Vastaus käsikirjoitukseen

speedy_gonzalesko

Elikkä lähetin kirjoittamani kirjan käsikirjoituksen muutamalle kustantamolle ja yksi suurimmista, ellei suurin vastasi jo 30 tunnin ja 30 minuutin päästä että: kiitos mielenkiinnostasi kustantamomme kohtaan, mutta teos ei ylitä julkaisukynnystämme. Tietenkin osasin odottaa hylsyä, enkä siis kuvitele liikoja. Enkä myöskään ota siihen kantaa onko tekeleeni erityisen hyvä tai huono, vaan minua ihmetyttää oliko kukaan edes vilkaissut sitä, kun heille kuitenkin tulee yli tuhat teosta vuodessa ja vastausajat ovat yleinsä monia kuukausiakin ja toiset tälläkin palstalla valittavat, kun eivät edes saa vastaustakaan, niin kuinka minä sitten pääsin suoraan ohituskaistaa pitkin hylättyjen joukkoon?

19

249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PeliTilanne

      No tuskin siihen montaa minuuttia kulutettiin. Otava teki pikapäätelmän ja halusi tyhjentää jonoaan.

      Toisaalta jos kirja olisi saanut julkaisuehdotuksen, se olisi ollut iloinen ja nopea tieto.

    • Aikaaikaaikaa

      Käsikirjoitusta ei tarvitse lukea aina kokonaan nähdäkseen, ettei siitä tule kirjaa.

    • Vastausajat ovat hirveästi kiinni siitä, mikä strategia kustantamolla on niiden lukemisessa. Osa lukee kerran viikossa, osa jättää kuukausia väliin ja lukee kaikki kerralla. Tosin "lukeminen" on siinä mielessä väärä sana, että todellisuudessa kustannustoimittajat enemmänkin tutustuvat tekstiin. Käsikirjoitusta saatetaan selailla yleiskuvan saamiseksi ja lukea sieltä täältä. Nyrkkisääntönä jolleivät käsikirjoituksen ensimmäiset 20-50 liuskaa vakuuta, kustannussopimusta ei synny.

      Hylsyille löytyy myös muita syitä, jotka liittyvät suoraan tähän lauseeseen, ettei kirja sovi kustannusohjelmaan. Kannattaa olla tietoinen siitä, että jos kustantaja on jo julkaissut hyvin samanlaisen kirjan kuin omasi, heillä ei todennäköisesti ole halua julkaista toista. Myöskin kullakin kustantajalla on oma ns. profiilinsa, eli minkälaista kirjallisuutta he ylipäänsä julkaisevat. Esimerkiksi Gummerus ei enää kustanna lasten- ja nuortenkirjoja ollenkaan.

    • Läkerolli

      Aika nopeata! Sinulla kävi tuuri ettei tarvinnut odottaa kuukausia, Tai ehkä se kiinnitti huomion ja kustannustoimittaja tutustui siihen välittömästi, mutta pisti sitten hylsyn kuitenkin.

      • speedy_gonzalesko

        Joo, onhan kirjan aihe ja kerronta erikoinen ja valtavirrasta poikkeava ainakin suomessa, joten saattoihan se siksi pistääkin silmään kustantamolla.


    • CuBiTuss

      Mielestäni on mukavaa, että on kustantajia, jotka ovat ripeitä. Vaikka viesti olikin kirjoittajalle ikävä. Mutta nopeus on aina rauhoittavaa. Ja onhan nyt mahdollista tuunata käsikirjoitusta ja lähettää sitä eteenpäin. Tietysti jos tietäisi, miten korjata käsikirjoitusta...

      • Esilukijoille tai arvostelupalveluun. Tai jollei näitä resursseja ole, voi ainakin haudata käsikirjoituksen puoleksi vuodeksi ja palata tutkimaan sitä uusin silmin.


    • hhhhhhhhhhhhhyyyyyyyy

      Joo, itselleni kävi kerran samoin. Vastaus tuli muutamassa minuutissa ja hiukan ihmettelin, sillä tuskin kukaan pystyy lukemaan niin nopeasti edes ensimmäistä sivua.

    • kirj

      Minä sain kahdessa kuukaudessa myönteisen täyskustannuspäätöksen, mutta kieltäydyin, koska en haluakaan julkaista käsikirjoitustani.

      • Rabia

        Miksi et haluakaan? Eikö ole jokaisen kirjoittajan unelma, että teos julkaistaan, joten mikäs nyt meni pieleen?


    • Ottaapäähän

      Itse olen lähettänyt muutamaan kustantamoon ja aina sama vastaus: Kiitos, että tarjosit meille käsikirjoitustasi. Valitettavasti se ei kuitenkaan sovellu kustannusohjelmaamme. Millä tavalla sovellu? Voisiko joku selventää mitä tuo tarkoittaa? LÄhetinkö sen väärään paikkaan /osastolle vai mitä? Olen itse päätymässä omakustanteeseen koska suoraan sanoen V***aaa tuo että odotat pitkään mutta vastaukset on luokattomia.

      • Täälläkans

        Vielä enemmän potuttaa, ei valitettavasti sovellu TÄLLÄ hetkellä kustannusohjelmaamme. Miten niin tällä hetkellä? Soveltuuko ensi vuonna kenties paremmin? Tai, emme ota sitä nyt kustannettavaksi. No entä ensi viikolla? XD


    • Elikkä

      Elikkä

    • kuulin_hiljattain

      Otava tulostaa 30 ekaa sivua ja lukee, onko niissä potentiaalia. Kannattaa siis panostaa tekstin alkuosan kiinnostavuuteen. Tämän kertoi hiljattain eräs heidän kustannustoimittajansa eräässä kaikille kansalaisille avoimessa tilaisuudessa.

      Otaksun, että kaikilla kustantamoilla on samantyyppinen käytäntö. Samat n. 1000 uutta käsikirjoitusta vuodessa kiertävät jos ei nyt kaikissa, niin ainakin osassa niitä.

      • omamokajuu

        Aika jännä, olisin ajatellut, että he "plaraavat" käsikirjoituksen, kuvittelin, että sähköisesti. Mutta jos alku on huono, niin ei sitten mahiksia. Minä lähetin joku aika sitten keväämmällä otavalle käsikirjoituksen ja tiesin, että alku ei ole sen vahvinta antia, mutta luulin, että vilkaisevat loppuosaakin. Mikä olisi ehkä pitänyt osata ennakoida, kun kerran kaikissa oppaissakin jopa englanninkielisissä sanotaan, että panosta alkuun. Mutta sitten olisi käynyt toisinpäin, alku hyvä, loppuosa heikompi, jatkokehittelyähän se teksti kaipasi tietysti.


      • Nimimerkkimies

        Ei ole mitään samaa käytäntöä kaikilla.


      • kuulin_hiljattain
        Nimimerkkimies kirjoitti:

        Ei ole mitään samaa käytäntöä kaikilla.

        Ei samaa, mutta eivät ne lue alusta loppuun kaikkia, se on selvää. Ja vain muutamalle potentiaaliselle annetaan palautetta.

        Itse sain aikanaan palautetta, mutta se ei ollut Otava. Ko. kustantamossa oli kyseinen henkilö lukenut koko tekstini.


    • Eräs_mies

      Kas, minäkin sain yhdeltä suurimmista vastauksen sangen nopeasti, noin viikossa. Kaveri tosin kiitti jo kun käsikirjoituksen lähetin. Ja vastaus oli tietenkin saman tyypinen kuin muutama kommentoija jo edelläkin totesi - siis kielteinen. "Ei sovellu suppeaan kustannusohjelmaamme". Tosin kustannustoimittaja sanoi lukeneensa käsikirjoitusta ja toivotti onnea muiden kustantamojen kanssa, joten ehkei peli ole ihan menetetty.

      Oma tekeleeni on tosin matkakirja (siis tietokirja), joten ehkä vähän eri säännöt pätevät fiktioon verrattuna. Ja ymmärrän, ettei moinen kovin mainstreamia ole, joten ehkeivät isot toimijat kiinnostu. Saapa nähdä kiinnostuuko kukaan muukaan vai onko vastauksena vain hiljaisuus.

    • Elikkä

      Elikkä

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe