Perhekuntoutus: huostaanoton valmistelua

hiljaahuomaamatta

"Kuka tahansa vannhempi suostuu "vapaaehtoisesti" menemään perhekuntoutukseen tai jatkamaan perhekuntoutusta, mikäli vaihtoehtona on lapsen pois ottaminen. Moinen ehdollistaminen ei palvele myöskään lain periaatetta, joka pyrkii nimenomaan perheiden tukemiseen tavoitteenaan säilyttää perhe kokonaisena tai välttää huostaanotto. Perhekuntoutus on usein viimeinen ja vahvin tukitoimi, jota pitäisi käyttää nimenomaan huostaanoton ehkäisemiseksi. Todellisuudessa perhekuntoutus näyttää olevan viimeinen tukitoimi ennen huostaanottoa, ellei peräti huostaanoton esiaste. Perhekuntoutukseen päätymisessä on todennäköistä päätyä huostaanotetun lapsen vanhemmaksi. Ottaakseni aasinsillan kenttätyöhön totean haastatelleeni erästä perhekuntoutuksesta selvinnyttä perhettä, joka tiesi kertoa kyseisestä laitoksesta kotiutetun vain kaksi ehjää perhettä. Muiden perheiden perhekuntoutus päättyi huostanottoon, mikä on erittäin häyttävää. Heräsi kysymys, onko perhekuntoutus uusi tapa huostata lapsia hiljaa ja huomaamatta?
- See more at: http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/perhekuntoutuksen-lyhyt-oppimaara#sthash.ZCn66g9O.dpuf

11

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esitänpä_kysymyksen

      Noin... Mainostetaanpa taas vaihteeksi vähän Lokakuun liikettä!

      Olisikohan bloggarin syytä miettiä, millaista vahinkoa oikeasti tekee leimatessaan perhekuntoutuksen jotenkin vahingolliseksi?

    • sossupaholainen

      Koska perhekuntoutus on yleensä se viimeinen vaihtoehto ennen huostaanottoa, on mielestäni ihan luomnnollista, että siellä selviää, että huostaanotto on ainoa ratkaisu. Sitähän sinne mennään selvittämään, että pärjääkö tuen avulla, vai onko lapset sijoitettava. Ja osa ei pärjää.

      • Nähnytjakokenut

        Perhekuntoutus on pelkkää hakuammuntaa.Esim. muuttamisen arvioitu aiheuttavan suuta stressiä psykologisessa tutkimuksessa.Minkälaisen tuloksen saa kun heitetään "ongelmaperhe" vieraalle paikkakunnalle tarkkailtavaksi ilman minkäänlaista sosiaalista tukiverkkoa?Lapsi joutuu vieraaseen päiväkotiin tai kouluun ja vanhemmat jäävät yksin ilman tuttuja naapureita.Illat vietetään laitoksen asunnossa ilman vapaa-ajan toimintaa.Mitään ei voi edes harrastaa sillä ei ole ketään hoitamassa lapsia.Tällä saadaan vain aikaan "haluttu" lopputulos eli huostaanotto.Täytyy huostaanottaa kilttien,kunnon perheiden lapsia kun juoppojen ja rikollisten touhuun ei uskalleta puuttua.Näiden lapsia eivät sijoitusperheet halua myöskään ottaa.Myöskin mamuperheet säästyvät perhekuntoutukselta,koska tätyisi olla tulkki kun lapselle puhutaan äidinkieltään.


      • Ja_sitten_asiaan

        Kukaan ei "halua" huostaanottoja. Niihin joudutaan olosuhteiden pakosta turvautumaan.


      • PBKe

        Höpönhöpöä.Huostakoneisto täytyy pitää puörimässä.Valtio maksaa kunnalle korvausta 500-600e/vrk/lapsi.Perhekodin kustannus 200e/vrk ja sijaisperheeessä vielä pienempi.Turussa n.100e/vrk.Sijaislapset tienaavat kunnalle miljoonia.Härskiä bisnestä!


      • sossupaholainen
        PBKe kirjoitti:

        Höpönhöpöä.Huostakoneisto täytyy pitää puörimässä.Valtio maksaa kunnalle korvausta 500-600e/vrk/lapsi.Perhekodin kustannus 200e/vrk ja sijaisperheeessä vielä pienempi.Turussa n.100e/vrk.Sijaislapset tienaavat kunnalle miljoonia.Härskiä bisnestä!

        Höpönhöpö itsellesi. Huostaanotot huomiodaan kuntien valtionosuuksissa, mutta ne summat eivät ole 500 euroa/vrk/lapsi. Ne siis lasketaan kertoimien mukaan, mitään summaa/lapsi ei ole edes olemassa. Sen sijaan kunnat voivat maksaa 500-600 euro vrk/lapsi ja enemmänkin. Huostaanotot ovat todella kalliita kunnillle. Siksi jotkut kunnat yrittävät välttää niitä viimeiseen asti, on lapsen tilanne mikä tahansa.


      • Aikku85

        Menetin lapset turvakodin vanhemmuuden arvioinnissa ja vielä perhekuntoutuksessa en menettäny.


    • perustalastenliike

      Kannattaisko olla tekemättä niitä lapsia jos niitä ei pysty hoitamaan? P.S Lokakuun liikkeen uskottavuus on jo mennyt, kahelit vanhemmat asialla..

    • TotuusEsiin55

      Lokakuun liike on enemmänkin mätäkuun liike.

    • entunnekäsitettä

      Onko tuo nyt sellaista, että viedään perhe johonkin kauas, niin ettei ne voi mennä töihin ja kouluun ym. Ja sitten sukulaiset ja ystävätkin on jossain kaukana? Sitten joku tuntematon sosionomi, jolla toivottavasti on jopa lapsia tarkkailee vanhempia ja kirjoittaa arvioita, joiden tarkoitus on määritellä onko joku tarpeeksi hyvä ansaitakseen lapsensa? Miten tuossa kuviossa onnistuu vanhempien töissäkäynti, lasten harrastukset ja koulu. Entä se, kun moni ihminen ei tykkää, että ventovieras ihminen kyttää selän takana, kun tekee vaikka kotitöitä. Entä jos se lapsi ei ole terve, miten siihen suhtaudutaan, kun sosionomit ym. ei ole esim. autismin asiantuntijoita. Lähteekö ne mukaan kirkkoon ja metsäretkille, vai saako sellaisista miinuspisteitä? Onko sellaisessa mitään yksityisyyttä.

      Kovin epämääräistä ja outoa tuo perhekuntoutus. Kuntoutetaanko siinä ketä, vai tarkkaillaanko vaan, ja jos kuntoutetaan niin miten?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe