Henkistä väkivaltaa äitini kuoltua

tuskistakovin

Miten tähän voi suhtautua? Yhä uudelleen ihmettelen tuskissani. Olen nuorin sisarus, liki parikymmentä vuotta muita nuorempi, samaa perhettä kuitenkin. Nyt kesällä menetimme äitimme täysin yllättäen sairauteen, jonka syy selviää vasta kuukausien kuluttua.

Tiesinhän minä aina, että paljon vanhempi sisareni ei tule toimeen isäni kanssa, aina ei äidinkään kanssa. Senkin olin jo äidin viimeisen vuorokauden aikana ehtinyt toiselta puolelta Suomea tulleena kuulla, että kotona oli ollut iso riita isän ja siskon välillä. Mutta sitten...

Kotiin kun sairaalasta pääsimme, menin huoneeseeni lepäämään. Turtana totuttelemaan ajatukseen, että minulle läheisintä ihmistä ei ole enää. Siskoni tuli perässä ja alkoi puhua kauheita: isäni olisi muka itse paholainen (ei kuvaannollisesti), isä olisi pahoinpidellyt äitiä joskus 40 vuotta sitten kerran (selostus kuulosti minusta kyllä enemmän onnettomuudelta) ja kaikkea muuta kauheaa. Sain tällaisen kuorman kantaakseni vielä sen lisäksi, että juuri olin menettänyt äitini. En toki paholaisjuttuun uskonut, mutta silti.

Tein mitä pystyin. Hoidin paholaiseksi leimatun isäni kanssa kaikki hautajaisjärjestelyt kahdestaan. Siskoni keskittyi raamatunlukuun. Kuljin isän perässä, koska jos hetkeksikään jäin jälkeen, siskoni tuli minulle isää haukkumaan kaikista mahdollisista vioista. Kehtasi vielä väittää, että äidin viimeisenä elinvuotena niin paljon hellyyttä äidille osoittanut isä muka olisi ollut kova ja kylmä viedessään äitiä sairaalaan. Kehtasi epäillä, ettei isä äitiä sure ollenkaan. Kehtasi vielä mennä haukkumaan isää omaan uskonyhteisöönsä ja raportoida minulle sieltä takaisin, miten todellakin kerran isän tavannut nainen oli pitänyt isää outona. Voitto siskolleni.

Hautajaiset olivat pienet ja kauniit isän ja minun järjestäminä. Siskokin vaikutti rauhoittuneen, lääkärissäkin olin häntä käyttänyt, huolehtinut hautajaisvaatteetkin päälle. Kysyin, miksi hän oli niin minua satuttanut kauheilla kertomuksillaan heti äitimme kuoltua. Ei ymmärtänyt kysymystä vaan jatkoi ja teki jutuistaan entistäkin pahempia. Väitti vielä minun jotenkin "käyttävän valtaa" hänen ylitseen. Joten jatkoin siivoamalla ja järjestämällä äidin tavaroita, edelleen siskoa parhaani mukaan vältellen, kunnes lähdin takaisin omalle kotipaikkakunnalleni. Itkin vain öisin salassa äitiäni, nyt täällä omassa kodissa itken sitten yksin siitäkin edestä. Muistan äidin tuskaiset viimeiset hetket ja kaiken sen pahan, jota hän joutui elämässään kärsimään sisarusteni taholta, myös tämän siskoni.

Nyt sisko soittelee perään. On edelleen siellä isän kanssa, koska hänellä on vielä lomaa jäljellä. Vanha isä siellä keittää hänelle joka aamu puuroa ja päivällä perunoita. Sisko on apuani vailla taas kuin ei mitään kaikenlaisissa asioissa. On luulosairaskin tavalliseen tapaansa ja soittelee, mitä kaikki mahdollisesti hänen henkensä vieviä vaivoja nyt onkaan taas ilmaantunut. "Tiedoksi vain, että tiedät sitten, mihin kuolin."

Mutta minä en hänen kanssaan enää pysty olemaan ja hyväntahtoisena auttelemaan. Lopetan puhelut lyhyeen, vaikka hän ei sitä ymmärrä ja tuntee ilmeisesti itsensä kaltoin kohdelluksi. Hän on piinannut minua äitini menetyksen jälkeen kuukauden mitä kauheimmalla tavalla ja kysyttäessä ja asiaa selitettäessäkään ei kadu vaan tekee tilanteen vielä kauheammaksi. Mikä ihme siskoni on? Pitääkö minun itseni mennä johonkin psykoterapiaan, jotta saan siitä selvyyden?

Ainut lohtuni on se, että tiedän, miten tavattoman vihainen hyvä ja kiltti äitini olisi hänelle ollut tästäkin käytöksestä minua, rakasta nuorimmaistaan kohtaan. Tiesin ja äitikin tiesi siskon kadehtivan meidän läheisiä välejämme. Ikinä en olisi vain arvannut joutuvani tällaisen henkisen väkivallan uhriksi niin jumalisen ja "kunnon kansalaisen" siskoni taholta ollessani heikoimmillani, avun ja tuen tarpeessa.

Nyt on tapahtunut jotain sellaista, jota en pysty antamaan koskaan anteeksi, koska ei sitä edes minulta pyydetä. Lisää vain odotetaan minun auttavan ja tukevan, vaikka satutetaan minua kauheimmilla mahdollisilla tavoilla samalla, kun itken äitiäni. Vihata en jaksa, mutta on selvää, että tämä jää nyt ikuisesti välillemme ja että tulen saamaan siitäkin syyt niskoilleni. Siskohan on niin kovin hurskas, osaa tuomita toisten ihmisten synnit ja kulkee nyt ympäriinsä äidin ja isän vihkiraamattu ja äidin kuva kassissaan.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palstaaseuraileva

      On yleensä hyvä juttu että on suuri suku ja sisaruksia, mutta aina ei välit ja sopu suvussa säily harmonisena niin kuin pitäisi. Jännitteet ja riidat puhkeavat ilmiliekkiin usein kuoleman kohdatessa ja perinnönjakovaiheessa. Olen tehnyt työtä kotisairaanhoidossa ja tuttua kertomasi on.
      Näin ulkopuolisena en tietenkään osaa ottaa kantaa ja syyllistää ketään, en tunne teitä ja taustoja. Ei tuo sisaresi käytös terveeltä vaikuta. Saattaa ihminen olla sairas psyykeeltään vaikka olisi uskossa.
      Jos päätät ettet anna anteeksi, niin sidotut itsesi iankaikkisesti masennukseen ja pahaan oloon. Vihaamalla ja kantamalla kaunaa ei sisaresi muutu eikä sillä voida enää muuttaa menneisyyttä.
      Toivon että kaikesta huolimatta , te jäljelle jääneet löytäisitte sovun ja ymmärryksen.

      • tuskistakovin

        Nyt ei ole kyse siskon vihaamisesta, sitäkään en jaksa, vaan itseni suojelemisesta. Olen kaikki nämä vuodet kestänyt äidin kanssa toinen toistamme tukien ja pieniä iloja elämästä etsien. Toisiltamme olemme sentään saaneet vahvistusta, että ei tällainen siskoni (ja myös veljeni eri tavalla) osoittama käytös ole normaalia emmekä sitä ansaitse.

        Olen äitiä lohduttanut, kun keski-ikäinen sisareni on kotona käydessään äidille suutahtanut ja pitänyt mykkäkoulua ja syömälakkoa syystä, jota äiti ei ole edes tiennyt. Olen saanut äidiltä lohdutusta, kun sisareni yritti yhteen aikaan kontrolloida minua puhelimella, mm. soitti viisikintoista kertaa sillä aikaa, kun olin vartin suihkussa, ja lopuksi hälytti asiasta äidinkin: "XX ei ole pitkään aikaan vastannut puhelimeen." Vielä nyt äidin kuoltuakin sisko tiukkasi, miksen lopulta enää vastannut hänelle lainkaan. Edelleenkään hän ei ymmärrä, mikä hänen käytöksessään oli väärää.

        Nyt en vain enää jaksa kaikkien näiden vuosien jälkeen. En jaksa uskoa, että vuosikymmeniä yhä pahemmaksi, yhä enemmän toisia kontrolloivaksi ja yhä enemmän voimavaroja vieväksi muuttunut ihminen enää tästä muuttuisi. Minulla ei ole enää edes hyvää äitiäni antamassa tervettä näkökulmaa tähän tilanteeseen. Jos en nyt irtaudu, niin sairastun vielä itsekin henkisesti.

        Olen tehnyt niin monta vuotta jo surutyötä siitä, ettei minulla ole normaalia sisarusta, vaikkapa perheellistä tai sellaista, jonka kanssa voisi matkustella. (Taloudellisesti tuo onnistuisi siskoni kanssa, koska ns. hyvässä ammatissahan hän on, mutta käytännössä ei.) Nyt en enää jaksa kantaa sitä surua, koska minulla on paljon suurempi menetys surtavanani.


    • kassuliini

      Kovasti on nyt sinulla tunteet pinnassa ja se on ihan ymmärrettävää.
      Onko sisaresi hoitanut isänne ja äitinne asioita ja asuuko samalla paikkakunnalla? Jos näin on, hänellä on ollut vastuuta enemmän kuin esim sinulla joka asut kaukana. Sellainen sisarus joka näkee vanhempiaan vain kun tullaan kyläilemään, ei tiedä ollenkaan millaista sellaisella on joka hoitaa arkisia asioita oman elämänsä ohella. Sisaresi on ehkä joutunut näkemään ja kokemaan sellaista mitä sinä et voi lainkaan kuvitella.
      Miksi isän ja sisaresi välit ovat aina olleet huonot? Mikä mahtaa olla syynä?
      Näyttäisi siltä, että kun sinä tulit lapsuudenkotiisi niin siskollasi oli niin paljon asioita mieltä painamassa että hän purki ne sinulle eikä tullut ajatelleeksi että ajankohta oli väärä.
      Olisiko niin, että teillä on aivan eri näkökulma tähän asiaan koska toinen on nähnyt vanhempien elämää läheltä ja sinä kaukaa?

      • tuskistakovin

        Ei ole näin, ilmeisesti jostain omasta kokemuksestasi päättelet asioita, jotka eivät meidän kohdallamme voisi olla enää enempää väärin.

        Siskoni asuu myöskin kaukana vanhemmistamme ja minä olen ollut se, joka esimerkiksi viimeisenä äitienpäivänä ainoana meistä mitenkään muistin äitiä. Olin myös meistä sisaruksista ainoa, jolla oli edes tapana halata äitiä nähdessämme.

        Äiti monesti minulle kertoi, miten siskon luulosairaat valitukset puhelimessa ja kotona käydessään pitämänsä mykkäkoulut häntä surettivat ja aiheuttivat niin pahaa oloa, ettei hän edes uskaltanut enää nukkumaan mennessään vastata puhelimeen. Missään nimessä siskoni ei ollut eikä ole vanhempiimme ollut aikuisen roolissa koskaan, vaan edelleen jaksoi muistuttaa minuakin siitä, miten "vein" hänen huoneensa ollessani jo alakoulun viimeisillä luokilla. Sisko oli siinä vaiheessa asunut omillaan jo seitsemän vuotta.

        Sisko osoitti mieltään kyllä pitämällä vaatehuoneen täynnä tavaroitaan vielä sittenkin, kun minä puolestani muutin kotoa pois ja huoneen otti käyttöönsä äiti. Kaikki siivoamisyritykset ja -ehdotukset kilpistyivät hänen raivoisaan vastustukseensa. Nyt sitten hautajaisjärjestelyiden jälkeen otin pelastaakseni äidin muistoesineet ja viimein sain pakotettua siskon heittämään vanhoja koulukirjojaan pois. Jäi niitä siltikin parikymmentä laatikkoa.

        On se hienoa, että äitimme sai oman tilan edes kuoltuaan. Eläessään äiti olikin minun hänelle erikseen ostamieni isojen pajukorien varassa siinä huoneessa.


    • Tiedät_kuka

      En jaksa kirjoittaa niin paljon kuin haluaisin...joten lyhyestä virsi kaunis... Minä ymmärsin sinun tekstisi joten ymmärrät seuraavasta sanasta vastaukseni. ASPERGER on vastaus

    • asperger_

      asperger

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1475
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe