Esiintymispelko vai paniikkihäiriö?

3plus2

Moikka. Olen tänä vuonna valmistuva opiskelija ja ongelmani on esiintymispelko. Vielä 1-2 vuotta sitten menin mielelläni luokan eteen esittämään powerpointeja yms. Olen siis muuten hyvin puhelias ja sosiaalinen mutta viime vuonna alkoi esiintymispelko. Se alkoi siitä, kun esitykseni meni pieleen ja rupesin panikoimaan ja muutenkin oli stressiä siihen aikaan. Siitä lähtien olen pelännyt esiintymistä ja jätän jopa tunteja väliin kun en halua mennä luokan eteen. Oireeni ovat sykkeen pomppaaminen korkealle, saattaa naama punoittaa ja ääni alkaa väristä. Kannattaisiko ottaa jotain rauhoittavia ennen esitystä? Miten olette selvinneet tästä vaivasta? Haluaisin tietää onko muuta vaihtoehtoa, kuin esim psykologi tms?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chjlköjhköljlh

      Ainakin jossain määrin sykkeen nouseminen, ym. jännityksen oireet on aika yleisiä ja tavallisia esiintymisessä. Itselläkin oli näitä, mutta jokseenkin pidin esiintymisestä siitä huolimatta.

      En muista mistä kuulin tämän, mutta jossain selitettiin näiden reaktioiden olevan luonnollinen osa valmistautumista vaativaan suoritukseen. Esi-isillämme tämä vaativa suoritus on liittynyt varmaan johonkin metsästykseen tms., ja se jännitys lihaksista purkautuu sitten räjähtävään liikkeeseen. Mutta power point -esitystä pitäessä sitä jännitystä ei samalla tavalla pysty liikunnalla purkamaan. Minulla kuitenkin niihin oiresiin auttoi huomattavasti liikkeen lisääminen esiintymiseen. Siis kävelin esiintymistilan laidalta toiselle, osoitin suurilla liikkeillä jotain kalvoilla olevaa asiaa, kirjoitin taululle jne. Mitä tahansa liikkeitä nyt esiintymiseen voi luontevasti lisätä. Kunhan ei yritä seisoa kuin patsas kun elimistö vaatii räjähtävää liikettä.

      • 3plus2

        Kyllä! Tämä jännitys nyt ei vaan sitä "hyvää jännitystä". Muistan ennen jännitti ja odotin silti vuoroani. Nykyään tulee fiilis että haluaisi lähteä luokasta pois kun alkaa syke nousemaan jne. Muuten siis en pelkää sosiaalisia tilanteita yhtään ja Joka päivä liikun bussilla kouluun ja liikun julkisissa paikoissa. Tuntuu vaan että tämä luokan edessä esiintymisen pelko on pinttynyt aivoihin ja sitä alkaa sitten panikoimaan kun se tulee kohdalle.


    • ollaanvajavaisia

      Ei maailma kaadu jos joskus esitys menee vaikka mönkään. Älä jää pelkäämään, laita vain itsesi likoon. Eiköhän kaikille, myös ammattiesiintyjille sattuu, että joskus menee vain pieleen.
      Kerro tässä lyhyesti, mitä silloin sattui kun epäonnistuit. Miten se tapahtui? Se voi auttaa jatkossa. Itselläni ontui kerran esitys pahasti kun olin unohtanut osan muistiinpanojen rungosta pois ja loppu oli sitten epätoivoista takeltelua. Sanoin kyllä yleisölle ja kyllä se vaillinaiseksi sillä kertaa jäi.
      Mutta tuskin tuo enää tänään ketään haittaa ja maailma pysyy ennallaan.

    • sternbach

      "Paniikkihäiriö" on hyvin hypoteettinen lääketieteellinen termi. Jos minä ajaisin autolla väkijoukon päälle, niin poliisille ja oikeudelle ei menisi läpi, että "minulla on atolla-ajo häiriö".

      Melko suuri osa "paniikkihäiriöstä" johtuu hyperventilaatiosta, jossa liikahengityksen seurauksena veren happipitoisuus nousee korkealle (ilmiö sinänsä terveelle ihmiselle vaaraton).

      Paniikkihäiriötä voi sen tullessa hoitaa hengittelemällä paperipussiin ja saada veren hiilidioksidipitoisuutta nousemaan.

      Myös monet beetasalpaajat esimerkiksi propranoli 20-60 mg päivässä pitävät oireet loitolla.

      Beetasalpaajat eivät ole keskuhermostoon vaikuttavia huumeita, mutta resepti niihin vaaditaan.

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00905

    • 3plus2

      Silloin kun epäonnistuin ja aloin panikoimaan esitystä pidettäessä olin ollut kipeenä ja jouduin esittämään yksin työni. Silloin itsetunto oli ehkä vähän huonompi sattuneista syistä. Sitä ennen vedin esiintymisen oikein nätisti. Nyt ei olisi varaa olla poissa koulusta :|.

      • fghjklkhhjkljhjkjl

        Esiintymispelko on niin yleinen ongelma, että jos otat asian puheeksi opettajan kanssa niin varmaan esiintymiselle löytyy joku vaihtoehtokin. Tietysti jos mitenkään mahdollista, niin pelon voittaminen olisi varmaan paras vaihtoehto, esiintymään kun voi joutua myös opiskelujen jälkeenkin.

        Toisaalta minun on vähän turha päteä tästä kun en itse uskalla edes roskapussia viedä ilman pitkää valmistautumista, mutta pädin nyt kuitenkin. Ehkä voin kokemuksesta sanoa että oli tapa sitten pelkojen kohtaaminen tai lääkäriapu tai mikä tahansa, niin ongelma kannattaa ratkaista ettei se pahene rampauttavalle tasolle.


      • olemmevajaavaisia

        Noin se yleensä menee. Sattuu joskus mielestä peruuttamaton moka ja muistoksi jää pelko, etten hallitse tilannetta. Kun muutenkin on ollut heikoilla, toipilas, niin itsetunto on vereslihalla.
        Kun valmistelet luennon hyvin ja teet sen itsellesi tutuksi, niin se kyllä sujuu kun menet vain ja pääset alkuun. Jos olet yksi opiskelija muiden joukossa, niin porukassa on useita kanssajännittäjiäsi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2884
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      536
      2733
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1885
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1867
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      302
      1698
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1352
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1144
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe