Yliopistotason sairaalahoitoa Oulussa!

MoniLuuleeMuuta

Oletko menossa OYSiin hoitoon ja luuletko olevasi hyvässä hoidossa yliopistotason opetussairaalassa? Vanhan kansan sanonnan mukaan luulo ei ole tiedon väärti ja tämä on tullut omakohtaisesti koettua. OYS on itse antanut viralliset lausunnot ja vastineet potilasvahinkokäsittelyyn, muistutuksiin, kanteluihin, tietosuojakäsittelyyn, yms. Näiden lausuntojen yksiselitteinen sisältö on tiivistetysti tämä:

- Olipa potilaan kanssa suunniteltu ja sovittu mitä tahansa vastaanottokäynnillä, niin näitä suunnitelmia ja sopimuksia ei tarvitse kirjata potilasasiakirjoihin. Tämä on yleinen käytäntö OYSin lausuntojen mukaan.

- Olipa vastaanottokäynnillä suunnitellut ja sovitut hoitotoimenpiteet (esimerkiksi leikkaus) mitä tahansa, niin leikkauspäivänä leikkaamassa oleva lääkäri tekee täysin oman päätöksensä mukaisesti, eikä tästä ole tarpeen potilaan kanssa enää tässä vaiheessa neuvotella. Aiempia suunnitelmia ja sovittuja asioita ei tarvitse noudattaa. Esimerkiksi leikkausvuorossa olevan lääkärin (pätevyydestä riippumatta) ei tarvitse enää ennen operointia tutkia potilasta, vaikkei tämä olisi potilasta aiemmin tavannutkaan. Aiempi vastaanottokäynti kirjattuine tietoineen riittää leikkauksen suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä on OYSin antamien lausuntojen mukaan normaali käytäntö.

- Edellä mainittuihin viitaten, potilaan saapuessa aiemmin sovittuun hoitoon (esimerkiksi leikkaus), hoitavana lääkärinä voi olla ihan kuka tahansa lääkäri, myös erikoistumisopintoja suorittamassa olevat epäpätevät sairaalalääkärit suorittavat hoitotoimenpiteitä (myös leikkauksia) täysin itsenäisesti, eikä tätä epäpätevyyttä ole tarpeen potilaalle erikseen mainita, koska kyseessä on opetussairaala ja näin ollen on itsestäänselvyys, että myös opintojaan suorittavat lääkärit osallistuvat potilaiden hoitoon täysin tasavertaisina täysivaltaisina lääkäreinä. Tämäkin asia on annettu OYSin virallisena lausuntona virallisille tahoille.

- Itse hoitotoimenpiteiden kirjaamisesta (esimerkiksi leikkaus) ei ole tarpeen kirjata mitään muuta, kuin mitä kyseiseen operaatioon normaalisti kuuluu. Mitään leikkauksessa käytettyjä ylimääräisiä ompeleita, tai muutakaan ei tarvitse kirjata. Kirjattavat asiat päättää jokainen lääkäri itsenäisesti, myös nämä epäpätevät sairaalalääkärit. Tämäkin seikka mainitaan OYSin virallisissa lausunnoissa.

- Hoitotoimenpiteiden jälkeen potilaan kotiuttamisen osastolta voi suorittaa sairaanhoitaja, jos osastolla ei ole tuossa vaiheessa ainoatakaan lääkäriä. Lääkäri voi myöhemmin kirjata kotiuttamisen sairauskertomukseen. Tämä on OYSin lausuntojen mukaan normaali käytäntö.

- Kun potilas on kotiutettu ja hoito on tuossa vaiheessa kirjattu päättyneeksi, eikä kontrolleja ole sovittu, ei OYSilla ole enää tämän jälkeen mitään vastuuta jatkosta. Mikäli ongelmia ilmenee, on potilaan mentävä omaan terveyskeskukseen, OYSille asia ei enää kuulu millään tavalla. OYSin vastuulla ei ole myöskään se, jos terveyskeskus ei ota vastaan vaikkapa leikkauspotilasta kotiutuksen jälkeen ilmenneiden ongelmien vuoski, koska terveyskeskuksella ei ole valmiuksia tällaisten potilaiden hoitamiseen, eikä kotiutusvaiheessa ole jatkokontrolleja sovittu terveyskeskuksen kanssa. Tämä käy ilmi OYSin virallisista lausunnoista.

- Kun potilas on kotiutettu sairaanhoitajan toimesta, edellä mainitusti hoito on kirjattu päättyneeksi, kontrolleja ei ole sovittu OYSiin, eikä terveyskeskukseen, on potilaan selvittävä kaikista kotiutumisen jälkeen ilmaantuvista komplikaatioista itsenäisesti. Myös tämä käy ilmi OYSin antamista virallisista lausunnoista.

- Mikäli potilas yrittää myöhemmin saada arviota tai apua vaikkapa yksityissektorilta, niin toinen lääkäri ei voi mennä arvioimaan tai arvostelemaan kollegansa hoitoratkaisuja, tai hoidon onnistumista. Tämän kieltää Lääkäriliiton antama kollegiaalisuusohje, mikäli tuota ohjetta rikkoo, joutuu erotetuksi Lääkäriliitosta. Kollegan hoitoratkaisuiden arviointi tai arvostelu on kiellettyä, olipa tämä hoitotoimenpiteitä suorittanut lääkäri pätevä erikoislääkäri, tai epäpätevä sairaalalääkäri.

- Mikäli potilas onnistuu saamaan myöhemmin lähetteen OYSiin tämän aiemman hoidon seurausten arviointia varten, niin tällä arviointikäynnillä tilannetta on tarkasteltava aiempien potilasasiakirjamerkintöjen mukaisesti, olipa tilanne tosiasiallisesti mikä tahansa. Tässäkään vaiheessa lääkäri ei voi mennä arvostelemaan tai arvioimaan kollegansa suorittamia hoitoratkaisuja, olipa näiden lääkäreiden pätevyydet mitä tahansa. Aiempia potilasasiakirjamerkintöjä ei myöskään ole tarpeen täydentää, tai korjata, vaikka niissä olisi puutteita ja virheitä, mikäli kyseiset merkinnät tehnyt lääkäri ei näitä halua lähteä korjailemaan.

Tuosta nyt voikin sitten jokainen miettiä itse omalle kohdalleen, kuinka "turvallista ja laadukasta" hoitoa OYS potilailleen antaa, kuinka paljon OYSin systeemeihin ja henkilökuntaan voi luottaa ja kuinka paljon (tai vähän) potilaalla on tosiasiallisesti oikeuksia, oikeusturvaa, tai edes itsemääräämisoikeutta OYSissa!!!

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Emeritiusti

      Hyvä kirjoitus!
      Itse olen aina ollut sitä mieltä, että Kehäkolmosen pohjoispuolella ei ole
      mitään yliopistoja olemassakaan.

    • Valelääkäritutkimus

      Kuinkas tarkasti sen valelääkärin tekemisiä ja tekemättäjättämisiä tutkittiin?

      • Seurannat

        Eikö ns. "oikeiden" lääkäreiden tekemisiä ja tekemättä jättämisiä seurata, tutkita lainkaan, päinvastoin kuin tuon "valelääkärin" tekemiset? Nehän olivat oikein suurennuslasin alla, moninkertaisin tutkimuksin!


      • mndbfdskmbnf
        Seurannat kirjoitti:

        Eikö ns. "oikeiden" lääkäreiden tekemisiä ja tekemättä jättämisiä seurata, tutkita lainkaan, päinvastoin kuin tuon "valelääkärin" tekemiset? Nehän olivat oikein suurennuslasin alla, moninkertaisin tutkimuksin!

        No ei, jos joku valittaa jotain, niiltä itseltään kysytään onko homma heidän mielestään oikein ja jos ne sanoo että on, niin asiapa oli sitten siinä. Toisin sanottuna niillä on itsellään oikeus määritellä omien toilailujensa oikeellisuus!


    • AikaPerseestä

      Jos menet parturiin ja haluat hiustenleikkuun opiskelijatyönä, se maksaa puolet pätevän parturin työhön verrattuna. Jos menet sairaalaan leikkaukseen, leikkaamassa on opiskelijatyönä erikoistumisopintoja suorittava lääkäri, maksat leikkauksesta täyden hinnan. Reilua eikö vaan?! Parturissa sentään tiedät olevasi opiskelijan käsissä, tiedät riskit (ei välttämättä oikein onnistunut lopputulos), sairaalassa et tiedä olevasi opiskelijan puoskaroitavana, ellet älyä sitä erikseen kysyä. Opiskelijan rävellyksen onneton lopputulos tulee siis yllärinä... Vittu mitä paskaa!

      • Leikkaukset

        > Jos menet parturiin ja haluat hiustenleikkuun opiskelijatyönä, se maksaa puolet pätevän parturin työhön verrattuna.....

        Kun menet parturiin, siellä on jopa seinän kokoiset peilit, joista voit seurata tapahtumien kulkua ja leikkauksen edistymistä.

        Entäs kun menet sairaalaan leikkaukseen, niin operoitava kohta suojataan niin hyvin, että et vilaukseltakaan voi nähdä tapahtumia mitä siellä puuhataan.
        Potilas halutaan pitää täysin tietämättömänä itseensä kohdistuvista tapahtumista.

        Miksi?


      • fnsdkhfj
        Leikkaukset kirjoitti:

        > Jos menet parturiin ja haluat hiustenleikkuun opiskelijatyönä, se maksaa puolet pätevän parturin työhön verrattuna.....

        Kun menet parturiin, siellä on jopa seinän kokoiset peilit, joista voit seurata tapahtumien kulkua ja leikkauksen edistymistä.

        Entäs kun menet sairaalaan leikkaukseen, niin operoitava kohta suojataan niin hyvin, että et vilaukseltakaan voi nähdä tapahtumia mitä siellä puuhataan.
        Potilas halutaan pitää täysin tietämättömänä itseensä kohdistuvista tapahtumista.

        Miksi?

        Totta! Ensin ei sanota mitä tehdään ja kuka tekee (tai siis onko pätevä vai ei) ja sitten vielä estetään näkemästä mitä tapahtuu... mikäli homma hoituu puudutuksessa ja nukutuksessa nyt ei näe muutenkaan. Pois lähtiessä paikat on topattu sidoksilla ja teipeillä, karmiva todellisuus paljastuu vasta kotona päivien päästä teippaiuksia irrotellessa ja siinä kohtaa on myöhäistä valittaa!


    • PoliitokoilleVinkki

      Säästövinkki poliitikoille: sairaalat ja terveyskeskukset laskuttaa nykyisellään opiskelijatyönä tehdyistä asiakas/hoitokäynneistä täyttä hintaa ja koska terveydenhoitokulut paisuu paisumistaan, jostain on leikattava, niin nämä opiskelijatyönä hoidetut käynnit vois pienellä lakimuutoksella muuttaa -50% normaalitaksasta sekä kuntalaskutuksessa, että asiakasmaksuissa! Samoten opiskelijoille maksettavat palkat vois puolittaa, sairaanhoitajaopiskelijathan tietysti tekee jo muutenkin työnsä palkattomina harjottelijoina. Miksi siis lääkäriopiskelijoillekaan pitäisi maksaa yhtään enempää?!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2451
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1759
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1200
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe