Sianlihan hinta laskee syksyllä

sikala-tyhjä

Maaseudussa 31.7. oli taas juttu miten sian hintaa tullaan laskemaan syksyllä. Atrian johtaja Juha Gröhn totesi, että sianlihantuotanto Euroopassa on edelleen kasvussa ja ylitarjonta vain pahenee, ja samalla tuottahinnat tulevat putoamaan.

Ketkä nyt pystyvät lopettamaan, niin ne lopettavat tuotannon pysyvästi. Tuottajan kyykyttäminen on mennyt aivan liian pitkälle.

22

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • einetajuu

      maitopuolella marttila mtk:sta oli sitä mieltä et maijon hinnan nousu olis vaa paluuta pienii tiloihi_eiköhä teijänki tuotannossa o kyse tervehdyttämisestä velkaset nurii ja terveellä pohjalla jatkavat ne jotka osaavat tuottaa tappiolla oikein
      viljelijät o siitä ihme sakkii ku eivät tajua nostaa hintojansa sitähä varte mtk on
      ja onha työntekijöilläki monopoli asema sak kautta
      viljelijä rehvastelee röyhkeesti et kyllä näin mennää mut ku tulee omalle kohdalle ni sit o hätä kädessä
      ETTEKÖ TE SAATANAT TAJUA JOSSETTE TOIMI HINNANETEE YHDESSÄ NII YHDESSÄ TE AINAKI KAADUTTE
      eikös muute atria o mtk jäsen-mitä se merkitsee sitten
      no ajaahan mtk jäsentensä etua sittenkin

      • ettajuatodellakaan

        SAK:lla monopoli ei puutu kukaan, Valion kimpussa kaikki, jos edes yrittää pitää hintaa suomessa kipurajalla, meijeri jätti ARLAA vastaan.


      • turpiivaa
        ettajuatodellakaan kirjoitti:

        SAK:lla monopoli ei puutu kukaan, Valion kimpussa kaikki, jos edes yrittää pitää hintaa suomessa kipurajalla, meijeri jätti ARLAA vastaan.

        aika monta pientä meijeriä valio on kaatanu...tuntuuko pahalta kokee itse sama


    • Lerp.pa

      Minä lerppa otin taas 2000 lihasikaa sikalaani. Ne tulivat minulle viime perjantaina. Joulukuussa kierin rahassa. Rahhaa tullee lapioimalla.

      • vauhtianyt

        Eikö vieläkään laajennus onnistunut, johan neuvoin kuinka saat 4000 kerralla 2 kerrokseen


      • kyllävarmasti

        eikö hävetä lerppu pitää rahamiähenä noi piäntä sikalaa


    • putkinotko1
    • Myösextuottaja

      Itse lopetin tuotannon 8 vuotta sitten. Miksi helvetissä jatkaa tuotantoa josta saa vain velkaa? Arvostan edelleen, että joku tuottaa kotimaista sianlihaa, mutta kylmä tosiasia on se, että maatalous on jo pitkään ollut auringonlaskun ala.

      Ruokaa ja ruoan tuottajia tarvitaan jatkossakin, mutta entistä pienempi määrä. Muistan ajan kun vielä 70 ja osin 80-luvuilla maatila pärjäsi hyvin noin 30 hehtaarin viljatilana, tai noin 300 lihasian sikalana. Fakta on se, että silloin sen rahan sai liian helposti hyvin pienellä työllä.

      Suomessa on tällä hetkellä noin 55 000 maatilaa, mutta vain enää 10 000 maatilaa jotka tuottavat 90% ruokaa kotimaahan. 45 000 maatilaa ovat siis vain harraste tai sivutoimisia tiloja, oma maatilani mukaan lukien. On enää turha haikailla aikaa jolloin esim. sianlihan tuottajahinta nousisi. Markkinat määräävät nyt hinnat, ja kaupan ja teurastamon voitot vain nousevat kun tuottaja jää nuolemaan näppejään.

      • euso

        mihis noi muut tuottaa ulkomaille vai...taidat tosiaan uskoo et10.000 maatilalla on hallussaan n. 2 miljoonaa peltohehtaarii eli jokaisella on 200 hehtaarii
        tokkopa viä o sanoppa mistä tieto löytys


    • ihatotta

      lopuilla muilla 45000 tilalla o 6,7 hehtaaria hallussaa
      iha ensmäine fakta o et tuottavuus o käsikädessä hallinnassa olevan peltoalan mukaan

    • Kehnolopputulos

      Tuittulan Pekoni Hauholta esitti viimeisessä kotitila lehdessä hurjia lukuja miten paljon heidän sikalansa vieroittaa porsaita emakkoa kohti vuodessa. Luku oli peräti 29 porsasta emakkoa kohti.

      Samaan aikaan kyseinen sikala on jo tehnyt neljä perättäistä tappiollista vuotta putkeen. Sikalan omavaraisuusaste on negatiivinen, eli velkaa on enemmän kuin omaisuutta. Voidaan sanoa, että porsaan kehno hinta ei paikkaa loistavaa tuottavuutta, vaan porsaan hinnan pitäisi nousta, ja paljon.

      • Laskutaitoaoppimaan

        Tai sitten tuossa sikalassa on muutoin liian suuret kulut. Ainakin työntekijöitä oli melkoinen määrä. Jos hyvään tuotokseen päästään vain niin,että työntekijöitä on liikaa niin ei sellainen sikala vedä sauhuaan.


    • Siankasvattaja

      Teurastamolle lähetettiin siat. Tappiota tuli lihasikaparttiasta järkyttävästi. Mitä ihmettä teemme? Koetamme tuottaa kotimaista sianlihaa ja annamme Atrialle rahaa sikojen mukana eli köyhdymme tuottaessamme. Investoida tai ostaa rehuja yms. ei voi, koska rahat ei nytkään riitä eikä velkaa enää uskalla tehdä. Toivotonta. Entistä velkaa on eikä rahaa tule mistään. Tukieurot ovat valuneet täältä tai siirretty Etelä-Suomeen. Pohjoisempi Suomi on unohdettu ja hävitetty sianlihantuotannolta ja koko maataloudelta. Sipilä vain keskustelee SAK:n kanssa yhteiskuntasopimuksesta. Keski-Pohjanmaan sianlihantuottaja on jo osansa tehnyt ja maataloustukensa antanut Suomen hyvinvoinnille. Kuka meidät nyt enää pelastaa, kun kaikki ovat meidät unohtaneet? Mikä hoitaa velkamme, kun vain köyhdymme tuottaessamme???

      • rohkeastivaansä

        ota yhteyttä jyrki sukulaan ...ja....ja...ja....sikalat kuntoon jyrki sukula


      • mitäskeidaa

        eikö se ole hyvä jos etes eteläsuomessa tuotanto kannattaa...rohkeasti alat kannustamaan eteläsuomalaisia sikaloita ja siellä perus junttilassa alat toimia niinkuin yrittäjä...pohjoissuomessa ei moisilla asioilla ole nyyhkytelty ennenkä
        tääl o oikiat yrittäjät


    • tuetpoispois

      Maataloustuet kaikki pois ja nopeasti ja tuottajien hinta sellaiseksi että sillä pärjää tuet nostaa hintoja koska tukien takia kaupat maksaatuottajalle mitä ilkee,maataloustuet menee loppuöelissä suurille kauppaketjuille,tuet pois niin kaikki hyötyy paitsi isot kauppaketjut joutuu minimaalisesti tinkimään katteistaan.

    • Laajentaja

      Minulla on 1000 paikkainen lihasikala ja täysillä pyörii. Atrian uusi hinnoittelu paransi kannattavuutta merkittävästi sikalassani.

    • pienitilaisosielu

      Kun atrian omistaa? Tuottajat. Atria, jonka siis omistaa tuottajat vie rahaa tuottajilta? Eikä nyt olisi aika jo ymmärtää, että Atria on meidän jakelukanava, joka tekee sitä, mitä me omistajat edellytämme.

      • valiooooo

        omistajat edellyttää itselleen pientä tappiollista hintaa...kiihottaako se sinua saatko siitä kiksejä vai oletko vatipää


    • Seikaikku

      Itse muistan hyvin kun HK,n johdossa oli Kai Seikku. Siinä oli mies joka halveksi ja vähätteli tuottajaa. Kun hiusvesikauppias pannaan lihafirman johtoon, eteen voi tulla vain vaikeuksia.

      Sillä miehellä ei ollut hajuakaan miten lihabisnestä tehdään.

    • ottakeevuan

      Onhan tuossa vielä varaa puottaa.......

    • että_näin

      Olipa kerran kaksi naapurusta. Ottivat 100 000 velkaa. Toinen sijoitti ja toinen rakensi sikalan. Kymmenen vuoden kuluttua toinen oli miljonääri ja sillä toisella oli sikala...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1165
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1001
    Aihe