Helpohko kysymys lepokitkasta

Kitkaako

Lepokitka on voima, joka pyrkii pitämään pinnat levossa toisiinsa nähden. Muuttuvana voimana se kasvaa ja pyrkii estämään pintpjen liikkumista maksimiarvoonsa asti. Kun nyt sitten oletetaan, että lepokitkan maksimiarvo on esimerkiksi 50 N ja pinnalla olevaa kappalette työnnetääkin suoraan 80 N voimalla kappale lähtee liikkeelle pinnan suhteen, mutta mitä lepokitkalle käy? Häviääkö se kokonaan ja ei vaikuta ollenkaan missään vaiheessa? Näin itse luulen..

17

2661

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kitkaa kutsutaan sen jälkeen liikekitkaksi. Kyse on vain termeistä.

    • liukuun

      Miksi lepokitka on suurempi?

      • Liimari

        >Miksi lepokitka on suurempi?
        Levossa pinnan uloimmat molekyylit "lomittuvat" tiukemmin toisen pinnan molekyylien kanssa. Tämä vaikuttaa myös pinnan lähellä oleviin molekyylien järjestäytymiseen. Liikkeessä vaikutus ei ole niin voimakas, koska pintamolekyyleihin vaikuttavien adheesiovoimien suunta muuttuu koko ajan.


      • kysympävaan

        Lepokitka EI ole AINA suurempi kuin liukukitka.

        http://www.engineershandbook.com/Tables/frictioncoefficients.htm

        Aluminum Aluminum Coefficient Of Friction in Dry Condition:
        Static 1.05-1.35
        Sliding 1.4

        Muissa lähteissä esiintyy alumiini vs alumiini tapauksessa ihan vastaava tilanne, ja sellainen esiintyy joillain muillakin aineilla.

        Tilanne on varsin mielenkiintoinen, kun laitat alumiinipalan kaltevan alumiinilevyn päälle, kun kallistuskulma on sellainen, että lepokitka ei riitä pitämään kappaletta paikallaan, mutta liukukitka riittää kappaleen pysäyttämiseen. Minkä maksimivauhdin kappale saavuttaa?
        Tason kaltevuuskulman tangentti vaakatason suhteen vastaisi kitkakerrointa, jos se olisi vakio. Oletetaan että taso on kallistettu 50 astetta vaakatasosta, ja lepokitkakertoimen maksimiarvo eli lähtökitkakerroin olisi linkin alarajan mukainen 1,05, ja liukukitkakerroin linkin mukaisesti 1,4.


    • fhuhfu

      Onko heilurilla lepokitkaa?

      • Kollimaattori

        Periaatteessa mielenkiintoinen kysymys: otetaan robottikameralla kuvaa heilurin yläkuolokohdasta vaikka miljoona sekunnissa tai muilla tavoin selvitetään, onko heilurin heilahdusliikkeen kuolinkohdassa havaittava pysähtyminen äärimmäisen lyhyt, l. tutkitaan onko heilurin liike täysin fluidi.


      • opettaja_ormola
        Kollimaattori kirjoitti:

        Periaatteessa mielenkiintoinen kysymys: otetaan robottikameralla kuvaa heilurin yläkuolokohdasta vaikka miljoona sekunnissa tai muilla tavoin selvitetään, onko heilurin heilahdusliikkeen kuolinkohdassa havaittava pysähtyminen äärimmäisen lyhyt, l. tutkitaan onko heilurin liike täysin fluidi.

        valaanrasvatehtaanautonkuljettajakoulutusjärjestelyaikatauluylläpito on myöhässä. TAAS! ...ttu!


      • Sinkkulariteetti

        ei ole fluidi. Kun kappale lähtee takaisin kohti liikkeen alkupistettä, siinä on aina pysähdys. Kappaleen on tietenkin ensin pysähdyttävä, jotta se voi jatkaa samaa liikerataa takaisin.


      • Jaa niin, unohdin, että eihän heiluri todellisuudessa pysähdy yläkuolokohdassaan, vaan tekee minimaalisen pienen lenkin, eli ei pysähdy eikä kulje samaa rataa.

        Kaikkihan muistamme Foucault'n heilurin, pääsi vain minulta unohtumaan. ;)


    • Jametin

      Lepokitka ja liikekitka on kaksi eri asiaa (kappale paikallaan vs kappale liikkeessä). Lepokitka yrittää vastustaa liikettä ja liikekitka yrittää pysäyttää liikkeen. Kun kappale on liikkeessä ei ole lepokitkaa ja kun kappale on paikallaan ei ole liikekitkaa.

      • jametin

        siis... lepokitka yrittää vastustaa liikkeelle lähtöä.


    • EiLiikuEi

      Lepokitka, taktik, opel!

    • F_on_m_kertaa_a

      > lepokitkan maksimiarvo on esimerkiksi 50 N ja pinnalla olevaa kappalette > työnnetääkin suoraan 80 N voimalla kappale lähtee liikkeelle pinnan suhteen, mutta
      > mitä lepokitkalle käy?

      Kappaleen vauhti kiihtyy ja kiihtyy, jos siihen kohdistetaan jatkuva 80 N voima. Liukukitka on lepokitkaa vähäisempi. Kaava on F = ma, ja johdettuna kiihtyvyydelle a = (F1 - F2)/m.

      Jossa F1 on työntövoima ja F2 on liukukitkaa vastaava voima.

    • Kitkuttaja

      Rajoitutaan ns. kuivakitkaan, eli kiinteiden pintojen välisiin kitkavoimiin. Niiden pääasiallinen aiheuttaja on normaalisti adheesio, eli pintakerrosten molekyylien (tai atomien) väliset veto- ja työntövoimat. Muitakin vaikutuksia kuin adheesio voi esiintyä (esimerkiksi elektrostaattiset voimat), mutta sivuutetaan ne.

      Pinnat eivät ole koskaan tasaisia molekyyli/atomitasolla tarkastellen (poikkeuksena ehkä Mica-eristeaine). Jos molekyli on epätasaisuuslaakson vuoksi "liian" kaukana vastakkaisen pinnan molekyylistä, se vetää tätä puoleensa. Jos se on "liian" lähellä, se työntää tätä pois. Levossa nämä voimat ovat koko pintaa koskien tasapainossa.

      Jos pintoihin kohdistetaan niiden suuntainen voima , mainitut voimat pyrkivät estämään keskinäisen liikkeen. Jos ne riittävät tähän, toteutuu ns. lepokitka. Jos ne eivät riitä tähän, toteutuu ns. liikekitka ja pinnat alkavat liukua toisiinsa nähden.
      SAMA (vaikkakaan ei yleensä yhtä suuri) adheesiovoima vaikuttaa kummassakin tapauksessa. Ylimäärä kohdistettua pinnan suuntaista voimaa kiihdyttää suurempaan nopeuteen kappaletta, johon pinta kuuluu.

      Lepo- ja liikekitka ovat siis sinänsä aivan samaa asiaa, pääasiassa adheesiota. Liikkuvien pintojen välinen adheesio on yleensä jonkin verran pienempi kuin levossa olevien pintojen. Liikkeessä vastakkaisten pintojen väliset adhesiiviset sidokset joutuvat jatkuvasti irtautumaan toisistaan ja muodostumaan aina uusissa kohdissa (hyvin nopeasti, esim muutamassa mikrosekunnissa). Tämä yleensä heikentää niitä.

      Vielä asiasta hieman sivuun: Käsite kitkakerroin (liikettä vastustava voima / pintoja puristava voima) on vain laskelmissa hyödyllinen havainnollistava apuluku. Sen hyödyllisyys johtuu siitä, että varsin monessa tilanteessa sillä on tietty suuruusluokka. Tämä tunnetaan usein kokemusperäisesti, varsinkin metallien ja muiden kovien aineiden keskinäisessä kuivassa kitkassa. Sen vaihtelualue on kuitenkin laajimmillaan hivenen yli nollasta äärettömään (paikalliset kylmähitsautumiset, eli ns. kiinnileikkautuminen), joten ikäviä yllätyksiä voi tulla.

      Märkä kitka, eli nestekitka on TÄYSIN eri asia.
      Usein kuivaa ja märkää kitkaa esiintyy samanaikaisesti.

      • eikähän se mitään kitkaa ole jos pinnat on kiinni toisissaan. Kitka syntyy vasta kun pinnat liikkuu toistensa suhteen ja kitka jarruttaa. Ihan höpöhöpöä se lepokitka. Mutta ihan hyvä että ne voidaan kuitenkin mitata. Muu saivartelu on ajan haaskausta.


      • Kitkuttaja

        Jos kappale on levossa, eikä siihen kohdistu mitään pinnan suuntaista ulkoista voimaa, ei silloin ole kitkaa vaikuttamassa, ei ole tarvetta.
        Jos kappale on levossa ja paikallaan, mutta siihen kohdistuu pinnan suuntaista ulkoista voimaa, syntyy välittömästi sitä vastustavaa kitkavoimaa.
        Jos tämä kitkavoima riittää pitämään kappaleen levossa, voi sitä kutsua lepokitkavoimaksi ja kitkaa lepokitkaksi.
        Ei ole syytä kutsua selitystä saivarteluksi, jos kerran asia on itselle vielä hämärä.


      • Kitkuttaja kirjoitti:

        Jos kappale on levossa, eikä siihen kohdistu mitään pinnan suuntaista ulkoista voimaa, ei silloin ole kitkaa vaikuttamassa, ei ole tarvetta.
        Jos kappale on levossa ja paikallaan, mutta siihen kohdistuu pinnan suuntaista ulkoista voimaa, syntyy välittömästi sitä vastustavaa kitkavoimaa.
        Jos tämä kitkavoima riittää pitämään kappaleen levossa, voi sitä kutsua lepokitkavoimaksi ja kitkaa lepokitkaksi.
        Ei ole syytä kutsua selitystä saivarteluksi, jos kerran asia on itselle vielä hämärä.

        se höpöhöpö lepokitkasi voi olla mitä tahansa tai ei olla mitään. Joten pelkkää saivartelua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2387
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1938
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe