Perivätkö lapsenlapset saman verran.??

Lescaut

Hei kaikki,

Olen yrittänyt löytää tietoa täältä sekä netistä, mutta en ole saanut konkreettista vastausta. Haluan kysyä seuraavaa: Isoisäni kuoli tänä vuonna, ja isomummini on elossa. En tiedä/minulle ei kerrottu oliko isoisälläni testamenttia ym. Vai onko niin, että Suomen lain mukaan tässä tapauksessa leski perii kaiken, ja vasta hänen kuoleman jälkeen perivät isovanhempieni lapset ja heidän lapsenlapset? Onko lapsenlapsella oikeus pyytää verohallituksesta testamenttia..? Kiitos paljon!

10

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keskari

      Lapsenlapsi perii vain jos lapsi on jo kuollut. Rintaperillistä ei voi kokonaan syrjäytää edes testamentilla. Joten keskity omaan elämiseen ja jätä euronkuvat pois unistasi.

    • lomakkeet
      • Ote verottajan kuvauksesta:

        "Perukirja ja sen liitteet ovat salassa pidettäviä asiakirjoja. Perukirjasta ja sen liitteistä voidaan kuitenkin antaa jäljennöksiä mm. henkilölle, joka tarvitsee tietoja etujensa, oikeuksiensa tai velvollisuuksiensa hoitamiseksi."

        Perittävän lapsenlapsi ei ole edellä kuvatun kaltainen henkilö, joka voisi saada jäljennöksen perukirjasta, mikäli hänen vanhempansa (perittävän lapsi) elää eikä ole edunvalvonnassa.


      • 5ynnä5
        nix_nax kirjoitti:

        Ote verottajan kuvauksesta:

        "Perukirja ja sen liitteet ovat salassa pidettäviä asiakirjoja. Perukirjasta ja sen liitteistä voidaan kuitenkin antaa jäljennöksiä mm. henkilölle, joka tarvitsee tietoja etujensa, oikeuksiensa tai velvollisuuksiensa hoitamiseksi."

        Perittävän lapsenlapsi ei ole edellä kuvatun kaltainen henkilö, joka voisi saada jäljennöksen perukirjasta, mikäli hänen vanhempansa (perittävän lapsi) elää eikä ole edunvalvonnassa.

        Mitä se edunvalvonta tähän liittyy. Aivan samoin lapsi, jonka vanhempi on edunvalvonnassa ja edunvalvoja on joku muu kuin ko lapsi, ei voi saada perukirjaa.


      • Kun ei ole edunvalvonnassa, lapsi ei ole edunvalvoja. Siten se liittyy.


    • Tähänsuuntaan

      En kyllä ymmärtänyt... Jos isoisä kuolee, mutta hänen äitinsä on elossa eli isomummi, niin tämä ei peri, jos isoisällä on lapsia tai lapsenlapsia. Jos jälkeläisiä ei ole, niin vasta sitten vanhempi eli isä tai äiti voi periä.

      Jos taas tarkoitit, että isoäiti eli mummi on elossa, niin hän perii puolet ja lapset perivät puolet yhteisesti. Jos lapsista joku on kuollut, niin hänen lapsilleen siirtyy tuo perintö.

      • tgrfdx

        "En kyllä ymmärtänyt... Jos isoisä kuolee, mutta hänen äitinsä on elossa eli isomummi, niin tämä ei peri, jos isoisällä on lapsia tai lapsenlapsia. Jos jälkeläisiä ei ole, niin vasta sitten vanhempi eli isä tai äiti voi periä."

        No, harvoinpa nuo isomummit enää elävät, mutta sinällään olet oikeilla jäljillä. Välissä ovat kuitenkin vielä sisaret, eli ns. "kylkiperilliset". Hekin menevät isomummin edelle. Kaikkien edellä ovat tietysti rintaperilliset, eli omat jälkeläiset. Jos heitä on, niin lähtökohtaisesti kaikki menee heille. Testamentilla toki asiaan voi vaikuttaa lakiosaa lukuunottamatta. Lakiosa puolestaan on puolet normaalista perintöosasta.

        "Jos taas tarkoitit, että isoäiti eli mummi on elossa, niin hän perii puolet ja lapset perivät puolet yhteisesti."

        No olettaen, että esimerkiksi avioehtoa ei ole, niin mummi, ts. perittävän puoliso, saa lähtökohtaisesti puolet. Tämä ei kuitenkaan oikeudellisesti ole perintö, vaan yhteisen omaisuuden ositus avioliiton purkauduttua kuoleman johdosta. Sen jälkeen jäljelle jäävä puolisko on kuolleen perintö, joka jaetaan perijöille.

        "Jos lapsista joku on kuollut, niin hänen lapsilleen siirtyy tuo perintö."

        Kyllä, kuolleen rintaperillisen sijasta perilliseksi tulee tämän jälkeläinen, joka saa sen omaisuuden perinnöstä, joka kuolleelle rintaperilliselle olisi kuulunut.


    • enemmän_ja_vähemmän

      Otsikon kysymys on eri kuin tekstissä?
      Lapsenlapset eivät välttämättä perin yhtä paljon. Vainajalla oli perilliset Matti ja Maija, jotka olivat kuolleet ennen vainajaa. Matilla oli 1 lapsi ja Maijalla oli 3 lasta. Vainajalla oli rahaa 120 €. Matin perikunta perii tuosta puolet, eli 50 €. Koska Matilla on vain yksi lapsi, saa lapsi 60 €. Maijan perikunta perii tuosta toisen puolen, eli 60 €. Maijalla on 3 lasta, eli he jakavat tuon 60 € eli saavat 20 € kukin.

    • hohoijaa

      Mikäli testamentti on tehty isomummin tai jonkun muun hyväksi saavat lapset ja kuolleen lapsen lapsenlapset vain lakiosansa ja vain jos vaativat sitä. Testamenttia ei säilytetä verottajalla. Mahdollisesti lakiosaan oikeutetun on oikeus saada nähdä testamentti, oli se kenen tahansa hallussa. Jos testamenttia ei kukaan voi näyttää perintö jaetaan niin kuin testamenttia ei olisi olemassa, eli kaiken perivät lapset ja kuolleen lapsen lapsenlapset.

    • ^^ Testamenttia ei säilytetä verottajalla.^^

      Testamentti säilytetään verottajalla perukirjan liitteenä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1445
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1235
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe