maakerrarista oireita

seijaka

Hei!
Ostimme 80-luvun omakotitaloon vuosi sitten. Koko talossa asumisen ajan on lapset oireillut mm. useita flunssaa peräjälkeen..erilaisia allergisia oireita: nuhaa, tukkoisuutta, silmien kutinaa. Itselläni todella voimakasta uupumusta, päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Lisäksi allergiaoireita ja yleistä huonovointisuutta.
Talossamme on maakellari kodinhoitohuoneen alla, josta ajoittain tulee outoa hajua. Lisäksi nyt käydessäni siellä löytyi kellariin katosta ja maasta valkeaa härmää.
Kukahan osaisi auttaa...

13

585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eihätää

      Kukaan ei tästä tietokoneen välityksellä pysty suoralta kädeltä sanomaan missä vika ja mitä pitäisi tehdä. Suosittelen kuntotarkastajan tilaamista joka kartoittaa ensin ongelmat jos niitä löytyy. Toinen vaihtoehto on myös homekoiran tilaaminen jos hometta epäilet, mutta koirat ei löydä syitä eikä keksi ratkaisuja ongelmaan sekä joskus koirakin voi erehtyä.

      Syitä oireiluun voi olla monia muitakin kuin kosteusongelmat. Teillä on todennäköisesti painonvoimainen ilmanvaihto (ei koneellinen) jolloin yksi vaihtoehto voisi olla että taloa on tiivistetty liikaa esim. kun ikkunat on vaihdettu tai seiniä eristetty lisää. Ette siis saa tarpeeksi korvausilmaa joka satavarmasti vaikuttaa tukkoisuuteen, päänsärkyyn jne.

      Kylmässä kellaritilassa taas valkoinen härmä ei kerro vielä homeesta. Se kyllä kertoo kosteudesta, mutta rintamamiestalojen kellarithan on lähes aina kosteita. Oleellista on se että kosteus pääsee välillä kuivumaan eli kellarin betonipinnoitetta ei ole päällystetty millään eristävällä aineella. Panu Kaila suosittelee kalkkimaalia kellaritilan seiniin ja kattoon. Se estää itsessään hometta.
      http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1483/347604/Panu-Kaila-Maalataan-betonia

    • rak.mies3

      Kellarin haju/tunkkaisuus kertoo kellarin huonosta tuuletuksesta sekä liiasta kosteudesta. Jos kaikki asiat olisi kellarissa kunnossa niin ei sitä valkoista härmääkään olisi. Aluksi voisi kokeilla tehdä muovista väliaikainen seinä kellarin ja asunnon välille. Edellyttäen että kellariin on kulku myös ulkokautta. Kellarin kuivatus tuuletus. Tutkittava onko keväisin tullut kosteutta/vettä kellarin seinä-lattian rajasta. Jos tulee kosteutta, onko otettava ulkopuolelta seinän vierus auki. Anturaan huopa piellä ja nosto seinälle, sitten patolevy. Meneekö sadevedet tarpeeksi kauas seinästä. Toimiiko talon salaojat ? Näistä löytyy syitä kellarin kosteuteen. Onko kellarissa poisto- sekä tuloilma kanavat. Toimiiko talon ilmanvaihto ? Suositus, vaihto puolikertaa tunnissa.
      Onko ilmankosteus tasapainossa ? Onko miotattu pesunuoneen lattiasta, seinistä kosteudet. ?
      Onneksi olet liikkeellä ajoissa sillä takuu on viisivuotta omakotitaloissa. Eli jos löytyy jotain piilovirhettä tai piilotettua niin sinulla on mahdollisuus vaatia talokaupasta hinnan alennusta.
      Ensiksi kannattaisi melkein etsiä joku pätevä rakennusmestari joka tutkisi talon ja mahdolliset rakennus virheet, ehkä myöhempien remonttien aikaansaamat virheet.
      Ei talon rakentaminen ole mitään tähtitiedettä mutta kokemusta se vaatii sen parikymmentä vuotta. Monet muunalan ihmiset ovat rakentaneet itselleen talon ja myyneet sen vikojen ilmaannuttua.
      Eniten vikoja/ongelmia löytyy maanvaraisesta alapohjasta, eli kosteutta.

      • Mitään "takuuta" ei ole olemassa, myyjä toki vastaa piilevistä virheistä sen viisi vuotta. Kun piilevä virhe löytyy, niin myyjän vastuu on tasan tarkkaan kyseisen rakenneosan jäljellä oleva osa sen elinkaaresta. Eli jos talo on rakennettu 1980-luvulla, esimerkiksi kylpyhuone siirtyy suoraan ostajan vastuulle, ellei sitä ole uusittu välillä. Kun kaikki rakennuksen osat ovat uusimatta, tai uusimisesta ei ole tietoa, niin rakenuksessa ei ole yhtään rakennusosaa josta myyjä olisi vastuussa rakennuksen ollessa 60 vuotias tai sen yli.


    • epänormaaliako

      Vanha rintamamietalo on rakennettu sen aikaisen tiedon perusteella määräksiä noudattean. Nykymääräykset eivät päde. Jos rakenteet ovat alkuperäisiä ja talo on ikäisessään kunnossa, niin mihin vedoten niitä korvauksia voisi saada?

      • rane2

        Tuo ei ole rintamamiestalo, muuten oikein, kun tehty SEN AJAN MÄÄRÄYSTEN mukaan/piirustuksien/lupakuvien, nopea helpotus kellarin tuuletukseen lisätä sähköpuhallin eli ALIPAINE sinne, osat halvat töitä enemmän (radon haittoja korjataan alipaineella myös, sama pätee kellariin)
        Sitten on aikaa korjata/parantaa syitä/seurausta.


      • juujaatota

        Talosta pitäisi tietää enemmän. Tuohon aikaan tehtiin valesokkeliratkaisuja eikä aina ollut salaojia. Alipainetuuletin on kyllä hyvä ratkaisu, mutta samalla tulisi miettiä miten se vaikuttaa talon paineistukseen. Jos rakenteissa on jotain, niin liian suuri alipaine vetää rakenteiden läpi korvausilmaa ja sen mukana epäpuhtauksia siirtyy mahdollisesti vielä enemmän sisätiloihin.
        Ihmettelen aina miksei ongelmien tullessa esiin, kutsuta rakennusalan ammattilaista tarkastamaan kohdetta. Eivät nämä asiat millään keskustelupalstoilla oikein kohdetta näkemättä ratkea.


      • rane2
        juujaatota kirjoitti:

        Talosta pitäisi tietää enemmän. Tuohon aikaan tehtiin valesokkeliratkaisuja eikä aina ollut salaojia. Alipainetuuletin on kyllä hyvä ratkaisu, mutta samalla tulisi miettiä miten se vaikuttaa talon paineistukseen. Jos rakenteissa on jotain, niin liian suuri alipaine vetää rakenteiden läpi korvausilmaa ja sen mukana epäpuhtauksia siirtyy mahdollisesti vielä enemmän sisätiloihin.
        Ihmettelen aina miksei ongelmien tullessa esiin, kutsuta rakennusalan ammattilaista tarkastamaan kohdetta. Eivät nämä asiat millään keskustelupalstoilla oikein kohdetta näkemättä ratkea.

        Noin juuri, kysyjä kirjoitti talostaan tosi paljon, yleensä kysytään MIKÄ MINUN TALOANI VAIVAA, ja siihen pitäisi jotain järkevää vastata ;)


    • rakentaja5

      Pientä kanavapuhallinta voisi kokeilla kellarin poistokanavassa. Kellarin hajujen leviäminen sisätiloihin täytyisi estää esim. lisäovella. Myyjän takuu piilovioista tai ns. piilotelluista vioista on sen viisivuotta omakotitaloissa. Jos tarvetta tulee tällaiseen niin ensin yhteys myyjään. Sitten keskenään neuvottelua hinnan alennuksesta. Ellei päästä sopimukseen niin asia menee kuluttajariitalautakuntaan ja sillä neuvotellaan tuomarin ohjauksessa. Ellei vieläkään päästä sovintoon niin ostaja voi viedä asian oikeuteen. Pienistä summista ei kannata mennä oikeuteen. Korvausvaatimus pitää olla asiallinen, todellinen, käytettävä apuna pätevää asiantuntijaa esim. rak.mestaria.

    • sadasda

      Nuo ovat normi ongelmia kaikissa vanhoissa maakellarisissa taloissa. Kun teet kellarin lähes uudestaan ja huolehdit salaojista ja tuuletuksesta ongelmia ei pitäisi enää olla.

    • amm.rak.3

      Kellarissa pitää olla toimiva tulo- sekä poistohormi. Ulkoapäin ei saa laskea seiniin kattoon eikä lattialle lisä kosteutta. Sisäpuolinen kosteus saadaan tuuletettua ulos.
      Käytä paikalla pätevää rakennusmiestä, hän kertoo korjaus toimenpiteet.

    • voi-että-

      Mikä on vikana meitin talossa, kun nukun ryömintätilassa 2 yötä niin nenä täysin tukkoinen ja huono olo?

      Ostimme tämän 4 vuotta sitten yksityiseltä ja hän vannoi kaiken olevan kunnossa.

      Kiva saada teiltä ohjeita, miten toimia.

      Ei asiattomia vastauksia!

      • mnääva

        saanut villanpölyä nenääsi sieltä kun ryömit
        ihmisen lupaukset on aina ihmisen lupauksia
        mene sänkyysi maate
        ihan asiasta


    • kalkkia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe