Tällä palstalla saattaa olla

ai_minä_osaan

kirjanpitotyöstä ja palkanlaskentatyöstä kokemusta omaavia.

Olin nimittäin juuri työvoimapoliittisen koulutuksen valintatesteissä. Testeihin kuului tällä kertaa jopa varsinaisia osaamista testaavia kokeita. Yksi oli atk-taidot, joissa nyt haluttiin tietää osaako tehdä excelillä taulukon ja siihen parit kaavat käyttäen jopa dollarin merkkiä. Toisessa osiossa sitten oli matematiikkaa, piti tehdä kassatilille muutamat kirjaukset - siis oikealle puolelle viivaa - laskea loppusaldo ja merkata se oikein ristikkoon. No, sitten piti osata parit prosenttilaskut, piti osata laskea ennakonpidätys ja huomioida siinä matkapäivärahat (hehe), piti laskea myydyistä osakkeista saadulle fyrkalle pääomaverotuksen määrä, piti laskea alv:n määrä tai alv:ton tai alv:llinen hinta ja noutaa eli etsiä jos ei tiennyt nämä alv-prosentit tuotteen mukaan.

No, netti sai kokeessa olla auki näissä laskennoissa. Eli kaikilla oli mahdollisuus hakea ja etsiä jos ei tiennyt. Jopa tuo dollarin merkin tekeminen löytyy siis Excelin ohjeista, jos ei sitä muistanut miten tehdän vaikka olisi tiennyt että sitä jossakin kaavassa tarvitaan.

No, arvatkaas miten kävi, kun minulla oli vain yksi tiplu näissä kokeissa. Minulle laitettiin valintapäätökseksi näin: on riittävä osaamistaso ja siksi ei valittu koulutukseen.

Eli no, kirjanpitäjät ja palkanlaskijat, minä siis saisin töitä osaamisellani, siis minä osaan kun minä osasin laittaa kassatilille oikealle puolelle viivaa luvut, minä osaan kun minä osasin tsekata Vero.fi:stä joitakin asioita. Mikähän tässä sitten mättää, ku minä en kuitenkaan alan töitä saa? Itse väittäisin että syy on se, että minä tarvitsen sen tuoreen koulutuksen, jonka turvin voin hakea paikkoja siten että mahdollisesti jopa saisin. Nyt tällä että minä osaan kassatilille laittaa oikealle puolelle viivaa niin silläkö minä saan töitä. Eikö siinä kirjanpidossa muuta tarvitse tietää. Eikö tarvitse tietää alv:stäkään muuta kuin se, millä prosenteilla lasketaan? Eikö?

Tämä oli suoranaista huijausta koko valintatesti. Kaiken lisäksi se, että sinne valintatilaisuuteen oli otettu mukaan ainakin yksi tyyppi, joka pari vuotta sitten oli työkkärin tuella suorittanut sama asiat ammattitutkintoon johtavassa koulutuksessaan kuin mitä tässä koulutuksessa olisi tarkoitus saada oppia. No,mitä! Nämä ovat aivan päättömiä nämä työkkärin koulutusten valinnat. Ja yksi mitä minulle sitten sanottiin siinä haastatteluvaiheessa, että kun sinulla ei ole työkokemusta alalta. No, jos on alalla töissä, osaako jo prosenttilaskun, osaako mahdollisesti alustavia asioita kirjanpidosta, osaako alustavia asioita palkanlaskennasta? Osaa!

Että valhetta kaikki vain, valehtelevat suoraan päin naamaa! Huippu oli muuten se, kun tässä aikaisemmin olen saman kouluttajan vähän samanlaiseen koulutukseen hakenut, niin silloin (tätä ennen viimeisin haastattelu johon olin edes päässyt) haastattelija sanoi, että sinä osaat nämä jo, ja tarjosi samaan puheeseen heti perään, että mitäs jos hakisit meidän omaehtoiseen koulutukseen (siis opiskelija maksaa itse) siihen ja siihen tutkintoon.
No, vähän kummallista kuin juuri tuohon hänen sanomaansa tutkintoon, minulla on jo entuudestaan täsmäkoulutus. Että sinnekö minulla sitten ei olisikaan taitoja ja osaamista.

Nämä ovat täysin naurettavia! Ja Stubb on juuri 2.9. ilmoitetun uutisen mukaan tarjoamassa lisäbudjetissa lisää rahaa näille työkkärikoulutuksille!

3

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • auttaako_työkkäri

      Ja sitten tässä kouluttajassa on sekin puoli, että kun he itse päästelevät niissä haastatteluissa aivan älyttömiä suustansa, niin kuin nyt vaikkapa se, että kysyvät siinä haastateltavaltaan täysin asiattomia kysymyksiä ("miten suhtaudut maahanmuuttajiin?") ja kun tästä tehdään valitus eteenpäin (tosin eihän sitä valitusta varmaan mitenkään asiallisesti edes noteerattu, taisi herätää vain hilpeyttä, vaikka toisaalta siinä tapauksessa tuskin valitus olisi edes kantautunut kouluttajan korviin ainakaan sitä kautta), niin siitäpä ottavat nokkiinsa aivan varmasti. Toisaalta tässä viimeisessä valintapäätöksen ilmaisussa tuli sitten selville sekin, miksi minulla ei enää mol.fi:n sivuilla, siis omilla sivuillani, näy enää ollenkaan tämän kouluttajan koulutukset vaikka ne yleisillä sivuilla näkyvätkin. Katsokaas ovat raakanneet minut pois listoilta, sehän nyt aivan varmasti on mahdollista estää henkilökohtaisilla sivuilla näkymästä, kun minähän jo osaan!

      Heheh! Nämä ovat aivan täysin käsittämättömiä nämä tyypit!

    • kurssin_sisältö

      Ehkäpä kouluttaja aikoo kouluttaa valitsemiaan ihmisiä juuri sen verran, että nämä osaavat tehdä kassatilille oikealle puolelle viivaa kirjaukset, osaavat laskea loppusaldon ja merkata senkin oikealle puolelle viivaa. Ehkä aikovat opettaa palkanlaskennasta vain ennakonpidätyksen laskemisen. Ehkä aikovat opettaa alv:stä vain ne alv-kannat ja prosenttilaskut. Ehkä se on kaikki, mitä tuolta kurssilta saa, jos kerran yksi valintatestin suorittanut nämä asiat juuri osaa...

    • joo89

      Joo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6143
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3906
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      253
      2274
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1890
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1343
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1286
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1020
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe