Kumpi seuraavista

sdf

kuvaa mielestänne enemmän Asperger-henkilöä:

-Erittäin jämpti ja täsmällinen, loistava muisti, ei siedä ollenkaan sähläämistä ja myöhästelyä

vai

-Puutteellinen ajantaju, heikko muisti, keskittymisvaikeuksia?

Itse sanoisin ehdottomasti ensimmäisen. Jälkimmäinen kuvaa mielestäni enemmän AD(H)D-henkilöä.

27

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aspergerinfo

      Ensimmäinen.

    • Kertoo

      lääkärin ammattitaidottomuudesta, jos ei osaa erottaa Aspergeria ja keskittymishäiriötä toisistaan.

    • Aspergerinfo

      Aivan. Elän ilman kelloa ja jatkuvasti minuutin tarkkuudella tiedän paljonko kello on. Ruumiinlämmön kanssa sama juttu, sekä ilman lämpötilan. Paino sekä pulssi kuuluu samaa kategoriaan, mihin ei mittareita tarvita. Tämä kyky on ollut lapsesta asti.

      • haittavaikutusmuutos

        Mutta sitten on sellainen juttu, että tälläinen jämpi aspergerhenkilö voi esimerkiksi lääkeaineen voimakkaan haittavaikutuksen johdosta tulla höpelöksi niin, ettei yhtäkkiä pystykään entiseen jämptiyteensä. Kokemusta on.


      • haittavaikutusmuutos

        Mielenkiintoinen kyky sinulla aspergerinfo, tuollaista ei varmasti ole kaikilla aspergereilla. Varmaan kyseessä jokin erityislahja, jota asperger voi aiheuttaa eri henkilöillä eri tyyppisiä.


      • haittavaikutusmuutos

        Sitten on vielä sellainen, että jos äärimmäisen keskittymiskykyistä aspergeria stressataan rankasti vuosikymmeniä, niin aspergerkin on vain ihminen ja rääkissä kenen tahansa keskittymiskyky voi heiketä. Väittäisin, että äärimmäisen aistiärsykekuorman ja paljon sosiaalisen kanssakäymisen alla asperger ei välttämättä vaikuta kovin keskittymiskykyiseltä ennenkuin on saanut palautua kuormituksesta yksinollen. Mutta sitten hän kyllä jaksaa keskittyä yhteen erityiskiinnostukseensa vaikka kuinka pitkään yhteen menoon toisin kuin keskittymishäiriöinen. Häirittynä tuskin kukaan voi kovin hyvin keskittyä.


      • Aspergerinfo
        haittavaikutusmuutos kirjoitti:

        Sitten on vielä sellainen, että jos äärimmäisen keskittymiskykyistä aspergeria stressataan rankasti vuosikymmeniä, niin aspergerkin on vain ihminen ja rääkissä kenen tahansa keskittymiskyky voi heiketä. Väittäisin, että äärimmäisen aistiärsykekuorman ja paljon sosiaalisen kanssakäymisen alla asperger ei välttämättä vaikuta kovin keskittymiskykyiseltä ennenkuin on saanut palautua kuormituksesta yksinollen. Mutta sitten hän kyllä jaksaa keskittyä yhteen erityiskiinnostukseensa vaikka kuinka pitkään yhteen menoon toisin kuin keskittymishäiriöinen. Häirittynä tuskin kukaan voi kovin hyvin keskittyä.

        Mielestäni myös mielenkiintoinen ominaisuus itsessäni. Tällaista ei ole tarvinnut harjoitella eli se ei ole harjoittelun tulosta, vaan jokin myötäsyntyinen ominaisuus. Ehkäpä olen jotenkin "eläimellinen", sillä koirani osaa myös kellonajat ulkoa. Kun sitä pyytää herättämään aamulla esim. seitsemältä, minuuttia vaille se tulee ja herättää. Koirani ei ole ehdollistunut mihinkään tiettyyn kellonaikaan, jolloin jotain sen mielestä merkittävää tapahtuu vaan toimii aivan samoin vaihdellessani kellonaikoja, jolloin pitäisi tulla herättämään. Kyse on siis hyvin tarkasta asioiden vaistoamisesta, tietyllä samankaltaisella taajuudella olemisesta/elämisestä. Edellisen koirani kanssa olen kokenut samankaltaista uskomatonta "synergiaa". Ehkäpä juuri tämän vuoksi Aspergerit yleensä tulevat erityisen hyvin toimeen eläinten kanssa.


      • haittavaikutusreaktio

        Olen kanssa jonkinlainen koiramagneetti. Jos ihmiset eivät ole innostuneita seurastani, koirat sitäkin enemmän, saan niiltä enempi tervehdysintoilua kuin muut. Mutta kellonaikoja emme niiden kanssa osaa, tai en kyllä ole edes kokeillut. Voi kumpa saisinkin hyvän ajantajun.


    • ashenkilö

      Joo kyllä joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset voivat tehdä assista hälläväliä-tyypin, vaikka oisi oikeasti erittäin jämpti. Kyllähän tuo aspergerin stressaaminen heikentää keskittymiskykyä olennaisesti ja jos siihen liitetään paljon hälinää ja ihmisiä on lopputulos se, että assi on on pihalla kuin lumiukko ja pahimmassa tapauksessa menee paniikkiin, jos siihen on taipumusta. terv. Assi

    • dppdpp

      Olenkohan molempja noista kahdesta? Kumpikin sopivat minuun. Jos olen as/add. Heh.

      • Haittavaikutusmuutos

        Tällaista jäin miettimään...

        onko olemassa adhd henkilöitä, joilla on välillä oikein nyvä keskittymiskyky ?

        Hyvin keskittyvä asperger voisi joissakin olosuhteissa vaikuttaa keskittymiskyvyttömälle, kuten yllä hieman kirjoiteltiin.
        Voiko toisin päin, voiko adhd, jossakin olosuhteissa muuttua hyvin keskittyväksi ?


    • Näinonasia

      Addi pystyy keskittymään itseään kiinnostaviin asioihin, mutta assi pystyy rauhallisessa ympäristössä keskittymään myös vähemmän kiinnostaviin asioihin.

      • as-per-ger

        Ei pidä paikkaansa.


    • Kylläpitää

      Pitää paikkaansa.

    • jgdsdhjkk

      Mitäs nuo sitten tarkoittaa nuo lääkärikeskuksen etusivulla olevat pallukat, joissa asperger ja adhd ovat vähän päällekäin ja selostetaan neurologisten ja psykiatristen oireyhtymien olevan jatkumoa joissa oireet osittain päällekkäisiä.
      Oikeastaan uskon näihin jatkumoteorioihin, koska ihmiset ovat niin erilaisia jokainenkin toisistaan, ettei mielestäni jotakin millilleen rajattuja kategorioita näissä asioissa voida tehdä tieteellisestikään, vaikka aspergerit olisivatkin erittäin tarkkoja kategorioimaan.

      • khffgkljgf

        Itselläni on heikko muisti ja loistava muisti.
        Työmuisti ja keskittyminen käytännön asioissa surkea, mutta jos joku sanoo jotain tai luen jotain, se piirtyy päähäni kuin kiveen, ja niitä voin sitten yhdistellä, joten tiedonkeruu on helppoa.


      • fghjkkhgg

        jatkan vielä...

        Kyllä aspergerin ajantaju voi olla heikko. Kun asperger uppoutuu erityiskiinnostukseensa, ei hän välttämättä tiedä ajasta mitään ellei kiinnostus liity aikaan. Siinä voi mennä yö ja päivä syömättä ja juomatta ja nukkumatta...

        Mutta tuo ei tarkoita sitä, ettei hän olisi jämpisti ajoissa paikalla, jos jotain on sovittu. Eikä asperger todellakaan kestä sähläämistä varsinkaan jos ei ole ajantajua ja on uppoutunut johonkin.
        Minun mielestäni nämä ominaisuudet voivat liittyä monista eri suunnista toisiinsa.

        Mutta jos ne pitää jakaa juuri noihin kahteen ryhmään kuten aloitusviestissä, niin tietenkin sitten ensimmäinen kuvaa aspergeria ja jälkimmäinen adhd ta


      • tutkija_lääkelaitos
        khffgkljgf kirjoitti:

        Itselläni on heikko muisti ja loistava muisti.
        Työmuisti ja keskittyminen käytännön asioissa surkea, mutta jos joku sanoo jotain tai luen jotain, se piirtyy päähäni kuin kiveen, ja niitä voin sitten yhdistellä, joten tiedonkeruu on helppoa.

        Aspergerin ajantaju ei ole silloin heikko, jos hän päättää keskittyä johonkin tiettyyn asiaan tietyllä hetkellä tietyn aikaa.

        Asperger ja ADHD tulisi osata erottaa toisistaan, jo aivan kuntoutuksenkin suunnittelun suhteen. Sitten kun vielä valehdellaan päin naamaa julkisella sektorilla esim. HUSIN neuropsyk.polilla, ei osata kommunikoida asiakkaitten kanssa rehellisesti ja oikeudenmukaisesti kuten pätevän lääkärin kuuluu tehdä, on sotku valmis. Lääkäri saa maksaa tuosta kaikesta kalliit oppirahat ja nöyrtyä, mikäli jatkossa tahtoo harjoittaa vielä ammattiaan. Yksityissektorin lääkäriksi pääsee vain, mikäli osaa hoitaa asiansa kunnialla julkisella, mihin ei pääkaupunkiseudulla vielä ole kyetty. Tarkempia tietoja aiheestauseilta eri tutkimuspotilailta tulossa...


      • Aspergerinfo2

        Joten mitä järkeä/hyötyä asiakkaalle on siitä että diagnosoidaan miksikään jos ei kuntoutusta järjestetä asianmukaisesti. Sit vielä kysyisin, kuntoutusta mihin? HEH. -Neurotypikalisoittaminen on sairaiden "lääketieteen ammattilaisten" yksi keino yrittää "päteä". Se saa erilaisissa ihmisryhmissä aikaan vihaa ja suuttumusta, siihenkö pyritään. Olemaan jotain sellaista mitä ei edes ole olemassa eli leikitään täydellistä ihmistä lääkärinominaisuudessa, jotta saataisiin tietty kansanryhmä "alistettua osaansa"?


      • khfcjkgfg

        Minä vieläkin ajattelen, että nuo oireistot ovat sellainen jatkumo, jotka voivat mennä päällekkäinkin, mutta se on ihan eri asia kuin sekoittaa asperger ja adhd toisiinsa. Ne ovat eri asia aivan kuten täällä sanotaan.
        Myös monet sekoittavat touretten ja adhd:n jne. (Ehkä se adhd on sellainen tavallisin käsite noista, niin kaikki vaan on sitte muka adhd, en tiedä.)
        Siis mielestäni noiden mahdollinen ilmeneminen päällekkäin on eri asia kuin niiden väärin sekoittaminen toisiinsa. Nykykäsitykseni mukaan kumpaakin ilmiötä on olemassa. Ja jos käsitys tarkkenee lisätiedon valossa, niin sitten sitä taas viilataan.


      • Aspergerinfo

        Pallukat tarkoittavat sitä, että ei osata erottaa eri diagnooseja toisistaan, minkä vuoksi julkisena totuutena esitetään tiettyjen diagnoosien "menevän päällekkäin osittain." Jos oikein tarkkoja ollaan, jokaisella ihmisellä maapallolla on monta päällekkäistä diagnoosia, näin diagnostisoinnin aikakaudella. Kun ajat muuttuvat, kaikki diagnoosit poistuvat ja ihminen aletaan käsittää PSYKOFYYSISENÄ KOKONAISUUTENA, ei minään diagnoosinippuna. Sen vielä ymmärtää, että kirjataan ylöstietokantoihin henkilöstä fyysisten sairauksien suhteen onko syöpä, minkälainen/minkä asteinen/kuinka erilaisiin hoitoihin reagoiva, joskin nämäkin asiat voidaan kirjata täysin eri tavoin riippuen diagnosoivasta lääkäristä. Sekä tietokannasta. Myös vain osa totuudesta voidaan kirjata ylös tai keksiä itse diagnoosia. Sekin riippuu "hoitavasta" lääkäristä sekä potilas-lääkärisuhteen laadusta, kestosta jne.:)


    • Olenitse

      Kuulun itse ehdottomasti ensimmäiseen kategoriaan. Juuri siksi en meinaa välillä tulla oikein toimeen addien kanssa, kun ärsyttää niin hirveästi heidän unohtelunsa ja suurpiirteisyytensä ja heitä minun "pikkutarkkuuteni" ja "nipottamiseni".

    • gjkgffhjkl

      Mutta entäs tämä ku minussa on päällekäin aspergerluonne ja tourettekeho. Erittäin jämpti luonne, asiat pitää olla analysoitu pilkulleen just eikä melkeen, mutta keho sählää kaiken, eikä mikään pääni ulkopuolinen onnistu menemään pilkulleen.

    • Riippuu

      ihan assistä, hekin ovat yksilöitä. Lisäksi nuo mainitut piirteet eivät ole toisiaan poissulkevia, esim. assilla voi olla puutteellinen ajantaju, jos hän keskittyy kiinnostuksenkohteisiinsa tai jumiutuu rutiineihinsa, mutta hän voi olla silti siinä mielessä jämpti ja tarkka, että haluaa asioiden olevan kunnossa just eikä melkein.

      • Aspergerinfo

        Puutteellinen ajantaju vain silloin kun keskittyy erityismielenkiinnonkohteeseensa täysin. Tämä ei kuitenkaan oikeuta antamaan kahta samanaikaisesti pätevää päinvastaista toisiaan poissulkevaa päädiagnoosia yksilölle. Piirteitä voi olla vaikka mistä, mutta päädiagnoosi pitäisi ammattilaisen pystyä määrittelemään, minkä mukaan hoidetaan/kuntoutetaan.

        Se vasta ikävää onkin, kun useissa eri julkisen sekä yksityisen toimipisteissä ollaan jatkuvasti epävarmoja=käännellään ja väännellään diagnoosia sen mukaan kuka lääkäri sattuu tekemään senhetkisen diagnoosin henkilölle. Eli ei yksinkertaisesti voi olla niin=ole oikein/oikeudenmukaista/kuntouttavaa, että ihmisiä diagnosoidaan eri paikoissa eri tavoin, vaikka aivan selkeästi tulisi ilmi koko hänen elämänhistoriastaan hänen päädiagnoosinsa olevan esim. primaari Asperger.

        Käsite Co-morbiteetti on keksitty sen vuoksi, siltä varalta, ettei diagnoosia pystytä varmistamaan täysin, mikä koskee jokaista ihmistä maanpäällä, minkä vuoksi diagnosoinnissa/luokitusjärjestelmissä (vrt. kastijako) ei olekaan itseasiassa mitään järkeä.


      • korjaus_ed

        Co-morbiditeetti


    • Stereotyyppisesti

      ajateltuna ensimmäinen kuvaa assia ja jälkimmäinen addia, mutta pitää ottaa huomioon, että aika monella on ainakin hieman piirteitä myös toisesta, aika vähän taitaa olla täysin "puhtaita" asseja tai addeja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      58
      5841
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3697
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1968
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1789
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1199
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      967
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      52
      962
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe