Mikä on autistinen psykopaatti?

Psykoko

Luin täältä verkosta, että Dr Asperger antoi autistisisille hoidokeilleen diagnoosin autistinen psykopaatti. Artikkelissa oltiin sitä mieltä, että se on täsmällisempi diagnoosi kuin autismin kirjo ja kirjoittaja kutsuukin itseään Autistiseksi Psykopaatiksi. Miten tämä diagnoosi määritellään?

37

2289

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olisikohan

      Oliskohan se sellainen psykopaatti, joka tappioita ja sosiaalisen aseman laskua saavuttaakseen pyrkii pysyttelemään totuudessa ?

    • faktaa100

      Haista vittu. Autistinen ihminen on hyvin kaukana psykopaatista, tosin väärindiagnosointejakin tapahtuu. Psyko-tai sosiopatialla ei ole mitään tekemistä autisminkirjon häiriöiden kanssa.

      • Huononvitsinkirjoittaja

        Pahoitteluni, en osannut eläytyä siihen, ettei lukija voi tietää, että tuo oli minun huumoriani, jolla pilailin itseni kustanuksella. Olen itse autistinen, enkä oikeasti yhtään psykopaatti.
        Olen todella pahoillani, sillä minun ei ollut tarkoitus pilailla autististen ihmisten kustannuksella, vaan päinvastoin tuolla psykopaatti sanalla, joka ei minusta oikein sovi asiayhteyteen, niin leikittelin sanan kirjaimellisella lukemisella.


      • aloitajalle_eimikään

        Tuonlaiset heitot eivät kerro huumorintajusta minkäänmoisesta vaan kertovat kirjoittajan tyhmyydestä sekä halusta julkisesti mollata autistisia henkilöitä. Ehkäpä olet saanut väärän diagnoosin.


      • kommunikaatioongelma

        No ei tämä vitsi hyvästä huumorintajusta kerrokaan, eikä se ollut tavallaan ihan omanikaan, mutta siinä olet erehtynyt, että olisin kirjoittanut sen halusta julkisesti mollata autistisia henkilöitä. Halusin vitsilläni tuoda esiin, ettei sanoilla "autistinen psykopaatti" oikein ole järkevää sisältöä ja siinä mielessä tarkoitin samaa kuin sinäkin, ettei se ole mitään.

        Tämä on kommunikaatioongelma tämä...joten ...


      • niiiiin

        ..joten siis voi olla autismia


      • vähänvielselostan
        niiiiin kirjoitti:

        ..joten siis voi olla autismia

        Kun tässä on vielä sekin, että minä olen voinut ymmärtää väärin aloittajan kysymyksen. En tiedä onko se tosissaan esitetty, vaiko vitsi.
        Olen kuullut sanan "autistic psychopathy" mutta en tiedä onko aspergereja kutsuttu ennen autistiksi psykopaateiksi ? Tiedättekö te ?
        Jotenkin autistinen psykopatia ei kuulosta korvissa ihan yhtä erikoiselle kuin autistinen psykopaatti. Vaikka on kai se melkein samaa, mutta...
        ...öh...
        olisin voinut jättää mieleeni pulpahtaneen sanomatta, kun on vähän monimutkaista, minun pääni nyt vain assosioi sellaisen kun kirjaimellisesti luin sanat autistinen psykopaatti..., en puhunut autisteista, vaan noista sanoista...


    • Autistisesta
    • Dr.Aineiss4

      Tää nyt on taas näitä... auttaisiko noille dokumenttien tekijöille oman elämän hankinta?

      • Varma_tapa

        tunnistaa idiootti on havaita, että hän kehottaa jotakuta toista "hankkimaan elämän" ilman, että antaa mitään konkreettisia ohjeita siihen, miten "elämä hankitaan".


      • aineiss4

        :D tarkoitin ihan tuon "autistinen psykopaatti"-termin käyttäjää. Monihan uskoo vielki, ettei autisminkirjolaisista oo töihin koska on vaarana palkata psykopaatti, niin siinä mielessä tuo termi kuulostaa ihan leimaamiselta.
        Terveisin anti-psykopaatti autisti


    • Forgeiner

      Vaarintulkinnan takia kaytetaan termia Asperger

      • päivittäkääsivustonne

        Väärää tietoa.


      • Assijorinoissa

        kirjoitetaan roskaa. Sitä ei kannata lukea, ellei halua ehdoin tahdoin tyhmistää itseään.


    • psykoako-kieltäminen

      Vaikka kyseessä on googlen mukaan historiallinen käsite, aspergeriläiset-blogissa kirjoittaja väittää, että autistinen psykopaatti on parempi kuvaus aspergerista

      • analyytikko

        Kieltäminen on yksi ihmisen puolustusmekanismeista.


    • PitääköPaikkansa

      Tuolta googlehaun linkistä lainattua:
      "Vuonna 1981 englantilainen lasten psykiatri Lorna Wing sai psykiatrien mielenkiinnon, julkaistuaan 34 tapaustutkimusta, joissa hän käytti Hans Aspergerin luomaa diagnostista määrittelyä.

      Julkaisussaan Wing otti käyttöön käsitteen “Aspergerin syndrooma” tarkoituksena korvata “autistinen psykopatia” uudella arvovapaalla käsitteellä, sillä psykopatia kuuluu sosiopaattiseen käyttäytymiseen, eikä liity nykyään autismiin.

      Vuonna 1989, Aspergerin luomaa diagnoosimallia alkoi käyttää myös Gillberg & Gillberg. Aspergerin alkuperäinen tutkimus levisi laajempaan käyttöön vasta 1991, kun Frith käänsi sen englanniksi."

      • Ei_pidä_paikkaansa

        Yksi esimerkki:

        - "Vuonna 1981 englantilainen lasten psykiatri Lorna Wing sai psykiatrien mielenkiinnon, julkaistuaan 34 tapaustutkimusta, joissa hän käytti Hans Aspergerin luomaa diagnostista määrittelyä."

        Wing EI asiallisesti käyttänyt Hans Aspergerin periaatteita, vaan loi omansa "luovasti" yhdistellen Aspergerin ja Kannerin havaintoja ja antaen luomukselleen sitten nimen "Asperger syndrome". Tämä Wingin luomus on "autisminkirjon" esiaste, eikä esimerkiksi vastaa ICD-10 Aspergerin syndroomaa sisällöltään. Sitäpaitsi Hans Aspergerilla EI ollut mitään täsmällistä diagnostista määrittelyä, vaan pelkkiä summittaisia periaatteita.

        Hans Aspergerin muodostaessa autistisen psykopatian käsitettä hän itse asiassa loi käsitteen, jonka asiallinen nimi nykyään olisi "autistinen persoonallisuushäiriö", sillä siihen aikaan (varsinkin saksankielisellä alueella) psykopatia tarkoitti suunnilleen samaa kuin persoonallisuushäiriö nykyään. Vasta myöhemmin termillä "psykopatia" ruvettiin viittaamaan erityiseen lähinnä antisosiaalisen persoonallisuushäiriön osa-alueeseen. Sosiopatia ei ole olennaisesti muuta kuin vanhentunut nimi nykyiselle psykopatialle.

        Kolmanneksi vielä: Hans Aspergerille "autismi" EI ollut sairaus niin, kuin se nykyään käsitetään, vaan lähinnä persoonallisuuden piiirre tai käyttäytymiskaavio, jollainen esiintyy sekä skitsofreniassa että siinä "omalaatuisessa persoonallisuustyypissä" eli persoonallisuushäiriössä, mihin hän viittasi ilmauksella "autistische psychopatie". Toisin sanottuna Hans Aspergerin kirjoittaessa "autismista" hän EI kirjoittanut samasta asiasta, mihin termin "autismi" nykyään yleisesti tarkoitetaan viittaavan. Hans Aspergerin "autismi" ja "nykyinen autismi" ovat HOMONYYMEJÄ.


      • Esimerkki-kiitos

        Hyvä selostus, mutta mitä konkreettisesti tarkoitat, että Hans Aspergerin "autismi" ja "nykyinen autismi" ovat HOMONYYMEJÄ.


      • sii-nä
        Esimerkki-kiitos kirjoitti:

        Hyvä selostus, mutta mitä konkreettisesti tarkoitat, että Hans Aspergerin "autismi" ja "nykyinen autismi" ovat HOMONYYMEJÄ.

        Älä viitsi. Tuon nyt kaikki jo tietävät, ovat tienneet jo aikapäivää sitten.


      • hmhmhmhm

        Minun mielestäni Asperger ei ole persoonallisuushäiriö ainakaan henkilöillä, joilla sen oleellisin osa on aisti- yli - ja aliherkkyydessä ja sosiaalisissa tilanteissa aistiärsykekuorman kertymisessä (josta selviytyminen edellyttää yksinoloa) jne. Tämä on selvästi fyysistä ja hermostollista.
        Tosin onhan oikea psykopatiakin kai nimenomaan fyysinen aivopoikkeama.
        Mutta ei autismin hermostopoikkeama ole samanlainen. Esim. autistit voivat tuntea herkästi pelkoa, psykopaatit eivät jne. Autistit stressaantuvat herkästi, psykopaatit kylmäverisiä jne. Autisteilla toimii tunteellinen empatia, mutta ei hyvin kognitiivinen empatia ja psykopaateilla päinvastoin ei toimi tunteellinen empatia, mutta toimii kognitiivinen empatia.
        Mutta kuuluuko edes psykopatia persoonallisuushäiriöihin ?


      • Mielipiteen_vapaus

        "Minun mielestäni Asperger ei ole persoonallisuushäiriö ainakaan henkilöillä, joilla sen oleellisin osa on aisti- yli - ja aliherkkyydessä ja sosiaalisissa tilanteissa aistiärsykekuorman kertymisessä ..."

        Siis Suomessa on vapaus ajatella haluamallaan tavoin, vaikkei se perustuisikaan tosiasioihin, eikä siitä yleisesti (vaikkakin joskus kuitenkin) joudu kärsimään virkavallan toimeenpanemaa rangaistusta. Virallisen diagnostiikan mukaisen Aspergerin oireyhtymän osa EI ole mikään aistimuspoikkeavuus tai muu vastaava fyysinen oire.

        Miksi jotkut haluavat välttämättä pitää itseään "aspergerpotilaina" perusteilla, joilla ei ole mitään tekemistä Aspergerin oireyhtymän diagnostisten kriteerien kanssa?


      • hmhmhmhm

        Ei se olekaan diagnostinen kriteeri, mutta sitä autistisen henkilön elämä kuitenkin yleensä on. Lähes kaikilla autisteilla on aistitoimintojen poikkeavuutta. Asia selviää, jos lukee aiheesta enemmän kuin diagnoosikriteerit.
        Tuolla teidän määrittelyllänne ehkä sitten olenkin autistinen enkä Asperger.


      • Tarkoitatko_että

        olisi syytä lukea Puoltajaa niin, kuin Neuvostoliitossa oli syytä lukea Pravdaa saadakseen tietää "ylhäältä" annetun virallisen "totuuden", jotta tarvittaessa olisi kykenevä sen toistamaan?

        Aiemmassa viestissä (25.9.2015 10:57) esiintyneen "logiikan" mukaisesti vastaavasti kroonista nuhaa poteva henkilö, jolle joko on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä, tai joka muuten vain haluaa olla "aspergerpotilas", voi todeta, että hänellä "Asperger" ei ole persoonallisuushäiriö, sillä hänellä sen oleellisin osa on jatkuva nuha. Tämä on selvästi fyysistä ja hermostollista.

        THL:n Psykiatrian luokituskäsikirjan sivun 239 mukaan

        F60.2 Epäsosiaalinen persoonallisuus

        Mukaan lukien

        - Asosiaalinen persoonallisuus
        - Antisosiaalinen persoonallisuus
        - Sosiopaattinen persoonallisuus
        - Moraaliton persoonallisuus
        - Amoraalinen persoonallisuus
        - Dissosiaalinen persoonallisuus
        - Psykopaattinen persoonallisuus

        joten ainakin "psykopaattinen persoonallisuus" kuuluu persoonallisuushäiriöihin. Myös wikipediasta on ollut luettavissa, että lähes kaikilla psykopatian kriteerit täyttävillä toteutuvat myös epäsosiaalisen persoonallisuuden kriteerit, joten he ovat (virallisesti) persoonallisuushäiriöisiä.

        Lopuksi vielä: Tietenkin lääketieteellinenkin totuus on oma "ylhäältä" annettu "virallinen totuus", mutta selvyyden vuoksi olisi hyvä pitää erillään "lääketieteellinen totuus" ja autismipoliitikkojen propagoima "totuus", eikä yrittää antaa ymmärtää, että erityisesti jälkimmäinen on osa edellistä.

        Jos ylipäänsä koskaan luotat mihinkään kenenkään ihmisen sanomaan tai kirjoittamaan tapauksessa, jossa sinulla ei ole mahdollisuutta itse tarkistaa väitteen pätevyyttä, kumpaan luotat enemmän, satunnaisesti valitun lääkärin lausumaan lääketieteeseen liittyvään väitteeseen vai satunnaisesti valitun (autismi)poliitikon lausumaan autismia koskevaan väitteeseen?


      • kjgffjkll

        En enää tiedä mikä tuosta on totuus, kun esim siitä diagonosoidaanko psykopatiaa persoonallisuushäiriönä löytyy joka paikasta eri tietoja. Asperger ei ole persoonallisuushäiriö yleisen tulkinnan mukaan. Mutta ihan sama mikä se on täällä netissä. Nyt meen potemaan oikeaa flunssaani.


    • Monenlaisiaaspergereja

      Asperger-nimikkeen alla käytännössä taitaa kulkea aika monenlaisia ihmisiä.
      Voivathan jotkut muistittaa enemmän Hans Aspergerin kuvaamaa, jotkut Lorna Wingin kuvaamaa, jotkut nykyistä autismin kirjon diagnoosia muistuttavaa jne.

    • esimerkkiä-kehiin

      Pekka-Eric Auvinen oli yksi autistinen psykopaatti.

    • Hyvä-selitys

      "Miksi jotkut haluavat välttämättä pitää itseään "aspergerpotilaina" perusteilla, joilla ei ole mitään tekemistä Aspergerin oireyhtymän diagnostisten kriteerien kanssa?"

      • kriteerit

        Ei se ole välttämättä niin, että pitäisi itseään Aspergerina muilla perusteilla, koska diagnoosithan tehdään niillä diagnostisilla kriteereillä, mutta jollekin käytännössä voi aiheuttaa vielä suurempia vaikeuksia jokin Aspergeriin yleisesti liittyvä muu ominaisuus, vaikka se ei olisikaan juuri se diagnostinen kriteeri, niin se on sitten oman käytännön elämän kannalta oleellisempi seikka kuin diagnostinen kriteeri. Kai lääkäritkin voivat lisätä lausuntoihinkin muitakin yksilöllisiä lisäseikkoja kuin diagnostiset kriteerit ?


    • valeassiko

      Ei tavallinen assi diagnoosisia kriteereitään tiedä. Koska jokaisella on omia liitännäisoireitaan, jotka eivät kirjoon kuulu on lopputulos varsin kirjava porukka. Yhteiset ominaisuudet tällä porukalla ovat harvat. Jokainen on varsin uniikki ja ainutlaatuinen.

      • Eivät_Aspergerin

        oireyhtymän diagnostiset kriteerit ole mitään henkilökohtaista tietoa, vaan ne ovat julkisesti luettavissa THL:n Psykiatrian luokituskäsikirjan sivuilta 297−298 ja 290, missä tosin on syytä huomata ilmenevät kirjoittajan huolimattomuuden osoittavat kielelliset "kömmähdykset". Tietenkin lääkäri voi kirjata lausuntoonsa kaikki havaitsemansa potilaan toimintakykyä rajoittavat oireet, eikä hän välttämättä erittele, mitkä niistä ovat juuri ne, joiden perusteella hän kirjoittaa "F84.5". Jos joku kuitenkin väittää, että hänen "aspergerinsa" olennaisin oire on vaikkapa päänsärky tai väsymys, hän vain osoittaa tietämättömyytensä siitä, mitä Aspergerin oireyhtymällä tarkoitetaan.

        - Viestiin (kjgffjkll 26.9.2015 19:32) "Asperger ei ole persoonallisuushäiriö ..."

        Jos ilmauksella "asperger" tarkoitat Aspergerin oireyhtymää, olet oikeassa, sillä se todellakaan ei sijaitse Psykiatrian luokituskäsikirjassa otsikon "Persoonallisuushäiriöt" alla. Sen sijaan se on LAAJA-ALAINEN KEHITYSHÄIRIÖ. Jos taas viittaat esimerkiksi siihen, mistä Hans Asperger pääosin kirjoitti, olet väärässä siinä mielessä, että hän nimenomaan tarkoitti "autistisen psykopatian" (autistische psychopatie) ymmärrettäväksi juuri persoonallisuushäiriön tyyppiseksi ilmiöksi.


    • aitoassi

      Mutta mihin perustuu se, että jotkut pitävät itseään parempina Aspergereina kuin muut?

      • aitoihminen

        Antaisitko esimerkin?


    • kylnevaanhuijaaedelleen

      Lähinnä "älyllinen" sanaleikki - kumpihan on jo "tunneköyhiä" vaikka heitä tutkivat arvostetut "tiedemiehet" sitä vasta olivatkin.

      Sitäpaitsi pyskolokia ei ole eksakti tiede kuten ei myöskään taloustiede, pedagogia, uskontotieteet jne.. ymmärrät varmaan pointtini eli suurin osa ns. tieteilijöistä on vain egoaan korostavia koulukunta-eroja korostavia pikku-hitlereitä.

      Enemmän korostaisin niitä taustatyötä tekeviä kuin näitä tiedejukaisuihin nimeään saavia pellejä, joille tärkeintä on olla kukkulan kuningas muiden ihailtavana kuin tehdä mitään todellakin hyödyttävää assareidensa nimissä.

      Maailman "tiede-yhteisöstä" kertoo mielestäni paljon nobel-rauhanpalkinnon luovuttaminen Obamalle ja vain koska hän oli ensimmäinen "musta" presidentti Yhtyisvalloissa eli siis mitä häh! Kundihan on tappanut enemmän lennokeillaan kuin Puska ja Powell ehtivät tappaa omilla aseillaan.

      Ja tämä jenkkien touhuilu on vaan aiheutanut nykyiset "pakolaisvirrat" Eurooppaan köyhdyttäen mannerta entisestään, mikä tietysti kelpaa jenkeille talouspoliittisista syistä ja saudit muiden guuffi-lahden valtioiden maksavat mielellään näitä lähtijöitä heikentääkseeen Eurooppaa entisestään ja samalla imien verosuunnittelijoiden fyffet takaisin himaan Lontoon Cityn kautta.

      Näin Eurooppa köyhtyy edelleen ja ylimääräinen loska poistuu hienostokortteleista.

      Tätä voisi kutsua "win,win ja loose"-tilanteeksi.

      • Tuolla_lausumalla

        "... tehdä mitään todellakin hyödyttävää assareidensa nimissä."

        Haluatko siis antaa ymmärtää, että "assarit" ovat sillä tavoin vammaisia, että he eivät kykene itse tekemään mitään itsensä hyväksi, vaan tarvitsevat jonkun holhoojan toimimaan puolestaan?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe