Äksy poni?

Ysikutonen

Moi, alan vuokraamaan ponia, joka on ollut monta vuotta ratsastuskoululla, mutta on muuttamassa yksityistallille. Ratsastaessaon todella kiva, mutta karsinassa on siis aika äksy tapaus. Yrittää purra, nostaa takajalkaa ja uhmailee. Miten tälläisen käytöksen saisi pois? Ehkei kannata yrittää lahjoa herkuilla, kun siitäkin voi tulla huonoa käytöstä... Yritän siis olla välittämästä käytöksestä, juttelen ponin kanssa ja yritän "totutella ponia" minuun, muttei siis oikein toimi. Miten voisin saada ponin luottamaan enemmän minuun? Eli onko vinkkejä?

18

992

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ysikutonenn

      Ja poni on siis 15-vuotias, ja luulen että oppinut huonoiksi tavoiksi ratsastuskoululla...

    • z---

      Monesti tosiaan ratsastuskoululla oppivat kiukuttelemaan. Moni myös oireilee kiukkuamalla, jos on stressaantunut.

      Itse välttäisin hoitamasta ponia liikaa. Jos poni ei tykkää, ei ole mitenkään sen edun mukaista olla jatkuvasti sitä "totuttamassa" ihmisiin. Hoida siis varsinkin alkuun vain ihan pakollinen määrä.
      Moni luulee että on hyvä kun on paljon hevosen kanssa, mutta todellisuudessa jos ihminen aiheuttaa ikävän tunteen hevoselle, ei siitä ole mitään hyötyä. Yhdessä toimimisen pitäisi olla kivaa.

      Itse opettaisin ponin myös siihen, että karsina ja tarha on sen omaa aluetta. Näissä se saa olla rauhassa, eikä ihmiset ole jatkuvasti sörkkimässä (kuten usein ratsatuskouluilla tapahtuu). Hoida poni aina esim. käytävällä/hoitopaikalla. Samalla poni tulee pidettyä aina kiinni, eikä näin ollen pääse puremaan.

      Jos kavioiden nostelu yms. on vain uhkailua. Lähtisin siitä että en reagoi siihen mitenkään. Poni ei siis hyödy mitään uhkailusta. Jos lähdet ponia komentamaan, saatat huomaamattasi antaakin palkinnon.
      Esim. harjatessasi ponia, poni nostelee takajalkoja --> irrotat harjan ponista ja komennat sitä --> poni saa palkinnon jo siinä, kun irrotat harjan ja komentaminen tuleekin jo liian myöhään. --> poni oppii että takajalkoja nostamalla ikävä harjaus loppuu, komentaminen vaan on asia joka tulee sen jälkeen.


      Kohta joku tulee sanomaan, että harjoittele paljon maastakäsin, mutta itse ainakin välttäisin tätätkin alkuun. Varsinkin jos ei aivan tiedä mitä tekee, "narunpyörittely" ja maastakäsin harjoitukset voi olla vaan enemmän haitaksi.

      Jättäisin siis kaikennäköiset harjoittelut ainakin toistaiseksi ja keskittyisin siihen että ponilla on mahdollisimman helppo olla sinun kanssa lyhyitä aikoja kerrallaan. Mahdollisimman helpolla tarkoitan sitä, että käyttäydyt rauhallisesti, aina samalla tavoin etkä häslää turhia. Esim. kaikenlainen ylimääräinen komentelu (jota poni ei kunnolla kuuntele), läpsiminen yms. vaan häiritsee.
      Rauhallisella ja "hitaalla" käytöksellä näytät, että poni voi sinun seurassa olla rauhassa. Et lyö, et huido, et juokse, et tee äkkiliikkeitä, etkä lääpi ponia jatkuvasti.

    • Olen hyvin pitkälti samaa mieltä z:n kanssa. Monesta hevosesta tulee äksy ratsastuskoulussa, kun niitä käpälöidään jatkuvasti, ja aina kun joku menee luokse, se merkitsee lisää töitä.

      Älä tosiaan käsittele ponia enempää kuin on välttämätöntä. Anna sen olla viikon verran aivan rauhassa karsinassa ja tarhassa, rauhoita ne paikat hevosen omiksi vapaa-ajan paikoiksi, että se ehtii hiukan rauhoittua. Sen jälkeen sinun täytyy opettaa sille, että on kiva juttu, että käyt sen luona. Käy katsomassa sitä tarhassa ja karsinassa, mutta älä vieläkään koske siihen muuten kuin normaalin hoidon yhteydessä. Vie sille kourallinen heinää ja jätä kasan päälle esim porkkanan pala. Näin voit lahjoa sitä ja näyttää että sinun vierailusi tietää herkkuja, mutta koska et anna niitä kädestä, se ei opi näykkimään. Karsinassa voit pudottaa herkun ruokakuppiin ja jättää ponin taas rauhaan. Ja kun otat sen kiinni, älä aina vie sitä töihin, vaan mene vaikka syöttelemään sitä jonnekin muualle joksikin aikaa ja vie takaisin talliin tai tarhaan. Sillä tavalla se oppii senkin, että tiedossa voi olla jotain kivaakin, jos se seuraa sinua kiltisti. Hae se sisälle sateesta ja vie takaisin ulos kun lakkaa satamasta (mitä tosin voi olla hankalaa kun syyssateet ovat jo alkaneet, mutta yritä ainakin). Toki liikutuskin pitää hoitaa, mutta tee sen kanssa mahdollisimman paljon kaikkea sellaista mikä on ponille itselleen kivaa.

      Mitä tulee ponin komentamiseen, en minäkään suosittele komentamista esim ärähtämällä tai läpsimällä. Mutta en myöskään suosittele jättämään huonoa käytöstä täysin huomiotta. Jos poni yrittää purra, sano vaikka "soh!" tms, ja kun korvat jossain vaiheessa nousevat pystyyn, kehut sitä siitä. Näin se saa kehuja toivotusta toiminnasta (=korvat ovat ystävällisesti pystyssä). Mutta älä tosiaan lakkaa harjaamasta sitä kun se yrittää näykkiä tai potkia, koska siinä voi käydä kuten z sanoikin, eli poni saattaa tulkita harjan irtoamisen iholta palkinnoksi huonosta käytöksestä. Sitä pitää varoa.

      Jos se nostelee jalkojaan ja uhkaa potkaista, voit komentaa sitä sillä, että työnnät sitä kyljestä sen verran että sen on otettava tasapainoa laskemalla jalka takaisin maahan. Kun kavio on taas maassa, kehu ponia. Näin se saa sanatonta palautetta huonosta käytöksestä, ja kehuja silloin kun kaikki neljä kaviota on tukevasti maassa. Tämä toimii useimpien hevosten kanssa.

      Kannattaa myös jutella sille hiljaisella, rauhallisella äänellä, niin se oppii tuntemaan sinut sitäkin kautta. En tarkoita, että koko ajan pitäisi olla äänessä, mutta muutama kehuva sana silloin tällöin kun se seisoo nätisti paikallaan harjatessa, on yleensä paikallaan. Ja ennen kaikkea se rauhallinen käytös sen kanssa puuhatessa, minkä z myös mainitsi. Jos itse olet rauhallinen, luultavasti ponikin on rauhallisempi.

      Ja mitä siihen maastakäsin harjoituksiin tulee, ne ovat minustakin yhtä tyhjän kanssa. Kovasti sitä nykyään vouhotetaan, mutta hevoset saavat sitä päivittäisen hoidon yhteydessä joka tapauksessa. Joten minäkin suosittelen jättämään sikseen kaiken ylimääräisen pelleilyn ja keskittymään siihen mikä on oleellista. Ponilla on tarpeeksi sulateltavaa muutenkin.

    • Ysikutoneen

      Kiitos paljon avusta ja vinkeistä! Yritän suurinpiirtein noudattaa niitä ja toivottavasti ponin käytös paranee sitten ajan myötä. Onneksi olenkin luonteeltani aika rauhallinen, joten toivottavasti ponikin sitten rauhoittuu ja alkaa luottamaan minuun ja hoksaa että on kivaa olla kanssani. Mutta kiitos paljon vastauksista, sain paljon ajateltavaa.

    • Eipä kestä! Onnea ponin kanssa! Muistathan myös, että saattaa viedä paljonkin aikaa ennen kuin se alkaa luottaa sinuun. Älä luovu toivosta, vaikka alkaisikin tuntua, ettei suhteenne etene minnekään. Kyllä se etenee, mutta se ei tapahdu yhdessä hetkessä.

    • poniratsastaja03

      Anna ponille vähän heinää pureskeltavaksi :>3 Ratsastuskoulu muostoista johtuu... Kokemusta on :D

    • yiskutonen

      Kun omistaja oli paikalla, niin poni käytäytyi tosi hyvin myös silloin kuin omistaja oli lähtenyt. Kun itse olen ollut siellä niin poni on taas ollut äksy. Eniten ongelmia tuottaa se, että se yrittää purra kun haluan nostaa ja puhdistaa yhden etukavion. Silloin se vain ärsyntyy enemmän kun "työnnän" vähän sitä kyljestä. En myöskään voi laittaa sitä kiinni, kun saa jonkinlaisen vetopaniikin (yritti nousta takajaloille). Parhaiten on toiminut silloin, kun joku muu on pitänyt riimusta kiinni. Tämä ei kuitenkin toimi jos olen yksin tallilla. Minulla on myös sellainen ongelma, että kun laitan sille loimen, jolla on sellainen häntä-juttu (en tiedä nimeä mutta se menee siis hännän alle), ja se vihaa sitä kun laitan sitä. Huitoo hännällä ja ostaa takajalkaa (pelkään että aikoo potkaista minua)

      Olen antanut vähän namuja sille ruokakupissa, mutta heti kun on syönyt ne, äksyilee taas. Äksyilee kun laitan häntä-jutun vaikka syö jotain samaan aikaan

    • Siinä tapauksessa saattaa olla, että poni yksinkertaisesti on ns yhden miehen hevonen, eli sietää yhden ihmisen lähelleen muttei muita. Tai paremminkin, on kiltti kuin enkeli silloin kun omistaja on lähistöllä, mutta jos joku muu yrittää tehdä ponin kanssa jotakin omin päin, se on hankala. Siinä tapauksessa asialle on ikävä kyllä vaikea tehdä mitään.

      Toimivatko äänikomennot ponille? Jos se äksyilee ja annat jonkin tyytymättömän äänen sille, mitä tapahtuu? Jotkut tokenevat jos niille ärähtää, millä en siis tarkoita sitä että sille pitäisi karjaista kurkku suorana, vaan antaa jokin topakka kieltoääni silloin kun se tekee jotakin luvatonta. Voisit myös kokeilla miten poni reagoi, jos se alkaa nostella takajalkaansa ja sitten yhtäkkiä vaikka vihellät sille. Jokin odottamaton ääni saattaisi yllättää sen niin että se unohtaisi kavionsa maahan.

      Häntäjutulla tarkoitat varmaankin joissakin loimissa olevaa häntäremmiä. Sellainen hihna joka menee löysästi hännän alta ja jonka tarkoitus on estää loimea keikahtamasta kokonaan toiselle kyljelle esim hevosen piehtaroidessa. Onko sitä pakko käyttää ponilla jos se ei siitä tykkää? Kaikki eivät sitä edes tarvitse.

      Vetopaniikkiin voisit kokeilla, auttaisiko yhtään, jos laittaisit riimunnarun karsinan kaltereiden välistä siten että se vain kiertää tangon ympäri niin että pääsee vapaasti liukumaan edes takaisin. Pidä narun pää normaalisti kädessäsi, mutta jos poni yrittää näykkiä, kiristät sitä hetkeksi sen verran ettei se ylety sinuun, ja sitten annat heti taas löysää. Tällä tavalla on hiukan hankalaa puuhailla, mutta se saattaisi toimia. Itse ainakin kokeilisin.

      Kun laitat namin sen kuppiin, älä jää karsinaan odottamaan että se syö sen, vaan mene pois sieltä ja anna sen olla rauhassa. Älä anna sille tilaisuutta äksyilyyn, vaan katoa paikalta ennen kuin se ehtii tehdä niin.

      Äläkä luovu toivosta. Olet ehnyt sen kanssa töitä vasta muutaman viikon. Ole kärsivällinen. Luottamus ei synny hetkessä, eikä varsinkaan, jos on kauan ollut ratsastuskoulussa ihmisten käpälöitävänä päivittäin, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

      Vielä yksi vaihtoehto ponin käytökselle on kurittomuus sinua kohtaan. Poni on kiltti omistajalle, mutta ei sinulle jos olet sen kanssa yksin vähänkään pidempään. Tiedätkö, miten se käyttäytyy jos joku muu yrittää käsitellä sitä?

    • Ai niin, piti kysyä vielä yhtä juttua. Sanoit, että poni yrittää näykkiä kun yrität nostaa yhtä etukaviota. Mitä se tarkoittaa? Kiukutteleeko se siis vain toisen etujalan kanssa, ja onko se aina sama jalka? Jos on, kannattaa tarkistaa, ettei sillä ole kipuja siinä jalassa jonka varassa sen pitäisi seistä sen aikaa kun toinen kavio on ilmassa. Jalkavaivat eivät ole mitenkään tavattomia ratsastuskoulujen hevosilla.

    • Ysikutonen

      Poni on siis äksyillyt samalla tavalla omistajaa kohtaan alussa, joten siksi luulen että poni voisi tottua minuunkin. Ja tietysti se vie aikaa, mutten haluaisi että alkaisin pelätä ponia kun tuntui siltä viime kerralla että oikeasti aikoi potkia minua.
      Olen kokeillut vähän äänikomentoja, ei ole toiminut tähän asti ainakin kovin hyvin. Mutta ehkä juuri tuo esim. viheltäminen voisi toimia. Tai sitten ääni ei ole ollut tarpeeksi ”topakka”, pakko kokeilla ensi kerralla miten toimii.

      No juu, häntäremmihän se on nimeltään. Voisin kyllä kysyä ponin omistajalta, jos on pakko käyttää sitä. Yhden loimen kanssa ei ollut ongelmia tämän kanssa, kun se remmi oli paljon löysempi, mutta toisen loimen remmi on siis lyhempi, ja siksi on pakko käpälöidä sitä häntää enemmän, että saa remmin paikalleen.
      Toi riimunnaru-vinkki kuulostaakin ihan hyvältä, voisin kokeilla niin katsotaan mitä tapahtuu. Ja tarvitsisinhan vain tehdä sitä sen yhden kavion kanssa, kun nostaa muut kaviot paljon paremmin.

      Ja voihan kyllä kestää kauan ennen kuin edes oikeasti ymmärtää, ettei ole siinä ratsastuskoululla enää. Ja poni käyttäytyy siis ihan samalla tavalla kaikkia kohtaan, se ei tykkää ollenkaan vieraista ihmisisistä. Huomaan kyllä että käyttäytyy jo vähän paremmin minua kohtaan kuin muita. Esim. kun karsinan ulkopuolella oli nuori tyttö (katsoi kai ponia), ja karsinan ovi oli vähän auki, kun olin siellä ratsastuksen jälkeen. Poni äksyili tuolle tytölle, näytti hampaita ja luimisti yms., mutta jos itse olen siellä karsinan ulkopuolella niin ei ollenkaan tee sellaista minulle (korkeintaan laittaa korvat taakse) Aluksi luulin myös että poni äksyilee vain nuorille ihmisille (kun varmasti eniten lapsia ratsastanut sillä ratsastuskoululla), mutta äksyilee kyllä ihan kaikille, myös muille hevosille.

      Ja sillä on ilmeisesti ollut jotain vikaa toisessa kaviossa (en juuri nyt muista mitä oli, mutta oli siis ontunut), ja siksi nyt temppuilee sen jalan kanssa. Ehkä siksi ettei halua laittaa painoa ”huonolle jalalle” (vaikkei se siis ole huonossa kunnossa enää), eli kaikki on nykyään kunnossa. Eli aina sama kavio, muut kaviot nostaa ihan hyvin. Joskus kiukuttelee muidenkin kanssa, mutta ei ollenkaan yhtä paljon kun juuri tuon kavion kanssa. Luulen siis että on jäänyt ponille sellainen päälle, että jalkaan vielä sattuu.

    • Jos nyt jo huomaat että poni käyttäytyy sinua kuin vieraita kohtaan, olet jo hyvällä mallilla. Ponin luottamus sinuun on jo alkanut muodostua, mutta se on vielä epäluuloinen eikä luota tilanteeseen. Voi tosiaan kestää hyvinkin kauan ennen kuin se alkaa kunnolla luottaa sinuun ja lakkaa äksyilemästä, mutta tilanne kohenee kyllä ajan kuluessa, älä huoli!

      Ja kuten jo aiemmin sanoin, juttele sille kun hoidat sitä. Rauhallinen, hiljainen puhe usein rauhoittaa levotonta hevosta, ja kun itse keskityt puhumiseen, saatat itsekin pysyä rauhallisempana, mikä taas rauhoittaa hevosta. Tai jos et tiedä mitä sanoa, niin hyräile vaikka jotakin. Kunhan se kuulee äänesi.

    • Poniratsastaja96

      Nyt on mennyt monta viikkoa, ja olenkin huomannut eroa ponissa. Jos on rauhallista tallissa, ja jos naapurkarsinan hevonen ei ole silloin siellä, poni on kiltti kuin mikä. Ei luimi, ei yritä purra, vaan seisoo karsinassa kiltisti. MUTTA. Jos naapurikarsinan hevonen on karsinassaan, ja esimerkiksi leikkii lelullaan, syö ym, poni alkaa äksyilemään. Sama pätee jos hevonen laitetaan kuntoon tallikäytävässä, ponin karsinan edessä. "Hyökkää" toista hevosta kohti, ja melkein puree kaltereita. Silloin on myös vähän äksympi minua kohtaan, luimistaa ja katsoo minua päin kun harjailen sitä. Ei kuitenkaan mitään jos vertaa siihen, minkälainen oli alussa.

      Eli, onneksi poni käyttäytyy nyt paremmin, mutta harmillista on, että vihaa muita hevosia (ja ihmisiäkin!) niin paljon, että tulee huonolle tuulelle siitä. Toivottavasti alkaisi kuitenkin luottamaan vielä enemmän minuun, niin ehkä rauhoittuisi vielä enemmän

    • Hienoa kuulla, että muutosta parempaan on tapahtunut! Alle pari kuukautta sitten se vielä kiukutteli sinulle oli tallissa rauhallista tai ei. Ilmeisesti se on saanut niin totaalisen tarpeekseen kaikista häiriöistä rats. kouluaikoinaan, että pienikin ärsyke saa sen suivaantumaan. Mutta todella hienoa, että se osaa jo rentoutua ja rauhoittua ollessaan kanssasi kahdestaan!

      Tallissa ei taida olla mahdollisuutta vaihtaa sitä rauhallisemmalla paikalla olevaan karsinaan, missä ei olisi niin paljon ohikulkua? Joten voisit kokeilla (ellet ole jo kokeillut) onko poni yhtään rauhallisempi toisen hevosen läsnäollessa, jos sille antaisi heinää eteen samalla kun sitä harjailet. Ruoka saattaisi auttaa sitä oivaltamaan, ettei ole paha juttu vaikka lähellä olisikin toinen hevonen. Jos pidät vaikka porkkanan paloja taskussasi, voisit antaa sille heinien päälle palan aina kun se lakkaa kiukuttelemasta toiselle hevoselle (=palkinto siitä ettei kiukuttele).

      Kyllä se ajan mittaan rauhoittuu, mutta aikaa siihen menee todella paljon. Ole kärsivällinen.

    • Poniratsastaja96

      Ruoka ei oikein toimi, kun poni kiukkuilee muille silloin, kun luulee että muut hevoset tulevat syömään sen ruuat... Siirtelee siis jopa karsinassaan heiniä, ettei naapurhevonen saisi niitä :D

      • Tukkimies61

        Tai sitten laitat heinät väärän nurkkaan... kaikki elollinen rakastaa pienenä opittuja rutiineita, varsinkin kun kyseessä on ruoka.


    • Tukkimiehen huomautuksessa voi olla perää. Oletko kokeillut, vaikuttaako ponin käyttäytymiseen, jos heinät ovat vastakkaisella laidalla karsinaa kuin naapuri? Jos siis ponin oikealla puolella on naapuri, kiukkuaako poni sittenkin, jos laitat heinät karsinan vasemmalle laidalle? Ja pystytkö pitämään sitä kiinni niin ettei se pääsisi kiukuttelemaan naapurille/naapureille?

      Ja jos se siirtelee heinänsä aina samaan paikkaan, olisiko se rauhallisempi, jos laittaisitkin heinät suoraan sinne?

      Miten se noin muuten nykyään käyttäytyy?

    • Poniratsastaja96

      Moi, olen ihan unohtanut tämän aiheen... Mutta poni käyttäytyy siis nykyään paljon paremmin karsinassa ja kun hoidan sitä yms. Ongelma hävisi sitten kun poni tottui siihen että on kiinni karsinassa (kun omistaja ei tee tätä...). Tämän vuoksi ei voi "hyökätä" kohti naapurihevosta tai muita ihmisiä. Joskus poni vähän luimii, mutta se on siis tarkoitettu sille vihatulle naapurihevoselle. Nykyään nostaa myös hyvin kaviot itse kun sanon "nosta", koska poni on saanut herkun aina kavioden putsaamisen jälkeen.

    • Hieno juttu, että asiat ovat nykyään kunnossa! Puolen vuoden vaivannäkö on kannattanut. Onneksi olkoon sekä onnistumisesta että kärsivällisyydestä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4985
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1245
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe