Takertuvainen äitini!

vankina112

Oli pakko kirjoittaa tänne, koska tämä ahdistuksen määrä ... Minulla on äiti, 60vuotias. Itse olen 25 vuotias nuori nainen.
Syy miksi kirjoitan tänne, on ahdistus, sääli, ärsytys, välittäminen ... En tiedä, tunteiden kirjo on todella sekava. Jos lähden ihan lapsuudesta, niin olen lapsena tuntenut olevani "vankilassa". Äiti pelkäsi kaikkea ja joskus tuntui, kuin olisin elänyt lasipurkissa. Äitini ja isäni myös riitelivät paljon, oli myös jonkinlaista väkivaltaa, joka ei kyllä kohdistunut muhun. Minua pidettiin usein suojakilpenä, koska lapseen ei koskettu väkivaltaisesti. Äitini oli aina jotenkin todella takertunut minuun. En tiedä millainen nuoruuteni olisi ollut, jos en olisi lähtenyt opiskelemaan ja muuttanut opiskelijaasuntoon 16 vuotiaana. Luultavasti olisi jäänyt kaikki nuoruuteen liittyvä tekemättä, koska tekemisiäni vahdittiin kuin kuuta nousevaa. Jostain syystä opiskelujen aikana perääni ei soitettu, eikä kukaan kysellyt että missä oikein olen. Mutta auta armias kun viikonloppuisin kotiin pääsin, olin häkkilintu ja pieni lapsi taas.
Kun opiskelut loppuivat (ja olin täysi-ikäinen) jouduin muuttamaan äitini luokse "takaisin". Toki menin minne mieli teki, mutta äidistä huomasi aina kuinka ahdistunut hän oli. Yritti kovasti udella menemisiäni, eikä varmaan pahaa tarkoittanut, mutta mieleeni palasi aina "häkkilintu" fiilikset. Näin unia, missä löin ja huusin ja kohteena oli äitini. Oikeastaan näin unia varmaan miltei joka yö. Huusin äidilleni varmaan joka toinen päivä, koska olin niin kyllästynyt. Näin vanhempana ajatellen, varmasti huusin joskus ihan turhasta. Ikinä en kutsunut luoksemme kavereita, koska äitini ei tuntunut ymmärtävän että nyt ei olla juomassa kaakaota ja syömässä vaahtokarkkeja, kun tarkoitus oli mennä "bilettämään". Isäni piti äitiäni pikkusormen ympärillä vaikka olivat eronneet, ja äidin oikea ainoa rakkaus oli aina isäni, vaikka olivat olleet eronneet jo monta kertaa. Äitini ei ikinä alkanut elää omaa elämäänsä, vaikka isällä oli jo muut naiset kierroksessa (äitini lisäksi).

Noin kuusi vuotta sitten löysin nykyisen avomieheni ja noin viisi vuotta sitten muutin hänen kanssaan yhteen, samalle paikkakunnalle kuin äitini. Tämä oli äidilleni järkytys (ei sanonut suoraan, mutta huomasin eleistä) ja sanoi, että olisin voinut asua hänen luonaan vaikka eläkeikään saakka. Hän siis sanoi tämän aivan tosissaan, "pokerinaamalla" ja itku kurkussa. Muistan edelleenkin sen hetken ja oman syyllisyydentuntoni, tunsin myöskin kiukkua, häpeää, mitä nyt ikinä voi tuntea. Olin 20 vuotias, ja en olisi hänen mielestään saanut alkaa elämään omaa elämääni rakastamani miehen kanssa? Olen ymmärtänyt, että yleensä vanhemmat olisivat onnellisia tuossa tilanteessa. Hän kuitenkin ilmeisesti nieli asian, koska ei ole sen kummemmin asiasta puhunut.

Muutama vuosi sitten isäni kuoli ja kun omasta shokistani selvisin, aloin miettimään, alkaako nyt äidin oma elämä? Löytäisikö kenties nyt oikean elämänkumppanin. Ei, äitini on edelleenkin yksin. Äitini on yksin ja tunnen siitä oikeastaan joka päivä huonoa omatuntoa, vaikka se ei ole minun "ongelmani". Näen äitiä kyllä kerran pari viikossa, mutta tarkoitan, että hänellä ei ole muutakuin lapset. Oma mies haluisi muuttaa muualle asumaan (ehkä n. puolentunnin matkan päähän) mutta äitini on asiasta aivan järkyttynyt. Itsekin haluan muuttaa, mutta häiritsee todella paljon kun toinen ei kannusta ollenkaan ja tulee itselle todella paha mieli.
Tuntuu myös, että alan olla äidilleni jokin asia mitä "ihaillaan". Ei hyvällä tavalla, vaan tuntuu että hän saattaa joskus jopa olla salaa kateellinen. Hän kehuu minua aina, mutta tuntuu että hän haluisi matkia minua esimerkiksi mielipiteissä tai pukeutumisessa, tai sisustuksessa. Hänellä ei ole omaa tyyliä (ei kerro mistä pitää tms) vaan esimerkiksi vaatekaupoissa hän saattaa aikoa ostaa samanlaiset vaatteet kuin minäkin, mikä on hämmentävää. Tai kaupoissa minä ihastun johonkin tavaraan mitä on yksi kappale, ja hänkin olisi halunnut saman. Olen ilmeisesti jonkinlainen tyyli -idoli vai? Olisi kuitenkin miellyttävämpää, jos emme kulkisi täysin samanlaiset vetimet päällämme ... En kuitenkaan kehtaa tätä ääneen sanoa, koska pahoittaisin toisen mielen. Toinen asia mikä nykyään häiritsee, on se, että vaikka asun omassa kodissani, tunnen edelleen että olen jotenkin tilivelvollinen äidilleni ja saatan tuntea syyllisyyttä jos teen jotain itsekseni. Hän ei myöskän tunnu ymmärtävän jos minulla on jotain ihka omia menoja. Tulee ikäänkuin sama olo, kuin alaikäisenä. Äitini myös olettaa, että vastaan aina puhelimeen, tulen käymään kun hän haluaa jne ... En varmaan edes enää osaisi käydä missään ulkona, kun kuolisin syyllisyyteen. Olen siis edelleen vankina, vaikka mikään ei minua enään estele.
Joskus mietin, että joskus kun valitettavasti äidistäkin aika jättää, kuolen varmaan itse syyllisyyteen kaikesta tästä. :(

30

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voiäiditnuo

      Terve,

      itsekin heräsin samoja asioita aamulla pohtimaan. Tosin olen jo 40-vuotias nainen, äitini 7-kymppinen. Hiukan samankaltaiset välimme ovat olleet kuin teillä. En tiedä itkeäkö vai nauraako, kun taas pohdin, että "ai niin, mähän olen 40v". Minulla on jo takana koulutus, pitkä matka työelämässä, pitkä avioliitto. Lapsia ei ole.

      Ollessani 20-37 -vuotias, opiskellessani, sitten työelämässä ja naimisissa välimme olivat hiukan etäämmät ja "normaalimmat". Kun erosin 37 -vuotiaana, minusta tuli hänen silmissään jälleen lapsi.

      Ylihuolehtivaisuus, joka ilmenee sinänsä viattomina jankutuksina "muistitko nyt varmasti pistää pitkitkset jalkaasi farkkujen alle kun on niin kova pakkanen?" aina raha-asioihin puuttumisena välillä nöyryyttävinä juttuina. En "osaa" ostaa oikeanlaisia talvikenkiä (nyt taas tajuan olla ottamatta häntä mukaan kauppaan), enkä tottavie ainakaan vuokrata itselleni asuntoa.

      Aina kun pidän pääni, saan kuulla olevani persoonallisuushäiriöinen, ilkeä, kiittämätön. Sitten seuraa pitkä monologi ahdistunutta ja itsetuhoista puhetta hänen omasta elämästään, synkistä hetkistä, huonosta avioliitosta, miten kaikki on mennyt päin helvettiä ja kuinkä HÄN on uhrautunut jokaisen lähimmäisen takia ja nyt saa kärsiä ja olla yksin, enkä minäkään "tee niin kuin pitäisi" (eli osta niitä kenkiä mitkä hän haluaisi minun ostavan).

      Nyt kehtasin muuttaa toiselle puolelle Suomea uuden miesystäväni luokse. Tämä asia kuulemma tuhoaa elämäni, ajaa minut umpikujaan, no, mitä vaan, joka tapauksessa tulee epäonnistumaan. Ja hänetkin on jätetty. Enkä ole kiitollinen. Ja blaa blaa blaa.

      Hän osaa olla fiksukin, mukava, kiva, herttainen, mutta aika usein tämä "piru" iskee sieltä.

      On helpompi nähdä itsensä ulkopuolella olevissa asioissa ja ihmisissä piirteitä. Minä näen sinun kuvailuissasi äidin, jolla on naisena heikko itsetunto, hän ei ehkä arvosta itseään, yrittää sinun kauttasi elää asioita, hakee jopa mallia sinusta. Ehkä tällainen juuri on omankin äitini.

      Olen tullut siihen tulokseen elämässäni, että en halua katkaista suhdetta äitiini, tietyn käytöksen voin sietää, mutta vaikka kokisin hyvinkin suurta syyllisyyttä, olen vaan päätynyt tekemään itseni "sairaan itsekkääksi" tuntien asioita, joihin tiedän olevani oikeutettu.

      Eli vaikka tuntuu pahalta, niin ajattele omaa elämääsi. Sinun ei tarvitse katkaista välejä äitiisi, tai olla hänelle ilkeä. On hänen ongelmansa (vaikka se tuntuu pahasti sanotulta) jos jokin asia, mikä ei ole tarkoitettu sanottavaksi ilkeästi, KUULOSTAA tai TUNTUU hänestä ilkeydeltä. Aikaa myöten hän kyllä tottuu siihen, että vedät hiukan rajaa. Se raja on meidän kilttien ihmisten itse tehtävä, jos toinen ei sitä osaa itselleen asettaa. Vaikutat fiksulta nuorelta naiselta, joten osaat ja opit varmasti valitsemaan sanasi oikein.

      Tottakai muutatte miehesi kanssa sinne minne haluatte! Nauti omasta elämästäsi ja yritä sietää sitä syyllisyyden tunnetta, joka itsellänikin todella usein nousee pintaan. Yritän vaan mielikuvissani työntää sen poispäin itsestäni, se kestää hetken, mutta menee sitten ohi!

    • ennustelija

      Äiti on ainutkertainen. Jos suhde ahdistaa pitää pystyä keskustelemaan.

      • Heidi569943707505

        Voin sanoa. että itse pistin välit poikki lopullisesti. Kyllä oli suuuuri helpotus. Nyt olen vapaa elämään omaa elämääni. Läheisriippuvaiset ovat kauhea rasitus.


    • Tytär2

      Aloittaja sekä hänen äitinsä ovat sairastuneet riippuva osuuteen. Googlaa codependence: how to heal codependence?
      Hiukan rajoja on asetettava puolin ja toisin, ystävyyden ja kunnioituksen voi säilyttää...vaikka sanoo joskus ei.

    • Tytär2

      Tarkoitin riippuvaisuuteen.

    • amelien

      Vapaudu syyllisyyden taakasta,tiedän se ei oo helppoa mut äitisi on aikuinen ja sinä myös,mieliksi eläminen vain kuluttaa.Muutto voi olla teille vain hyvä asia,tsemppiä!

      • amelien

        Voi argh.juuri kun olin tuon kirjoittanut,äitini soitti ja sai eräästä asiasta syyllisyyden tunteen harteilleni.Taidan lähteä ulos juoksemaan,raivostuttaa niin....


    • Vertainen

      Lähes riippuvaisuus on sairaus' te kummatkin olette sairastuneet siihen. Kokemusta on, mutta sen ylitse voi päästä ja siitä voi parantua. Tzemppiä!:)

    • aktiivisuutta

      60v on mielestäni vielä suht nuori.... onko hän terve? eikö hänellä ole mitään harrastuksia? siis missä tapaisi muita ihmisiä? Anoppi jäi yksin 50 ja ei osannut mihinkään oikein yksin lähteä,hän on sellainen ihminen että tarvii sen potkaisijan,hän on luonteeltaan sellainen perässähiihtäjä. Kävi tansseissa ja löysi mukavan miehen,nyt taas on vähemmän aikaa puuttua iakuisten lasten asioihin :) uusi mies vie anoppia tettereihin,konsertteihin,tansseihin,matkoille yms. Heillä on kiva ,kiinnosta ja aktiivnen eläkeläiselämä.

    • Hei nimimerkki, vankina112

      Kurjassa tilanteessa olet. Äidilläsi on myös hankalaa. Tuo tilanne on monimutkainen ja siinä on erilaisia näkökulmia ja se varmasti vaihteleekin. Mutta joka tapauksessa koet äitisi sitovan sinua, siltä se myös kuulostaa. Onneksi sinulla on avomies, jonka äitisi on oppinut hyväksymään. Parasta olisi, että voisit jutella äitisi kanssa, mahdollisimman avoimesti ja rakentavasti, mutta luulen sen olevan vaikeata. Sinun olisi hyvä oppia asennoitumaan äitiisi ja hänen suhtautumiseen "uudella tavalla". Joku mainitsi täällä kommenteissa läheisriippuvuuden. Siitä voi olla kyse. Mitä, jos menet kirjastosta hakemaan kirjoja aiheesta, voit saada uusia ajatuksia tai joku asia voi selkiintyä.

      Sinulla on kuitenkin oikeus aivan omaan elämään, omiin päätöksiin, ilman minkäänlaista syyllisyyttä. Mukavaa tietysti, jos teidän välinne pysyvät vähintään asiallisina, mieluusti jopa hyvinä, vaikka tekisitkin jonkun irtioton suhteessa äitiisi. onko äidilläsi omia ihmissuhteita, ystäviä, sukulaisia tai omaa tekemistä, harrastuksia. Sellaiset olisivat tietysti hyviä, että elämässä olisi sisältöä, niin ei ole "aikaa" keskittyä liikaa sinun asioihin.

      Kaikkea hyvää,
      Pirkko-pappi

    • ipojkpik

      Äitisi on läheisriippuvainen. Lue aiheesta lisää. Kenties äitisikin voisi lukea? Terapia auttaa siihen hyvin.

      • perintökaari

        Toinen vaihtoehto voisi olla Münchhausenin oireyhtymä:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Münchhausenin_oireyhtymä
        http://www.vauva.fi/keskustelu/1393248/ketju/aiti_tekee_lapsesta_sairaan_saadakseen_huomiota
        Muitakin löytyy googlesta.
        Äitihän se sairas on, joka hoitoa tarvitsee, mutta haluamattani äitini omii koko omaisuuteni perintökaaren LUKU 15 §4:n vastaisesti "Perillinen (minulla äiti ja isä) on tahallisesti loukannut perittävää. Perillinen viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.".


    • forwardfor

      Sanoisin että jostain syystä aloittajan ja äidin persoonien kehitys ei ole ihan tapahtunut normaalisti loppuun asti. Oman persoonan rajat tässä nimenomaisessa äiti-tytärsuhteessa eivät ole eriytyneet, vaan henkisesti olette äititytär-pari, henkisesti kuin siamilaiset kaksoset. Toinen on riippuvainen toisesta, tällä hetkellä äiti tyttärestä. Siis tilanne on hieman sairas, ei lupaa onnellista elämää kellekään teistä kolmesta.

      Sairaassa syyllisyydessä rypeminen on sen mittari, onko tytär toipunut. Aloittajalla ei ole mitään pienintäkään syytä tuntea syyllisyyttä normaalista elämänkulusta, ja paras vaan onkin muuttaa kauemmas koska molemmat sitä haluatte. Äiti etsiköön apua, lohtua ja seuraa terveemmillä tavoilla kuin samaistumalla tyttäreensä.
      esim. seurakunnasta on tarjolla jutteluapua molemmille, ja äiti löytäisi seuraa ja lohtua itselleen. Sanoisin että molempien toipuminen edellyttää reipasta irtiottoa tyttäreltä, ja tervettä itsekkyyttäkin. Ehkä kunnon riita pudistaisi ilmaa parhaiten!

    • toivemummi

      Itse olen 60v äiti ja tyttäreni asuu 10 tunnin matkan päässä. Näemme toisiamme muutaman kerran vuodessa, hän tulee luokseni, tai menen hänen luokseen. Olen onnellinen hänen elämästään, koska hän asuu avokin kanssa. Olen tietysti kysellyt, koska olisi häät ja minusta tulisi isöäiti.

    • narskunarskuu

      Äitisi on selvänarsisti. Jätä kaikki yhteydenpito häneen. Se on ainoa tapasi selvitä terveenä.

      • vajakinvastaust

        Paska kommentti. Ei todellakaan ole mikään narsisti.


      • kdjfh7

        Ei läheisriippuva ole narsisti. Eikä yleensäkään narsisteja ole niin paljon, kuin näillä palstoilla väitetään. On paljon muitakin häiriöitä ja narsismi on vain yksi osa muista luonnehäiriöistä.
        Todellinen narsisti on huomionhakuinen, sosiaalinen, manipuloiva ja toisten hyväksikäyttåjä, joka kerää heikot läheisriippuvat ympärilleen, että oma ego pysyy kasassa. Narsistin tunnistaa laajasta hovista ja sitä sisäpiiriään hän käyttää hyväkseen kaikenaikaa.

        Läheisriippuva on usein heikko jolla omat rajat ovat pahasti häiriytyneet ja hän elää toisten kautta. Aloittajan tapauksessa on juuri tällainen tyypillinen läheisriippuvuus suhde ja monissa perheissä sairastetaan samaa vaivaa. Puhuminen auttaa, mutta ensin on löydettävä rajat, siis mistä itse alkaa ja mihin loppuu. Saman joutuu tekemään myös toinen ennen kuin päästään tuloksiatuottavaan vuoropuheluun.


    • Takertuva

      Ei ainoa takertuja ole äiti tai tytär tai isä. Meillä miehen sisar takertuu minun asioihin veljensä takia. Ei hänellä ole mitään oikeuttaa puuttua minun valintoihin tai tekemisiin
      kun hoidan kuitenkin taloutta ja itse kuluni. Alkoi enemmän tuo huono kaäytös ja syyttely kun mieheni hänen veli sairastui Alzheimeriin. Raskas asia sinänsä ei kaipaa lisä taakkaa noilla puuttumisilla ja syyttelyllä kun asiat hoidossa hyvin ilman niitä.
      Syyttelee jopa sukunsa syrjimisestä kun itse kuvittelee olevansa jotain parempaa kuin onkaan :)

    • vanhempienläheisyys

      Lohdutukseksi aloittajalle tahtoisin sanoa, että et ole ainoa, joka kärsii ripustautuvasta ja tukahduttavasta vanhemmasta. Siihen kuuluu usein myös "outo" ja tukahduttavaksi koettu syyllisyyden tunne. Voin kuitenkin sanoa, että keinot ja apukin on olemassa - itse sain otettua terveellistä etäisyyttä omaan äitiini käytyäni psykologilla/psykiatrilla vuosia. Siellä on mahdollisuus käydä purkamassa omia, usein ambivalentteja tunteita omiin vanhempiin. Lisäksi "saa" käsitteellisiä ja toiminnallisia välineitä, kuinka voi olla tekemisissä omien vaikeiden vanhempiensa kanssa. Suosittelen lämpimästi kaikille, ihan iästä ja elämäntilanteesta riippumatta! Samalla ei siirrä tätä ongelmaa omaan parisuhteeseensa tai tulevien lapsiensa kannettavaksi.

    • narsu-

      Äitisi on narsisti.

    • fawegasdf

      Mulla on samoja fiiliksia, tuntuu kokoajan niinku joku olisi pielessä, kun annan äidin käydä luonani kylässä tuomassa ruokaa ja pesemässä pyykkiä vaikka olenjo 26v mies, mutta minun ei ikäänkuin anneta tehdä asioita itse, vaan kohteliaisuudesta annan äidin tehdä jotta tuntisi itsensä tarpeelliseksi. muuten hän ahdistuu voimakkaasti ja tartuttaa hätänsä myös minuun jos en ole hänen lähellään rauhoittelemassa häntä. tuntuu myös että olisin sätkynykke äidilleni. tunnen kauheaa syyllisyyttä että edes puhun näistä asioista, vaikka tuntuu että haluaisin tappaa äitini vaikka en ole väkivaltainen ihminen, olen aina joutunut tukahduttamaan vihantunteeni koska äitini ei siedä niitä. hän hylkäsi minut 12 vuotiaana täysin.

    • riippuvaisuusonsairaus

      Kuten jo on monesti täällä kirjoitettu,ala elää omaa elämääsi...Jos minulla olisi rakastava ja hyvä mies,muuttaisin sijassasi heti. Itse vaihdoin paikkakuntaa osin äitini takia ja olen pitänyt puhelintani jo kymmenisen vuotta äänettömällä hänen häiriköintinsä takia!!! Alkoholistin lapsi kun olen... Terapiaan menossa,joten ehkä se tästä inakin omalta osaltani,mutta hirvittävää vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua niin omassa kuin lastenikin elämissä. Tilanteesi ei ole niin paha kuin voisi olla,joten heitä nurkkaan sairas syyllisyys,käy juttelemassa asioista jonkun ammatti-ihmisen kanssa vaikka,jollei itsensä syyttely hellitä. Itselleni on kertynyt valtava määrä vihaa äitini tekojen ja käytöksen takia(olen kohta 40 ja hän on jäänyt yksin ja takertuu nyt veljeeni,koska minä olen vetänyt rajat.) Äitisi on aikuinen. Jos hän jätti elämänsä elämättä,olkoonkin vaikka kuinka muissakin vikaa,hän on vastuussa loppuelämästään aivan itse. Hyljätä ei tarvitse,mutta etäisyys auttaa varmasti. Etsi ja ehdota hänelle esim.kirkon piirissä olevaa toimintaa,hänen ikäisilleen suunnattua(varmasti löytyy paljon),harrastuspiirejä,terapiaa tms. Tämän kun olet tehnyt,voit huoletta antaa hänen itse kantaa vastuun ja syyllisyydentunteesikin helpottavat.

    • KoetaKestää

      Isäni on narsisti, manipuloiva, kiusaantuu kun en ota yhteyttä, elämä pitää kulkea hänen kauttaan ja niin edelleen, itse olen 40v mies, kummastelen kun kohdellaan kuin olisin lapsi joka ei osaa tulla ajoissa kotiin.... mutta isä hän on siitä huolimatta, läheisriippuvuuksineen ja narsistisuuksineen, puhuu seläntakana paskaa vaikka välit olis muuten ok.... :) sellasia ne suuret ikäluokat on...

    • auttaisikotämää

      Ehkä syy äitisi läheisriippuvuuteen voisi löytyä jostain syvemmältä. Millainen äitisi lapsuus ja nuoruus on ollut? Olisiko sieltä voinut jäädä jotain ikävää, mikä nyt vaikuttaa teidän äiti tytär suhteeseen? Vaikuttaa siltä, ettei äitisi ole ihan tasapainossa ja hänelle voisi olla joku jutteluapu tarpeen.

      "Kuten jo on monesti täällä kirjoitettu,ala elää omaa elämääsi". Toi on jopa vähän törkeästi sanottu. Tottakai äitisi on sinulle tärkeä, etkä haluaisi hänelle pahaa mieltä. Ymmärrän, että siitä jää ikävä olo jos toinen ei yhtään kannusta vaan yrittää hidastaa itsenäistymistä ja omaa elämää. Onhan ihan normaalia miellyttää itselle tärkeitä ihmisiä.

      Voisitko jotenkin auttaa äitiäsi. Kysyä millainen hänen lapsuutensa on ollut ja kerrata millaista teillä on ollut kotona kun olit pieni. Kysyä äidiltäsi, mikä saa hänet huolestumaan sinusta, menoistasi ja asuinpaikastasi. Ehkä saisit vähän äitisi ajatuksia liikkeelle ja itsellesikin tulisi parempi mieli :)

    • piltt1piiri0

      Minusta voisit aloittaa siitä, että kannustaisit äitiäsi eli jos olette vaikkapa vaatekaupassa, niin sen sijaan, että menette sen mukaan, että mitä SINÄ haluat, niin kokeilepa sellaista, että katsotkin vaatteita sen perusteella, että mikä sopisi äidillesi.

      Oletko koskaan kysellyt äidiltäsi, että millaista oli hänen lapsuudessaan, millaiset hänen vanhempansa olivat, mikä oli hänen lempiaineensa koulussa jne? Moni nuori lapseton on aika itsekeskeinen eikä välttämättä halua kauheasti miettiä omia vanhempiaan. Olen itsekin aikuisen lapsen äiti ja aika harvoin hän kyselee kuulumisiani tms, vaan niin se edelleenkin menee, että kun hän tulee kyläilemään, niin minä teen ruoat ja jos mennään vaikka leffaan, niin minä maksan liput ja raksut. Ihan mielelläni siis niin teen, kyse ei ole siitä.

      En usko, että sinä haluat pistää välejä poikki äitiinsä. Varmasti epävarmuus, läheisriippuvuus ja takertuminen johtuvat hänen lapsuudestaan. Usein taustalla on lapsuudenkodin riidat esim. vanhempien rakkaudeton liitto, isän alkoholismi, äidin masennus, rajoittava kiihkouskovaisuus tms. Ehkä juttelemalla saisit vähän taustatietoa siitä, että mikä on tehnyt äidistäsi sellaisen, että hänen itsetuntonsa on nollassa.

      Oletko ajatellut, että esim. hänen syntymäpäivänään hemmottelisit häntä? Tekisit ruoat, olisit ostanut hänen lempiviiniään, laittaisit kynttilät palamaan ja soittaisit hänen lempibiisinsä. Ehkä sellaiset asiat saisivat äitisi tuntemaan itsensä tärkeäksi.

      Kun olet jonkun aikaa tehnyt tällaisia asioita, niin voisit ehdottaa, että voisiko äiti alkaa harrastaa jotain. Nythän on paras aika ilmoittautua esim. työväenopiston kursseille. Äitisi voisi innostua vaikka vatsatanssista, englanninkielen opiskelusta, maalaamisesta tai kokkikurssista. Jos äiti ei ensiksi uskalla itse lähteä, niin sinä voit mennä mukaan, kunhan löydätte semmoisen jutun, mikä kumpaakin kiinnostaa.

      Entäs lavatanssit? Tarjoudu kuskaamaan hänet lavatansseihin ja mikä ettei vaikka lähtisit itsekin sinne mukaan miehesi kanssa. Monilla lavatansseilla on ennen tanssien alkua tanssinopetusta, joten vaatimattomillakin taidoilla pääsee alkuun.

      Jos hankitte joskus itse lapsia, niin senkin takia on hyvä, että oma äitisuhde on hyvä.

      Minullakin on huonoitsetuntoinen äiti, joka on muuttanut aikoinaan suoraan vanhempiensa luota isäni luokse. Äitini huonon itsetunnon taustalla on sota, nälkä, sukulaisten kuolemisia sodassa, rahapulan vuoksi keskeytyneet opinnot, oman äidin masennus jne. Oma isäni on vielä elossa, joten en tule koskaan saamaan äitiäni kovin itsenäiseksi, mutta suhteemme on parantunut kuitenkin esim. siten, että olen pyytänyt häntä kertomaan omasta lapsuudestaan ja siitä, millaista oli silloin, kun hän oli koululainen tai mikä oli hänen ensimmäinen työpaikkansa jne.

    • jooospa

      Aloittaja alkaisi oikeasti elää omaa elämäänsä,se on yksi aikuisuuden etuja. Tällä hetkellä aloittaja käy äitinsä kanssa vaateostoksilla ja on yhteydessä äitiinsä pari kertaa viikossa.

    • tuaregi

      Yritäpä kasvaa aikuiseksi. Olet iso tyttö jo. Ei äitisi sinua määritä. Jos äitisi ei ymmärrä potkaista sinua aikuisuuteen, ymmärrä nyt hyvä ihminen lähteä itse. Äitisi etsii/löytää tai on etsimättä/löytämättä oman elämänsä.

    • fioeppwpwp

      Napanuora tulee katkaista, myös sinun, tyttären...joten...mars mars...kutsu äitisi sitten kylään. Nyt on aika ajatella itseäsi, äitisi on jo ihan oikea aikuinen ihminen, jonka pitää myös kasvaa pois sinusta. Murjotusta on odotettavissa, mutta se kuuluu asiaan. Ei siinä mitään sen kummempia psykologeja ja kirjallisuutta tarvitse tutkia, järki päähän.

    • pyynaaras23

      hei ... näytä äidillesi tuo kirjoituksesi , voisi auttaa häntä näkemään sun hätäsi

    • neuskonnot

      En jaksanut kaikki ylläolevia juttuja lukea, mutta jotenkin kirjoituksestasi "paistaa" että olet uskovaisesta perheestä, poukkoilet nyt oman elämäsi kanssa, kannattaisi muuttaa aivan toiselle paikkakunnalle ja muutenkin pitää huolta omasta elämästääm, miksi ihmeessä äidin ja isän helmoihin juostaan kun esimsuhde loppuu, senhän juuri osoittaa ettei osaa asioitaan hoitaa. Tsemppiä sinulle, hanki nyt jo sinäkin oma elämä ja anna äitisi/vanhempiesi elää omaansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe