voi merkitä että on jumaluus johon kuuluu monta jäsentä, ja että Jahve on Jeesus ja tämän isä on on pakanajumalpari Kolobilta? Raamatusta ei saa.

        Raamatun monoteismi on sinulle " inttämistä" mutta otatte kuitenkin kirjaimellisestsi haamit ja nooat ,uurimit ja tumminit ja muut tarinat. Israelilaista olette tehneet satuunne seikkailijat mikämikämayamaahan ikään kuin sillä että lainaa raamatusta jotain ymmärtämättä siitä yhtään mitään, oma tarina siitä paranisi .
        Israelilaisalkuperän ja sen kuvitellun hienouden avulla on natiiveja Amerikoissa saatu käännytettyä mormonismiin. Vaikka mormonikirkko jo ainakin osin on tunnustanut tehdyn virheen, miten se auttaa petkutettuja ?

        Ainoa asia mikä israelilaiset erottaa muista on sen kirjoitukset ja monoteistinen uskonto, ei mikään muu erityisyys joten on mieletöntä keksiä tarinoita joilla aivan tavallista etnisesti lähi-itäistä populaatiota mutta ympäristöstään vain kulttuurisesti monoteismin vuoksi poikkeavaa kansaa kaupataan täkynä jonkun vieraan uskonnon nimissä etnisesti ei lähi-itäiselle väestölle . olettekin tuon kansan jälkeläisiä joten kääntykää mormoneiksi jolloin n saatte uuden alkuperän kaupan päälle .


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Eli Jahve valehtelee sinun uskontosi mukaan, ja selkeyden saa kun sen ymmärtää ja korvaa VT:N ilmoituksen Smithin ajattelulla .Miten "minä yksin" tai "ei ole muuta jumalaa kuin minä" voi merkitä että on jumaluus johon kuuluu monta jäsentä, ja että Jahve on Jeesus ja tämän isä on on pakanajumalpari Kolobilta? Raamatusta ei saa.

        Raamatun monoteismi on sinulle " inttämistä" mutta otatte kuitenkin kirjaimellisestsi haamit ja nooat ,uurimit ja tumminit ja muut tarinat. Israelilaista olette tehneet satuunne seikkailijat mikämikämayamaahan ikään kuin sillä että lainaa raamatusta jotain ymmärtämättä siitä yhtään mitään, oma tarina siitä paranisi .
        Israelilaisalkuperän ja sen kuvitellun hienouden avulla on natiiveja Amerikoissa saatu käännytettyä mormonismiin. Vaikka mormonikirkko jo ainakin osin on tunnustanut tehdyn virheen, miten se auttaa petkutettuja ?

        Ainoa asia mikä israelilaiset erottaa muista on sen kirjoitukset ja monoteistinen uskonto, ei mikään muu erityisyys joten on mieletöntä keksiä tarinoita joilla aivan tavallista etnisesti lähi-itäistä populaatiota mutta ympäristöstään vain kulttuurisesti monoteismin vuoksi poikkeavaa kansaa kaupataan täkynä jonkun vieraan uskonnon nimissä etnisesti ei lähi-itäiselle väestölle . olettekin tuon kansan jälkeläisiä joten kääntykää mormoneiksi jolloin n saatte uuden alkuperän kaupan päälle .

        Onko niin, että sinulle on tärkeää korostaa konkreettista yksijumalisuutta siksi, että voit torjua Jeesuksen Kristuksen Taivaallisen Isämme Ainosyntyisenä Poikana ja ihmisten Vapahtajana?

        Jumaluus yhtenä Jumala antaa tilaa muillekin Jumaluuden jäsenille, jotka molemmat eli Poika ja Pyhä Henki ovat Jumalia, mutta Isä-Jumala on Heitä suurempi. Kaikki kolme yhdessä ovat yksi Jumala, koska jokainen tekee oman osansa siitä, mikä kuuluu Jumaluuteen. Yksinään ei Isä-Jumala voisi tomia niin, että se riittäisi, mutta Hän on organisoinut työnsä ja delegoinut toiminnot kahden muun kesken. Kristuksella taas on kirkkonsa toteuttamassa Isän tahtoa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Onko niin, että sinulle on tärkeää korostaa konkreettista yksijumalisuutta siksi, että voit torjua Jeesuksen Kristuksen Taivaallisen Isämme Ainosyntyisenä Poikana ja ihmisten Vapahtajana?

        Jumaluus yhtenä Jumala antaa tilaa muillekin Jumaluuden jäsenille, jotka molemmat eli Poika ja Pyhä Henki ovat Jumalia, mutta Isä-Jumala on Heitä suurempi. Kaikki kolme yhdessä ovat yksi Jumala, koska jokainen tekee oman osansa siitä, mikä kuuluu Jumaluuteen. Yksinään ei Isä-Jumala voisi tomia niin, että se riittäisi, mutta Hän on organisoinut työnsä ja delegoinut toiminnot kahden muun kesken. Kristuksella taas on kirkkonsa toteuttamassa Isän tahtoa.

        En usko mihinkään jumalaan sen olen jo sanonut moneen kertaan, mutta VT:n sanoma on mikä on, minä en ole sitä keksinyt , jos sen ilmoitus väärä ja pitää ymmärtää vastakohdaksee, VT:llä ei silloin ole mitään totuusarvoa , ei uskonnollista eikä edes historiallista arvoa
        .Ei valheeseen voi perustaa mitään ei valehtelevan jumalan lupaamaa messias voi olla todellisuutta edellyttäen siis vain sitä ettei usko mihinkään muuhun mitä tuo jumala on ilmoittanut ja, sinun uskontosi mukaan Jeesus on tuo valehteleva jumala, mutta nyt vain toisella nimellä toimien.
        Ei ole kolmea jumalaa vaan vain yksi, niinhän Jeesuskin sanoi eli sinusta valehteli . Ainoa jumalahan on kaikkivaltias eikä delegoi koska ei hänen tarvitse, Jahvehan uudestaan ja uudestaan sanoo että hän tekee kaiken, ei ole muuta toimijaa. Polyteismissä kukin jumala puuhaa omiaan, tietenkin.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        En usko mihinkään jumalaan sen olen jo sanonut moneen kertaan, mutta VT:n sanoma on mikä on, minä en ole sitä keksinyt , jos sen ilmoitus väärä ja pitää ymmärtää vastakohdaksee, VT:llä ei silloin ole mitään totuusarvoa , ei uskonnollista eikä edes historiallista arvoa
        .Ei valheeseen voi perustaa mitään ei valehtelevan jumalan lupaamaa messias voi olla todellisuutta edellyttäen siis vain sitä ettei usko mihinkään muuhun mitä tuo jumala on ilmoittanut ja, sinun uskontosi mukaan Jeesus on tuo valehteleva jumala, mutta nyt vain toisella nimellä toimien.
        Ei ole kolmea jumalaa vaan vain yksi, niinhän Jeesuskin sanoi eli sinusta valehteli . Ainoa jumalahan on kaikkivaltias eikä delegoi koska ei hänen tarvitse, Jahvehan uudestaan ja uudestaan sanoo että hän tekee kaiken, ei ole muuta toimijaa. Polyteismissä kukin jumala puuhaa omiaan, tietenkin.

        Sinulla on varmoja käsityksiä Jumalasta, johon et edes usko! Puolustat juutalaisten käsityksiä, joten en pidä luotettavana sanojasi: "En usko mihinkään jumalaan sen olen jo sanonut moneen kertaan, ..." Kirjoittelusi osoittaa muuta kuten myös kiivailusi Vanhan testamentin Jahven puolesta ainoana Jumalana.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Sinulla on varmoja käsityksiä Jumalasta, johon et edes usko! Puolustat juutalaisten käsityksiä, joten en pidä luotettavana sanojasi: "En usko mihinkään jumalaan sen olen jo sanonut moneen kertaan, ..." Kirjoittelusi osoittaa muuta kuten myös kiivailusi Vanhan testamentin Jahven puolesta ainoana Jumalana.

        Jos sinusta VT:n ilmoitus on juutalaisten " näkemyksiä" niin ok, mitä todennäköisimmin ne ovatkin vain sitä, mutta puolustan niitä koska ne myös ovat tietyn historiallisen, Raamatuksi kutsutun dokumentin näkemyksiä. Ei VT:llä ole mitään erillisiä objektiivisia kirjoittajista riippumattomia näkemyksiä eikä myöskään kirjoituksia joita voi jälkikäteen muuttaa, tai selittää osa tarkoituksellisiksi valheiksi, mutta osasta ilmoittaa että niihin pitää jostain syystä uskoa oikeina ja tosina ilmoituksina . Juuri VT:n kirjoituksiin vedottiin kun esim kristinusko syntyi ja on mahdotonta että kristinusko olisi totta, jos VT:ssä jumala puhuu, tai joku muu uskotun jumalan nimissä puhuu palturia.

        Mormonismi yrittää saada itselleen uutena uskontona juutalaisen historian ja uskonnon avulla vanhan historiallisen uskonnon arvovallan, mutta koska mormonismi opettaa kaikesta toisin kuinVT, mormonit joutuvat ilmoittamaan että Jahve valehtelee itsestään ja valehtelun syyksi selitetään paremman puutteessa ympäristön polyteismi , Jahven piti siksi muka valehdella .

        Monoteismi nyt kuitenkin on VT:n kirjoitusten perusajatus ja niin kauan kun olen palstalla minulle ei sovi että valheellinen kantanne jää kiistämättä, joku voi senkin erehtyä uskomaan kuten on uskonut sadut muka israelilaisesta alkuperästään kuten monille Amerikan natiiveille on aikoinaan käynyt.

        Ette ole rehellisiä myös uskontonne luonteesta, polyteismista, tai siitä ettei oppinne millään tavoin muistuta alkukristinuskoakaan. Et sinäkään ole voinut myöntää että jos ei jahve olekaan ainoa jumala, mutta on kuitenkin olemassa, silloin hän selkeästi ja täysin moraalittomasti vaati ihmisiä uskomaan pelkkiin valheisiin. Mitä arvoa on valehtelevalla jumalalla tai jo etukäteen keksityiksi tiedetyillä ilmoituksilla ? Ei mitään.

        Mormonismi kuitenkin on tuon ”Jahve valehtele ei tarvitse uskoa”-tarinan keksinyt ja moraaliinne se näkyy menevän ilman kuprun kuprua, minua kyllä muka ”ihmettelet ”.
        Tuskin hakiessanne toimilupaa Israelissa kirjoititte että ette usko juutalaisuuden monoteismiin vaan että Jahve VT:ssä laskee luikuria ? Olen täysin varma että kirkkonne lähettämä teksti on ollut opportunistisen päinvastaista .


      • Selkeyttä kirjoitti:

        Sinulla on varmoja käsityksiä Jumalasta, johon et edes usko! Puolustat juutalaisten käsityksiä, joten en pidä luotettavana sanojasi: "En usko mihinkään jumalaan sen olen jo sanonut moneen kertaan, ..." Kirjoittelusi osoittaa muuta kuten myös kiivailusi Vanhan testamentin Jahven puolesta ainoana Jumalana.

        : on yksi agenda; Tuhota MAP kirkko eikä hän välitä mitä hän joutuu sen takia tallaamaan jalkoihinsa.


    • kaksipisteto

      Yritän tuhota Map kirkon??? LOL!!!!

      Vakavasti ottaen:tässäkin, erästä palstakirjoittajaa lainaten, voi olla vain yksi totuus, joko VT:n sanoma yhdestä ainoasta jumalasta on totta, tai sitten sen sanoma on alusta asti valhetta kuten mormonismi opettaa. Muita vaihtoehtoja ei ole. Vain toinen voi olla totta, mutta kun juutalainen uskonto profeettoineen on 3000v. mormonismia vanhempi onkin nyt niin päin että mormonismi hyökkää juutalaisuutta ja sen sanomaa, eli monoteismia vastaan, ja yrittää tuhota sen .

      Tietenkään mormonismi ei siihen pysty eikä avoimesti edes haasta monoteistisia uskontoja ja on itse niin hiekalle rakennettu, että tiedekin koska hyvänsä voi antaa sen tarinoiden uskottavuudelle lopullisen kuoliniskun. Taistelua voi vain viivyttää apologialla sekä muuttamalla ts. selittämällä että tämä tai tuo ei ollutkaan ilmoitusta ja/tai saamalla uusia ilmoituksia, joissa teidän kyllä pitää olla äärimmäisen varovaisia , yksikin vääräksi osoittautuva uusi ilmoitus nyt, ja koko rakennelmanne kaatuu .

      Olette jo niin muuttunut selittelyinenne että kohta tarvitaan MAP kirkon palautus, selittelyt koskevat myös Kolobin elohimia, jota ei aluksi edes ollut. VT:n Jahve on yksi ja ainoa niin selkeästi että joudutte väittämään hänen valehtelevan, mutta samaa ei voi sanoa oman kirkkonne jumalasta. Tiedättekö nytkään loppujen lopuksi kuka ja millainen taivaallinen isä uskonnossanne on? Jos tietäisitte, ette tarvitsisi Margaret Barkeria mihinkään.

      • Selkeyttä

        Oliko ja onko Jeesus Kristus sinusta muuta kuin tavallinen kuolevainen? Kuka oli Hänen fyysinen Isänsä?


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Oliko ja onko Jeesus Kristus sinusta muuta kuin tavallinen kuolevainen? Kuka oli Hänen fyysinen Isänsä?

        Fyysinen isä oli Josef, sukuhan menee isän mukaan ja messiaan oikeastaan ainoa toimintaa edeltävä tuntomerkki on, että hän kuuluu Davidin sukuun ja on tämän jälkeläinen. Jahve on Jeesuksen isä siinä mielessä kuin kaikki ihmiset .

        Jeesus oli kuolevainen tai sitten ei ollut VT:n lupaama messias. On vain yksi jumala, jos useampia tai ei yhtään, juutalaisuus kirjoituksineen ja siihen perustuvat uskonnot ovat höpönlöpöä. Kristinusko , vaikka onkin juutalaisten perustama ja vetosi juutalaisiin kirjoituksiin, on eri uskonto kuin juutalaisuus, eikä ole sen täyttymys yhtä vähän kuin islam on kristinusko, vaikka islam niin väittääkin . Uskonnoilla ei ole jatko-osia, historiallisia yhteyksiä, lainoja ja syy- ja seuraussuhteita ainoastaan.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Fyysinen isä oli Josef, sukuhan menee isän mukaan ja messiaan oikeastaan ainoa toimintaa edeltävä tuntomerkki on, että hän kuuluu Davidin sukuun ja on tämän jälkeläinen. Jahve on Jeesuksen isä siinä mielessä kuin kaikki ihmiset .

        Jeesus oli kuolevainen tai sitten ei ollut VT:n lupaama messias. On vain yksi jumala, jos useampia tai ei yhtään, juutalaisuus kirjoituksineen ja siihen perustuvat uskonnot ovat höpönlöpöä. Kristinusko , vaikka onkin juutalaisten perustama ja vetosi juutalaisiin kirjoituksiin, on eri uskonto kuin juutalaisuus, eikä ole sen täyttymys yhtä vähän kuin islam on kristinusko, vaikka islam niin väittääkin . Uskonnoilla ei ole jatko-osia, historiallisia yhteyksiä, lainoja ja syy- ja seuraussuhteita ainoastaan.

        Tiedoksesi ja uskon lähteeksi Pyhien kirjoitusten oppasta:

        "Kristus (kreikkaa) ja Messias (arameaa) merkitsevät "Voideltu". Jeesus Kristus on Isän Esikoinen hengessä (Hepr. 1:6; OL 93:21). Hän on Isän Ainosyntyinen lihassa (Joh. 1:14; 3:16). Hän on Jehova (OL 110:3–4), ja hänet asetettiin suureen kutsumukseensa ennen maailman luomista. Isän johdolla Jeesus loi maan ja kaiken, mitä siinä on (Joh. 1:3, 14; Moos. 1:31–33). Syntyi Marialle Betlehemissä, eli synnittömästi ja sovitti täydellisesti kaikkien ihmisten synnit vuodattamalla verensä ja antamalla henkensä ristillä (Matt. 2:1; 1. Nefi 11:13–33; 3. Nefi 27:13–16; OL 76:40–42). Hän nousi kuolleista varmistaen siten ylösnousemuksen lopulta koko ihmiskunnalle. Jeesuksen sovituksen ja ylösnousemuksen kautta ne, jotka tekevät parannuksen synneistään ja noudattavat Jumalan käskyjä, voivat elää iankaikkisesti Jeesuksen ja Isän luona (2. Nefi 9:10–12; 21–22; OL 76:50–53, 62).

        Jeesus Kristus on suurin olento, joka koskaan on syntynyt tämän maan päällä. Hänen elämänsä on täydellinen esimerkki siitä, kuinka koko ihmiskunnan tulisi elää. Kaikki rukoukset tulisi lausua, siunaukset antaa ja pappeustoimitukset suorittaa hänen nimessään. Hän on herrojen Herra, kuninkaiden Kuningas, Luoja, Vapahtaja ja koko maan Jumala.

        Jeesus Kristus tulee takaisin voimassa ja kirkkaudessa hallitsemaan maan päällä tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Viimeisenä päivänä hän tuomitsee koko ihmiskunnan (Alma 11:40–41; JS—M).
        ...
        Profetioita Jeesuksen Kristuksen syntymästä ja kuolemasta: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14 (1. Nefi 11:13–20). Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1. Samuel Lamanilainen profetoi päivän, yön ja päivän kestävästä valoisasta sekä uudesta tähdestä ja muista merkeistä, Hel. 14:2–6. Samuel Lamanilainen profetoi pimeydestä, ukkosesta ja salamoinnista sekä maan järisemisestä, Hel. 14:20–27. Jeesuksen syntymän merkit toteutuivat, 3. Nefi 1:15–21. Jeesuksen kuoleman merkit toteutuivat, 3. Nefi 8:5–23."

        Juutalaiset tulevat aikoinaan huomaamaan, että Jeesus Kristus oli ja on jotain ainutlaatuista. Josef ei ollut Hänen fyysinen isänsä vaan itse Isä-Jumala on Hänen Isänsä. Muuten Kristus ei olisi voinut voittaa kuolemaa kaikkien meidän puolesta eikä olla viimeinen uhri syntiemme sovittajaksi evankeliumin ehdoin.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tiedoksesi ja uskon lähteeksi Pyhien kirjoitusten oppasta:

        "Kristus (kreikkaa) ja Messias (arameaa) merkitsevät "Voideltu". Jeesus Kristus on Isän Esikoinen hengessä (Hepr. 1:6; OL 93:21). Hän on Isän Ainosyntyinen lihassa (Joh. 1:14; 3:16). Hän on Jehova (OL 110:3–4), ja hänet asetettiin suureen kutsumukseensa ennen maailman luomista. Isän johdolla Jeesus loi maan ja kaiken, mitä siinä on (Joh. 1:3, 14; Moos. 1:31–33). Syntyi Marialle Betlehemissä, eli synnittömästi ja sovitti täydellisesti kaikkien ihmisten synnit vuodattamalla verensä ja antamalla henkensä ristillä (Matt. 2:1; 1. Nefi 11:13–33; 3. Nefi 27:13–16; OL 76:40–42). Hän nousi kuolleista varmistaen siten ylösnousemuksen lopulta koko ihmiskunnalle. Jeesuksen sovituksen ja ylösnousemuksen kautta ne, jotka tekevät parannuksen synneistään ja noudattavat Jumalan käskyjä, voivat elää iankaikkisesti Jeesuksen ja Isän luona (2. Nefi 9:10–12; 21–22; OL 76:50–53, 62).

        Jeesus Kristus on suurin olento, joka koskaan on syntynyt tämän maan päällä. Hänen elämänsä on täydellinen esimerkki siitä, kuinka koko ihmiskunnan tulisi elää. Kaikki rukoukset tulisi lausua, siunaukset antaa ja pappeustoimitukset suorittaa hänen nimessään. Hän on herrojen Herra, kuninkaiden Kuningas, Luoja, Vapahtaja ja koko maan Jumala.

        Jeesus Kristus tulee takaisin voimassa ja kirkkaudessa hallitsemaan maan päällä tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Viimeisenä päivänä hän tuomitsee koko ihmiskunnan (Alma 11:40–41; JS—M).
        ...
        Profetioita Jeesuksen Kristuksen syntymästä ja kuolemasta: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14 (1. Nefi 11:13–20). Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1. Samuel Lamanilainen profetoi päivän, yön ja päivän kestävästä valoisasta sekä uudesta tähdestä ja muista merkeistä, Hel. 14:2–6. Samuel Lamanilainen profetoi pimeydestä, ukkosesta ja salamoinnista sekä maan järisemisestä, Hel. 14:20–27. Jeesuksen syntymän merkit toteutuivat, 3. Nefi 1:15–21. Jeesuksen kuoleman merkit toteutuivat, 3. Nefi 8:5–23."

        Juutalaiset tulevat aikoinaan huomaamaan, että Jeesus Kristus oli ja on jotain ainutlaatuista. Josef ei ollut Hänen fyysinen isänsä vaan itse Isä-Jumala on Hänen Isänsä. Muuten Kristus ei olisi voinut voittaa kuolemaa kaikkien meidän puolesta eikä olla viimeinen uhri syntiemme sovittajaksi evankeliumin ehdoin.

        Tiedoksesi: uskontosi pyhien kirjoitusten opas ei ole primäärilähde eikä mikään muukaan lähde puhuttaessa messiaasta, vaan se on heprealainen Raamattu , jonka uskomuksesta on kyse. Ei ole kyse teologisesta abstraktioista, vaan konkreettisesta asiasta joka tapahtuu maanpäällä,jonka profeettojen mukaan ainoa jumala Jahve on luvannut ja jonka hän toteututtaa, maanpäällisenä toimijana joku valittu davidin sukuinen mies .
        Lisäkorjaus pyhä kirjanne tietoihin, sana masiach ei ole arameaa, vaan hepreaa, tarkoittaa kyllä voideltua.

        Samat kirjoitukset jotka ilmoittivat että Jahve on ainoa jumala, ei siis ole poikaa eikä tuota ilmoitusta voi jälkikäteen selittää pois .Voi olla uskomatta mutta ei voi muuttaa sanomaa ja rakentaa uutta messiasajatusta itse keksityn muunnoksen mukaan, silloin ei enää ole kyse VT:n lupaamasta messiasta vaan jostain muusta.

        Messiaan valitsee Jahve ja valittu siis on Davidin sukuinen ihminen, kristinuskon Jeesus ei kristillisen teologian mukaan ollut kumpaakaan eikä tuonut eikä tuonut rauhakaan ,luvattu messias tuo rauhan maailmaan , sehän on hänen tehtävänsä, ei olla uusi jumala .
        Jos luvattu ei täyty, ei ole tullut luvattua messiastakaan, mutta ei ilmoitettua siinäkään kohdin voi takautuvasti selittää pois ja alkaa uskoa että joku silti oli messias ja että sen ihmiset tulevat huomaamaan vaikka 4000 tai 7000 vuoden kuluttua. Ei myös voi vaatia että uskottua messiasta pitääkin nyt palvoa, ei sille ole emitään perustetta mutta on kyllä ehdoton kielto , laki kieltää palvomasta ketään muuta kuin Jahvea ja kaikkea muuta nimitetään epäjumalan palvonnaksi .

        VT:ssä ei neitsyt synnytä, ei myös Jes. 7 luvussa, nyt jo kristitytkin myöntävät että ’alma ei ole neitsyt vaikka kristillinen teologia alkoi niin opettaa LXX:n koineen takia. Jes. 7 ei puhu messiaastakaan vaan syroisraelilaisesta sodasta, Jesaja neuvoo kuningas Aahasta miten toimia tuossa tilanteessa, hän sanoo että uhka on ohi ennen kuin raskaana olleen nuoren naisen synnyttämä poika oppisi erottamaan hyvän pahasta. Tapahtuma on noin 720 ekr, se on historiallinen, mormoneille ehkä siksi vaikea ymmärtää koska se on todellinen, ei ”hengellinen” eikä keksitty, ihan oikea sotajoukko hyökkäsi Juudaan ja Jesajan mainitsemat kuninkaat ja valtiot ovat todellisia.

        Almoilla ja nefeillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, omassa uskonnossanne voitte keksiä ihan mitä oppeja haluatte ja liittää Jeesukseen vaikka mitä seremonioita tai uskoa mitä haluatte.Jeesus ei ollut minkään kolobin tienoila asustavan jumalan ja tämän vaimon poika eikä mikään papurys väärin käännetynä ole messiasuskomuksen lähde eikä hatusta otettu tarina liioin vaan lähi-idän todellisuus 2500 vuotta sitten oli sen synnyn taustana.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Tiedoksesi: uskontosi pyhien kirjoitusten opas ei ole primäärilähde eikä mikään muukaan lähde puhuttaessa messiaasta, vaan se on heprealainen Raamattu , jonka uskomuksesta on kyse. Ei ole kyse teologisesta abstraktioista, vaan konkreettisesta asiasta joka tapahtuu maanpäällä,jonka profeettojen mukaan ainoa jumala Jahve on luvannut ja jonka hän toteututtaa, maanpäällisenä toimijana joku valittu davidin sukuinen mies .
        Lisäkorjaus pyhä kirjanne tietoihin, sana masiach ei ole arameaa, vaan hepreaa, tarkoittaa kyllä voideltua.

        Samat kirjoitukset jotka ilmoittivat että Jahve on ainoa jumala, ei siis ole poikaa eikä tuota ilmoitusta voi jälkikäteen selittää pois .Voi olla uskomatta mutta ei voi muuttaa sanomaa ja rakentaa uutta messiasajatusta itse keksityn muunnoksen mukaan, silloin ei enää ole kyse VT:n lupaamasta messiasta vaan jostain muusta.

        Messiaan valitsee Jahve ja valittu siis on Davidin sukuinen ihminen, kristinuskon Jeesus ei kristillisen teologian mukaan ollut kumpaakaan eikä tuonut eikä tuonut rauhakaan ,luvattu messias tuo rauhan maailmaan , sehän on hänen tehtävänsä, ei olla uusi jumala .
        Jos luvattu ei täyty, ei ole tullut luvattua messiastakaan, mutta ei ilmoitettua siinäkään kohdin voi takautuvasti selittää pois ja alkaa uskoa että joku silti oli messias ja että sen ihmiset tulevat huomaamaan vaikka 4000 tai 7000 vuoden kuluttua. Ei myös voi vaatia että uskottua messiasta pitääkin nyt palvoa, ei sille ole emitään perustetta mutta on kyllä ehdoton kielto , laki kieltää palvomasta ketään muuta kuin Jahvea ja kaikkea muuta nimitetään epäjumalan palvonnaksi .

        VT:ssä ei neitsyt synnytä, ei myös Jes. 7 luvussa, nyt jo kristitytkin myöntävät että ’alma ei ole neitsyt vaikka kristillinen teologia alkoi niin opettaa LXX:n koineen takia. Jes. 7 ei puhu messiaastakaan vaan syroisraelilaisesta sodasta, Jesaja neuvoo kuningas Aahasta miten toimia tuossa tilanteessa, hän sanoo että uhka on ohi ennen kuin raskaana olleen nuoren naisen synnyttämä poika oppisi erottamaan hyvän pahasta. Tapahtuma on noin 720 ekr, se on historiallinen, mormoneille ehkä siksi vaikea ymmärtää koska se on todellinen, ei ”hengellinen” eikä keksitty, ihan oikea sotajoukko hyökkäsi Juudaan ja Jesajan mainitsemat kuninkaat ja valtiot ovat todellisia.

        Almoilla ja nefeillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, omassa uskonnossanne voitte keksiä ihan mitä oppeja haluatte ja liittää Jeesukseen vaikka mitä seremonioita tai uskoa mitä haluatte.Jeesus ei ollut minkään kolobin tienoila asustavan jumalan ja tämän vaimon poika eikä mikään papurys väärin käännetynä ole messiasuskomuksen lähde eikä hatusta otettu tarina liioin vaan lähi-idän todellisuus 2500 vuotta sitten oli sen synnyn taustana.

        Olen jo aikaisemmin sanonut, että Messias tuo rauhan tullessaan tuhatvuotisen valtakunnan alussa. Sitä ennen Hän syntyi erikoisella tavalla maan päälle, Hän teki sovitustyönsä ja voitti kuoleman kaikkien maan päälle syntyneiden puolesta.

        Tiedän, että juutalaiset kieltävät Kristuksen messiaanisuuden juuri siksi, ettei sitä seurannut rauhan aika, mutta he erehtyvät luulemaan, ettei Messias sitä ennen ollut heidän keskuudessaan. Tästä on varsin selviä kohtia Vanhassa testamentissa:
        Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14. Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1.

        Uudessa testamentissa on lisäkohtia, mutta niistä et juutalaisena niistä taida välittää:
        Syntyi Marialle Betlehemissä, eli synnittömästi ja sovitti täydellisesti kaikkien ihmisten synnit vuodattamalla verensä ja antamalla henkensä ristillä, Matt. 2:1-2,
        Joh. 1:14; 3:16.

        Kun Kristus/Messias tulee tuhatvuotisen valtakunnan alussa, Hän pelastaa juutalaiset suuresta hädästä. Vasta silloin te joukkona huomaatte hylänneenne Messiaanne.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Olen jo aikaisemmin sanonut, että Messias tuo rauhan tullessaan tuhatvuotisen valtakunnan alussa. Sitä ennen Hän syntyi erikoisella tavalla maan päälle, Hän teki sovitustyönsä ja voitti kuoleman kaikkien maan päälle syntyneiden puolesta.

        Tiedän, että juutalaiset kieltävät Kristuksen messiaanisuuden juuri siksi, ettei sitä seurannut rauhan aika, mutta he erehtyvät luulemaan, ettei Messias sitä ennen ollut heidän keskuudessaan. Tästä on varsin selviä kohtia Vanhassa testamentissa:
        Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14. Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1.

        Uudessa testamentissa on lisäkohtia, mutta niistä et juutalaisena niistä taida välittää:
        Syntyi Marialle Betlehemissä, eli synnittömästi ja sovitti täydellisesti kaikkien ihmisten synnit vuodattamalla verensä ja antamalla henkensä ristillä, Matt. 2:1-2,
        Joh. 1:14; 3:16.

        Kun Kristus/Messias tulee tuhatvuotisen valtakunnan alussa, Hän pelastaa juutalaiset suuresta hädästä. Vasta silloin te joukkona huomaatte hylänneenne Messiaanne.

        uskomus messiaasta ei ole lähtöisin sinulta vaan profeetoilta, joten et voi mitään alkuperäiseen lisätä etkä siitä poistaa . Ut, Koraani tai sinun uskontosi kirjoitukset eivät ole tuon uskomuksen lähde, vaikka kaikki ovat ottaneet käyttöön siitä tietyn oman uuden version.Messiaan toimittua maanpäällinen elämä jatkuu normaalisti, paitsi että vallitsee rauha , ja temppeli toimii myös häritsemättä.

        Messiasta ei tunnusteta eikä kielletä, ei häneen henkilönä tarvitse ottaa kantaa ollenkaan, hänhän ei itse ole muuta kuin välikappale.
        Yrität myös tuputtaa minulle vääriä käännöksiä kielestä jota osaan, etkä todennäköisesti ole edes lukenut Jes.7 lukua, koska messias sinusta siis syntyi kesken sodan 700 vuotta e kr.? Mitä hän teki ennen kuin taas syntyi ?


        Ei ajatus messiaasta ole sirkusta ,ei heprean sanojen väärin tulkintaa, miten messias voisi olla davidin jälkeläinen jos hän syntyisi "neitseestä"? Miksi ilmoittaa merkiksi jotain joka ei voisikaan olla totta? Miika puhuu hallitsijasuvusta joka on kotoisin tietyltä alueelta : " Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa!" ja tuosta suvusta nousee hallitsija":Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana. ":

        Profeetojen lupaama messias ei sovita syntejä, vaan hänenkin syntinsä voi antaa anteeksi yksin Jahve. Ilmeiseti polyteisti ei voi käsittää että kun on yksi jumala, on vain yksi toimija, oli kyse mistä hyvänsä .Myös paha lähtee Jahvesta joka on kaiken luoja näin heprealainen Raamattu sanoo. Sanotun voi joko uskoa tai olla uskomatta , mutta ei voi nyppiä esiin ja väittää todeksi vain sitä mistä pitää ja jättää pois sen mistä ei pidä, tai ei muuten vain halua uskoa.

        Jeesus pelastaa juutalaiset suuresta hädästä joskus tuhansien vuosien kuluttua? Onko tuo vitsi ? Juuri kristinuskoisethan aloittivat juutalaisvainot ja aivan hiljattain onnistuivat tappamaan lähes koko Euroopan juutalaiset. Kun messias on tullut, profeetojen mukaan kukaan ei enää voi vainota juutalaisia, sehän on koko asian ydin. Ei ei-juutalaisten pelastaminen joltain rangaistukselta jota ei edes ollut tai uuden uskonnon luominen.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        uskomus messiaasta ei ole lähtöisin sinulta vaan profeetoilta, joten et voi mitään alkuperäiseen lisätä etkä siitä poistaa . Ut, Koraani tai sinun uskontosi kirjoitukset eivät ole tuon uskomuksen lähde, vaikka kaikki ovat ottaneet käyttöön siitä tietyn oman uuden version.Messiaan toimittua maanpäällinen elämä jatkuu normaalisti, paitsi että vallitsee rauha , ja temppeli toimii myös häritsemättä.

        Messiasta ei tunnusteta eikä kielletä, ei häneen henkilönä tarvitse ottaa kantaa ollenkaan, hänhän ei itse ole muuta kuin välikappale.
        Yrität myös tuputtaa minulle vääriä käännöksiä kielestä jota osaan, etkä todennäköisesti ole edes lukenut Jes.7 lukua, koska messias sinusta siis syntyi kesken sodan 700 vuotta e kr.? Mitä hän teki ennen kuin taas syntyi ?


        Ei ajatus messiaasta ole sirkusta ,ei heprean sanojen väärin tulkintaa, miten messias voisi olla davidin jälkeläinen jos hän syntyisi "neitseestä"? Miksi ilmoittaa merkiksi jotain joka ei voisikaan olla totta? Miika puhuu hallitsijasuvusta joka on kotoisin tietyltä alueelta : " Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa!" ja tuosta suvusta nousee hallitsija":Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana. ":

        Profeetojen lupaama messias ei sovita syntejä, vaan hänenkin syntinsä voi antaa anteeksi yksin Jahve. Ilmeiseti polyteisti ei voi käsittää että kun on yksi jumala, on vain yksi toimija, oli kyse mistä hyvänsä .Myös paha lähtee Jahvesta joka on kaiken luoja näin heprealainen Raamattu sanoo. Sanotun voi joko uskoa tai olla uskomatta , mutta ei voi nyppiä esiin ja väittää todeksi vain sitä mistä pitää ja jättää pois sen mistä ei pidä, tai ei muuten vain halua uskoa.

        Jeesus pelastaa juutalaiset suuresta hädästä joskus tuhansien vuosien kuluttua? Onko tuo vitsi ? Juuri kristinuskoisethan aloittivat juutalaisvainot ja aivan hiljattain onnistuivat tappamaan lähes koko Euroopan juutalaiset. Kun messias on tullut, profeetojen mukaan kukaan ei enää voi vainota juutalaisia, sehän on koko asian ydin. Ei ei-juutalaisten pelastaminen joltain rangaistukselta jota ei edes ollut tai uuden uskonnon luominen.

        Mistä olet saanut näin kummallisen käsityksen siitä, mitä mieltä olen: " ...koska messias sinusta siis syntyi kesken sodan 700 vuotta e kr.?" - Vai olenko käsittänyt sanasi väärin? Jeesuksen Kristuksen todennäköinen syntymäaika oli 6.4. vuonna 1 jKr. meidän ajanlaskumme mukaan.

        Immanuel mrkitsee "meidän kanssamme on Jumala". Tämä sopii hyvin siihen, että Jeesus Kristus on Jumalan Ainosyntyinen Poika ja siksi itsekin Jumala. Mitä sinusta tarkoittaa, että neitsyt tulee raskaaksi? Tästä kerrotaan Jesaja 7:14 jakeessa.

        Messiaan/Kristuksen eli Jahven uhrin kautta voimme saada syntien anteeksiannon evankeliumin ehdoin.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Mistä olet saanut näin kummallisen käsityksen siitä, mitä mieltä olen: " ...koska messias sinusta siis syntyi kesken sodan 700 vuotta e kr.?" - Vai olenko käsittänyt sanasi väärin? Jeesuksen Kristuksen todennäköinen syntymäaika oli 6.4. vuonna 1 jKr. meidän ajanlaskumme mukaan.

        Immanuel mrkitsee "meidän kanssamme on Jumala". Tämä sopii hyvin siihen, että Jeesus Kristus on Jumalan Ainosyntyinen Poika ja siksi itsekin Jumala. Mitä sinusta tarkoittaa, että neitsyt tulee raskaaksi? Tästä kerrotaan Jesaja 7:14 jakeessa.

        Messiaan/Kristuksen eli Jahven uhrin kautta voimme saada syntien anteeksiannon evankeliumin ehdoin.

        Kuten arvelinkin et ole edes lukenut jesajan7.lukua, se käsittelee sen vuoden tapahtumia jona Resin ja Pekahjan koalitio hyökkäsi Juudaan. Profeetta neuvoo kuningasta ja nuoren naisen raskaus liittyy siihen, profeettahan sanoo että "Sentähden Jahve itse antaa teille merkin: Katso, nuori nainen tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.
        15 Voita ja hunajaa hän syö siinä iässä, jolloin hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän;
        16 sillä ennenkuin poika on oppinut hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän, tulee autioksi maa, jonka kahta kuningasta sinä kauhistut. " Resin kuningaskunta kukistui vähän tuon jälkeen. Kun kerran Aahaan piti tietää että vihollinen kukistuu ennen kuin syntyvä poika oppisi erottamaan pahan hyvästä, ei poika voisi syntyä vasta 700 vuotta myöhemmin vaan juuri tuon uhan aikana.
        Jos messiaan nimi olisi Imanuel ja Jahve Jeesus ja Jeesus messias, kuten sinun uskontosi väittää, olisi Imanuel järjestyksessä jo kolmas nimi jonka Jahve ottaa, vaikka lupasi ettei vaihda nimeä . Lisäksi jos luet luvun huomaat itsekin sen , että Jahve olisi taaperoiässä ja maanpäällä antaessaan loput Jesajan ennustuksista . Missä sinusta Jahve Imanuel Jeesus Kristus mahtoi viettää nuo 700 vuotta syntymänsä ja taas uuden syntymänsä välillä?

        Mistä muuten olet keksinyt kevään Jeesuksen syntymäajaksi eihän kukaan voi sitä tietää ja jos yrität Egyptistä lähdön juhlaa se voi osua maalis-, huhti- tai jopa toukokuun puolelle.Tietänet että kuukalenterin mukaan juhlien aika vaihtelee, mutta ne pidetään karkauskuukauden avulla kuitenkin siinä vuodenajassa johon ne kuuluvat.
        Näin ollen millään heprealaisen kalenterin juhlalla ei ole tiettyä kristillisen kalenterin päivämäärää .Kukaan ei voi tietää minä aikana olivat pääsiäiset niinä vuosina joihin Jeesuksen syntymän pitää osua (ennen Herodeksen kuolemaa jos sekään pitää paikkaansa).

        Niin ja synnit antaa anteeksi Jahve.


      • samarin
        kaksipisteto kirjoitti:

        Kuten arvelinkin et ole edes lukenut jesajan7.lukua, se käsittelee sen vuoden tapahtumia jona Resin ja Pekahjan koalitio hyökkäsi Juudaan. Profeetta neuvoo kuningasta ja nuoren naisen raskaus liittyy siihen, profeettahan sanoo että "Sentähden Jahve itse antaa teille merkin: Katso, nuori nainen tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.
        15 Voita ja hunajaa hän syö siinä iässä, jolloin hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän;
        16 sillä ennenkuin poika on oppinut hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän, tulee autioksi maa, jonka kahta kuningasta sinä kauhistut. " Resin kuningaskunta kukistui vähän tuon jälkeen. Kun kerran Aahaan piti tietää että vihollinen kukistuu ennen kuin syntyvä poika oppisi erottamaan pahan hyvästä, ei poika voisi syntyä vasta 700 vuotta myöhemmin vaan juuri tuon uhan aikana.
        Jos messiaan nimi olisi Imanuel ja Jahve Jeesus ja Jeesus messias, kuten sinun uskontosi väittää, olisi Imanuel järjestyksessä jo kolmas nimi jonka Jahve ottaa, vaikka lupasi ettei vaihda nimeä . Lisäksi jos luet luvun huomaat itsekin sen , että Jahve olisi taaperoiässä ja maanpäällä antaessaan loput Jesajan ennustuksista . Missä sinusta Jahve Imanuel Jeesus Kristus mahtoi viettää nuo 700 vuotta syntymänsä ja taas uuden syntymänsä välillä?

        Mistä muuten olet keksinyt kevään Jeesuksen syntymäajaksi eihän kukaan voi sitä tietää ja jos yrität Egyptistä lähdön juhlaa se voi osua maalis-, huhti- tai jopa toukokuun puolelle.Tietänet että kuukalenterin mukaan juhlien aika vaihtelee, mutta ne pidetään karkauskuukauden avulla kuitenkin siinä vuodenajassa johon ne kuuluvat.
        Näin ollen millään heprealaisen kalenterin juhlalla ei ole tiettyä kristillisen kalenterin päivämäärää .Kukaan ei voi tietää minä aikana olivat pääsiäiset niinä vuosina joihin Jeesuksen syntymän pitää osua (ennen Herodeksen kuolemaa jos sekään pitää paikkaansa).

        Niin ja synnit antaa anteeksi Jahve.

        Veikkaukseni on, ettei selkeyttä perusta käsitystään (korjaa selkeyttä, jos olen väärässä) heprealaisen kalenterin juhliin vaan Joseph Smithin saamaan ilmoitukseen:
        "Tämä kirkko järjestettiin ja perustettiin teidän Herranne vuonna tuhatkahdeksansataakolmekymmentä, neljännessä kuussa ja sen kuukauden kuudentena päivänä, jota sanotaan huhtikuuksi." OL 21:3

        Jostain syystä kirkossa on jäseniä (ylintä johtoa myöten, joltain edesmenneeltä johtajalta tulkinta muistaakseni on ensin lähtenyt leviämään) jotka näkevät tuossa sanamuodossa "viestin" Jeesuksen todellisesta syntymäpäivästä. Kyseessä on kuitenkin kirkon - nimeltään "Kristuksen kirkko" - perustamisen päivä vuonna 1830 jälkeen Kristuksen syntymän eli Herramme vuonna 1830.
        Tuo perustettu kirkko muuttui vuonna 1834 "Myöhempien Aikojen Pyhien kirkoksi" ja lopullisen nimensä, tällä kertaa ilmeisesti sitten vihdoin ilmoituksen kautta (?), "Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko", se sai kahdeksan vuotta kirkon järjestämisen jälkeen eli vuonna 1838.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Kuten arvelinkin et ole edes lukenut jesajan7.lukua, se käsittelee sen vuoden tapahtumia jona Resin ja Pekahjan koalitio hyökkäsi Juudaan. Profeetta neuvoo kuningasta ja nuoren naisen raskaus liittyy siihen, profeettahan sanoo että "Sentähden Jahve itse antaa teille merkin: Katso, nuori nainen tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.
        15 Voita ja hunajaa hän syö siinä iässä, jolloin hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän;
        16 sillä ennenkuin poika on oppinut hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän, tulee autioksi maa, jonka kahta kuningasta sinä kauhistut. " Resin kuningaskunta kukistui vähän tuon jälkeen. Kun kerran Aahaan piti tietää että vihollinen kukistuu ennen kuin syntyvä poika oppisi erottamaan pahan hyvästä, ei poika voisi syntyä vasta 700 vuotta myöhemmin vaan juuri tuon uhan aikana.
        Jos messiaan nimi olisi Imanuel ja Jahve Jeesus ja Jeesus messias, kuten sinun uskontosi väittää, olisi Imanuel järjestyksessä jo kolmas nimi jonka Jahve ottaa, vaikka lupasi ettei vaihda nimeä . Lisäksi jos luet luvun huomaat itsekin sen , että Jahve olisi taaperoiässä ja maanpäällä antaessaan loput Jesajan ennustuksista . Missä sinusta Jahve Imanuel Jeesus Kristus mahtoi viettää nuo 700 vuotta syntymänsä ja taas uuden syntymänsä välillä?

        Mistä muuten olet keksinyt kevään Jeesuksen syntymäajaksi eihän kukaan voi sitä tietää ja jos yrität Egyptistä lähdön juhlaa se voi osua maalis-, huhti- tai jopa toukokuun puolelle.Tietänet että kuukalenterin mukaan juhlien aika vaihtelee, mutta ne pidetään karkauskuukauden avulla kuitenkin siinä vuodenajassa johon ne kuuluvat.
        Näin ollen millään heprealaisen kalenterin juhlalla ei ole tiettyä kristillisen kalenterin päivämäärää .Kukaan ei voi tietää minä aikana olivat pääsiäiset niinä vuosina joihin Jeesuksen syntymän pitää osua (ennen Herodeksen kuolemaa jos sekään pitää paikkaansa).

        Niin ja synnit antaa anteeksi Jahve.

        Jesajan profetiat ovat vertauskuvallisia, joten niitä ei voi suoraviivaisesti liittää historiallisiin tapahtumiin. Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään. Miksi muuten käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala"?

        Jeesuksen syntymäpäivästä minulla on kaksisivuinen selvitys, joka osoittaa, että todennäköinen syntymäpäivä on 4.6. v. 1 jKr. Selvitykessä otetaan huomioon gregoriaanisen (meidän), juliaanisen, juutalaisen ja nefiläisen kalenterin erot ja viitatataan 25 lähteeseen. Silti ei sanota, että päivämäärä olisi ehdottoman oikea vaan todennäköisin.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jesajan profetiat ovat vertauskuvallisia, joten niitä ei voi suoraviivaisesti liittää historiallisiin tapahtumiin. Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään. Miksi muuten käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala"?

        Jeesuksen syntymäpäivästä minulla on kaksisivuinen selvitys, joka osoittaa, että todennäköinen syntymäpäivä on 4.6. v. 1 jKr. Selvitykessä otetaan huomioon gregoriaanisen (meidän), juliaanisen, juutalaisen ja nefiläisen kalenterin erot ja viitatataan 25 lähteeseen. Silti ei sanota, että päivämäärä olisi ehdottoman oikea vaan todennäköisin.

        Eli ohjeet jotka Jahve Jesajan kauttaa antaa kuninkaalle kun tämä on tarkastamassa kaupungin vesivarastoja ennen vihollisen hyökkäystä ovatkin vertauskuvallisia? Mistä ne ovat vertauskuva?
        Käytetty heprean sana ei tarkoita neitsyttä, vaan nuorta naista, on varsin outoa että yhä on sellaista tietämättömyyttä että jokin uskonnon oppi perustetaan jonkun vieraan kielen sanan väärään käännökseen . Kristittyjen raamattu oli heprealaisten kirjoitusten kreikannos, eli septuaginta , jossa käytetty koineen sana on parthenos, jonka voi kääntää joko neitsyeeksi tai nuoreksi naiseksi heprealaista sanaa ei voi.
        Niin kutsut teoforiset nimet olivat yleinen nimistö tuohon aikaan Elijahu, Tsadkiel, Jeshajahu,Jeshua, Netanel jne ei nimi tarkoittanut että lapsi oli jumala vaan vanhemmat siinä kunnioittivat palvomaansa jumalaa .

        Otat kirjaimellisesti sadut mutta väität todelliset asiat vertauskuviksi. Vaikka olisit lukenut satasivuisen tekstin niin tosiasia on ettei kukaan tiedä edes todellisten kalentereiden mukaan, mille minkäkin ei- juutalaisen kalenterin päivälle joku juutalainen juhla sattui ennen kalenterimuutosta joka tehtiin vasta satoja vuosia Jeesuksen syntymän jälkeen . kalenteri jota juutalaiset aiemmin käyttivät tai pikemminkin kalenterit -elivät koko ajan .Kukaan ei myöskään tiedä Jeesuksen syntymävuotta siinä on usean vuoden mahdollisuus eikä tiedetä mikä niistä se on ja tässä puhutan nyt tieteestä oikeasta historiantutkimuksesta eikä uskonnollisesta höpöttelystä . Nefikalenterin voit laittaa suoraan satuosioon,mutta voitte halutessanne viettää 6.4 Jahven , Kolobin jumalpariskunnan pojan, toisena ihmissyntymäpäivänä, mormonien jouluna .


      • Ev.lut
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tiedoksesi ja uskon lähteeksi Pyhien kirjoitusten oppasta:

        "Kristus (kreikkaa) ja Messias (arameaa) merkitsevät "Voideltu". Jeesus Kristus on Isän Esikoinen hengessä (Hepr. 1:6; OL 93:21). Hän on Isän Ainosyntyinen lihassa (Joh. 1:14; 3:16). Hän on Jehova (OL 110:3–4), ja hänet asetettiin suureen kutsumukseensa ennen maailman luomista. Isän johdolla Jeesus loi maan ja kaiken, mitä siinä on (Joh. 1:3, 14; Moos. 1:31–33). Syntyi Marialle Betlehemissä, eli synnittömästi ja sovitti täydellisesti kaikkien ihmisten synnit vuodattamalla verensä ja antamalla henkensä ristillä (Matt. 2:1; 1. Nefi 11:13–33; 3. Nefi 27:13–16; OL 76:40–42). Hän nousi kuolleista varmistaen siten ylösnousemuksen lopulta koko ihmiskunnalle. Jeesuksen sovituksen ja ylösnousemuksen kautta ne, jotka tekevät parannuksen synneistään ja noudattavat Jumalan käskyjä, voivat elää iankaikkisesti Jeesuksen ja Isän luona (2. Nefi 9:10–12; 21–22; OL 76:50–53, 62).

        Jeesus Kristus on suurin olento, joka koskaan on syntynyt tämän maan päällä. Hänen elämänsä on täydellinen esimerkki siitä, kuinka koko ihmiskunnan tulisi elää. Kaikki rukoukset tulisi lausua, siunaukset antaa ja pappeustoimitukset suorittaa hänen nimessään. Hän on herrojen Herra, kuninkaiden Kuningas, Luoja, Vapahtaja ja koko maan Jumala.

        Jeesus Kristus tulee takaisin voimassa ja kirkkaudessa hallitsemaan maan päällä tuhatvuotisen valtakunnan aikana. Viimeisenä päivänä hän tuomitsee koko ihmiskunnan (Alma 11:40–41; JS—M).
        ...
        Profetioita Jeesuksen Kristuksen syntymästä ja kuolemasta: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14 (1. Nefi 11:13–20). Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1. Samuel Lamanilainen profetoi päivän, yön ja päivän kestävästä valoisasta sekä uudesta tähdestä ja muista merkeistä, Hel. 14:2–6. Samuel Lamanilainen profetoi pimeydestä, ukkosesta ja salamoinnista sekä maan järisemisestä, Hel. 14:20–27. Jeesuksen syntymän merkit toteutuivat, 3. Nefi 1:15–21. Jeesuksen kuoleman merkit toteutuivat, 3. Nefi 8:5–23."

        Juutalaiset tulevat aikoinaan huomaamaan, että Jeesus Kristus oli ja on jotain ainutlaatuista. Josef ei ollut Hänen fyysinen isänsä vaan itse Isä-Jumala on Hänen Isänsä. Muuten Kristus ei olisi voinut voittaa kuolemaa kaikkien meidän puolesta eikä olla viimeinen uhri syntiemme sovittajaksi evankeliumin ehdoin.

        Hassua että Tapani lainaa tässä MK:n kirjoituksia. Eiväthän ne mitään profetioita ole koska ne on kirjoitettu yli 1800 vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jesajan profetiat ovat vertauskuvallisia, joten niitä ei voi suoraviivaisesti liittää historiallisiin tapahtumiin. Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään. Miksi muuten käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala"?

        Jeesuksen syntymäpäivästä minulla on kaksisivuinen selvitys, joka osoittaa, että todennäköinen syntymäpäivä on 4.6. v. 1 jKr. Selvitykessä otetaan huomioon gregoriaanisen (meidän), juliaanisen, juutalaisen ja nefiläisen kalenterin erot ja viitatataan 25 lähteeseen. Silti ei sanota, että päivämäärä olisi ehdottoman oikea vaan todennäköisin.

        Mikä on nefiläisten kalenteri??


      • kaksipisteto
        samarin kirjoitti:

        Mikä on nefiläisten kalenteri??

        sitä minäkin ihmettelen , mutta koska sitä ei 100% varmasti käytetty juutalaisten parissa Jeesuksen syntymän aikaan eikä muulloinkaan, ei sillä tässä ole mitään merkitystäkään. Nim. "selkeyttä" voinee silti kertoa kalenterista ja etenkin sen eroista toisen temppelin loppuajan juutalaiseen kalenteriin. Myös olisi hyvä tietää mitkä ovat nefiläiskalenterin lähteet.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Jesajan profetiat ovat vertauskuvallisia, joten niitä ei voi suoraviivaisesti liittää historiallisiin tapahtumiin. Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään. Miksi muuten käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala"?

        Jeesuksen syntymäpäivästä minulla on kaksisivuinen selvitys, joka osoittaa, että todennäköinen syntymäpäivä on 4.6. v. 1 jKr. Selvitykessä otetaan huomioon gregoriaanisen (meidän), juliaanisen, juutalaisen ja nefiläisen kalenterin erot ja viitatataan 25 lähteeseen. Silti ei sanota, että päivämäärä olisi ehdottoman oikea vaan todennäköisin.

        Olet varmaan vahingossa näppäillyt jommankumman päivämääristä väärin. Onko kyse huhtikuun kuudennesta vaiko kesäkuun neljännestä?

        Huhtikuun kuudes on kirkon perustamispäivä ja useat jäsenet uskovat että tuo on myös Jeesuksen syntymäpäivä. Jos hallussasi oleva materiaali sanoo syntymäpäiväksi huhtikuun 6. päivän epäilen edelleen vahvasti että on nefiläisten ja muitten kalenterit ja juhlat tulkittu tähtäimenä tuo päivämäärä. Kerrotko mikä on nefiläisten kalenteri, kiinnostaisi tietää.


      • samarin
        samarin kirjoitti:

        Veikkaukseni on, ettei selkeyttä perusta käsitystään (korjaa selkeyttä, jos olen väärässä) heprealaisen kalenterin juhliin vaan Joseph Smithin saamaan ilmoitukseen:
        "Tämä kirkko järjestettiin ja perustettiin teidän Herranne vuonna tuhatkahdeksansataakolmekymmentä, neljännessä kuussa ja sen kuukauden kuudentena päivänä, jota sanotaan huhtikuuksi." OL 21:3

        Jostain syystä kirkossa on jäseniä (ylintä johtoa myöten, joltain edesmenneeltä johtajalta tulkinta muistaakseni on ensin lähtenyt leviämään) jotka näkevät tuossa sanamuodossa "viestin" Jeesuksen todellisesta syntymäpäivästä. Kyseessä on kuitenkin kirkon - nimeltään "Kristuksen kirkko" - perustamisen päivä vuonna 1830 jälkeen Kristuksen syntymän eli Herramme vuonna 1830.
        Tuo perustettu kirkko muuttui vuonna 1834 "Myöhempien Aikojen Pyhien kirkoksi" ja lopullisen nimensä, tällä kertaa ilmeisesti sitten vihdoin ilmoituksen kautta (?), "Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko", se sai kahdeksan vuotta kirkon järjestämisen jälkeen eli vuonna 1838.

        Pyydän anteeksi, OL- kohta johon vedotaan on OL 20:1

        "Kristuksen kirkon synty näinä viimeisinä aikoina, ja meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen lihaan tulosta on kulunut tuhatkahdeksansataakolmekymmentä vuotta, ja se on järjestetty ja perustettu asianmukaisesti maamme lakien mukaan Jumalan tahdon ja käskyjen mukaisesti neljännessä kuussa ja sen kuukauden kuudentena päivänä, jota sanotaan huhtikuuksi"

        Kyllä minusta täytyy olla aikamoista vääntämistä että tuosta saadaan väitettyä että Jeesuksen syntymäpäivä on tuossa ilmoitettu. Kyseessä on kirkon perustamispäivämäärä. Jostain syystä tuo on apostolisella ja profeetallisella arvovalla todettu ilmoitukseksi Jeesuksen todellisesta syntymäpäivästä.


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Olet varmaan vahingossa näppäillyt jommankumman päivämääristä väärin. Onko kyse huhtikuun kuudennesta vaiko kesäkuun neljännestä?

        Huhtikuun kuudes on kirkon perustamispäivä ja useat jäsenet uskovat että tuo on myös Jeesuksen syntymäpäivä. Jos hallussasi oleva materiaali sanoo syntymäpäiväksi huhtikuun 6. päivän epäilen edelleen vahvasti että on nefiläisten ja muitten kalenterit ja juhlat tulkittu tähtäimenä tuo päivämäärä. Kerrotko mikä on nefiläisten kalenteri, kiinnostaisi tietää.

        Joo, vahinko tuli. Tarkoitan tietysti 6.4. v. 1 eKr.

        Kristuksen syntymäpäivää ei mainitsemassani selvityksessä perusteta pelkästään ilmoitukseen, vaikka se onkin ilmoituksen mukaan tuo. Selvityksen on tehnyt kirkkomme mielestäni huippuälykäs veli. Jos haluat lisätietoja niin vastaan:
        [email protected]


      • Selkeyttä
        samarin kirjoitti:

        Mikä on nefiläisten kalenteri??

        Nefiläiset aloittivat ajanlaskunsa siitä, kun merkki Kristuksen syntymästä annettiin. Siitä kerrotaan Mormonin kirjassa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Joo, vahinko tuli. Tarkoitan tietysti 6.4. v. 1 eKr.

        Kristuksen syntymäpäivää ei mainitsemassani selvityksessä perusteta pelkästään ilmoitukseen, vaikka se onkin ilmoituksen mukaan tuo. Selvityksen on tehnyt kirkkomme mielestäni huippuälykäs veli. Jos haluat lisätietoja niin vastaan:
        [email protected]

        Täällä ei siis voi lisätietoja antaa, väittää vain . Huippuälykäs kalenterin keksijä, mutta pelkuri .
        Mistä syrofraimilainen sota ja Jahven neuvot kuninkaalle olivat vertauskuva? Oliko ehkä Aahaskin hengellinen olento tai pelkkä vertauskuva?
        Vaikka omat tarinanne ovat satua, ette voi ilmoittaa lähi-idän todellista historiaa olemattomaksi vertauskuvaksi aina kun joudutte väitteinenne pulaan. Ja koska ette joutuisi?


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Täällä ei siis voi lisätietoja antaa, väittää vain . Huippuälykäs kalenterin keksijä, mutta pelkuri .
        Mistä syrofraimilainen sota ja Jahven neuvot kuninkaalle olivat vertauskuva? Oliko ehkä Aahaskin hengellinen olento tai pelkkä vertauskuva?
        Vaikka omat tarinanne ovat satua, ette voi ilmoittaa lähi-idän todellista historiaa olemattomaksi vertauskuvaksi aina kun joudutte väitteinenne pulaan. Ja koska ette joutuisi?

        Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään, ja miksi käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala, jos on kysymys vain historiasta?


      • Tähhäh
        Selkeyttä kirjoitti:

        Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään, ja miksi käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala, jos on kysymys vain historiasta?

        Annettiinko Jeesukselle nimi Immanuel? Ei annettu.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Maininta neitseellisestä syntymästä antaa aiheen liittää ennustus Kristuksen syntymään, ja miksi käytettäsiin Immanuel -sanaa, joka merkitsee "meidän kanssamme on Jumala, jos on kysymys vain historiasta?

        Eihän Jesaja puhu neitseestä vaan tietystä nuoresta naisesta (ha'almah) koko luku puhuu vain tietystä tapahtumasta joka jo oli alkanut (sota) ,siksihän Aahasta neuvotaan. Mikä siinä on sitä vertauskuvaa , kerro.


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Eihän Jesaja puhu neitseestä vaan tietystä nuoresta naisesta (ha'almah) koko luku puhuu vain tietystä tapahtumasta joka jo oli alkanut (sota) ,siksihän Aahasta neuvotaan. Mikä siinä on sitä vertauskuvaa , kerro.

        Minun Raamatussani on näin: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14. Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Minun Raamatussani on näin: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, Jes. 7:14. Betlehemistä nousee Israelille hallitsija, Miika 5:1.

        luet käännöstä jossa on virhe. Tietystä suvusta nousee hallitsija ja vetoat vääriin käännöksiin .
        " 14 Sen tähden Jahve antaa itse teille merkin: neitsyt* tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel*. [Käännös "neitsyt" perustuu Septuagintaan. Hepreankielisen alkutekstin merkitsee 'nuori nainen'. Nimi Immanuel merkitsee 'meidän kanssamme on Jumala'.]
        "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan SUKUKUNTIEN joukossa! Mutta SINUN KESKUUDESTASI nousee Israelille hallitsija" profeettojan lupaama messias onkin davidin sukuinen, ei jumala saati myöhemmin tehdyn pakanajumalan jälkeläinen, eikä poika joka syntyi 700 ekr nuoresta naisesta ollut messias eikä edes Jeesus joka syntyi 700 vuota myöhemmin .


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        luet käännöstä jossa on virhe. Tietystä suvusta nousee hallitsija ja vetoat vääriin käännöksiin .
        " 14 Sen tähden Jahve antaa itse teille merkin: neitsyt* tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel*. [Käännös "neitsyt" perustuu Septuagintaan. Hepreankielisen alkutekstin merkitsee 'nuori nainen'. Nimi Immanuel merkitsee 'meidän kanssamme on Jumala'.]
        "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan SUKUKUNTIEN joukossa! Mutta SINUN KESKUUDESTASI nousee Israelille hallitsija" profeettojan lupaama messias onkin davidin sukuinen, ei jumala saati myöhemmin tehdyn pakanajumalan jälkeläinen, eikä poika joka syntyi 700 ekr nuoresta naisesta ollut messias eikä edes Jeesus joka syntyi 700 vuota myöhemmin .

        Eikö ole mitenkään mahdollista, että tulkintaasi vaikuttaa juutalaisuutesi? Uusi testamentti vahvistaa Jeesuksen Kristuksen messiaanisuuden ja sovitustyön , joista ennustettiin Vanhassa testamentissa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Eikö ole mitenkään mahdollista, että tulkintaasi vaikuttaa juutalaisuutesi? Uusi testamentti vahvistaa Jeesuksen Kristuksen messiaanisuuden ja sovitustyön , joista ennustettiin Vanhassa testamentissa.

        Heprean sanat ovat mitä ovat eivät ne minusta t riipu kai ymmärsit että tämä on uusimman Raamatun käännöskomitean lausunto, ei minun : " [Käännös "neitsyt" perustuu Septuagintaan. Hepreankielisen alkutekstin merkitsee 'nuori nainen'. Nimi Immanuel merkitsee 'meidän kanssamme on Jumala'.]"

        Tämä on suora käännös alkukielestä :
        "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan SUKUKUNTIEN joukossa! Mutta SINUN KESKUUDESTASI nousee Israelille hallitsija"
        Kerrotko miten siinä raamatussa, jota sinä käytät tuo kohta on käännetty?

        Unohdit vastata oliko koko sota jonka vuoksi Jesaja kuningas Aahasta neuvoo, vertauskuva, ja mistä, ja miten jonkun pojan syntymä 700 v myöhemmin voisi olla merkkinä siitä että Aahaan ei tarvitse pelätä hyökkääjiä? Totta kai hyökkääjät jo tuohon mennessä olisivat kuolleet ihan itsestäänkin, Aahas itse myös.


      • kakspisteto
        kaksipisteto kirjoitti:

        Heprean sanat ovat mitä ovat eivät ne minusta t riipu kai ymmärsit että tämä on uusimman Raamatun käännöskomitean lausunto, ei minun : " [Käännös "neitsyt" perustuu Septuagintaan. Hepreankielisen alkutekstin merkitsee 'nuori nainen'. Nimi Immanuel merkitsee 'meidän kanssamme on Jumala'.]"

        Tämä on suora käännös alkukielestä :
        "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan SUKUKUNTIEN joukossa! Mutta SINUN KESKUUDESTASI nousee Israelille hallitsija"
        Kerrotko miten siinä raamatussa, jota sinä käytät tuo kohta on käännetty?

        Unohdit vastata oliko koko sota jonka vuoksi Jesaja kuningas Aahasta neuvoo, vertauskuva, ja mistä, ja miten jonkun pojan syntymä 700 v myöhemmin voisi olla merkkinä siitä että Aahaan ei tarvitse pelätä hyökkääjiä? Totta kai hyökkääjät jo tuohon mennessä olisivat kuolleet ihan itsestäänkin, Aahas itse myös.

        Mikä kohta Jeesuksen elämässä vastaa VT:n ennsutuksiin ? Eikö Jeesus olekaan Jahve eikä valehtele ympäristön kansojen monijumalaisuuden vuoksi että muka olisi ainoa jumala ? Miten Jeesus voi ollakin tavallinen mies joka syntyy Davidin suvun keskuudesta ? Miten Jahve voi kuollakin kun nimenomaan oli sanonut että ei ole ihminen, eikä koskaan muutu?
        Messiaan tehtävä oli elää ja tuoda rauha maailmaan Jahven käskystä, ei ilmoittaa että kun hän kuolee väkivaltaisesti se onkin uhrikuolema ja nyt on maailma sovitettu. Sovitettu miksi ja mistä? Kuka sitä vaati?

        Koko messiastarina on osa Jahven ilmoitusta itsestään, joko se on totta kuten se ilmoitetaan, tai ei ole totta ollenkaan .Muunneltu muoto ei perustu enää mihinkään eikä se että ehkä ei alkuperäinenkään ole muuta juin profeettojen toiveajattelua oman kansan hädässä, ei tee uudesta tainasta tietenkään sen todempaa.


      • kaksipisteto
        samarin kirjoitti:

        Olet varmaan vahingossa näppäillyt jommankumman päivämääristä väärin. Onko kyse huhtikuun kuudennesta vaiko kesäkuun neljännestä?

        Huhtikuun kuudes on kirkon perustamispäivä ja useat jäsenet uskovat että tuo on myös Jeesuksen syntymäpäivä. Jos hallussasi oleva materiaali sanoo syntymäpäiväksi huhtikuun 6. päivän epäilen edelleen vahvasti että on nefiläisten ja muitten kalenterit ja juhlat tulkittu tähtäimenä tuo päivämäärä. Kerrotko mikä on nefiläisten kalenteri, kiinnostaisi tietää.

        Et ilmeisesti ole saanut tietoa "nefiläisten kalenterista", täällä sitä ei näköjään kerrota.
        Jos ei pystytä sanomaan muuta kuin että kysyjä on jostain syystä huono eikä ansaitsekaan vastausta , tai että kysyttyä ei pidä ottaa kirjaimellisesti, koska on kyse vain vertauskuvasta, vastausta ei heru.


      • samarin
        kaksipisteto kirjoitti:

        Et ilmeisesti ole saanut tietoa "nefiläisten kalenterista", täällä sitä ei näköjään kerrota.
        Jos ei pystytä sanomaan muuta kuin että kysyjä on jostain syystä huono eikä ansaitsekaan vastausta , tai että kysyttyä ei pidä ottaa kirjaimellisesti, koska on kyse vain vertauskuvasta, vastausta ei heru.

        En ole vaivautunut asiaa sähköpostin välityksellä kyselemään. Ajattelen että koska asia ei ole mitenkään henkilökohtainen niin todisteet pitää pystyä esittämään avoimesti täällä kun asia kerran nousi täällä esille. Oletan että "tieto" on sähköisessä muodossa koska s-posti kelpaisi jakeluun joten sen voisi niin halutessaan tänne kopioida.
        Selkeyttä, kiitos tarjouksesta, se on kovin ystävällistä mutta en näe mitään syytä etteikö todisteita voisi täällä julkisesti esittää. Keskusteluun voisivat halutessaan silloin osallistua kaikki.


      • Selkeyttä
        kakspisteto kirjoitti:

        Mikä kohta Jeesuksen elämässä vastaa VT:n ennsutuksiin ? Eikö Jeesus olekaan Jahve eikä valehtele ympäristön kansojen monijumalaisuuden vuoksi että muka olisi ainoa jumala ? Miten Jeesus voi ollakin tavallinen mies joka syntyy Davidin suvun keskuudesta ? Miten Jahve voi kuollakin kun nimenomaan oli sanonut että ei ole ihminen, eikä koskaan muutu?
        Messiaan tehtävä oli elää ja tuoda rauha maailmaan Jahven käskystä, ei ilmoittaa että kun hän kuolee väkivaltaisesti se onkin uhrikuolema ja nyt on maailma sovitettu. Sovitettu miksi ja mistä? Kuka sitä vaati?

        Koko messiastarina on osa Jahven ilmoitusta itsestään, joko se on totta kuten se ilmoitetaan, tai ei ole totta ollenkaan .Muunneltu muoto ei perustu enää mihinkään eikä se että ehkä ei alkuperäinenkään ole muuta juin profeettojen toiveajattelua oman kansan hädässä, ei tee uudesta tainasta tietenkään sen todempaa.

        Noin kirjoittaa henkilö, joka on juuttunut juutalaiselle kulttuurille ominaisiin asenteihin Jeesuksesta. Vaikka sinulle kuinka koettaisi osoittaa Jeesuksen ainutlaatuisuutta, niin keksit vaan verukkeita olla uskomatta. Jeesus ei todellakaan ollut ja ole tavallinen mies!! Hän sikisi ainutlaatuisella tavalla ja Hän voitti kuoleman kaikkien puolesta sekä toimiis sovittajana evankeliumin ehdoin.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Noin kirjoittaa henkilö, joka on juuttunut juutalaiselle kulttuurille ominaisiin asenteihin Jeesuksesta. Vaikka sinulle kuinka koettaisi osoittaa Jeesuksen ainutlaatuisuutta, niin keksit vaan verukkeita olla uskomatta. Jeesus ei todellakaan ollut ja ole tavallinen mies!! Hän sikisi ainutlaatuisella tavalla ja Hän voitti kuoleman kaikkien puolesta sekä toimiis sovittajana evankeliumin ehdoin.

        Mitä jos vastaisit suoraan, etkä aina kävisi kiinni henkilööni kun olet pulassa?

        Sinä välttelet vastaamasta ja käytät alibina asiaa joka ei mitenkään vaikuta siihen mitä kysyn, koska kysymykset liittyvät tekstiin joka oli olemassa jo 700 vuotta ennen Jeesusta. Jos Jeesus oli ainutlaatuinen yksilö, miksi ollenkaan sekotat hänet väärään käännökseen joka jo on sellaiseksi kristittyjen taholtakin tunnustettu ja laitat Jeesuksen syntyväksi syroefraimilaiseen sodan aikaan?

        Päästäksesi pulasta johon olet joutunut, vastaat, että koko sota oli vertauskuva. Mistä siis? Vastaa nyt huutoosi sen sijaan että siirryt haukumaan minua . Kun luvussa sanotaan pojan syntymän ja olevan merkki kuningas Aahaalle, poika ei ehtisi oppia erottamaan hyvää pahasta kun jo hyökkäävät maat olisivat hävinneet, miten Aahas voisi hyötyä merkistä joka toteutuisi vasta 700 vuotta hänen kuoltuaan?

        Messiaan pitääkin olla tavallinen juutalainen mies joka syntyisi davidin sukuisesta isästä, ei hän voita kuolemaa eikä toimi muun kuin Jahven ehdoin jumala ei vaihdu eikä Jahve muutu valehtelijaksi.


      • samarin
        Selkeyttä kirjoitti:

        Joo, vahinko tuli. Tarkoitan tietysti 6.4. v. 1 eKr.

        Kristuksen syntymäpäivää ei mainitsemassani selvityksessä perusteta pelkästään ilmoitukseen, vaikka se onkin ilmoituksen mukaan tuo. Selvityksen on tehnyt kirkkomme mielestäni huippuälykäs veli. Jos haluat lisätietoja niin vastaan:
        [email protected]

        Tällaisen artikkelin löysin netistä. En maksa dollaria tuon pdf:n lukemisesta vaikka onkin lähes ilmainen, ihmettelen miksei ole täysin ilmainen? BYU:ta tuetaan jäsenten kymmenysrahoilla joten voisi tämänkaltaiset artikkelit olla ilmaisia. Ymmärrän toki että kirjoista etc. pitää maksaa.

        Jokatapauksessa siis BYU:n Jerusalemin keskuksen arkeologian ja lähi-Idän tutkimuksen professori Jeffrey R. Chadwick on päätynyt siihen että Jeesus olisi syntynyt joulukuussa 5 eKr.

        "In this article, Jeffrey R. Chadwick, Jerusalem Center Professor of Archaeology and Near Eastern Studies, draws upon many sources—scriptural, historical, archeological, and astronomical—to shed light on the probable date of the Savior’s birth. Using the known date of Herod the Great’s death, information from the Book of Mormon about the length of Jesus’s life, technical details about the Jewish lunar-solar calendar, the timing of the Annunciation to Mary, and other historical data, Chadwick narrows the window of time in which the Savior would have been born to December of 5 BC."

        https://byustudies.byu.edu/showTitle.aspx?title=8651


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Mitä jos vastaisit suoraan, etkä aina kävisi kiinni henkilööni kun olet pulassa?

        Sinä välttelet vastaamasta ja käytät alibina asiaa joka ei mitenkään vaikuta siihen mitä kysyn, koska kysymykset liittyvät tekstiin joka oli olemassa jo 700 vuotta ennen Jeesusta. Jos Jeesus oli ainutlaatuinen yksilö, miksi ollenkaan sekotat hänet väärään käännökseen joka jo on sellaiseksi kristittyjen taholtakin tunnustettu ja laitat Jeesuksen syntyväksi syroefraimilaiseen sodan aikaan?

        Päästäksesi pulasta johon olet joutunut, vastaat, että koko sota oli vertauskuva. Mistä siis? Vastaa nyt huutoosi sen sijaan että siirryt haukumaan minua . Kun luvussa sanotaan pojan syntymän ja olevan merkki kuningas Aahaalle, poika ei ehtisi oppia erottamaan hyvää pahasta kun jo hyökkäävät maat olisivat hävinneet, miten Aahas voisi hyötyä merkistä joka toteutuisi vasta 700 vuotta hänen kuoltuaan?

        Messiaan pitääkin olla tavallinen juutalainen mies joka syntyisi davidin sukuisesta isästä, ei hän voita kuolemaa eikä toimi muun kuin Jahven ehdoin jumala ei vaihdu eikä Jahve muutu valehtelijaksi.

        Joo, näin näyttää olevan, että juutalaisittain orientuneelle ei kannata perustella Jeesuksen Kristuksen jumalallista alkuperää ja osoittaa Häntä koskevia ennustuksia Vanhassa testamentissa.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Joo, näin näyttää olevan, että juutalaisittain orientuneelle ei kannata perustella Jeesuksen Kristuksen jumalallista alkuperää ja osoittaa Häntä koskevia ennustuksia Vanhassa testamentissa.

        Ei kannata perustella kun et edes osaa perustella omia selityksiäsi .Historiankin tapahtuma muuttuu vertauskuvaksi kun joudut pulaan .


      • Selkeyttä
        kaksipisteto kirjoitti:

        Mitä jos vastaisit suoraan, etkä aina kävisi kiinni henkilööni kun olet pulassa?

        Sinä välttelet vastaamasta ja käytät alibina asiaa joka ei mitenkään vaikuta siihen mitä kysyn, koska kysymykset liittyvät tekstiin joka oli olemassa jo 700 vuotta ennen Jeesusta. Jos Jeesus oli ainutlaatuinen yksilö, miksi ollenkaan sekotat hänet väärään käännökseen joka jo on sellaiseksi kristittyjen taholtakin tunnustettu ja laitat Jeesuksen syntyväksi syroefraimilaiseen sodan aikaan?

        Päästäksesi pulasta johon olet joutunut, vastaat, että koko sota oli vertauskuva. Mistä siis? Vastaa nyt huutoosi sen sijaan että siirryt haukumaan minua . Kun luvussa sanotaan pojan syntymän ja olevan merkki kuningas Aahaalle, poika ei ehtisi oppia erottamaan hyvää pahasta kun jo hyökkäävät maat olisivat hävinneet, miten Aahas voisi hyötyä merkistä joka toteutuisi vasta 700 vuotta hänen kuoltuaan?

        Messiaan pitääkin olla tavallinen juutalainen mies joka syntyisi davidin sukuisesta isästä, ei hän voita kuolemaa eikä toimi muun kuin Jahven ehdoin jumala ei vaihdu eikä Jahve muutu valehtelijaksi.

        Tässäkään viestisi osassa ei ole muuta kuin ennakkoasenteista juutalaista luuloa. "Messiaan pitääkin olla tavallinen juutalainen mies joka syntyisi davidin sukuisesta isästä, ei hän voita kuolemaa eikä toimi muun kuin Jahven ehdoin ..."


      • kaksipisteto
        samarin kirjoitti:

        Tällaisen artikkelin löysin netistä. En maksa dollaria tuon pdf:n lukemisesta vaikka onkin lähes ilmainen, ihmettelen miksei ole täysin ilmainen? BYU:ta tuetaan jäsenten kymmenysrahoilla joten voisi tämänkaltaiset artikkelit olla ilmaisia. Ymmärrän toki että kirjoista etc. pitää maksaa.

        Jokatapauksessa siis BYU:n Jerusalemin keskuksen arkeologian ja lähi-Idän tutkimuksen professori Jeffrey R. Chadwick on päätynyt siihen että Jeesus olisi syntynyt joulukuussa 5 eKr.

        "In this article, Jeffrey R. Chadwick, Jerusalem Center Professor of Archaeology and Near Eastern Studies, draws upon many sources—scriptural, historical, archeological, and astronomical—to shed light on the probable date of the Savior’s birth. Using the known date of Herod the Great’s death, information from the Book of Mormon about the length of Jesus’s life, technical details about the Jewish lunar-solar calendar, the timing of the Annunciation to Mary, and other historical data, Chadwick narrows the window of time in which the Savior would have been born to December of 5 BC."

        https://byustudies.byu.edu/showTitle.aspx?title=8651

        Mormonin kirjaa ei tietenkään voi pitää lähteenä ja UT:kin on huono, sen tarinat Jeesuksen syntymästä ovat legendoja joita tuolloin antiikin mailmassa yleisesti liitettiin suurmiehinä pidettyjen syntymään ja kuolemaan.
        Herodes on ainoa kiintopiste, verollepano oli, mutta erilainen kuin UT:n kuvaama eikä sekään kerro kuin ehkä Jeesuksen syntymävuoden .Juutalainen kalenteri oli tuolloin vielä havaintoperusteinen, kuun vaiheet voidaan tietää mutta siinäkin on todistajien ja Sandedrinin päätöksen mentävä mentävä aukko uusi kuu julistettiin ja pyhitettiin Sanhedrinin määräyksen mukaan.


      • kaksipisteto
        Selkeyttä kirjoitti:

        Tässäkään viestisi osassa ei ole muuta kuin ennakkoasenteista juutalaista luuloa. "Messiaan pitääkin olla tavallinen juutalainen mies joka syntyisi davidin sukuisesta isästä, ei hän voita kuolemaa eikä toimi muun kuin Jahven ehdoin ..."

        Kun kerran messias on Davidin jälkeläinen, mitä sinäkään et voi kiistää, eikä ole kuin yksi jumala, Jahvehan ilmoitti että on AINOA jumala ja masiach HÄNEN voideltunsa, miten messias voi olla jumala, saati jonkun tuntemattoman jumalan poika, kuten te mormonit opetatte?Tai miten joku muu kuin Jahve saneleekin ehdot ja muuttaa ne? Taas siis ihmisille valehdellaan, sekäJahve että profeetat valehtelevat .

        VT:n messias ei liity pelastukseen muuhun kuin maalliseen , ei kuolema ollut ongelma VT:ssä eikä ole juutalaisuudessa vieläkän vaan on jahven luoma eikä ajatusta kuoleman jälkeisestä elämästä ollut sellainen tuli vasta eksiilin aikaan Persiasta eikä päässyt kirjoituksiin. Tietyt ryhmät ,mm fariseukset siihen alkoivat uskoa uskoivat ja esim saddukeukset juuri kirjoitusten perusteella eivät uskoneet.
        Kristinusko muutti messiasajatuksen tuonpuoleiseen kuuluvaksi, siinä olisikin kyse siitä että on helvetti ja taivas jonne pitää päästä, ihminen on jotenkin kadotukseen joutuva ilman Jeesuksen uhrikuolemaa. Jahve on menettänyt otteensa ja on saanut kilpailijan, saatanan, jonka jumalihminen Jeesus kuolemallaan voittaa, tosin vain niin että hän joutuu tulemaan uudelleen eikä sekään riitä, vaan tämä saatana pääsee senkin jälkeen taas valloilleen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2664
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    Aihe