Matematiikka ja todellisuus

matikan_yliarvostus

Fyysikko Max Tegmark uskoo että fysikaalinen todellisuus on täysin matemaattinen.

"physics is so successfully described by mathematics because the physical world is completely mathematical, isomorphic to a mathematical structure, and that we are simply uncovering this bit by bit.[6][11] In this interpretation, the various approximations that constitute our current physics theories are successful because simple mathematical structures can provide good approximations of certain aspects of more complex mathematical structures. In other words, our successful theories are not mathematics approximating physics, but mathematics approximating mathematics."

Itse en usko tähän ja täysin vastakkaisella kannalla on myös ollut moni fyysikko ja filosofi:

"As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain; and as far as they are certain, they do not refer to reality." (Albert Einstein)

"Physics is mathematical not because we know so much about the physical world, but because we know so little; it is only its mathematical properties that we can discover." (Bernard Russell)

"There is only one thing which is more unreasonable than the unreasonable effectiveness of mathematics in physics, and this is the unreasonable ineffectiveness of mathematics in biology." (Israel Gelfand)

"We should stop acting as if our goal is to author extremely elegant theories, and instead embrace complexity and make use of the best ally we have: the unreasonable effectiveness of data." (Peter Norvig)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Unreasonable_Effectiveness_of_Mathematics_in_the_Natural_Sciences

....

Itseäni epäilyttävät erityisesti laajat matemaattiset fysiikan teoriat ja mallit jotka voivat kyllä olla sisäisesti koherentteja ja joista voi jopa jossain määrin johtaa tunnettuja ilmiöitä sekä ennustaa jotain mutta joiden mallien kosketuspinta empiiriseen kokeelliseen todellisuuteen on hyvin kapea.

Näiden mallien pohjalta sitten helposti tulkitaan havaittuja uusia ilmiöitä eli tavallaan rakennetaan vanhojen spekulaatioiden päälle uusia spekulaatioita. En esim. usko että kaikki matemaattisen mallin parametrit ja vakiot ovat oikeasti olemassa sen matemaattisen mallin ulkopuolella (esim. ns. fysiikan standardimalli jossa yli 20 parametria). "Havaituksi" oletettu Higgsin hiukkanenkin on suodatettu valtavasta havaintodata-aineistosta algoritmien avulla. En usko että tuo Higgs on edes oikeasti olemassa fysikaalisena objektina vaan se lienee lähinnä puhtaasti matemaattinen teorian sivutuote kuten kaikki muutkin ns. "alkeishiukkaset" joita hiukkaskiihdyttimissä "tuotetaan".

On syytä epäillä teoreettinen fysiikka(erityisesti ns. alkeishiukkasfysiikka) tieteenalana painiskelee lähinnä vain oman matemaattisen mielikuvituksensa tuotteiden kanssa eikä niillä malleilla ole enää yhtään mitään tekemistä korkeamman tason olemassaolon hierarkioiden kanssa (kemiasta ylöspäin biologiaan). Fysiikka ei muutenkaan pysty matemaattisesti käsittelemään paljon monimutkaisempia systeemeitä kuin vetyatomit jo pelkästään monen kappaleen ongelman takia.

Ehkä pitäisi luopua kuvitelmista että luonnontieteet ovat jotenkin hyvin kehittyneitä ja kuvaavaat todellisuutta sellaisena kuin se on. Ja se tieteen matemaattisuuskin mistä usein niin ylpeillään on lähinnä sen osoitus että ymmärrämme niin vähän eli ainoastaan joitain säännönmukaisuuksia jotka vielä toimivat jotenkin aineellisten kappaleiden käsittelyssä mutta epävarmuustekijät lisääntyvät siirryttäessä esim. biologiaan jo niin paljon että elävä luonnossa ei voi sanoa vaikuttavan mitään luonnonlakeja vaan lähinnä eliöiden vapaa tahto eli itseohjautuva toiminta on se olennaisin asia.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jgjgjggjgjf

      "elävä luonnossa ei voi sanoa vaikuttavan mitään luonnonlakeja" Hahaha! Luonnonlakeja ei siis olekaan olemassa. Mitäpä tiedemiehet maksaisivatkaan tuosta tärkeästä tiedostasi.

      "vaan lähinnä eliöiden vapaa tahto eli itseohjautuva toiminta on se olennaisin asia." Tosin maailman johtavat aivotutkijat eivätkä johtavat lääketieteen/neurologian professorit ole löytäneet yhtäkään todistetta vapaan tahdon olemassaolosta. Myöskin johtavat filosofit pitävät vapaata tahtoa mahdottomuutena. Sitä paitsi fysiikan lait eivät edes salli vapaata tahtoa.

      • matikan_yliarvostus

        "elävä luonnossa ei voi sanoa vaikuttavan mitään luonnonlakeja"

        Lainasit aika tarkoitushakuisesti vain kirjoittamani lauseen lopun:

        "epävarmuustekijät lisääntyvät siirryttäessä esim. biologiaan jo niin paljon että elävässä luonnossa ei voi sanoa vaikuttavan mitään luonnonlakeja vaan lähinnä eliöiden vapaa tahto eli itseohjautuva toiminta on se olennaisin asia."

        "Luonnonlakeja ei siis olekaan olemassa."

        Ei olekaan vaan vain havaittavia ja havaittavissa olevia säännönmukaisuuksia jotka sitten ilmaistaan matemaattisin kaavoin mutta eivät ne ole samalla tavalla lakeja kuin esim. ihmisten oikeusjärjestelmässä vaan vain tähän mennessä havaittua ja ne saattavat olla muuttuvia pitkien ajanjaksojen kuluessa eli ns. "luonnonlait" voi käsittää lähinnä luonnon "tavoiksi".

        Luonnonlain käsite juontaa muutenkin juurensa uskonnosta eli siitä että Jumalan oletettiin luoneen luonnonlait ja tieteessä se "Jumala" sana on korvattu sanalla "Alkuräjähdys" merkityksen pysyessä samana.

        "Tosin maailman johtavat aivotutkijat eivätkä johtavat lääketieteen/neurologian professorit ole löytäneet yhtäkään todistetta vapaan tahdon olemassaolosta. "

        "Tahto" ei olekaan mikään fysikaalinen objekti vaan tietoisuuteen liittyvä asia eikä sitä tietenkään voi löytää millään fysikaalisella mittauksella kuten ei ajatuksia eikä tunteitakaan.

        "Myöskin johtavat filosofit pitävät vapaata tahtoa mahdottomuutena. "

        Riippuu vähän siitä mistä lähtökohdista lähtee pohtimaan sitä tahtoa ja sen vapauden merkitystä ja mahdollisuutta. Puhtaasti reduktionistisen fysikalistisen näkemyksen kannalta vapaa tahto on mahdottomuus mutta se onkin ihan kiinni niistä lähtökohdista eli loogisen päättelyn premisseistä.

        "Sitä paitsi fysiikan lait eivät edes salli vapaata tahtoa."

        Tuleeko sakkoja vai vankeutta jos harrastaa itseohjautuvaa käytöstä eli soveltaa vapaata tahtoa? Kvarkitko sitten sakottaa... :-)

        ....

        Vapaa tahto ja luonnonlait eivät nyt olleet aiheena vaan matematiikan ja todellisuuden suhde joka ei ole todellakaan mitenkään itsestäänselvä asia.


    • fhfjh

      ""Tahto" ei olekaan mikään fysikaalinen objekti vaan tietoisuuteen liittyvä asia eikä sitä tietenkään voi löytää millään fysikaalisella mittauksella kuten ei ajatuksia eikä tunteitakaan. "

      Tahto ei siis ole fysikaalinen objekti eikä sitä voi löytää millään fysikaalisella mittauksella kuten ei ajatuksia eikä tunteitakaan.

      Näin ollen tahto, ajatukset eivätkä tunteet voi mitenkään vaikuttaa fysikaalisen maailman menoon.

      • matikan_yliarvostus

        "Näin ollen tahto, ajatukset eivätkä tunteet voi mitenkään vaikuttaa fysikaalisen maailman menoon."

        Niinkö sinusta tuntuu? Otan osaa...

        ...

        Enempää en jaksa vastailla aiheen vierestä oleviin viesteihin varsinkin kun epäilen tämän(kin) taas johtavan johonkin superdeterminismiin liittyvään jankutukseen niin kuin ennenkin tällä palstalla....


    • Hän ei ole yksin ajatuksineen, on muitakin fyysikoita (en minä, ainakaan vielä) jotka ajattelevat samoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe