Tykytyskohtausta ei saada kiinni

Takytaky

Olen alle kolmikymppinen nainen, jolla nyt lisäreiden lisäksi alkanut n. 5v sitten ilmetä tykytyskohtauksia. Vain muutaman sekunnin mittaisia. Alkavat kuin napista painamalla ja yhtä äkisti loppuvat. Sydän on tutkittu holterilla ja ultralla ja todettu terveeksi siltä osin. Koskaan ei kuitenkaan ole saatu tykytyksiä kiinni ekg: hen koska tulevat miten sattuu? Pelottaa, vaikka lääkärit eivät tunnu olevan huolissaan.

Liikunnan palautumisvaiheessa tulee myös nykyisin bigeminiaa. Se on saatu kiinni ekg:llä, ei kuulemma huolestuttavaa.

Onko muilla tallaisia kokemuksia, ettei tykytystä saada kiinni? Tai jos on saatu niin miten?

16

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SVT

      Minulla alkoi tykytykset jo nuorena, olivat lyhytkestoisia myös.
      Iän myötä pidentyneet ja n 50-kymppisenä kesti niin pitkään että saatiin ensiavussa näkyviin....siis ekg:eessä.

      Nykyään ( nyt kohta 60v ) käyn 1-2 kertaa vuodessa rytmin käännössä ja itse saan käännettyä muutaman kerran vuodessa.

      Syyksi epäillään synnynäistä ylim johtorahaa eteisessä, ei kuitenkaan saatu kiinni ablaatiossa, koska rytmäri ei tullut päälle.

      Jos rytmihäiriösi kestää jossain vaiheessa pitempään niin mahd nopeaan ekg:eehen, päivystykseen, ambulanssiin tms.

    • Takytaky

      Ahaa. Kestikö sinulla siis myöskin vain ihan joitakin sekunteja nuorempana? Kuinka nuorena sinulla alkoi? Itse tosiaan n. 23 vuotiaana sain ekani. Kiitos!

    • Eisaatukiinni
    • siinähänse

      On ihan normaalia saada tuntemuksia sydämmestä.

      Varmista riittävä

      vesi
      suola (merisuola)
      magnesium
      D-vitamiinia
      liikunta
      lepo

      kunnon ravinto

      Viralliset ravitsemussuositukset yli 2 vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta 40% pitää tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen naisen n. 70kg ravinnossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia.

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 25 grammaa proteiinia, yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa.

      Lihasvoimaharjoittelu lisää proteiinin tarvetta!
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/lihasvoimaharjoittelu-lisaa-proteiinin-tarvetta/#.VbnjrvmqZqj

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

      Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)

      Tämä suositus ei täyty mitenkään edes laitosruokailussa.

      Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

      Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

      Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle.

      • Takytaky

        Kiitos vastauksestasi. Olen huomannut kyllä väsymyksen ainakin vaikuttavan, jolloin tykytyskohtaus voi tulla herkemmin. Ravinnosta en osaa sanoa muuta kuin että syönen aika tavallisesti. Pyrimme kotioloissa kasvissyöntiin, eli kasviksiakin lienee pääosin riittävästi.

        Liikunnanilon olen kyllä menettänyt, koska jollain tavalla pelkää, ettei sydän kestäkään/ tulee tykytyskohtaus. Olen ennen ollut hyvässä fyysisessä kunnossa. Saisipa joskus tykytyksen nauhalle, jotta voisi tarkemmin arvioida sitä..


    • Takytaky

      uppis

    • siinähänse
    • SVT

      Hei Takytaky.....ensimm vuosina tykytys kesti vain hetken, vuosien myötä sitten pidentyivät. On todella vaikeaa saada tykytystä filmille silloin kun kestävät vain hetken.

      Ensimm kerran kun onnistuttiin saamaan EKG:eessä esiin niin menin polille ja sanoin hoitajalle et pitäisi saada nopeaan mitattua kun ei koskaan saatu esiin, ja niin sain. SVT on diagnoosi.

      Itsellä tykytys alkaa yleensä äkkikumarruksesta, täydellä vatsalla nukkumaan mennessä eli pallea painaa kohti pumppua. Myös menkkojen aikaan oli sama tilanne, kun ylävatsakin turposi. Myös vartalon nopea kierto sivulle on laukaissut saman.

      Onneksi rytmi tasaantuu Adenoosilla, lääke suoneen, ja samana päivänä kotiin. Ikävää se vaan on, ja pelottaa olla paikoissa jossa apu kaukana.

    • SVT

      Ja Takytaky, älä jätä liikuntaa, se ei itsellä ainakaan koskaan aiheuttanut oireita.

      Itsehoitona on piiiitkä puhallus ulospäin ja samalla etukumara asento, kylmää vettä ja/tai hetken hierontaa kaulavaltimosta. Tuo kaulavaltimojuttu ei oo koskaan toiminut, mutta etukumarrus ja uloshengitys laukaisee usein takykardian.

      Tsemppiä, ei nämä vaarallisia ole, mutta kuitenkin rajoittavia!

    • m_26

      Mulla on sama juttu, alle kolmikymppinen mies olen. Lisäreitä ollut reilusti alle kymmenen vuotta ja tykytyskohtaukset alkoivat vähän myöhemmin.

      Sydän ultrattu, otettu holter johon tarttui kaikkea muuta muttei tykytyksiä. Eteis- ja kammiolisäreitä sekä bigeminiaa. Nyt koska oirekuvaan ei liity mitään vakavaa (pyötymiset tms.) ja sydän on rakenteellisesti terve, ei kuulemma tarvita muuta. Propral tarvittaessa. Ihmetystä herätti kyllä se, että luin hiljattain kanta.fi:sta holter-tulokset (kun en niitä vuosi sitten saanut itselleni, kardiologi vain lyhyesti kertoi), että minulla on myös sinunbrakykardiaa levossa, jonka vuoksi suositellaan olevan varovainen beetasalpaajien kanssa.

      No mutta, tykyjä tulee edelleen silloin tällöin. Omega 3 ja magnesium ovat rauhoittaneet kuitenkin etenkin liikunnan jälkeen ilmeneviä rytmihäiriöitä.

      • Kapa_40

        Pääsääntönä on se että jos tykytys on lyhytkestoinen (alle 30 sekuntia) ja siihen ei liity tajunnanhäiriöitä ja sydän mahdollisesti myös tutkittu terveeksi, ovat ne vaarattomia. Ne voivat olla eteis- tai kammitiheälyöntisyys, myös bigeminia tietyntyyppisenä voi tuntua tykytykseltä samoin lyhyt eteisvärinä.

        m_26 mikä oli alin lukema holterissa? Minulla kolmisen vuotta sitten tehdyssä 43 yöllä. Runsastuneen lisälyöntisyyden takia sydäntä silloin tutkittiin. Kardiologi ei beetasalpaajien katsonut lisäävän liaan alhaisen sykkeen riskiä. Olen kyllä kuullut että liikuntaa harrastavilla jopa alle 40 sykeluvut voivat olla mahdollisia öiseen aikaan.


    • 0508

      SVT-rytmihäiriöistä tietävät, kysymys teille: voiko SVT-kohtauksen aikana sykenopeus vaihdella kohtauksen aikana vai onko se koko ajan sama?

      Entä voiko kesken nopeamman rytmin olla jonkinlainen tauko (ikäänkuin kohtaus loppuisi), mutta se kuitenkin jatkuu uudestaan tasaisena jymytyksenä ja palautuu hetken päästä sinusrytmiin?

      Vai sopiiko tuo ennemmin eteisvärinään?

    • SVT

      Minulla ainakin syke hakkaa koko aika samoja lukemia. Alkaa yks kaks ja kun loppuu niin loppuu kokonaan, eli ei taukoja.

    • sydänoireitaalk1995

      Moi! Mun tykytykset alkoivat 20-vuotiaana. Kestivät yleensä noin tunnin ja siihen liittyi aina runsas röyhtäily. Tykytys loppuu kun saan ilman ulos. Olen matkan varrella huomannut myöskään ettei vaatteet saa kiristää yhtään, muuten voi tykyttää. Pidän painon kurissa, se vaikuttaa myös. Vältä sokeria ja juo paljon vettä! Mä juon noin kolme litraa päivässä. Muista syödä usein vähän kerrallaan. Mulle lääkäri sanoi, että mulle sydänongelmia tekee turvonnut vatsa, joka painaa palleaa ja se taas sydäntä. Parasta olisi, ettet pelkää tykytyksiä. Mä olen saanut tosi hyvän lääkkeen lisälyönteihin ja tykytyksiin; Orloc 5 mg aamuisin. Nyt mulla ikää 39 ja sydänoireet minimaalisia. Vältän myös viljoja ja alkoholia! Vältä nopeaa verensokerin kohoamista. Toiv. näistä apua. Älä pelkää, elä normaalisti. Tsemppiä!!!

      • sydänoireitaalk1995

        Ps. Mun tykytyksiä ei saatu koskaan nauhalle. Mitäs me sydänoireilijat voimme kuitenkaan muuta kuin mennä etiäpäin. Liikunta tärkeää! Juokse ja pyöräile äläkä jää sohvalle murehtimaan.


      • sydänoireitaalk1995

        Mulla helpotti tykytyksiä tosi paljon kolmen vuoden terapia. Sain rauhoitettua elämäni ja nykyään teen tosi kivoja juttuja. Pulssi madaltunut ja ehkä sitä kauttakin tykytykset loppuneet. En enää pelkää ja siksi adrenaliinin eritys vähäisempää. Pohdi onko sun elämässä jotain mikä kaipaa muutosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe