Osoitetietojen luovutuskielto

porotsieraimessa

Tulin maininneeksi työmaalla että eräs henkilö muutti naapurustooni asumaan. Nyt tämä henkilö syyttää minua maistraatissa tehdyn osoitetietojen luovutuskiellon rikkomisesta. Olenko oikeassa kun olen sitä mieltä että luovutuskielto ei koske yksityishenkilöä?

11

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7-5
      • 14-3

        Tuskin on.


    • porotsieraimessa

      Ei tuo tekoni minustakaan vaikuta kovin rikolliseslta toiminnalta, varsinkaan kun se ei ollut tarkoituksellista. Tuli nyt vaan kylän nimi esille ihan tavanomaisessa ruokapöytäkeskustelussa. Tuohon mainintaani ei kukaan sen kummemmin reagoinut, paitsi asianosainen. Ja onhan tässä kylässä satoja muitakin asukkaita, ja jos katsotaan laajemmin niin lahden aluella asuu jopa 100000 muuta.

      • 15-1

        Kyseinen rikos ei toteudu ainakaan ruokapöytäkeskustelusta.


      • asianajelija
        15-1 kirjoitti:

        Kyseinen rikos ei toteudu ainakaan ruokapöytäkeskustelusta.

        Sehän riippuu tarjoilun laadusta.


    • NiinTaiNäinAina

      Sinulla ei tainnut olla kyseisen naapurin lupaa kertoa sitä osoitetta. Joten olet väärässä kyllä se tiedon luovutuskielto koskee myös yksityishenkilöä mikäli tämä on tietoinen tietojenluovutuskiellosta

    • kelalkjgkljöklgj

      Riippuu mielestäni myös paljon siitä, miten paljon kerroit tuota osoitetta ja olitko tietoinen tuosta luovutuskiellosta. Jos tietämättä kiellosta sanoit vaikka, että "Raija muutti nyt Metsälään", ei siinä ole mitään ongelmaa. Mutta jos tietäen luovutuskiellosta kerroit, että "Raija asuu nyt Metsäläntie 22 b 3:ssa, joka on se keltainen talo mäellä. " on tuossa ongelma. Tai, että nyt Raija on meidän seinänaapuri (jolloin tarkan osoitteen löytäminen on helppoa).

      Siis kyllä tietosuojalaki pätee myös yksityisiin, eli ei saa kertoa toisten yksityisiä asioita eteenpäin-- tässä olet väärässä.

      Mutta en usko, että teit mitään väärää. Tahattomasti tehty ei ole sama kuin tahallisesti, ja jos mainitsit ohimennen ei tässä mitään rikosta ole tapahtunut. Henkilö itse on selkeästi vain "herkillä". Pahoittelu erehdyksestä ehkä paikoillaan mutta siinä mielestäni se.

      • jythgfvbc

        Voi hohhoijaa. Nyt taas väki vähän järkeä tähän touhuun.

        Mistähän tämän aloittajan olisi edes pitänyt tietää, että naapuriin muuttanut on tehnyt maistraattiin osoitteenluovutuskiellon?
        Ei minulla ainakaan ole aavistustakaan edes nykyisten naapurieni kielloista, saati, jos johonkin muuttaisi uusi naapuri.

        Ja kun ilmeisesti suurimmalle osalle on epäselvää mikä se sellainen maistraattiin tehtävä osoitteenluovutuskielto on, niin alla suoraan maistraatin sivuilta:

        "Jokaisella on oikeus kieltää henkilö- ja osoitetietojensa luovutus väestötietojärjestelmästä yksityissektorin käyttöön mm. suoramarkkinointiin, suoramainontaan, etämyyntiin, markkina- ja mielipidetutkimukseen, osoitepalveluun taikka sukututkimusta tai henkilömatrikkeleja varten."

        Lisää TraFin sivuilta:
        "Tietojenluovutuskiellot

        Ajoneuvoliikennerekisteri on lähtökohtaisesti julkinen rekisteri, mutta luonnollinen henkilö voi halutessaan rajoittaa itseään koskevien henkilötietojen luovutusta. Näitä rajoituksia kutsutaan niin sanotuiksi tietojenluovutuskielloiksi, ja näitä ovat osoitteenluovutuskielto ja markkinointikielto sekä turvakielto.
        Osoitteenluovutus- ja markkinointikielto

        Osoitteenluovutuskielto estää osoitetietojen, ei kuitenkaan nimitietojen luovuttamisen, muuhun kuin viranomaisen, Liikennevakuutuskeskuksen, liikennevakuutusyhtiön, katsastuksen suorittajan, kuljettajantutkinnon vastaanottajan tai sopimusrekisteröijän käyttöön tai muuhun laissa säädettyyn käyttöön.

        Markkinointikielto estää puolestaan nimi- ja osoitetietojen luovuttamisen suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia sekä markkina- ja mielipidetutkimusta samoin kuin henkilömatrikkelia ja sukututkimusta varten."

        Siis kielto koskee tietojen luovuttamista väestötietojärjestelmästä ja joistain muista viranomaisen rekistereistä (esimerkiksi ajoneuvorekisteri). Ei se ole mikään kategorinen kielto kaikille maailman kansalaisille kertoa kuka naapuriinsa muutti.

        Mitä yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen tulee niin herätys nyt taas ihmiset. Miten ihmeessä osoite on sellainen arkaluonteinen tieto, jonka kertomalla teko on "omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa,".

        Nyt taas ne valot päälle. Ihan itsekin voi vähän ottaa asioista selvää pelkän mutuilun sijaan.


      • gfohguihj

        Joo, minäkin olen tehnyt jonkin tuollaisen tietojenluovutuskiellon väestörekisteriin.

        Ei kuitenkaan tulisi mieleen hypätä naapurin kurkkuun kiinni, jos kertoo jollekin, missä asun.

        Mielestäni nuo turvakiellot ovat typeriä, koska sen vittumaisen viranhaltijan osoite lienee hyvin nopeasti yleisessä tiedossa. Käyttäytyisivät työssään asiallisesti, niin eivät tarvitsisi turvakieltoa.


      • jythgfvbc
        gfohguihj kirjoitti:

        Joo, minäkin olen tehnyt jonkin tuollaisen tietojenluovutuskiellon väestörekisteriin.

        Ei kuitenkaan tulisi mieleen hypätä naapurin kurkkuun kiinni, jos kertoo jollekin, missä asun.

        Mielestäni nuo turvakiellot ovat typeriä, koska sen vittumaisen viranhaltijan osoite lienee hyvin nopeasti yleisessä tiedossa. Käyttäytyisivät työssään asiallisesti, niin eivät tarvitsisi turvakieltoa.

        "Mielestäni nuo turvakiellot ovat typeriä, koska sen vittumaisen viranhaltijan osoite lienee hyvin nopeasti yleisessä tiedossa. Käyttäytyisivät työssään asiallisesti, niin eivät tarvitsisi turvakieltoa."

        Meinaatko todella niin että viranhaltijan joutuminen suojautumaan asiakkaiden kostotoimilta ja väkivallalta on aina vain viranhaltijan vittumaisuutta? Ei esimerkiksi sitä, että viranhaltijat tekevät päätöksiä, joihin laki heidät velvoittaa tai siihen, että asiakkaana voi olla väkivaltainen sekakäyttäjä, mielenterveysongelmainen tai muu ihminen, jolta ei voi odottaa rationaalista käytöstä oli päätös kuinka asiallinen ja lainmukainen hyvänsä?

        Olisi lisäksi mielenkiintoista kuulla mitä kaikkia tehtäviä käsitykesi mukaan "viranhaltijat" hoitavat ja millä aloilla heitä työskentelee.


    • porotsieraimessa

      No niin, selvisihän se tämäkin asia ja vieläpä ihan hyvässä hengessä. Kaverilla oli hieman huono päivä ja hän itse esitti anteeksipyynnön asiaa mietittyään.
      Kiitokset kaikille asiallisista kommenteista.
      Itse olen vastedes tarkempi näissä asioissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      352
      3972
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1739
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      196
      1259
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe