poliitikot pelkäävät tuomita rasismia

onnee

Tutkija: Suomalaiset poliitikot pelkäävät tuomita rasismia

Keskiviikko 5.8.2015 klo 03.00 (päivitetty klo 07.03)

Suomalaispoliitikkojen tuntuu olevan vaikea tuomita rasismia, sanoo mediatutkija Anu Koivunen.
Tutkijan mukaan esimerkiksi Ruotsissa monet poliitikot olisivat tuominneet huomattavasti suoremmin Olli Immosen (ps.) kirjoitukset.
Tutkijan mukaan esimerkiksi Ruotsissa monet poliitikot olisivat tuominneet huomattavasti suoremmin Olli Immosen (ps.) kirjoitukset. (JAAKKO VIRTANEN)

Tutkija arvioi, että ainakin hallituspuolueiden edustajien on vaikea puhua suoraan rasismista ja sen vastaisuudesta. Koivusen mukaan tähän vaikuttaa pelko äänestäjien menettämisestä.

Sen sijaan keskustelu on pyörinyt sananvapauden ja viharetoriikan vastustamisen ympärillä, eivätkä poliitikot ole vaatineet esimerkiksi tutkimusta Immosen yhteyksistä uusnatseihin, hän sanoo.

- Niin Alexander Stubb (kok), Juha Sipilä (kesk) kuin Timo Soini (ps) olisivat voineet puhua asioista niiden oikeilla nimillä, mutta sitä he eivät tehneet, Koivunen sanoo.

Koivusen mukaan esimerkiksi Ruotsissa monet poliitikot olisivat tuominneet huomattavasti suoremmin Olli Immosen (ps) kirjoitukset.

Hänen mukaansa Immonen olisi luultavasti tuomittu Ruotsissa paljon voimakkaammin, sillä Ruotsissa ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat olennainen osa kansallisidentiteettiä.

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • realismi

      vähän vaikea se on tuomita rasismiksi jos se sitä ei ole?

      • hörönlöröt

        Kun ei tykkää monikulttuurista, niin eihän se ole rasismia! Ei Immonen luetellut maita eikä värejä, kunhan vaan toivoi, että monikulttuurisuus saadaan jotenkin aisoihin!
        Hirveä meteli tyhjänpäiväisestä mielipiteestä, marssia ja pahoinpitelyjä muitten huviksi!


      • tuo_hyvää_rasismia

        Haluan vain elää suomalaisena suomalaisten seassa,siis oikeitten suomalaisten seassa.Jos se on rasismia, niin olen sitte rasisti enkä pahastu jos sen minulle joku sanoo.


    • asdfghijkl

      vanha viisaus: 'Maassa maan tavalla, tai maasta pois!'

    • rayskala

      Kyllä Immoselle voi sanoa että sitä saa mitä tilaa.Olisi kannattanut miettiä sanomansa ja tekemisensä hiukka tarkemmin ettei tarvitse katua.

      • konikulttuuri

        Joopajoo! Mitä katumista on siinä, jos kirjoittaa omalla sivulleen, ettei tykkää monikulttuurista. En minäkään tykkää joka hemmetin kulttuurista. En käy katsomassa afrikkalaisia tansseja enkä somalian kielen peruskurssilla, enkä jakele rahaa kadulla kyyhöttäville romaneille. Kolehtiinkin annan kolikon vaan silloin, kun keräys menee kantasuomalaisten köyhien ja sairaitten hyväksi.
        En pidä letkajenkasta enkä Aleksis Kiven kirjoista!
        Taidan olla tosi rasisti, kansallisuuksista piittaamaton, hyvinvoiva itserakas suomalainen!


    • oltermanni_

      Minusta Immonen kirjoitti asiallisesti,mitä tuossa nyt niin ihmeellistä oli.
      Ei ainakaan moni järjissään oleva politikko mene väittämään, että Immonen olis ollut väärässä.

      En minä mikään persu ole koskaan ollutkaan,keskustaa olen ruukannut äänestää .
      Joskus aikanaan jopa sosdemejä.Niitä en enää äänestä,ei käy minun pirtaan.

    • Harmaja

      Kyllä Ruotsissakin jo saa jonkin verran puhua maahanmuuton ja monikulttuurisuuspolitiikan ongelmista, vaikka edelleen siellä hiljentäminen on vallalla. Siellä poliittisessa kehityksessä sen verran jäljessä, että epäilemättä rasisti-kortti olisi viuhunut paljon kovempaa, kuin täällä.

      Jos ihmisoikeudet ja tasa-arvo tarkoittaa tutkija Koivuselle toimimista koko maailman sosiaalitoimistona ja pakolaiskeskuksena, sekä lakien muuttamista vähemmistöjen pienimpien mielihalujen mukaan, minä ja moni muu selvästi käsittää nuo sanat toisin

      Koivusen on pakko tietää itsekin, ettei Immosen päivityksessä ollut mitään rasistista. Mutta jostain syystä hän sen sellaiseksi yrittää leimata.

    • realismi

      vaikeistakin asioista on voitava puhua ilman rasismi leimaa eikö nämä "suvaitsevaiset" kykene puhumaan ongelmista ilman leimaamista sehän vain lisää sitä rasismia sitäkö he haluavatkin eivätkä ratkaista ongelmia?

      • 64578

        Ilmeisesti. Mutta meidän pitää olla tiukasti sitä vastaan ja aktiivisesti osallistua ongelmien ratkaisuun.


    • onnee

      ihmisoikeuksiin ja tasaarvoon kuuluu olennaisesti demokratian kunnioittaminen joten ruotsi on pelkkä demokratian irvikuva!!

    • Harmaja

      Koivunen puhuu vastoin parempaa tietoaan ja yrittää väittää Immosen olevan rasisti, kun tämä arvostelee harjoitettua politiikkaa. Voivat tosin mediatutkija ja toimittaja molemmat olla niin tyhmiäkin, että luulevat asiassa puhuttavan etnisyydestä tai ihonväristä. Kukapa näistä aina tietää. Sen takia pitää jaksaa jankuttaa asioita, kunnes ihmiset ymmärtävät.

      Ruotsissa epäilemättä rasisti-kortti olisi viuhunut aiemmin ja kovempaa, mutta kyllä sielläkin yhä enenevässä määrin keskustellaan maahanmuuton ongelmista. Toimittajat rohkaistuvat vähitellen, eivätkä muutkaan enää pelkää avata suutaan. Eli suunta on sielläkin hyvä ja Ruotsidemokraatit on gallupeissa nousemassa jo Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Sitä se teettää.

      Tietyt poliittiset tahot vetoavat toistuvasti Ruotsiin tai muihin ulkomaihin kampailessaan sisäpoliittisesta vallasta. Naurattaa. "Kun nuo muutkin..."

      Immonen nimenomaan puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Hienoa, jos kaikki saavat tehdä niin, ilman etuoikeuksia ja syrjintää.

    • keino

      katteentomalle maahanmuuton suojelukseksi luotiin rotusorto tatus jolloin vastustajat automaattisesti saavat rasismi leiman otsaansa.

    • terrakottaspaniel

      Pitäisi tutkia näitä tutkijoita kuinka puolueetonta tulosta sieltä tulee. Avoimen läpinäkyvän yhteiskunnan peruspilari.

      Tämänkin "tutkijan" heitoissa pistää heti monta asiaa silmään. Jo lähtökohta että vertaa ruotsiin jota nykytilassa ei voida pitää mielipidevapaana maana ainakaan mitä tulee maahanmuuttoon. Holtiton maahanmuutto ei ole tasa-arvoa tai ihmisoikeuskysymys kuin kieroutuneissa mielissä.

      Virkamiehet ja poliitikot omaavat vallan tilata agendaansa tukevia tutkimuksia. Nyt tulee ruotsinkielen asemaa tukevia sekä maahanmuutto tukevia liukuhihnalta.
      Perussuomalaisten ehkä tärkein tehtävä olisi muuttaa tätä yksipuolista tutkimustehtailua. On vaikea nähdä että puolueella on tulevaisuutta ilman factapohjan esiintuomista mustaa valkoisella.
      En tiedä onko tilanne muutettavissa. Se on moniportainen tie. Tilauksesta, puolueettomaan mahdollisuuteen tehdä ja julkaista. Tällä hetkellä valta näillä piireillä jotka on ruotsin mallia jatkamassa. Lonkerot on syvällä joka tasolla. Mitä yksi puolue voi lopulta tehdä läpinäkyvän poliittisen järjestelmän puolesta kun uutena puolueena ei ole "sisäpiirimiehiä" virkamieskunnassa edes.

    • kansan_ääni_tärkeä

      Ei sitä poliitikko kauan voi olla äänestäjiään vastaan, loppuu leipä. Eikös näitä itkeviä eduskunnasta pudonneita ole jo ihan riittävästi.

    • Anulle-terveisiä

      Ruotsista päin nyt vaan on ihan turha antaa ohjeita ihmisten kohteluun.
      Ruotsi jo mikä on kohdellut suomalaisia rasistisesti,heille suomalaiset
      olivat vain kelvollista tykinruokaa.
      Suomalaiset eivät ole alistaneet muiden maiden kansalaisia vaan ollut
      itse alistettu.
      Tänne jälkeensä jäänyt viides kolonna haluaa edelleen määritellä
      suomalaisen arvon.

    • terrakottaspaniel

      Yleensäkin mikä poliitikko ei ole uskaltanut tuomita rasismia? En saa kyllä ketään mieleen enkä tilannetta. Tässä Immostapauksessakin aivan liikaa mielipiteen aukojia kun ajattelee kuinka mitätön juttu. Siis joku tulkinnallinen ympäripyöreä facekirjoitus. Tuomisijoitten määrä on hirmuinen, miten tästä voi tehdä tulkinnan että on vaikea tuomita rasismia?
      Totuu on että kukalie tutkija niin ei varmasti ole puhtaat jauhot pussissa.

    • realismi

      Kun demokratia ei kelpaa

      Demokratiaa yritetään taas häpäistä

      Demokratiassa kansa valtuuttaa päättäjät taistelemaan haluamansa poliittisen agendan puolesta. Siinäpä sitten kansan valitsemat edustajat joutuvat selvittämään, mitä syntyy kansalaisten ristiriitaisten pyrkimysten yhteen sovittamisesta, kun asioita yhdessä ratkotaan.
      Demokratiaa on pidetty siitä hyvänä järjestelmänä, ettei siinä ole yhtä valmiiksi päätettyä mielipidettä asioista, vaan suvereeni kansa saa tilaisuuden aidosti pyrkiä haluamiinsa päämääriin. Demokratia hyvin toimivana järjestelmänä on kuitenkin vaikea juttu ja rappeutuu helposti demagogiaksi, etenkin mikäli kansa on poliittisesti hyvin kiihottunutta ja/tai valistumatonta.
      Sitä paitsi demokratian nimissä on tyhmää kansaa aina ollut helppo vedättää. Erityisesti asia koskee koulutettua väestönosaa. Muistanemme ns. kansandemokratian, jossa vain ns. edistykselliset mielipiteet oli sallittu. Sehän poikkesi tavallisesta demokratiasta kuten pakkopaita poikkeaa tavallisesta paidasta. Mutta kannattajia riitti.
      Kansansuvereniteetin vallitessa kaikki valta on periaatteessa delegoitu kansan edustajille, jotka vapaasti tekevät päätöksensä kenenkään sitä ennakolta estämättä. Niin sanottu puoluekuri on ruma tahra tässä periaatteessa, mutta ihmisten raadollisuuden takia se lienee pienempi paha kuin aito vapaa demokratia, jossa tulos syntyisi yhä uudelleen äänestysten eikä erilaisten etukäteen tehtyjen lehmänkauppojen tuloksena. Se voisi olla kovin ennustamaton järjestelmä.
      Mutta jotakin pyhää demokratian ytimessä sentään on ja se on edustajan oikeus poliittiseen mielipiteeseensä. Juuri sen perusteellahan kansa on hänelle äänensä antanut. Käytännössä suurin vaara kansanvallalle saattaa olla se, että kansan valtuuttama edustaja ei uskallakaan taistella niiden asioiden puolesta, joita on äänestäjilleen luvannut. Syynä voi olla vaikkapa ympäristön paine tai jotkut edut, jotka jäävät saamatta, mikäli hän pysyy linjallaan.
      Tällainen tilanne ei voi olla terve. Mikäli kansan valtuuttaman edustajan poliittisen mielipiteen esittäminen yritetään suorastaan kieltää tai siitä rangaista, ollaan jo todella liukkaalla tiellä. Se tie johtaa totalitarismiin, jossa demokratiasta säilytetään vain ulkokuori ja jossa vapaudella käsitetään vapautta olla samaa mieltä.
      Vaikka kansanedustaja ilmaisisi vastustavansa periaatteellisesti demokratiaa, ei sekään olisi pätevä syy olla sallimatta hänen mielipidettään. Aikoinaan meilläkin oli kommunisteja, jotka avoimesti pyrkivät yhteiskuntajärjestelmän kumoamiseen. 1930-luvulla heidän toimintansa kiellettiin, mutta se johti vain siihen, että tietty osa kansasta syrjäytyi koko järjestelmästä, joka edusti sitä vain puolinaisesti. Vasta integroiminen järjestelmään teki koko poliittisesta kentästä toimivan 1960-luvulta lähtien. Se oli tie kansakunnan tervehtymiseen ja eheytymiseen. Solidaarisuus ei syntynyt aitoja rakentamalla, vaan yhteistyöhön vetämällä.
      Kansakuntaa ehkä eniten jakava ja koko sen tulevaisuuden kannalta keskeisin seikka lienee tällä hetkellä maahanmuuttopolitiikka. Olisi luonnotonta, ellei tässä asiassa olisi vastakkain toisistaan jyrkästi poikkeavia mielipiteitä. Demokratian periaatteiden kannalta olisi rikos, ellei niitä sallittaisi ja tässä yhteydessä asia koskee erityisesti vähemmistön mielipiteitä. Enemmistöllä on aina valtaa tukahduttaa poikkeavat äänet. Ellei se ole henkisesti kypsää demokratiaan, se pyrkii käyttämään tätä valtaansa sekä rehellisin että epärehellisin keinoin.
      Vastenmielisintä on, mikäli demokratiaa halvennetaan hyökkäämällä jonkin kansanosan poliittista kantaa vastaan epärehellisin keinoin. Useimmat muistanevat ns. hihamerkkijupakan, josta paisutettiin valtava, kansainväliset mitat saavuttanut skandaali täysin valheellisin perustein.
      Olli Immosen some-päivityksen kohdalla yritetään näköjään taas samaa. Jos kansan tehtäväänsä valtuuttama edustaja hieman pateettiseen sävyyn toistaa poliittisen unelmansa voitosta taistelussa multikulturalismia vastaan, on hänellä kaiken järjen mukaan siihen demokratiassa kiistämätön oikeus. Joka muuta väittää, hyökkää demokratian ydinperiaatteita vastaan.
      Koska harva ilkeäisi sanoa, ettei kunnioita koko demokratiaa, mikäli se takaa samat oikeudet myös poliittisille vastustajille, naamioidaan asia ”vastustamisen oikeuteen”. Niinpä yritetään selittää, että normaalin poliittisen mielipiteen esittämistä sopii ihan hyvin demonisoida joidenkin henkilöiden kohdalla ja sepittää toinen toistaan hullumpia kyhäyksiä ”valtiopetoksen valmistelusta”, ”marskin testamentin häpäisystä”, ”Breivikin retoriikasta” ja muusta kauheasta. Itse päivityksen kanssa tällä fabuloinnilla ei ole mitään tekemistä, kuten on helppo todeta.
      Tällä kertaa olisi vaikea kuvitella operaation onnistuvan. Koko teksti on niin lyhyt, että kuka tahansa voi heti tarkistaa, mitä siinä on oikeasti sanottu. Se on jopa kirjoitettu englanniksi, joten fantastiset väärinkääntämiset eivät ole periaatteessa mahdollisia. Käytännössä kaikki kyllä näyttää olevan tällä

      • realismi

        tällä alalla mahdollista.
        Joka tapauksessa nyt on syntynyt tilanne, jossa journalistit jälleen varisparven lailla, mitään järjellisiä argumentteja esittämättä hyökkäävät raakkuen yhden henkilön kimppuun ja vetävät(?) mukanaan johtavia poliitikkoja, jotka eivät uskalla tai halua puolustaa demokratian perusarvoja, vaan menevät mukaan vedätykseen, kuka mielellään, kuka arkuuttaan. Harva tehnee tämän silkkaa tyhmyyttään, sillä jokainen voi nopeasti tarkistaa, mistä oikeasti on kysymys.
        Itse asiahan on mitä banaalein. Multikulturalismi on asia, jonka vahingollisuuden ovat painokkaasti todenneet niin Englannin pääministeri kuin Saksan liittokansleri. Sitä vastaan taisteleminen on ajankohtainen ja tärkeä poliittinen tehtävä koko Euroopassa. Asian leimaaminen ajatusrikokseksi ja sanktioiden vaatiminen sen esittämisen johdosta on yksinkertaisesti taistelua demokratian perusperiaatteita vastaan.
        Somessa on helppo havaita, että tällaiseen kampanjaan on erittäin helppoa vetää mukaan tyhmintä ainesta, joka ei yleensäkään tarvitse ajattelua mielipiteidensä muodostamiseen, vaan raakkuu lauman mukana. Niinpä vastuu onkin niillä, jotka oikeasti pystyvät ymmärtämään, mistä tässä on kysymys. Uskaltavatko he puolustaa demokratiaa silloinkin kuin siitä ei saa omalle puolueelle irtopisteitä? Tässä otetaan nyt miehestä mittaa.


    • dritogdra

      Ei yhtään yllätä ,ja tuomoset kujoonit hallitsee maata vain omat edut on etusijalla miten miten muuten menee ei kiinnosta yhtään ,jos joku uskaltaa olla eri mieltä silloin vedetään rasistikorti !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1585
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      582
      1015
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      930
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      912
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      796
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      710
    Aihe