Sairaanhoitajan ja lähihoitajan palkan ero

Mannurse

Minusta on käsittämätöntä, että sairaanhoitajan ja lähihoitajan palkan ero on niin mitätön. Eroa on se pari kolmesataa euroa.
Moni lähihoitaja varmasti jo nyt älähtää, että "samoja hommia me vanhainkodissa tehdään!" Varmasti näin on, mutta kuitenkin yhä enemmän mennään siihen suuntaan, että perushoitoa tarvitsevissa yksiköissä on vain yksi sairaanhoitaja ja muut lähi/perushoitajia tai hoitoapulaisia. Monessa tuetun palvelun yksiköissä ei ole edes omaa sairaanhoitajaa vaan se on erikseen kutsuttavana esimerkiksi kotisairaanhoidosta. Sairaaloissa toimenkuvat eroavat jo merkittävästi. Psykiatrisella puolella lähihoitajia palkataan yhä vähemmän, puhumattakaan kirurgiasta.

Sitten päästään tähän koulutuspuoleen. Lähihoitajan tutkinto on toisenasteen tutkinto ammattikoulussa ja sairaanhoitaja käy ammattikorkeakoulun. Eli lähihoitajan täytyy halutessaan sairaanhoitajaksi käydä vielä 3.5-4 vuotta koulua lisää. Tässä vaiheessa älähtävät ne lähihoitajat, jotka uskovat amiksen ja amk:n olevan yhtä vaativia, voin vakuuttaa että näin ei ole. Lähihoitajan ja sairaanhoitajan koulua käyneenä voin sanoa kokemuksella, että lähihoitajan koulutuksessa "pinta raapaistaan" opintoja sairaanhoitajaan nähden.

Kysymykseni kuuluukin, miksi palkkaero on noin onneton vaikka koulutusvaatimukset ovat täysin erilaiset ja työn vaatimukset mm vastuun osalta ovat aivan eri luokkaa?

Meillä Suomessa on huippukoulutetut sairaanhoitajat joita värvätään mm saudeihin yksityisiin sairaaloihin töihin, koska heidän osaamisensa on maailman huipputasoa. Brittiläiset ensihoitoyritykset rekrytoivat myös suomesta ensihoitajia britteihin, koska koulutustaso on heidänkin mittapuullaan erinomaista. Eikä suoraansanoen ole ihme, että moni lähteekin. Kun ei Suomessa anneta arvoa niin mennään sinne mistä sitä saa.

Huom! Tämä ei ole sodanjulistus lähihoitajia vastaan. En ole alentamassa heidän palkkojaan, he tekevät erittäin raskasta ja aliarvostettua työtä pienellä palkalla. Haluan herättää keskustelua ja kysyä myös muiden mielipiteitä siitä, että onko tämä nykyinen järjestelmä oikeudenmukainen.

30

3940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lähis4everr

      Itse ihmetellyt samaa. Ei paljoa huvita lähteä koulun penkille 3.5 vuodeksi vaan kolmen sadan takia. Kestää meinaa aika kauan tienata ne kouluvuodet takaisin tuolla palkkaerolla, ei taida minun elinikä siihe riittää.
      AMK:hon on erittäin vaikea vielä päästä opiskelemaankin, on pääsykokeet hieman eritasoa ku amikses.

      Toisekseen lähihoitajille on loppujen lopuksi paljon enemmän töitä tarjolla verrattuna sairaanhoitajiin. Väki vanhenee ja perushoitoa vaativia työpaikkoja tulee kokoajan lisää. Miksi ottaa töissä hirvee vastuu ku saman rahan saa vähemmälläki. Hullu paljon työtä tekee...

    • pyörä_pyörii
      • Anonyymi

        Olpa kivast vastattu


    • lukutaitoolisikiva

      Miksi "keksit pyörän uudestaan"?
      Toisessa puhutaan pyörästä ja toisessa autosta. Toki molemmat ovat kulkupelejä, mutta...

      • Nää_on_niin_nähty

        No, katotaas, kun muutama kommentti tulee, niin ollaan samassa väittelytilanteessa ihan samoista asioista, kun toisessa ketjussakin...


      • sisältö_kateissa

        No mitä se taas kertoo keskustelijoista? Mitä kommenttisi kertoo sinusta? Et joko viitsinyt lukea aloitusta loppuun asti tai et ymmärtänyt sisältöä kun mielestäsi asia sisältö on sama.

        Asioihin ei tule muutosta jos niistä ei käydä keskustelua. Keskustelun tosin pitää pysyä asiallisena ja jos lukija tuntee että ei siihen

        a.) Kykene
        b.) Pysty
        c.) Ei muuten vaan ymmärrä mistä puhutaan

        ...niin silloin kannattaa vain nyökätä asiantuntevasti ja jättää kommentointi muille.


    • sh95

      "Kun ei Suomessa anneta arvoa niin mennään sinne mistä sitä saa."

      Minä en kouluttautunut sairaanhoitajaksi sen tähden, että saisin arvoa ja arvonantoa, vaan sen tähden, että tekisin omasta mielestäni tärkeää työtä, josta saan toimeentulon. Tämä on onnistunutkin hyvin.

      Lähihoitajat tekevät vähintään yhtä raskasta työtä, ehkä rankempaa vielä. En tiedä, miksi palkkaeron pitäisi olla suurempi tai pitäisikö sitä olla ollenkaan. Koulutuksen olemme saaneet ilmaiseksi molemmat.

      • ph.seniori

        Kiitos fiksulle sairaanhoitajalle! Kunnioitan ammattitaitoisia sairaanhoitajia ja arvostan heidän työtään, olen kanssasi samaa mieltä, että molemmat tekevät omalla sarallaan vastuullista ja toisinaan raskastakin työtä. Sinun kaltaistesi sairaanhoitajien kanssa on helppo työskennellä potilaan parhaaksi. Koulutusmahdollisuuksia löytyy molemmille.


    • AMK_SH

      Tuossa juuri se syy miksi hoito-ala on siinä tilanteessa missä se nyt on. Vaikka hoito-alan täytyykin olla kutsumus niin se ei tarkoita sitä, että sitä tehdään ilman arvostusta ja palkkaa.
      Jos työstä tulisi saada palkka fyysisen rasittavuuden mukaan niin laitoshuoltajien kuuluisi saada se suurin korvaus työstään.
      Ymmärrän kyllä, että mahdollinen punainen ideologia saa jotkut hoitajat ajamaan yhdenvertaista palkkausta, mutta onneksi nämä ovat marginaalisia...

    • insinöyri

      Hoito-alan palkkaus on surkea ja siitä voi syyttää vain hoitajia itseään. Naisvaltainen ala jossa hyvin harva osaa pitää puoliaan. Monella hyväpalkkainen mies kotona niin ei tarvetta suuremmalle palkalle.
      Tehkää vaan jatkossakin hommia kutsumuksellanne niin voidaan leikata sosiaali ja terveysalan kustannuksia ja saada suomi nousuun.
      Näin se on aina ollut ja näin se tulee olemaan jatkossakin.

    • duunari_ari

      Suomi tarvitsee uusia innovaatioita ja ne löydetään tekniikan ja teknologian saralta, siksi satsaukset terveydenhuoltoon täytyy pitää jatkossakin minimissä.

      Terveydenhuolto on välttämätön, mutta se on toiminut tähänkin asti vaikka palkat ei päätä ole huimanneet, ihan niin kuin poliisit, palomiehet jne. Toisekseen eihän hoitajan ammatti kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä vaikka sitä ammattikorkeakoulussa opetetaankin.

      Jos palkat ja työolot olisivat niin surkeat kuin mediassa ajoittain väitetään niin eiköhän jotakin järjestäytymistä olisi jo hoitajien keskuudessa tapahtunut.

    • OppinutLähäri

      Jep palkan ero on niin mitätön että taidan lukea suoraan Lh:sta lääkäriksi sairaanhoitajaturhakekoulutuksen sijaan. Eihän siinä tuu kuin pari mitätöntä vuotta lisää pänttäämistä (latinaa)

    • Syy_on

      hyvinkin yksinkertainen.

      Se ettei valtiolla ole varaa maksaa näin isolle ammattiryhmälle enemmänpää. Ja koska julkisen puolen palkat ovat matalat, ei yksityisenkään tarvitse maksaa enempää.

      Tässä ei ole mitenkään kyse arvostuksesta tai työn tärkeydestä. Ainoastaan siitä ettei kunnilla (tai valtiolla) yksinkertaisesti ole varaa (tai halua) maksaa näin suurelle ammattiryhmälle enempää.

      • Firemann

        Tämä on aivan totta. Siitä päästäänkin kysymykseen, että onko valtion ja kuntien arvostus näitä ammattilaisia kohtaan kuinka korkealla kun kaikenmaailman turhakkeisiin on varaa investoida.
        Tähän samaan hengenvetoon myös haluan sanoa, että poliisit ja palomiehet kyntävät myös samaa palkkakuoppaa, kohta emme enää koreile korruptiotilastojen hännillä kun mm poliisit kyllästyvät matalapalkkaisuuteensa.


    • SairaanHoitaja74

      Noin totta! Olen monesti asiaa pohtinut ja kyllä se tavallaan hrmittaakin. Lisäksi ottaa päähän se, että Tehyyn on alkanut enemmän ja enemmän liittyä lähihoitajia, kun Tehyn nimeomaan pitäisi olla meidän sairaanhoitajien ja vastaavan tason käyneiden liitto. Ei sairaanhoitajien palkkoiin suhteessa lähihoitajien palkkoihin saada mitään eroa, ainakaan nyt kun Tehykin alkanut hyysätä lähäreitä. Super on lähihoitajia varten!

    • hoitaja-

      Moni lähihoitaja varmasti jo nyt älähtää, että "samoja hommia me vanhainkodissa tehdään!"

      SH koulutus on työläs ja kestää monta vuotta. En aio jatkaa opintoja, koska se ei kannata. Miksi jatkaisin lähihoitajana sairaanhoitajaksi, jos saan vain olemattoman summan lisää? Jos ajatellaan vanhustenhoitopaikkoja, niin käsittääkseni sairaanhoitajat eivät tee yövuoroja niissä. Tämä syö palkkaeron lopullisesti. Voi olla että yövuoroja tekevä LH tienaa enempi. Minulle tittelit eivät ole tärkeitä. Voin jatkaa opintoja, jos se johtaa parempaan palkkaan tai edes kevyempään työhön. Tässä tapauksessa on saavuta kumpaakaan, joten en jatka opintoja palatakseni taas yhtä raskaaseen ja pienipalkkaiseen hommaan takaisin. Pelkät laajemmat työllistymismahdollisuudet eivät minua kiinnosta. Minulla on riittää työtä. En harrasta opiskelua. Menen kouluun ainoastaan paremman palkan tai kevyemmän työn takia.

      • hoitsuuuuuuuu

        Toi pitää niin paikkaansa! Palkka ero on naurettava koulutuksen pituuteen ja lisä vastuuseen nähden. Ei kiitos!!


    • Häppylh

      52000€ vuosiansio 12-vuotta lähihoitajana. Riittävä minulle. Aivan sama mitä sh tienaa.

      • neljännespois

      • vituttaaaaa

        Tuossa on puolet liikaa vaikka tekisit töitä 365 päivää vuodessa. Perus burananjakajan työ on vaatimustasolta siivojan luokkaa.


      • Enpidä

        AI kamalaa, miten aliarvioit vaativaa lähihoitajan tointa! Perustyö on vaativaa!


      • jokainen.vanhenee
        vituttaaaaa kirjoitti:

        Tuossa on puolet liikaa vaikka tekisit töitä 365 päivää vuodessa. Perus burananjakajan työ on vaatimustasolta siivojan luokkaa.

        Näinkö ajattelet ihan tosissasi? Kuvittelepa itsesi avuttomaksi vanhukseksi. Asut yksin omassa asunnossasi ja hädin tuskin pääset asioimaan WC:ssä. Kätesi vapisevat, lusikka ei pysy kädessä - kuolet nälkään, ellei sinua tule joku syöttämään. Pesullekin pitäisi päästä, kakkavaivakin ahdistaa - kuka sinua auttaa??? Kuka pitää sinut hengissä?
        Sairaanhoitaja voi näpytellä tietokonetta koko päivän, no tarpeellista työtä hänkin tekee, mutta jos perushoito jää toteutumatta, niin henki lähtee. Kyllä ne perustarpeet on ensin tyydytettävä ja vasta sitten siirrytään sinne "korkeampaa" koulutusta vaativaan hoitoon. Fyysisesti perushoito on huomattavasti raskaampaa, kuin sairaanhoitajan kirjalliset työt. Kyllä lähihoitaja on palkkansa ansainnut.


      • vituttaaaaa
        jokainen.vanhenee kirjoitti:

        Näinkö ajattelet ihan tosissasi? Kuvittelepa itsesi avuttomaksi vanhukseksi. Asut yksin omassa asunnossasi ja hädin tuskin pääset asioimaan WC:ssä. Kätesi vapisevat, lusikka ei pysy kädessä - kuolet nälkään, ellei sinua tule joku syöttämään. Pesullekin pitäisi päästä, kakkavaivakin ahdistaa - kuka sinua auttaa??? Kuka pitää sinut hengissä?
        Sairaanhoitaja voi näpytellä tietokonetta koko päivän, no tarpeellista työtä hänkin tekee, mutta jos perushoito jää toteutumatta, niin henki lähtee. Kyllä ne perustarpeet on ensin tyydytettävä ja vasta sitten siirrytään sinne "korkeampaa" koulutusta vaativaan hoitoon. Fyysisesti perushoito on huomattavasti raskaampaa, kuin sairaanhoitajan kirjalliset työt. Kyllä lähihoitaja on palkkansa ansainnut.

        Työn vaativudesta, vastuullisuudesta jne. sitä liksaa maksetaan, ei suinkaan fyysisestä raskaudesta. Perushommista on turha maksaa maltaita, vaikka se raskasta olisikin. Yksinkertaisista hommista selviää kaikki.


      • jokainen.vanhenee

        Odotahan aikaa, kun itse olet se apua tarvitseva. Huomaat kyllä eron hoitajan ja hoitajan välillä. Yksinkertaisista hommista eivät kaikki selviä, se on tullut nähtyä jo moneen kertaan. Korkea koulutustasokaan ei ole tae osaamisesta. On eri asia osata asia teoriassa, kuin käytännössä.
        Kaikilta ei suju ruoan laitto, siivouskin saattaa osoittautua varsin haasteelliseksi ja lähihoitaja on varsinainen kameleontti, koska hänen täytyy selvitä työstä, kuin työstä ja mitä nopeammin, sitä parempi. Sopii kokeilla!


    • luokkajakaja

      Miten on lääkärin ja sairaanhoitajan palkan ero.
      Perheessämme erikoislääkärin ja sairaanhoitajan perustyöajan palkkaero nettona on 700€ kuussa.
      Suomessa pienipalkkaisen sairaanhoitajan ja riistäjälääkärin ero on vaivaiset 700€ kuussa nettona eli sinä rahana, jonka saa itselle. Erikoislääkärillä on 12-14 vuoden koulutus riippuen alasta.
      Tuohon 700 €: n sisälle mahtuu siis kaikki, jotka ovat pienituloisten ja suurituloisten välissä.

      • Neuvottelukysymys

        Entäs kokonaispalkan ero samoilla tuntimäärillä? Älä jaksa viisastella pyörittelemällä lukuja joista et ymmärrä...


    • Vaikuttakaa

      Voi jösses naiset turhauttaako meuhkata netissä sh:n ja lh:n palkkaeroista? Kansalaisaloite.fi sivustolla voi vaikuttaa asioihin.

      • siis.niinku.mitä

        Hä? Siis tehdäkö aloite siitä että amiskouluttatunut lähihoitaja tienaisi saman verran kuin amk-koulutettu sh. Vähän sama kuin tradenomit vaatisivat samaa palkkaa kuin ktm:t. Herätkää jo itseriittoiset pas--at. Vain naisilla voi olla noin typerä logiikka.


    • Anonyymi

      Pitäskö sun mennä kunnon yliopistoon ja opiskella itsesi lääkäriksi? Sitten ei tarttis natista koko ajan palkasta. Ei ne lähihoitajan palkat enää niin hyvät ole, että siihen enää vetoa olis. Siististä toimistotyöstä saa monta sataa euroa enemmän, eikä tartte koko ajan sietää riitasia naisvaltaisia työyhteisöjä.

    • Anonyymi

      nykyään lh erikoistuu, muttei näy työn kuvassa, ellei ole missä sh:a ei niin ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      359
      4121
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1769
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      62
      1515
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1350
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1296
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1200
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1194
    Aihe