Josephin monet näkijänkivet

samarin

Lainaus kirkon sivuilta:
"Mormonin kirjan kääntämisen historiaa käsittelevä artikkeli ilmestyy kirkon Liahona-lehden lokakuun 2015 numerossa ja on nyt saatavilla verkossa. Sekä uuden teoksen johdannossa että lehtiartikkelissa kerrotaan välineistä, joita Joseph Smith käytti kääntämiseen, ja molemmat sisältävät ennen näkemättömiä valokuvia näkijänkivestä, jollaista Joseph Smith todennäköisesti käytti Mormonin kirjaa kääntäessään.

Kiveä, jota hän käytti kääntämiseen, kuvattiin monesti suklaanväriseksi ja ovaalin muotoiseksi. Kivi siirtyi Joseph Smithiltä hänen kirjurilleen Oliver Cowderylle ja tämän kuoltua Cowderyn leskeltä Elizabeth Whitmer Cowderylta Phineas Youngille. Young antoi sen sitten veljelleen Brigham Youngille, joka oli kirkon toinen presidentti. Presidentti Youngin kuoleman jälkeen yksi hänen vaimoistaan, Zina D. H. Young, lahjoitti sen kirkolle. Historialliset asiakirjat osoittavat, että tämän näkijänkiven lisäksi Joseph Smith omisti elinaikanaan muitakin näkijänkiviä."

Uutishuoneen artikkeli ei kerro enempää näistä muista näkijänkivistä. Kuinka monta niitä oli? Mihin Joseph niitä käytti? Tätä ruskeaa hän käytti ainakin etsiessään aarteita ja ilmeisesti väitti myös löytäneensä kultalevyjen kätköpaikan juuri tämän suklaanruskean kiven avulla. Martin Harris kerran sanoi että Joseph löysi nuppineulan heinäkasasta kurkittuaan hatun sisällä olevaan kurkistuskiveen, se taisi myös olla tuo suklaanruskea? Osaisiko joku palstan mormoneista antaa linkin kirkon sivustolle jossa kerrotaan noista muista näkykivistä.

http://www.mormonienuutishuone.fi/artikkelit/kirjanpainajan-käsikirjoitus-mormonin-kirjasta

2

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • samarin

        Kiitos. Siellä oli ihan mielenkiintoisia lainauksia, selitykset eivät aina olleet tyydyttäviä mutta kiinnostavia linkkejä jokatapauksessa.

        Joseph Smithin "historiassa", mikä löytyy Kallisarvoisesta helmestä, Joseph kirjoittaa seuraavaa:
        "Vuonna 1823 isäni perhettä kohtasi suuri suru vanhimman veljeni Alvinin kuollessa. Lokakuussa 1825 pestauduin Josiah Stoal -nimisen Chenangon piirikunnassa New Yorkin osavaltiossa asuvan vanhan herran palvelukseen. Hän oli kuullut jotakin hopeakaivoksesta, jonka espanjalaiset olisivat avanneet Harmonyssa Susquehannan piirikunnassa Pennsylvanian osavaltiossa, ja hän oli ennen pestautumistani hänen palvelukseensa suorittanut kaivauksia tarkoituksenaan, mikäli mahdollista, löytää kaivos. Mentyäni asumaan hänen luokseen hän vei minut ja muut työmiehensä kaivamaan hopeakaivoksen löytämiseksi, jossa työssä jatkoin lähes kuukauden ilman että yrityksellämme olisi ollut menestystä, ja lopulta sain vanhan herran taivutetuksi lopettamaan kaivaukset sen löytämiseksi. Tästä sai alkunsa sangen laajalle levinnyt puhe rahankaivajana olostani." KH JS historia 1:56

        Tuon mukaisesti kirkossa aina minullekin opetettiin että Joseph teki kerran töitä hopeakaivoksen etsimiseksi josta lähti liikkeelle ilkeämieliset huhut hänestä rahankaivajana ja aarteenetsijänä. Mitään muuta ei kertoman mukaan Josephin elämässä ollut joka olisi oikeuttanut huonoon maineeseen vaan kyse oli saatanan valheista ja antimormonien vääristelystä. Joseph kuitenkin jätti "historiassaan" kertomatta että hän oli (FAIR:in sivuilta otettua) "kylän näkijä" eli henkilö joka rahasti näkijänkivestä "näkemistään" aarteiden löytymisohjeista. "Brant Gardner notes that Joseph filled the role of "village seer," and that the invitation of village seers to assist local treasure diggers was actually an English tradition."

        FAIR pyrkii tekemään aarteiden etsinnästä kurkistuskiven avulla kunniallisen perinteen, kuitenkin enenevissä määrin jo tuolloin pidettiin tuollaista taikauskoista toimintaa epäilyttävänä. Emman isä vastusti suuresti Josephin toimintaa kurkistuskiven käyttäjänä ja tarjosikin Josephille kunniallisempaa työtä jos moiset puuhat jättäisi.

        En pidä FAIR:in tavasta puolustellessaan väittää asioita, jotka eivät pidä paikkaansa.
        Esim. FAIRin mukaan Joseph itse kirjoitti että Josiah Stowell etsi Josephin käsiinsä jotta tämä käyttäisi kiveä kadonneiden aarteiden löytämiseksi. Viitteeksi annetaan Joseph Smith - Historia 1:55-56. Olen juuri siteerannut sitä eikä siinä mainita kivestä sanaakaan! Lainaus, jonka FAIR antaa on Josephin ädin historiasta!! Lucy Mack Smithkään ei käytä sanaa kivi vaan kertoo että "Stowell tuli Josephin luokse koska oli kuullut tämän omaavan tiettyjä avaimia joiden avulla kykeni erottamaan luonnollisille silmille näkymättömiä asioita". Tämän varmaan moni mormoni jos olisi aikanaan kuullut olisi tulkinnut "ilmoituksen" lahjaksi, ei kiveksi.

        " Even Joseph himself noted that he was sought out by Josiah Stowell ("Stoal") to use the stone to find hidden valuables. (JS-H 1:55-56) Stowell "came for Joseph on account of having heard that he possessed certain keys by which he could discern things invisible to the natural eye."

        Näkijänkiven/kivien olemassaolo ja varsinkin sen/niiden käyttäminen aarteiden etsinnässä on kirkon taholta varsin hyvin peitelty asia jota nyt täytyy lähteä tarkemmin selittelemään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe