Mikä minua oikeasti vaivaa?

myrskynsilmässä

Olen reilu 4kymppinen nainen,äiti ja vaimo. Olen elänyt vaikean lapsuuden ,johon liittyy paljon traumaattisia tapahtumia.Myös nuoruus oli ahdistava.Sain kuitenkin itseni siivilleni..Koko ajan olen kuitenkin kärsinyt mielenterveys ongelmista.Lähinnä toistuvia vaikeita ja keskivaikeita masennuksia,ahistusta ja uniongelmia.Olen ollut vuosia lääkehoidossa ja käynyt terapioissa yms. Nyt minä sain diagnoosiksi sekamuotoinen kaksisuuntainen mielialahäiriö.Minulla ei oleollut manioita eikä hypomania.Ensi viikolla aloitettaan lito niminen lääkitys.Olen vain itse niin ymmälläni.Taas muutamia viikkoja ollut voimakasta ahdistusta ja unettomuutta,toimintakyky todella heikentynyt.Voiko tämä ollasekamuotoista...välillä mietin aiheutanko oireeni itse,pitäisikö minun pystyä jotenkin näihin vointeihin vaikuttamaan ?? Mutta mieten...On kuin suossa juoksisi,mitä enemmän yritän olla terve sitä syvemmälle uppoan :(
Onko täällä muita sekamuotoista sairastavia?Millaisia oireita teillä on ?Entä onko Lito lääkkeen käyttäjiä...lukisin siitä mielelläni käyttökokemuksia .

8

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LitoaSuuhun

      Hei

      Vastaan, kun moni asia täsmää sukupuolta lukuunottamatta. Minut on diagnosoitu kaksisuuntaiseksi, masennusvoittoinen. Melko jatkuvaa oireilua, juuri noita mainitsemiasi: masennus, ahdistuneisuus ja uniongelmat. Kitkuttelen vaativissa töissä. Avioero ei juuri auttanut asiaa. Terapiassa käyn että selviäisin pinnalla.

      Olen syönyt litoa nyt melkein 7 vuotta ja sen oheen otan yöksi joskus ketipinoria pikku murun (12,5 mg), tai jos herään yöllä syön opamoxin (15 mg). Ei mitään herkkua. Pamit pahentaa masennusta, mutta olen lukenut tutkimuksista että näin ei olisi kaksisuuntaisessa masennuksessa. Lääkärikin kehottaa ottmaan. Ikävä kuulla oireistasi, ne tekevät elämästä tosi kurjaa. Lito on enemmän hyopmanian estoon, ja jos sinulla on sekamuotoista (mixed mania), niin siihen kai on olemassa parempia tasaajia, en muista tarkkaan, mutta valproaattia taidetaan sillion käyttää. Olen sitä syönyt ja kohtailaisen hyvin voinut silloin.

      Jos olo menee liian pahaksi et mahda sille paljon enää itse mitään. Kannattaa yrittää opetella rentoitumistekniikoita, joilla voisit saada ahdistusta kuriin. Varmasti sulla on keinoja. Itse urheilen kun ahdistaa. Auttaa jos ei ole liian paha.

      Lito nosti tai en tiedä nostiko, mut mun kolmannesta pitkän saikun masiksesta. Sitä ennen, joskus kauan sitten, sain sähköä. Syön vähän myös Lamictal lääkettä, mutta minusta se ei juuri auta, mutta mistäs tiedät kun ei ole toista kopiota koekappaleeksi. Minulla on samat kysymykset kuin sulla.

      Koeta jaksaa, vaadi lääkkeitä kokeiltavaksi. Jotkut saavat avun Abilify, toiset Seroquel, monet litosta (on klassikko) tms. En ole koskaan kuullut sekamuotoisesta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, mutta olisko samaa kun mulla, kun en ikinä oo maniassa, ja mahdolliset hypomaniatkin on vaan ahdistavia.

      Tuli sekava vastaus, tsmp!

      • myrskynsilmässä

        Kiitos kun jaksoit vastata mulle ! Kyllähän tämä sellaista suossa tarpomista tämä elämä välillä on... tänäänkin sellainen päivä etten sängystä juuri ole ylös päässyt. Onneksi lapset jo isoja ♡ Ahdistaa vaan en tiedä mikä..on vain paha olla. Abilifly mulla jo käytössä samoin ketipinor sekä venlafaxin..opamox öisin ja tenox tarvittaessa. Aika coctail. Sekin mua huolettaa mitä sivuvaikutuksia niistä tulee pitkällä aikavälillä. Kumpa saisi enemmän terveitä päiviä... Tsemppiä myös sinulle !!


    • eikukaanjoopajoo

      Ryynien haittoihin entistä kovempia myrkkyjä. Niinpä niin. Sinuna lopettaisin kaikki lääkitykset, alat varmasti voimaan paremmin lopulta.

    • kassuliini

      Täytyy rehellisesti sanoa että onpa sinulla aikamoinen lääkitys, neurolepti, Ketipinor, noita kahta en edes näin yhtäkkisesti edes tunnista, ja sitten Tenox ja Opamox, jotka ovat kumpikin bentsoja. Ja nyt sitten aloitat liton! En yhtään ihmettele ettet saa itseäsi ylös sängystä, jo nuo bentsot tekevät ihmisestä sellaisen ettei ole voimia kuin vessassa käymiseen ja sitten taas sängynpohjalle. Ymmärrän sinua!
      Sinun tilallasi vaatisin joittenkin lääkkeiden purkua. Tenox esim pois, Opamoxkin antaa unta ja vähentää ahdistusta.
      Sanot että sinulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, mutta ei kuitenkaan maniaa. Tätä en ymmärrä. Kaksisuuntaiseen kuuluu sekä mania että depressio?! Tosin en ole lääkäri mutta psykologiaa opiskellut ja alalla ollut. Mutta nämä ovat monitahoisia juttuja, eivät yksinkertaisia ollenkaan.
      Nyt sanoisin sinulle hyvin vakavasti, että sinun ongelmiesi juuret ovat traumaattisessa lapsuudessa ja sinun psyykesi reagoi siihen masennuksella ja ahdistuksella. Ja kun aloitit lääkäreillä käynnit, he aloittivat lääkityksen. Lääkkeitä lääkkeitten perään!
      Lääkkeet eivät poista lapsuutesi traumoja vaan poistavat niiden aiheuttaman tuskan. Ja näyttäisi siltä ettei niitäkään, vaan tuska jatkuu. Siispä lääkäri lisää vielä uuden lääkkeen, liton!
      Voithan kokeilla litoa, ehkä siitä on apua, joskus ihminen on niin pulassa, että mitä vain voi kokeilla jospa tuska vaimentuisi.
      Olet käynyt terapioissa, muuta onko ollut intensiivistä terapiaa? Ja oletko käynyt noissa terapioissa vain harvakseltaan? Oliko terapeutti omistautunut asiallesi? Näillä asioilla on paljon merkitystä.
      Kysyt että aiheutatko oireesi itse. Voi hyvä ystävä, et tietenkään! Jo pelkkä masennus aiheuttaa kuvaamiasi oireita, ja niille ei voi itse mitään. Älä rasita itseäsi vaatimalla itseltäsi mitään, vähennä stressitekijät minimiin. Ole armollinen itsellesi! Kun olet sängynpohjalla, sano itsellesi että sinulla on täysi oikeus nyt levätä niinkauan kun haluat.
      Vielä lopuksi muistutan sinua, että oireittesi juuret ovat lapsuudessa. Psyykesi muistuttaa niiden kautta että ''nämä asiat ovat vahingoittaneet sinua, ota ne huomioon, älä ohita niitä, vaan kiinnitä niihin huomiota vaikka kuinka tekisi kipeää''!
      Mutta tämä kaikki täytyy tehdä taitavan terapeutin avulla - tämä on hyvin tärkeää. Yksin ei siitä selviä.
      Toivotan sinulle paljon voimia!

    • keijumuori

      Kiitos Kassuliini kirjoituksestasi !! Siinä oli paljon hyvää asiaa ! Nuo bentsot määrättiin unettomuuteen. Nyt meinaan ensi yönä jättää tenoxin pois. Olo on juuri noin väsynyt kuin kirjoititkin...vessaasa käynti vaatii ponnisteluja :( Käyn traumaterapiassa toista vuotta.. Kaksi kertaa viikossa. Puoli vuotta sitten muistin kokemani insestin. Silloin en reagoinnut..ehkä keho reagoi nyt.. Olen itselkeni aika ankara..töihin pitäisi jo kyetä vaikka kaupassa käyntikin on liki mahdotonta. Sairaslomaa vielä tämä viikko. Mutta psykiatri on keskiviikkona. Mitä lie hän sitten tuumiikaan. Kumpa vointini helpottaisi pian...sitä niin odotan.

    • LitoaSuuhun

      Vastaan vielä pikku pätkän. Minulla on verenperintöä kaksisuuntainen. Sen seurauksena äitinikin oli poissa pelistä pitkään kun synnyin. Kassuliini varmasti tietää mitä se tarkoittaa. Traumaa on erilaista, mutta minusta tarvitaan lääkkeitä siihen että on niin hyvässä kunnossa, että voi käydä terapiassa. Huonossa kunnossa siitä ei oikein tule mitään. Neuroleptit on kovaa kamaa, tiedetään, mutta sekä niiden että liton avulla olen välttynyt itsemurhalta - uskon niin.

      Jos sinulla on murskynsilmässä kaksisuuntainen, niin lohduttaudu sillä että masennus aina väistyy aikanaan. Armollisuus, josta Kassuliini kirjoitti on tärkeää. Toivottavasti saat tukea puolisoltasi, eikä sinulla ole rasitteita sieltä. Olet selvästi huonossa kunnossa kun noin kovaa cocktailia syöt. Lito on lääke, joka myös nostaa masennuksesta, varsinkin jos pitoisuus hilataan ylös. Sulla menee siihen aikaa ja monet verikokeet, kun lääke titrataan. Ei ole sanottua etteikö se auttaisi, ja pitäisin neuroleptejä turvallisempana. Nyt kun sinulla on paha olla luota lääkäreihin ja kun olo helpottaa (kyllä se jossain vaiheessa niin tekee), säädätte hoitoa. Tekeminen (vaikka väkisin 'mukavia' juttuja, liikunta ym. masennuksen hoidon ei-lääkehoito pätee myös kaksisuuntaisessa - mitä ikinä se onkaan.

      Uudemman kerran, voimia.

    • VoimiaSinulle

      Voimia sinulle ja älä anna periksi! Itse sairastan vain tavallista masennusta, joten vain hieman tiedän. Etsi uusi terapeutti, jos mahdollista.

    • myrskynsilmässä

      Kiitos teille ♡ Nukuin nyt yön ilman tenoxia ja vähän kehnoahan se oli. Kahdelta heräsin eikä uni sen jälkeen meinannut tulla mutta pilleripurkille en mennyt ! Tänään on terapia ja huomenna se psykiatri.m sitten taas viisaampi jatkosta. Liikunta on jäänyt todella vähiin..uinnut olen vähän. Lenkille ja ihmisten ilmoille meno tuntuu hankalalle. Tällä hetkellä nielihyvää saan perheestäni ja läheisistä ystävistäni joita onneksi on ♡ Niin ja valitettavasti...herkuista. Nälkää ei juurikaan ole mutta yrittänyt syödä jotain silti. Kiitos teille kannustavista viesteistänne ♡ kyllä täältä vielä noustaan !!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      71
      3249
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      552
      3063
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      38
      2426
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2012
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      310
      1832
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1825
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1652
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      109
      1332
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1228
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1215
    Aihe