Jippii, kortti tuli!

tulevajahtimies

Vihdoinkin sain suoritettua tutkinnon, 4 kertaa piti yrittää mutta nyt se on läpäisty.

Aion alkaa metsästämään jäniksiä kyttäysmetsästyksenä, millainen kivääri minun kannattaa ostaa, itse olen ajatellut että 9.3x66 sakon kivääri vai onko tuo alle kymmenen milliä liian pieni kun onhan jänis kuitenkin teertä ja metsoa suurempi ja jos vielä joutuu ampumaan sataankin metriin, ainakaan oma imppuni ei tee sataan metriin pahviin edes reikää niin kuinka tehokas tuollainen 9.3 millinen kivääri on? meneekö monestakin pahvista vielä läpi vaikka sadassa metrissä?

27

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jänismetsällä

      En suosittele niinkään tehotonta, kuin 9366 jäniksenpyyntiin. Kerron kokemuksesta, nimittäin ammuin jäniksen sitä ysikolmosta isommalla kiväärillä metsän hämyssä. Kiikarissa näkyi julmeton oranssi suuliekki, tummanpunainen pöllähdys jänöstä ja taimmaisena maan pöllähdys kuulan jättämästä kraaterista, kunnes rekyyliin nouseva kivääri peitti näkymän, silti jänis -------------- kuoli.

    • Maastohemmo

      Sinulla on kaikki perushommat ilmeisen hyvin hanskassa. Onnea tuleviin jahteihin.

    • kahvaedelläpuuhun

      Onnea nyt vaa urku auki ja baanalle.

    • poliisiOhjaa

      Hankkimislupapäätöksillään oikeisiin calibereihin.
      Joko on banaanit loppumassa?

      • tulevajahtimies

        Kiitos noista vastauksista mutta ei noista nyt apua oikein ollut, naapuri sano että osta puoliautomaatti rynkky, sellainen on hänellä ja minulle möisi sen kun ei itse enää sitä tarvitse, kiinassa tehty mutta kuulemma todella tarkka ja siinä on kiikarikin, lippaaseen mahtuu 30 patruunaa mutta eihän se ole kun vaan 7.6 millinen mutta onhan siinä kyllä 30 patruunaa eli kyllä jäniskin sillä varmasti kuolee kun voi ampua monta kertaa peräkkäin, uskon että kymmenkin kertaa ehtii ampua jos lähtee juoksemaan jänis, sarjatulta siinä ei kuulemma ole mutta jos ottaa jonkun tapin pois sisältä niin voisi ampua jäistä juoksuun siihen eteen sarjatulta käyttäen niin voisi osua useampikin luoti niin kuolee ainakin eikä jää haavakoksi kitumaan. Mitä mieltä olette kannattaako ostaa kun hintaakaan ei ole kuin 400 euroa kikareineen?


      • Kevyt_kenttä

        Ei ole rynkky hyvä. Jos kerran olet aloitteleva metsästäjä, etkä oletettavasti ole paljoa ampunut. Rynkyllä vain haavoitat jänistä, joka saattaa kitua, tai kärsiä raajarikkona vielä vuosia. Ehkä tilanteessasi kannattaisi hommata sinko, sillä et tee turhaa vahinkoa.


    • PumppuPaavo

      Toisaalta saattaa olla turha tunaroida tuliaseen kanssa ollenkaan koska jänis on pirun sitkeähenkinen eläin. Kun olet saanut tarkkaan selville alueen jossa jänis liikkuu saattaisi koko alueen miinoitus olla vaihtoehto. Näin ei tarvitsisi turhaan haaskata aikaa kyttäämiseen.

    • Ei_noin

      Aloittaja vain pelleilee teidän kanssa. Ei sillä mitään korttia ole, kun ei edes tiedä ettei metsästyksessä käytettyyn puoliautomaattiin saa mennä kuin 2 1 kutia lippaaseen. Ja mitä sillä pelkällä metsästyskortilla saa tehdä, muuta kuin maksaa riistanhoitomaksuja? Aloittaakseen metsästyksen hänen täytyy anoa jäsenyyttä johonkin metsästysseuraan.
      Sitten hirveä aselupasavotta joka tyssää noiden juttujen perusteella psykologiseen testiin("sarjatulta jänikseen") ja ensimmäiseksi aseeksi hän tuskin saisi mitään rynnäkkökivääriä tai edes metsästykseen suunniteltua puoliautomaattikivääriä.

      Noihin metsästys tutkintoihin pitäisi saada sellainen uudistus, että yksi henkilö voi yrittää läpäistä tutkinnon vain yhden kerran vuodessa. Nyt kaikki alisuorittajat menee heti seuraavaan kokeeseen viereiselle paikkakunnalle kokeilemaan onneaan, jos vaikka vahingossa menisi läpi. Mutta jos se olisi kerran vuodessa niin siihen pitäisi oikeasti lukea ja ymmärtää lukemansa.

      • tulevajahtimies

        Kyllä tosiaankin minulla on nyt metsästyskortti, kauan sitä yritin mutta aina tuli muutama virhe liikaa. Isäni ei metsästänyt mutta enoni metsästi ja sitä sain kimmokkeen mutta en ole ollut koskaan metsällä ja en ole ampunut muulla kuin impulla ja metsästyskorttia hankkiessa haulikolla, kiväärillä en ole ampunut kun minun ei tarvinnut käydä armeijaa.
        Eikö sarjatuli ole varmempi jänikselle kuin se että ampuu kerran ja jänis haavoittuu ja sitä ei enää saa kiinni.
        Olen kyllä nyt miettinyt että ostan haulikon ja siihen sellaisia luotipatruunoita ja sillä ammun jäniksiä ja lintuja.


    • häkätappo

      Heh heh, kuten tunnettu nimimerkki hirnahteli.
      Sinulla on täysin virheellinen käsitys jäniksen metsästyksestä, niitähän saalistetaan syötäväksi. Se taas tarkoittaa ampuma-aseita ajatellen, jotta jänö tulee tappaa pelkästään ruutikaasulla häkämyrkytykseen, ilman mitään projektiilien osumia, vai tykkäätkö syödä jänön sisälmyksiensä kanssa silputtuna.
      Tuommoisia tomppeleitako nykymetsästäjätutkinnoista tulee?

      • Jägare

        Näinpä. Muutenkin aika useat metsästyksen vastustajat luulevat, että ne eläimet vaan tapetaan tappamisen ilosta ja sitte ne vaan jää metsään tms. Ne eivät tajua, että metsästetään ensisijaisesti syötäväksi, ravinnoksi!
        Juttelin erään naispuolisen kanssa metsästyksestä ja se oli sitä mieltä että se on kauheaa ja typerää. Kysyin, että eikö senkin mielestä olisi eettisempää syödä puhdasta, luonnossa luonnon ehdoilla onnellisena elänyttä riistaa kuin jotain tehotuotettua kananlihaa. Se ei tajunnut, että me metsästäjät metsästämme ravinnoksi niin kuin ennen vanhaan.
        Kerroin monia muita tosiasioita ja hyviä puolia metsästyksestä ja lopulta se oli sitä mieltä että ei se metsästys ole niin paha juttu.


      • eräkulkija

        Jaa.. Kyllä monestikkin paistetaan makkarat metsästyksen yhteydessä tai sitten mukana kulkee kinkkuvoileivät. Teeren rintafileen kun maustaa suolalla, mustapippurilla, tinjamilla, lopuksi pyöräyttää pekoniin ja siitä grilliin.
        Hirvikeitoon on meilläpäin aina lisätty aina sianlihaa. Eikä hirven lihaa edes kertyisi kaudessa niin paljon, että sillä voisi täysin korvata sika/naudan.
        Metsästyksestä haetaan vaihtelua ruokapöytään, mutta harva metsästajä täysin korvaa lihansa riistalla. Suomessa on 300 000 metsästäjää ja jos kaikki söisivät pelkkää riistaan niin huh huh...
        Minun mielestäni on jo perin typerää alkaa edes väitellä jonkun metsästyksen vastustajan kanssa. Jos metsästää sääntöjen ja hyvien metsästystapojen mukaisesti, niin ei pidä missään nimessä alkaa häpeilemään elämäntapaansa sen takia että joku ei siitä tykää.


      • Jägare

        Sanoinko, että metsästäjät syövät vain riistaa tai korvaisivat muun lihan riistalihalla?
        Ei tietenkään ole mahdollista syödä pelkkää riistalihaa, mutta onhan se ihan eri asia syödä sitä kuin kaupasta ostettua.


      • Jägare
        Jägare kirjoitti:

        Sanoinko, että metsästäjät syövät vain riistaa tai korvaisivat muun lihan riistalihalla?
        Ei tietenkään ole mahdollista syödä pelkkää riistalihaa, mutta onhan se ihan eri asia syödä sitä kuin kaupasta ostettua.

        Sitä en myöskään ymmärrä, miksei saisi käydä rakentavaa keskustelua metsästystä vastustavien ihmisten kanssa?
        Yleensäkin niiden vastustus johtuu siitä, etteivät ne tiedä millaista metsästys oikeasti on. Minusta on tärkeää kertoa se niille, jos vaikka sitten paremmin ymmärtäisivät.


      • eräkulkija

        Tuntuu vain, että tuo riistalihan eettisyys on se seikka jota aina alleviivataan ja tarjotaan vastustajille, vaikkei koko totuus olisikaan, läheskään... http://eralehti.fi/keskustelu/aihe/era_postst10388_mita-arvostat-metsastyksessa-eniten/ Aika paljonkin vähäteltiin saalliin merkitystä. Eihän sitä tietenkään voi suoraan sanoa, että käy metsällä metsästämisen ja jahdin tuoman jännityksen takia. Metsästyksen vastustaja jyrää sellaisen vastauksen heti ja tuossa hyvä esimerkki http://esoteerinenmaantiede.blogspot.fi/2010/02/mietteita-metsastyksesta-saalis-ei.html


      • Jägare

        No joo. Eihän se saalis ole tärkeintä, mutta kaikki vastustajat eivät ymmärrä sitä että miksi sinne luontoon sitten mennään aseen kanssa, jos ei muka tappamaan.

        Kun suomenpystykorva haukkuu teertä... Se on jotain, mistä aina vaan tykkää.


    • Kolmisenkymmentä

      Kg hirvenlihaa tarjotaan n. 100 henkilölle hirvikeittotilaisuudessamme. Vanhat parrat kymmenten vuosien takaa kertoivat vierailleensa peijaisissa, missä oli sika-hirvikeitto. Tämä on ollut jahtipuuhissa porukallamme jatkuva jokasyksyinen naurunremakkamuisteluperinne.
      Nälkä toki siirtyy sikahirvikeitollakin.

      • tulevajahtimies

        Ehkä minä tyydyn kaliiperiin 308 kun sitä mainotstetaan yleiskaliiperina ja se sopii hirvillekin mutta kun olen kokematon metsähommissa niin jos ammun vastaantulevan hirven niin en kyllä mielelläni ala lopettamaan hirveä niin kuin jotkut tekee että vetävät puukolla kaulan poikki, mieluummin ammun toisen kerran läheltä ja päähän. Mistä lie sellainen perintö että pienellä puukolla pitää tökätä kaulaan kun hirvi lopetetaan? Eikö se ole aika hurjaa ja epäilen että se on perinteinen jäänne jostain sota-ajoilta samoin kuten veren juominen.
        Olen myös kokematon miten hirvi paloitellaan sillä eihän yksi mies jaksa raahata hirveä autolle vaikka olisi kuinka vahva ja minä kun en ole mikään painonnostaja niin mistä hirven paloittelu aloitetaan ja tarvitaanko siihen esimerkiksi sahaa tai kirvestä ja minne se hirven pää laitetaan jos ei halua päätä laittaa kotiin seinälle?


      • jihggcvyihj52hb
        tulevajahtimies kirjoitti:

        Ehkä minä tyydyn kaliiperiin 308 kun sitä mainotstetaan yleiskaliiperina ja se sopii hirvillekin mutta kun olen kokematon metsähommissa niin jos ammun vastaantulevan hirven niin en kyllä mielelläni ala lopettamaan hirveä niin kuin jotkut tekee että vetävät puukolla kaulan poikki, mieluummin ammun toisen kerran läheltä ja päähän. Mistä lie sellainen perintö että pienellä puukolla pitää tökätä kaulaan kun hirvi lopetetaan? Eikö se ole aika hurjaa ja epäilen että se on perinteinen jäänne jostain sota-ajoilta samoin kuten veren juominen.
        Olen myös kokematon miten hirvi paloitellaan sillä eihän yksi mies jaksa raahata hirveä autolle vaikka olisi kuinka vahva ja minä kun en ole mikään painonnostaja niin mistä hirven paloittelu aloitetaan ja tarvitaanko siihen esimerkiksi sahaa tai kirvestä ja minne se hirven pää laitetaan jos ei halua päätä laittaa kotiin seinälle?

        No kyllä täälä pohojammaalla ainaki sentähäre sillä puukoolla kutitellaha, ku on totuttu sillä kutitteloho! Ja sen pään voit laittaa vaikka sen mettästysauton keulakoristeheksi! Kyllä olis ristuksen komiaa, varsinki ku olis isoo sarvipää siinä keulalla land ruiseris, turpa liki tiätä ja sarvet näkyys konepellin ylitte! Kaikki tiätääs, notta siinä tuloo tosi hirvimiäs!!


      • Suomi5.5
        jihggcvyihj52hb kirjoitti:

        No kyllä täälä pohojammaalla ainaki sentähäre sillä puukoolla kutitellaha, ku on totuttu sillä kutitteloho! Ja sen pään voit laittaa vaikka sen mettästysauton keulakoristeheksi! Kyllä olis ristuksen komiaa, varsinki ku olis isoo sarvipää siinä keulalla land ruiseris, turpa liki tiätä ja sarvet näkyys konepellin ylitte! Kaikki tiätääs, notta siinä tuloo tosi hirvimiäs!!

        Ja sittepä tuleekin maija vastaan ja antaa sakot :))


      • lwdhöjouew
        jihggcvyihj52hb kirjoitti:

        No kyllä täälä pohojammaalla ainaki sentähäre sillä puukoolla kutitellaha, ku on totuttu sillä kutitteloho! Ja sen pään voit laittaa vaikka sen mettästysauton keulakoristeheksi! Kyllä olis ristuksen komiaa, varsinki ku olis isoo sarvipää siinä keulalla land ruiseris, turpa liki tiätä ja sarvet näkyys konepellin ylitte! Kaikki tiätääs, notta siinä tuloo tosi hirvimiäs!!

        Höpöhöpö. liioiteltuja juttuja nuo pohojammaan puukolla kutittelut, muutaman kylähullun puukkohippasista ottaneet itselleen hurjan maineen, loppujen lopuksi pohjanmaalaiset on aika hissukoita jurottajia.

        Onhan puukolla tapettu ihmisiä muuallakin eikä vaan pohjanmaalla ja se että Pohjanmaalla mukamas reipasta meinikiä ja hommaan tartutaan tosissaan niin sekin on höpöhöpö, aivan samanlaista touhua muuallakin, pohjanmaallakin on samanlaisia ihmisiä kuin muuallakin ja löytyy joukosta niitäkin joita ei voi kovin jämptiksi sanoa, selän takana juorutaan ja paskaa puhutaan ja kokemusta minulla tästä on eli tämä tarina on totta.


      • hjugghn52ij
        lwdhöjouew kirjoitti:

        Höpöhöpö. liioiteltuja juttuja nuo pohojammaan puukolla kutittelut, muutaman kylähullun puukkohippasista ottaneet itselleen hurjan maineen, loppujen lopuksi pohjanmaalaiset on aika hissukoita jurottajia.

        Onhan puukolla tapettu ihmisiä muuallakin eikä vaan pohjanmaalla ja se että Pohjanmaalla mukamas reipasta meinikiä ja hommaan tartutaan tosissaan niin sekin on höpöhöpö, aivan samanlaista touhua muuallakin, pohjanmaallakin on samanlaisia ihmisiä kuin muuallakin ja löytyy joukosta niitäkin joita ei voi kovin jämptiksi sanoa, selän takana juorutaan ja paskaa puhutaan ja kokemusta minulla tästä on eli tämä tarina on totta.

        No voi voi. Suako on pohojammaalla kiusattu! On tainnu raumoja jäärä! Minkälaanen lukutaiyo sulla, enhämmä mitää ihimisten taposta kirijoottanu, ku hirvenpistämisestä! Tämähän on ny niinku tuulehen huutaas, vai kuinka se ny Nikkarin Esko elokuvas repliikiä esitti!


      • nopeahämäläinen

        Opettele sinäkin kirjoittamaan oikein äläkä lässytä. ei edes D-kirjainta osaa kirjoittaa saati sanoa, tuollaisia ne on sukusutkauksella siitetyt ja niitä pienissä kylissä riittää ympäri maata.


      • hguioh6852opuihj
        nopeahämäläinen kirjoitti:

        Opettele sinäkin kirjoittamaan oikein äläkä lässytä. ei edes D-kirjainta osaa kirjoittaa saati sanoa, tuollaisia ne on sukusutkauksella siitetyt ja niitä pienissä kylissä riittää ympäri maata.

        Ja varsinki hämälääsis!!


      • Jalasjärvi-Kauhava
        hguioh6852opuihj kirjoitti:

        Ja varsinki hämälääsis!!

        Olen samaa mieltä tuossa että myös pohjanmaalta löytyy selkään puukottajia ja selän takana paskanjauhajia, työkaverini sai sen tuntea ja pitkään seurasin sivusta asiaa mutta en puuttunut ja onneksi työkaverini sai työtä Etelä-Suomesta.

        Vanhempi sukupolvi pohjanmaalla hieman asiallisempi, ainakin osa, suurin osa pelkkää uhoamista kuten oli Mietaalla, kovin suurin elkein ja suurin puhein eduskuntaan lähdettiin mutta hiljaista poikaa siellä oli eikä juurikaan saanut suutansa auki eli sinäkin nähtiin taas se mukamas pohjalainen luonne, paskan marjat, samanlaisia vätyksiä osa kuin muuallakin maailmassa.

        Taisi osua tämänkin aiheen avaus juuri erääseen selkään puukottajaan kun noin kärkkäästi kommentoi, yleensähän se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.


    • Pionk68

      Sanoisin että sinko olisi vielä varmempi kuin se sarjatuli. Ja jos oikein varman päälle pelataan niin alueet joilla jänöt hyppivät voisi miinoittaa esim. sakaramiinoilla. Sitten vain keräämään jänikset valmiiksi jauhettuina ja lihapullien tekoon. Onnea metsästyksen alkuun!

    • pinohiiiri

      Enkannata miinoitusta, jänis on ovela eläin, se siirtelisi miinat ja jäisi lähelle seuraamaan ja irvistelemään sulle, kun tulet tarkastamaan ja keräämään raadot miinoitteesta. Ylimääräistä pauketta olisi kerääjälle luvassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe