THL:n professori kommentoi eläkk.as.tuen poistoa

göyhägurja

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/hallitus-uhkaa-heikentaa-perusturvaa/2097704?pwbi=459d5c240c6ad4c1902232049671dde4

"Hallitusohjelman esitykset lisäävät toteutuessaan tuloeroja ja heikentävät perusturvan, kuten työttömyysetuuksien ostovoimaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perusturvan riittävyyden arviointiryhmä.

THL:n sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori Pasi Moisio sanoo, että jos esitykset toteutuvat, ne tekevät monilta osin tyhjiksi edellisten hallitusten vuosina 2011–2015 tekemät vahvistukset perusturvaan.

Kiviniemen, Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana merkittävimpiä perusturvan parannuksia olivat takuueläkeuudistus sekä työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotukien korotukset. Hallituskausilla esimerkiksi eläkeläisten, työttömien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden perusturva parani merkittävästi.

– Samalla korjattiin viimeinkin perusturva reaalisesti sille tasolle, mikä se oli ennen 90-luvun lamaa, Moisio sanoo.

Vuonna 2010 säädettiin laki, jonka mukaan perusturvan riittävyyttä ja pienituloisten tulojen kehitystä arvioidaan joka vaalikauden päätteeksi. Moisio muistuttaa, että nykyisen hallituksen päätösten vaikutukset voidaan arvioida luotettavasti vasta hallituskauden lopussa. Vuonna 2019 julkaistaan historian kolmas perusturvan riittävyyden arviointiraportti.
"Vaarana vääristyminen"

Merkittävimmin perusturvaa uhkaavat heikentää Moision mukaan hallituksen suunnittelema perusturvan indeksikorotusten jäädyttäminen ja toisaalta toimeentulotuen jättäminen jäädytysten ulkopuolelle. Se on ongelmallista, jos inflaatio kiihtyy, eivätkä muut tuet kuin toimeentulotuki pysy hintojen muutoksen perässä.

– Vaarana on vääristyminen niin, että toimeentulotuki nousee korkeammaksi kuin työttömyysturva. Nettona ne ovat samaa tasoa jo nykyään, Moisio sanoo.

Toinen merkittävä perusturvan heikennys koskee tutkijan mukaan eläkeläisiä, joiden asumistuesta hallitus aikoo leikata pois neljäsosan yhdistämällä sen yleiseen asumistukeen.

– Se rikkoo logiikan, jonka mukaan eläkkeen kuuluisi olla tasoltaan tilapäiseksi tarkoitettua perusturvaa korkeampi. Pitkäaikaisena tukena eläkkeen pitäisi pystyä kattamaan kestokulutushyödykkeet, kuten jääkaapit, vaatteet ja auto, Moisio selvittää.
Köyhyys lisääntyy

Perusturvan heikkeneminen merkitsee suhteellisen köyhyyden lisääntymistä Suomessa. Moision mukaan hallitusohjelma ei revi dramaattista kuilua pieni- ja suurituloisten välille. Pitkällä aikavälillä tuloerojen kasvu voi kiihdyttää syrjäytymistä sekä vaikeuttaa pienituloisten työllistymistä ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa.

Suhteellisella köyhyydellä tarkoitetaan sitä, että henkilö ei tavoita yhteiskunnan yleiseksi minimiksi katsottua elintasoa, vaikka tällä olisikin riittävä elintaso biologisten perustarpeiden, kuten nälän tyydyttämiseen.

– Oletetaan, että työnhakijalla on puhelin, josta henkilön tavoittaa. Välttämättömyyksiä on tullut myös tietokoneesta ja pääsystä internetiin, joita ilman ei välttämättä pärjää nykypäivän Suomessa, Moisio selittää.

Raaimmillaan lisääntyvä eriarvoisuus peilautuu tutkijan mielestä kouluihin, jossa osalla lapsista on kalliit älypuhelimet, ja ne kenellä ei ole sellaiseen varaa, jäävät joukon ulkopuolelle.

– Aikuisten maailmassa eriarvoisuus näkyy piilotellummin, eikä niin selvästi hyppää silmille.
"Pitkälti arvovalintoja"

Hallitus on perustellut leikkausten kohdistumista eniten pienituloisiin sillä, että säästöt on tehtävä siellä, missä rahaa kuluu.

Moision mukaan perusturvan tason pitäminen suhteutettuna palkkoihin ja yleiseen elintasoon on mahdollista, vaikka se ei halvaksi tulisikaan. Tutkija ei ota kantaa siihen, pitäisikö niin tehdä.

– Poliittinen päätöksenteko on pitkälti arvovalintoja. Myönteistä on, että edellytykset päätösten vaikutusten arvioinnille ovat paremmat ja että ne tekee ulkopuolinen ja riippumaton asiantuntijaryhmä.

Yhteiskunta- ja taloustieteen tutkimuksessa tuloerojen kasvuun suhtauduttiin myönteisesti vielä 2000-luvun puoleen väliin saakka. Tuloerojen nähtiin lisäävän kannusteita työelämään ja siten hyödyttävän talouskasvua. Sittemmin asiantuntijoiden valtavirran kelkka on kääntynyt täysin.

– Suuret tuloerot heikentävät talouskasvua."

Jaro Asikainen

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalma_alma

      Ilahduttavaa lukea asiantuntijan kirjoitus. Niitä "mutu"-tietäjiä kun piisaa joka lähtöön.
      Lasten ja nuorten kasvava syrjäytyminen on ollut poliittinen valinta, jonka opettajat tunnistivat koululuokissa jo 1990-luvulla. Nyt joka viides alle 21-vuotias on saanut mielenterveyshoitoa ja päivittäin monta alle 30-vuotiasta jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Näin ilmaisesta peruskoulussa ja kouluaterioista huolimatta.
      Halosen ja Arajärven kiireellä kyhäämä avioliitolaki v. 1987 (avioerolaki) jätti sivutuotteena 17-20 -vuotiaat nuoret yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Siinä iässä on ammattikoulu ja lukio kesken. Elatusapupinnareille koitti taivasten valtakunta. Myös perhe-eläkeasiat jäivät hunningolle leskiä ja puoliorpoja lukuun ottamatta.
      Kun kansaneläkkeen perusosa poistettiin ja eläkeindeksien laskutapa muutettiin, eikä niitäkään ole maksettu täysimääräisinä, työeläkkeiden ostovoima on pienentynyt sitä enemmän mitä kauemmin on ollut eläkkeellä. Korkealla eläkeverotuksella viimeistellään iäkkäiden toimeentulo-ongelmat. Vanhusten köyhyys on ennen kaikkea iäkkäiden äitien köyhyyttä. Iäkkäiden seurana tilastoissa komeilevat sairaseläkeläiset.
      Eläketurvakeskuksen tilastot puhuvat karua kieltä. Kokonaiseläke ennen veroja 31.12.2014:
      - Naisista 49 % sai alle 1250 e/kk, miehistä 34 %. Vero ylärajalla n. 11-13 % (ev.lut.).
      - Naisista 65 % sai alle 1500 e/kk, miehistä 47 %. Vero ylärajalla n. 16-18 % (ev.lut.).
      Esim. Espanja ei verota työkyvyttömyyseläkkeitä ollenkaan.
      Asumistuki on pieni kompensaatio korkeasta verotuksesta, näin erityisesti yksin eläville eläkeläisille. Omistusasumisen korkokuluja voi vähentää verotuksessa. Suomessahan vuokra-asunnoista on pulaa varsinkin pääkaupunkiseudulla, mikä mahdollistaa suoranaisen vuokrakiskonnan. Myöskään omistusasuntojen hinnat eivät enää ole missään suhteessa palkkoihin.
      Eläkkeensaajan asumistuen lopettaminen kertoo yhteiskuntamme sivistystasosta.

      • Mina_ei_jummarra

        Miksi siitä pitää puhua kuin se varmasti lopetettaisiin, se ei ole vielä varmaa. Pitää sanoa JOS lopetetaan.


      • göyhägurja

        Moni on riemuinnut eläkk.saajan as.tuen lopettamista juuri sillä perusteella että "ahneet vuokranantajat eivät enää saa as.tukia itselleen". Sensijaan että käydään tukiin käsiksi olisi voitu laatia jonkinlainen laki että paljonko sitä vuokraa saa kiskoa, jos se nyt on se pääasia ettei vuokranantaja saa netoa paljoa (eikä maksaa veroja saamisistaan...)


      • vuokranAntaja

        Haista sinä pönttöpää pas.ka.


    • pentti-matias

      Minusta siitä ei ainakaan kenenkään kannata lähteä tappelemaan, että jos joku tuki
      on suurempi kuin joku toinen.
      Tuet eivät ole eivätkä varmaan tule koskaan olemaankaan tasavertaisia.
      Ellei sitten tätä perustuloa nyt saada joskus kammettua käyttöön.

      Joku saa sossusta rahaa joku ei taas saa sieltä mitään, vaikka oikeasti tarvitsisi.
      Joka kaupungilla tuntuu olevan eri käytännöt toimeentulotuen suhteen.
      Siinäpä tasavertaisuutta toimeentulotuenkin piirissä oleville.

      Eläkkeensaajan asumistuen lakkauttaminen ei tule säästöjä pitemmällä juoksulla
      tuomaan se on aivan sanomattakin selvää.
      Elämisen kustannukset ja vuokrien taso ei tule alenemaan.
      Nykyisilläkin tuilla mennään aika rajamaastossa toimeentulon suhteen.

      Vuokrataso kannattaisi asetuttaa kohtuullisemmalle tasolle.
      Nykyisellään siinä ei ole mitään tolkkua.

      Oli se nyt mikä tuki vaan niin en kannata niiden laskemisia, koska tuet ovat ylipäätänsä aikaansa paljon jäljessä muutenkin. Säästöt on otettava jostain muualta.

      Mutta katsotaan nyt loppuun asti miten tässä asiassa käy.

    • tutinaa

      Maksetaan senveran enemmän palkaa ettei esim.työeläkkeelle jäädessä tarvitse yhteiskunnan maksaa tukea.Koskee näitä pienituloisia ninimipalkalla tekeviä henkilöitä

      • tuplasti.turpiin

        Kuule tietämätön. Työeläkeindeksejä on leikelty ja niiden laskutapaa on muutettu, eikä leikeltyjäkään indeksejä ole makseltu täysimääräisinä. On arvioitu, että 2000-luvulla nämä leikkaukset ovat pienentäneet eläkkeiden reaalista ostovoimaa 20 %:n luokkaa. Minulla ei ole tarkkaa tietoa, mutta minä "hyvätuloinen" tunnen sen kyllä kukkarossa joka päivä. Sen viimeistelee palkkatuloa korkeampi eläkeverotus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3421
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      176
      1468
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1228
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1122
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe