Kuka on kuka

Vanhalainen

On ollut tunturi-, sekä metsä ja kalastaja lappalaisia. Aikoinaan pääelinkeino oli kalastuksessa ja metsästyksessä, joka painottui peurojen pyyntiin. Poro ei ollut elinkeino. Poroja oli takkaporoina ja myös maidon vuoksi. 1600- 1700 luvuilla poromäärät alkoivat lappalaisilla kasvamaan. Myöhemmin tunturilappalaisilla tokat olivat jo suurehkot. He jutivat tokkinensa tunturialueilla. Metsä-ja kalastaja lappalaisilla poromäärä oli vähäisempi. Niimpä monet näistä talollistuivat ajan myötä. Ajan myötä näillä perinteinen saamelaiskullttuuri jäi vähäisemmäksi. Ajan myötä, suomalaisten keskuudessa myös kieli unohtui. Uskonto vaikutti myös. Näitä sukuja on muutamia, jotka eivät ole saamelaisrekisterissä. Saamelais nimitystä alettiin käyttämään myöhäisempänä aikana. Mutta tuli myös suomalais eli lantalais sukuja. Tuli jo 1600,1700 luvuilla. Osa näistäkin alkoi hoitamaan poroja.
Suvut, niin suomalais kuin saamelais suvut, ovat kylläkin ajan saatossa sekoittuneet keskenään. Voimakkaasti talollisilla.
Nämä metsä- ja kalastaja lappalaiset muodostivat lapinkylät. Alueet olivat laajat. Ja näihin myös juuri näille vanhoille suvuille tuli nautintaoikeudet, jotka säilyvät vieläkin.
Tunturi saamelaiset eivät kuuluneet lapinkyliin, koska he jutivat poroinensa.
Näillä säilyi saamelaiskultturi.
On saamelaisia. On lantalaisia.
On vanhoja sukuja jotka ovat juuri näitä talollistuneita, vanhoja lappalais eli saamelais sukuja. On Näihin sekoittuneita lantalaisia.
Jos suoraan alenevassa polvessa seuraisi, moni nykyinen suku erottuisi vanhoista suvuista. Eli nämä juuri ovat niitä lantalais tulokkaita. Samoin muutama suku joka on nyt saamelaisena.

46

964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanhalainen

      Eli on selkeä kansanryhmä,saamelaiset,joilla kieli ja kulttuuri säilyi.
      Sitten on juuri näitä vanhoja, metsä ja kalastaja lappalais sukuja, jotka polveutuvat,suoraan alenevassa polvessa, samasta kansanryhmästä, saamelaisista. Johon itsekkin kuulun.
      Sitten on lantalaissukuja, jotka ovat tulleet sata,pari sataa vuotta sitten, osa paljon myöhemmin, jotka ovat sekoittuneet kylläkin näihin vanhoihin sukuihin. Muunmuassa Kyrön suku joka laajeni kovasti.

    • opetustaUtsijoenseinältä

      Kyrön suku on aitoa saamelaista. Yritätkö ola viisas ja tehdä sukujakoja . Juokse puun taakse kusel le ja pysy aatoksiesi kanssa sielä. Tuota on saanut lukea jo tarpeeksi .....######lahen seiniltä, että pysy sieki opetuslapsi sielä. Joohan !

      • Vanhalainen

        Kyrön suku on juurikin tulokas lantalaissuku.


      • Kyrönsukua

        Niin on! Olen itte niitä kyröläisiä, enkä todellakaan ole saamelainen.


    • Vanhalainen

      Ja on kyllä totta että toisesta kansan ryhmästä ei voi alkaa toiseen kansan ryhmään.
      Mutta on totta, että on tämmösiäkin, saamelaisesta kansanryhmästä suoraan polveutuvia, jotka tuntevat sisimmässään kuuluvan tuohon kansaan.
      Mutta on enemmistö, joka ei voi saamelaiseksi liittyä, koska se enemmistö on lantalaisia. Vaikka muuta väittäisikin. Aina voi väittää. Mutta se ei tee saamelaista.

      • sukulainenn

        Pohjoisnorjasta on Kyrön suku alkujaan , Anund Anundin poika jutasi Norjasta Pelloon josta ostI kyrön talon ja samala nimi muuttui Kyröksi


      • Voiiolla

        Son sitte eri Kyrön suku ko tämä Pohjanmaalta tullu


      • Toptopnäinson
        sukulainenn kirjoitti:

        Pohjoisnorjasta on Kyrön suku alkujaan , Anund Anundin poika jutasi Norjasta Pelloon josta ostI kyrön talon ja samala nimi muuttui Kyröksi

        Jutasi....hehehehe!!!!!
        Pohjanmaalta tullu suku!!


      • Tämmöistätälläkertaa1

    • rinsessako

      Tunnen sisimmässäni kuuluvani....hmmm...prinsessakansaan...taidanpa siis olla tuhannen vuoden takaa prinsessa. O-ou.

      • apinapapina

        tuo on sitä tyhmyyttä.!!!


    • enoleetoleetteolemieolen

      Onneksi niitä päätöksiä ei tehdä täälä suomi 24:ssä kuka kukin on . Täälä voi levittää ihan mitä kukaki itte parhaaksi kattoo. Ei sen ihmempää. Asioiden todellisuuden kanssa niilä ei ole mitään tekemistä.

      • Vanhalainen

        Tuo edelläkerrottu on juurikin totta. Vanhojen asiapapereitten mukaan esim. edellämainittu suku on tulokas. Samanlaisia sukuja on muitakin. Ja täällä on ennen heitä jo asutusta. Jotka ovat nimen omaan lappalais asutusta. Joista nämä tulleet sitten ovat ottaneet vaimoja, ja näin sekoittuneet näihin sukuihin. Osa suvuista hieman aiemmin, osa myöhemmin.


    • nippelitliikkuu

      Vanhalainen yrittää tietäväisesti filosoida s u o mi 24 omia filosofioita viisaana , eikö enään muualla kukaan viitsi lukea ja ottaa kantaa Vanhalaisen tarinohin ja porola ajelima säpäkhät jalassa ja neljäntuulenhatut ja muut hatut heilu komeasti tunurin tuivertavassa tuulessa. Poronsarvet lensivät vauhdissa,se on ihan tosi, ne porot asuvat joskus tunturissa,aivan tosi ja ja ja ja

    • järlauaikkeskit

      niin järvensivut lauhamat aikiot keskitalot kyllä on pitkä suku selvitys eiköhän näillä pääse osa aikaiseksi saamelaiseksi jos vielä tulis yksi uusi suku nimi sitten oletta ihka oikeita saamelaisia

    • isak27

      Jos lehtijuttuja olis uskominen sais semmosen käsityksen että enontekiön saamelaisuus olis alkanu keskitalolaisista mutta onneksi totuus on toisenlainen!

      • Vanhalainen

        Keskitalot ei ole saamelaisia. Vaan juurikin näitä tulokas sukuja. Ja vieläpä myöhäisellä ajalla.


      • tyhjäpäät

        sannoo alkuperäinen ketomellalainen, tuo Vanhalainen


    • saamelainenpeltovuomasta

      niin ja mie peltovuomalainen ei keskitalot mitään saamelaisia ole

      • olikkoennen

        niin sie olekki kyllä mie sen tiiän olet ittekki sammaasukuvasaamelaisia.


    • mukasaamelaisia

      lopettakaa jo höpötys saamelaiset on saamelaisia ei mitkään keskitalot ole saamelaisia

      • kaikilletilaaon

        Me olema aivan aitoja saamelaisia me keskitalot ,sanokaa mitä haluatte ei se muuksi muutu ,kaikki aluperäis ihmiset on jo kuolhet,me olema nyt niitä uusia alkuperäis saamelaisia saatat sieki olla mistä sen tietää ,kaikki voi olla mitä haluaa '''''kaikille tillaaon''


    • Myylatti

      Ei voi olla mitä haluaa. Jos yrittää olla jotain mitä ei ole, se tekee ihmisestä narrin.

    • aivaivmaukaslihaon

      näkeehän sen jo siitäki oikeat saamelaiset ei syötä aiv rehua poroille.

      • Kysympävaan

        Väitäkkö sie ettei esim Inarin puolella olevat ole saamelaisia ko ruokkivat porojaan? Entäpä käsivarren pohjoiset kylät?


    • Vanhalainen

      Pohjois Lapin, sekä Norjan, että ruotsin Lapin alkuperäiskansaa ovat lappalaiset. Nykyvuosina ne joilla kulttuuri säilyi, järjestäytyivät ja alkoivat käyttämään saamelais nimitystä.
      Ulkopuolelle jäivät talollistuneet,vaikkakin saman geenin omaavat. Samaa geeniä tosin ovat saaneet muualta tulleet suvut, jotka sekoittuivat lappalaisiin perheisiin.
      Ymmärrän että järjestäytyneet eivät halua joukkoonsa näitä, kirjavaa porukkaa.

    • Rehdin Saamelaisen tuntee, kun sille on jäänyt poskeen poron munapussi poron purennasta.

    • Tamperetar100

      Saamelaiskäräjät, koko saamelaisuus ja saamelaiskulttuuri menettää merkityksensä jos saamelaisrekisteriin hyväksyttäisiin suuri joukko suomalaisia.

    • fiftififti

      niin no miksi net joitten vanhemmista toinen on lappalainen ja toinen on "suomalainen", niin heijän lapsensa ovat niiiiiin saamelaisia että.....ketuttaa tämmöset jokka leikkivät lappalaista vaikka ovat vain puoliksi ja het non niitä jokka ovat päänä suuna ajamassa näitä lappalaisten alkuperäislakeja ynnämuuta peetä...

      • Sesevastaonki

        Ovathan he saamelaisia kriteereitten mukaan.

        Enemmän minua ärsyttävät nämä muka saamelaiset, jotka ovat niin tietävinään kaiken saamelsisuudesta.


    • jebutaas

      Eikö nää k.talot ym oo aina naineet suvusta? Nyt paljastuu mitä siitä syntyy...mutta ainakin lantalaisuus jatkuu ja pysyy.

      • saamensuomenlantalainen

        Kyllä on Keskitalolaiset ovat naineet ,ja ovat hyviä ,hyväpalkkaisia naisia kyllä saavat olla tyytyväisiä me olemme niitä uusia saamelaisia meitä oli paljon kalmakaltiolla oli tosi mukavaa ,makaraa paistettiin kahvit juotiin hyvien pullien kera,ilma oli hieno ,kiitokset pikalle ja koko konkkarokalle kokonutaan uuesti vieläsyksymmällä,olihan meitä siellä,,,,,.......


    • Tositonttu

      Tontut ja keikukaiset ovat ensimmäisiä asukkaita. Heillä on oikeudet näihin alueisiin.
      Hoo! Mepä kuulummeki tonttuihin. Ollaan alkuperäisiä tonttuja. Neulotaan tonttupuku.

    • pyörilläkulkevaseitakivi

      niin makkaraa paisteltiin ja käytiin seita kivellä toittako seita kiven peräkärryllä kalmankaltiolle niin pitäähän seita kivi olla aina mukana kun ootte niin saamelaisia hahhahhahhahhahhah

      • kivenkerääjä

        Miehän otin oman seitakiven takakonthin ,emme tarvinhet sitä onhan se mulla tuola autossavieläki .


      • Taavettijava

        Seitakiven kanssa ei ole leikkimistä sitä ei ruukata kaivaa eikä liikutella se vain pitää olla siinä missä se on!


    • Hehhehhohhoh

      Onhan tämä hommeli saanut jo niin koomisia piirteitä, että olis aineksia vaikka komediaelokuvaan. Näin ulkopuolisena olen saanut monet makeat naurut, kun tiedän taustat :D Vaatiihan se rohkeutta asettaa itsensä julkisesti naurunalaiseksi.

      • lauletaan

        Mie kuiten haluaisin siihenfilmhin alkaa jo mulla olis tuota luppo aikaa,olishan jos sie saisit nauraa,mieki voisin nauraa sinun kanssa ,sittenhän meitä olisi kaksi onnellista ,NAURETAAN SEHÄN PITENTÄÄ IKÄÄ.naura kanssani ja voimmehan myös laulaa laula kanssani hehhehhohhoh


    • voipyhäpietari

      pellet mitkä pellet tosi on se niin huvittava sakki että naurattaa meinoo kuset tulla housuihin hahahahahahah

      • pieturinkaveri

        Ei pyhäpietarinkaan kannata olla niin tosikko kyllä saat ihan reippaasti housuuisi kusta ,kyllä tänne mahtuu tonttuptukuisiakin olisi ihan piristys jos te tontut vielä tonttuilisitte .kyllä maailmaan mahtuu ,meillä on niin mukavaa eikös vainki pyhä pieturi-


    • Erkkivaan

      Eikai Keskitalo ole mikään saamelaisnimi? Läpi suomen on keskitaloja.

    • Pexuutsijoelta

      Pietari Pekka onse assuu Utsjoela johtaa väärtejä ja opetuslapsia harhhan .Se on semmonen se Pekka. Nuolkaa ja kumartakka niin Pekka kastaa saamelaiseks ja saatte rauhan .Amen

    • Najolkkaappa

      Ossaako sitä peltojärven saamea kukhan vai onko se unohtunu kieli?

      • Kielioppi

        Kyllä seki varmhan kohta muistethan = keksithän!


    • Ehehhehehaha

      Olisipa hauska kuulla!

    • Juuupasjuuuu

      Kukhan sen muistaa, isäpappa varmhan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe