Viemäriremontin kustannusten jako. kerrostalo.

Perehtymässä

Sovitaan että tässä kuvitteellisessa laajassa putkiremontissa joudutaan uusimaan myös kylpyhuoneen pinnat. Nehän menee asukkaan omaan piikkiin?

Mutta missä menee raja?

esim. Jos jonkun huoneiston kylpyhuoneessa joudutaan tekemään laajempaa remonttia, vaikka suuren kosteusvaurion takia, niin meneekö nämä asukkaan vai taloyhtiön piikkin?

42

771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Remontoitu

      En nyt ymmärrä asukkaan omaan piikkiin menemistä. Hinta on neliömäärään perustuva tehdään sit ky asunossa mitä vaan taloyhtiölle kuuluvia töitä. Kosteusvaurio kuuluu taloyhtiölle. Laatatkin saa vaihtaa mieleisekseen eikä tule lisälaskua.

      • shgdvfsgsc

        Noista omista laatoista olen eri mieltä. Taloyhtiön sopimaan urakkatarjoukseen kuuluvista laatoista poikkeaminen kuuluu osakkaan itse maksaa. Kokemusta on ja pidän sitä loogisena ( 500 eur lisämaksu ).


      • Remontoitu

        Kokemusta on laattojen vaihdosta. Jos ei etsi mitään erityisen kallista laattaa niin vaihto kävi ilman lisämaksua ainakin meidän taloyhtiössä.


      • mikähöhkiinnostaa

        meillä tehtiin uusiksi vesiputket,vc laatoitus vc pönttö uusi lavuaarit hanat kaapit.ja maksoimme itse koko remontin,ja kotitalousvähennys saatiin 3000 euroa veroja takaisin.keittiö remontoitiin lattiat putket hanat kaapit ja verovähennys takaisin 2800 euroa.mikä kiinnostaa mikä kuuluu kenellekkin.höh.saatiin sellainen kuin haluttiin


      • Isännöitsijä

        Vesivahinko ei mene automaattisesti yhtiön piikkiin. Asukkaan huolimattomuus tai tuottavuus voivat aiheuttaa korvausvelvollisuuden.


      • pienieiymmärrätätä

        En ymmärrä tuota neliökustannusta remonteissa, jos sama työ tehdään isompaan tai pienempään asuntoon? Sama juttu ilmeisesti, kun hissit vaihdetaan, niin ensimmäisen kerroksen väki maksaa saman verran, kun 8. kerroksen asukkaat.


      • käännä_takkisi
        pienieiymmärrätätä kirjoitti:

        En ymmärrä tuota neliökustannusta remonteissa, jos sama työ tehdään isompaan tai pienempään asuntoon? Sama juttu ilmeisesti, kun hissit vaihdetaan, niin ensimmäisen kerroksen väki maksaa saman verran, kun 8. kerroksen asukkaat.

        Voi voi, nyyh, nyyh, kyynel!

        Kustannusten jako menee yhtiöjärjestyksen mukaan. Tästä on käytännössä mahdotonta poiketa (vaatisi yksimielisen päätöksen).

        Ihan samalla lailla on pillitystä kuulunut näistä:
        - miksi parvekkeettomien yksiöiden omistajien pitää maksaa parvekkeiden remontoinnista julkisivuremontin yhteydessä?
        - miksi alempien kerrosten asukkaiden pitää maksaa vesikaton uusimisesta?

        Pienissä asunnoissa asuvat pääsevät todella hyvin "siivelle" putkiremontissa. Kylppäreitä on yksi sekä pienessä että isossa asunnossa, samoin keittiöitä. Ainoa ero on yleensä erillinen WC, joka löytyy vain suurimmista asunnoista.

        Remonttikulut voivat olla, oikeasti, 30 tonnia/KPH pari tonnia per WC (ei märkätila), mutta neliöperustaisen kustannusjaon ansiosta yksiön omistaja maksaa 20 tonnia (vain 2/3 osaa remontin kuluista) ja 100 m² kämpän omistaja samasta remontista 70 tonnia (lähes 2x remontin kulut). Vastustatko tätäkin vääryyttä vai kääntyykö takki tässä kohtaa?


    • näin.se.skulaa

      Taloyhtiö kustantaa tiettyyn tasoon saakka, jos osakas haluaa vähän parempaa, maksaa erotuksen omasta pussista.
      Kosteusvaurio menee taloyhtiön piikkiin, paitsi jos se on osakkaan toiminnasta aiheutunutta, esim. laattoja rikottu tai porailtu seiniin reikiä eikä ole osattu eristää niitä asiaan kuuluvalla tavalla.

      • äkkiköyhtynyt

        Kenen piikkiin menee jos putkiremontissa vedetään vain uudet vesiputket ja vaihdetaan suihkusekoittaja sekä pyykkikoneen hana. Kun näiden töiden vuoksi menee kaakelit rikki ja hanojen paikkaa muutetaan ja isot reijät jäävät kaakeli seiniin, lasinen suihkuseinäkin rikkoontui Ei reklamaatiotkaan auttaneet eikä oikeuslaitoskaan vaikka oli "alansa huippu asianajaja". Näin etelä Helsingin arvotalon putkiremontti on valmistunut. Jäi käteen vain 60.000 Euron lasku ja rikkinäiset kaakelit ja kalusteet. Niin ja sukitetut viemärit vuosimallia 1888.


      • hullujen_huvit

        Sinun kohdallasi kaikki menee tyhmyyden piikkiin. Vesijohtojen uusiminen <> putkiremontti.


    • Asiakastaeitarviajatella

      Tämähän on pääurakoitsijan monopoli, mistä hän pitää kiinni, koska lisätöitä ei kilpailuteta, eikä työmaalle muut pääse tämän remontin aikana. Yleensä vielä asetetaan ehto, että pääurakkaa ei saa häiritä nämä sivutyöt eli voivat jopa kieltää tasonnoston. Harvoin tehdään sellaista remonttia, missä jokainen osakas vastaa rakennusurakasta ja yhtiö putkiurakasta. Jos teette jonkun väliaikaisen vaihtoehtotoimenpiteen ämpäriurakoitsijalla, niin sitten kannattaa tehdä pinnat nykymääräysten mukaan (C1).

      • rahallasaa

        Nuohan ovat sopimusteknisiä asioita. Ei niitä pääurakoitsija määrää vaan päätöksen tekee talon hallitus kustannuksia vertaillen. Varsinaisen remontin tekeminen tulee kaikkein halvimmaksi, kun kenenkään huoneiston haltijan omat urakoitsija eivät härää tiellä. Jos talo haluaa käyttää kaiken maailman piiperryksiin aikaa, niin se maksaa lisää, sillä pääurakka viivästyy. Osakkaat haluavat kuitenkin päästä pääurakasta halvalla, joten se on etusijalla eikä piipertäjiä päästetä työmaalle.


      • vastuukysymykset
        rahallasaa kirjoitti:

        Nuohan ovat sopimusteknisiä asioita. Ei niitä pääurakoitsija määrää vaan päätöksen tekee talon hallitus kustannuksia vertaillen. Varsinaisen remontin tekeminen tulee kaikkein halvimmaksi, kun kenenkään huoneiston haltijan omat urakoitsija eivät härää tiellä. Jos talo haluaa käyttää kaiken maailman piiperryksiin aikaa, niin se maksaa lisää, sillä pääurakka viivästyy. Osakkaat haluavat kuitenkin päästä pääurakasta halvalla, joten se on etusijalla eikä piipertäjiä päästetä työmaalle.

        Mitään osakkaiden palkkaamia urakoitsijoita tai tunaroi se itse -miehiä ei työmaalle voi päästään siitäkään syystä, ettei pääurakoitsija voi antaa minkäänlaista takuuta työlleen, jos siellä työmaalla käy kaikenmaailman tunareita tekemässä omia kikkailujaan.


    • 562hj7

      Tottakai voi.. sehän on vain sopimustekninen asia.
      Sopimuksessa silloin myös jaetaan se vastuu siten että pääurakoitsija vastaa omasta työstään ja mahdolliset omat urakoitsijat vastaavat omasta osastaan.
      Jos pääurakoitsija tätä vastustaa niin sitten otetaa ntoine npääurakoitsija.. ei se sen kummempaa ole.

      • Aloituskäräjille

        Yksinkertaistahan se on, jos ei tunne näitä hankemuotoja, niin voi vetää ihan mutupohjalta. Käytännössä tämä asia hoidetaan aloituskokouksessa. En tiedä kannattaako pääurakoitsijaa vaihtaa, jos nimet on pistetty alle ja tarjoukset on hyväksytty, kannattaa ehkä tehdä temput asianajajan kanssa ja katsoa sitten.


      • puheenjohdattelija

        Kyllä aloituskokouksen papereissa on selkeästi, että työmaalla EI sallita työn aikana muita urakoitsijoita.
        Alustavissa keskuteluissa urakoitsijaEHDOKKAIDEN kanssa kävi selkeästi ilmi, mitä he hyväksyvät työn aikana ja mitä ei.
        Talon tiloihin perustettiin kaakeli- ja kalustenäyttely, missä ihmisillä oli mahdollisuus valita mieleisensä melkoisesta valikoimasta hyvissä ajoin. Lisähintaa maksoit vain sen. mikä oli peruslaattavalikoiman ja sinun valitseman erikoislaatan erotus eli meillä vain 6€/m2 . Perusvalikoiman matala ja korkea WC-istuin oli samanhintainen, mutta perusvarustelutasoon lisäys kuten esim. vedenkestävä kaappi (=pitkäikäinen) lavuaarin alle maksoi 230 €. ( juu ikeassa 60e, mutta se ei olekaan vedenkestävä)
        Joissakin asunnoissa oli myös kuivatuksia 3-4 vkoa, missä kului energiaa 500-800 kWh/asunto. Työn teettäjänä oli siis taloyhtiö eli nämä lisätyöt ja mm. linjaventtiilien vaihto (4000€) menivät siis taloyhtiön piikkiin. Lisätöihin oli siis budgetissa varauduttu, koska niitä aina tulee, joten homma sujui sovituissa talousraameissa, mutta tuo varattu 20 t€ kuluikin melkein kokonaan. ( OLi n. 5-6 % kokonaissummasta)
        Urakkatarjouksetkin on alunperin pyydetty vain hyvämaineisilta yrityksiltä eikä roiskija-reinoilta, kun piti sentään tehdä urakan yhteydessä rakennus-putki-sekä sähkötöitä mm. lattialämmitys.
        Kallis erä oli myös valvoja, joita piti olla 3 eli sähkö,putki ja rakennus.
        Valvojan palkkiot yhteensä ovat 6-10 % kokonaissummasta.
        Nuo valvojat ajavat siis urakan aikana taloyhtiön etuja.
        Remonttien aikana puolessa vuodessa taloyhtiön edustajat sekä isänn, joutuivat istumaan urakoitsijoiden kanssa 6-8 kokousta. Että silleen.


    • Naurointanssinremakassa

      Lisätyöt kannattaa pääsuunnittelijalta kysyä. Pää- ja sivuur. sitoutuvat maksamaan tah. laiminlyönnistä jne vahingot. Myös viivästyksestä blaablaablaa, ja vituiks män pam pam pam.

    • seriippuuvähän

      Ne jaetaan tasaisesti suhteessa asunnon kokoon tai huoneistojen määrään nähden, riippuu, mitä yhtiökokouksessa päätetään. Hinta riippuu taas siitä, mitä kaikkea tehdään ja millä tavalla.
      Nuo pinnat, eli kaakelit ja vesikalusteet pönttöä ja hanoja lukuunottamatta asukas maksaa itse. Se on tavallinen käytäntö.

      hintahaitari viemäriputket sukitus 10000 perinteinen 25000 tai 40000 sitten vesijohdot 15000-30000 . jos teet kylppärin niiin 2500 per neliö on suhteellinen keskiarvo, joka vielä alimmasta päästä. Jos laitat viimeisen päälle niin 5000 neliö riittää varmasti.

      • se_pieni_ero

        Putkiremontti <> uudet kaakelit entisten päälle


    • Itseansaittu

      Eestistä tekijät ja materiaalit. Säästät 50% ja tulee parempaa jälkeä.

    • näinsevaanpoijjaat

      eestiläiseltä kun kysyy mitä vaan ...osaatko tehdä..."KULLA LULLA....olen tehny...kulla kulla....totuus saattaakin olla toinen...ns timpuri voikin olla vaikka kirjaston hoitaja tai suuhygienisti :D

    • KäymmeYhdessäAin

      Meillä tehtiin juuri linjasaneeraus ja uusittiin keittiöt, wc/kylpyhuone täysin. Remontti jakautuu neljöjen mukaan. Me maksamme siinä sadantonnin kieppeillä, kun kerran on sata neljöä. Hieman heittoa on jossain suhteessa esim. mitä keittiööni halusin ja mitä en. Se lasku maksettiin erikseen. Mutta muu putkiremppa ja nuo saniteettitilat menevät yhteislaskulla ja siis n. 1000 per neljö. Asumme pk-seudulla. Ja tulipa siistiä, sillä piha-alueet ym. on laitettu uusiksi. Ja tietty yhteiset sauna jne. tilat.

      • DeLuksus

        Olisitte laittaneet vähän pyttyjä lisää tv:n eteen ja makkariin. Poreallas parvekkeelle ja sauna olohuoneeseen.


    • Näin

      Ole tarkkana. Putkiremontti on niin raskas juttu, ettet huomaakaan kuinka sinua kusetetaan..

      • ei.huijattavissa

        Totta. Jos putket alkaa vuotaa rakenteisiin, kannattaa pyytää talkkaria laittamaan ilmastointiteippiä vuodon päälle, ja lykätä remonttia niin pitkään, että sama purkaa koko talo pois.


    • Köpelösti_kävi

      Meillä tehtiin lähemmäs kymmenen vuotta sitten useamman kymmenen asunnon pientaloyhtiössä märkätilojen kuntokartoitus ja -remontti. Näissä tiloissa oli vuoden 1980 tienoilla valmistuneessa yhtiössämme alun perin muoviset seinä- ja lattiamateriaalit. Osassa asunnoista ne oli ehditty laatoittaa, osa oli alkuperäisessä kunnossa.

      Kosteusmittausten perusteella osa laatoituksista määrättiin purettavaksi uusien, kunnollisten vesieristysten tekoa varten. Tilalle sai as.oy:n piikkiin uudet, alkuperäisiä vastaavat muovimateriaalit tai lisähintaan omalla kustannuksella uuden laatoituksen.

      Valitsimme tuon lisähintaisen laatoituksen saunaan ja pesuhuoneeseen maksaen materiaaleista ja työstä pyydetyn lisähinnan. Sekä seinä- että lattialaattoja oli valittavissa kolmea eri väriä. Mikään lattialaattojen väreistä ei kuitenkaan miellyttänyt ja ostimme itse omat, jotka urakoitsija asensi.

      Pidimme selviönä, että saamme itsellemme urakoitsijan valikoimiin kuuluneita lattialaattoja lattianeliöidemme mukaan jossakin muussa kohteessa käytettäväksi tai vaikka remontoiville sukulaisille lahjoitettavaksi, koskapa olimme maksaneet niistä saman hinnan kuin muutkin. Ehei – koska emme olleet urakoitsijan laattavaihtoehtoja kelpuuttaneet vaan ostaneet erikseen omamme, oli laattoja tilattu vain muissa asunnoissa tarvittava määrä, eikä lisähankinnasta haluttu edes keskustella!

      Vääryyttä koetettiin pieneltä osalta hyvittää jättämällä meille remontissa yli jäänyttä valkoista maalia ja saumausaineputkiloita omatoimista jatkoremontointiamme varten (laatoitin taloyhtiön toimilta säästyneen WC:n itse).

      Opetus: kannattaa sopia tuollaisista asioista tarkoin etukäteen eikä kuvitella oikeuden tapahtuvan itsestään.

    • tiukkaantinkastuhinta

      Oikein tiukasti tulkiten taloyhtiön vastuulle kuuluisi vain "talonrakenteet" vesijohdot, viemäröinti, sähköt, ilmastointi,, mahdollisesti vesikalusteet , periaattessa vain vesieristeeseen asti kaikki, eikä mitkään pintamateriaalit lainkaan vaikka tästä yleensä paljon poiketaan ja normaalisti tarjous pyydetään koko hommelista laattoineen ja perus kalusteineen muutamilla laattavaihtoehdoilla ja "osakas" saa yleensä maksaa lisää jos
      haluaa muuta koska sekin rahalla normaalisti kyllä onnistuu..urakoitsijalta.
      Talo haluaa jokatapauksessa nykyään tarkistaa/tarkistutta mm.vesieristeen ja
      valvoa ehkä muutenkin työtä mikä ei ole yleensä maksutonta vaan voi olla jopa kallista tarkastuskäyntiä
      "teettäjälle". Vaikka tekisi pinnat itse tai teettäisi kaiken, jos on luvat, kustannus
      on yleensä ihan eriluokkaa kun alkaa sooloilemaan.

      • elämän_realiteetit

        Taloyhtiön vastuulle kuuluvat "vain" rakenteet, mutta myös vesikalusteet. Sitten tulee sellaisia pikkuseikkoja, kuten takuut. Ei urakoitsija voi antaa takuuta vesieristeelle, jos eristeen päälle käy turaamassa laatoitoituksen joku virolainen/venäläinen "ammattilainen" (esim. teologian opettaja tai taksikuski koulutukseltaan).

        Käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto on, että koko remontti menee yhtiön piikkiin ja kaikille laitetaan kohtuullista perustasoa edustavat laatat, KPH peilikaappi jne. Toki niissä laatoissa voi olla muutama väri- ja mallivaihtoehto, jopa niin, että vaihtehdosta B pitää maksaa pieni lisähinta.

        Kuvioon kuuluu sekin, että osakkaat voivat kyllä teettää *samalla urakoitsijalla* huomattavasti kalliimmatkin laatat & kalusteet itselleen ja/tai keittiöremontin samalla kertaa. Mutta osakkaan pitää tällöin maksaa kaikki kulut itse, suunnittelua myöten.

        Lisäkuluja voi tulla myös aiemmin tehdyistä muutoksesta, esim on laajennettu kylppäriä / muutettu VH saunaksi. Näissä tapauksissa osakas joutuu maksamaan paitsi ao. tilojen remontin, niin myös yksilöllisen suunnittelun. Aika usein näitä saunalisäkkeitä putkiremontissa palautetaankin ennalleen, kun ei löydykään ylimääräistä kymppitonnia takataskusta.


    • Lyhyvesti

      Projektinjohtourakoinnissa ei lisätöitä saa niin vain tehdä. Taloyhtiön hallitukset ja isännöitsijät taas ovat, niin tumpeloita, etteivät ne muuhun kykene, khähähää

    • OnkoMaanTapa

      Meillä tehtiin noin 10 v sitten 15 v vanhaan rivitaloon kosteuskartoitus ja sen perusteella iso osa huoneistojen märkätiloista saneerattiin. Itse ihmettelin (hallituksen jäsenenä) miten voi noin. kolmannes märkätiloista olla uusittavassa kunnossa 15 v käytön jälkeen. Vastaukset oli alkuunsa ympäripyöreitä, kuten myös vastaukset siihen, onko täysremppa kaikissa esitetyissä märkätiloissa tarpeen.

      Mistä vauriot sitten olvat todellisuudessa aiheutuneet: Asukkaat oli itse (tai hankkimansa remppafirma), ilman minkään näköistä lupaa, laatoitelleet pesuhuoneita (alunperin muovimatto ja muovitapetti). Ongelmia alkoi esiintyyn kun alkuperäisiä muovimattoja oli poisteltu laatoituksen alta (seinät lastulevyä, lattiat betonia). Suurin osa oli tällaisia.

      Pari pesuhuonetta oli alkuperäisiä mutta muovitapettien ja muovimattojen liimaukset/saumaukset olivat pettäneet aikaa sitten. Lisäksi pari remppaa teetettiin väärien johtopäätösten takia. Remppafirman tekemässä raportissa edellyttivät nopeaa korjausta. Purjettaessa ja sen jälkeen kosteutta ei ollut missään eikä vauriota löytynyt.

      Itse esitin, että neuvotellaan sekä asukkaiden että remppafirman kanssa kustannusten jakautumisesta. Kaikki muut (etenkin isännöitsijä) oli sitä mieltä, että kustannukset kuuluu taloyhtiön vastuulle ja sillä siisti. Näin se sitten menikin ja minä myin samassa rytinässä oman kämppäni ja muutin muualle.

      • Vesieristysjailmavälit

        Rakmk c2 tuli vasta 1998.


      • OnkoMaanTapa
        Vesieristysjailmavälit kirjoitti:

        Rakmk c2 tuli vasta 1998.

        Ei sillä ole mitään merkitystä. Laki on säädetty niin, että vastuu on aina lähtökohtaisesti sillä, joka vahingon ymv. kustannuksia aiheuttaa.

        Ensinnä osa asukkaista (tai heidän palkkaama remppafirma) oli rikkonut vesieristeenä toimivan muovimaton/-tapetin jonka johdosta vesi pääsi rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita. Toiseksi osa oli laiminlyönyt asukkaan/osakkaan ilmoitusvelvollisuuden, josta aiheutui kosteusvaurioita ja kolmanneksi yhtiön palkkaama remppafirma teki vääriä arvioita korjaustarpeesta, jolloin tehtiin täysin turhaa työtä, josta aiheutui tarpeettomia kustannuksia taloyhtiölle.

        Ei kai taloyhtiön tehtävä ole toimia tumpuloiden sosiaalitoimistona?


      • Poimintoja

        Käytännön rakennustoimintaa ohjaa Suomen Rakentamismääräyskokoelma ja kosteiden tilojen rakentamista sen osa C2 (Kosteus, määräykset ja ohjeet).

        Vuoden 2000 alusta voimaan astunut uusi rakennuslaki tiukentaa remonttien luvan varaisuutta. Esimerkiksi maininta "...jos vaikuttaa tilan terveellisyyteen" tulkitaan monessa kunnassa, että kylpyhuoneen remontti on luvan varainen toimenpide eli siihen on haettava lupa ja sitä kohdellaan vastaavasti.
        Urakoitsija on vastuussa 10 vuoden kuluessa vastaanotosta havaituista virheistä tai puutteista, jotka aiheutuneet. Taloyhtiön on pystyttävä näyttämään toteen kaikki edellä mainitut seikat, jotta taloyhtiön vaatimukset voisivat menestyä.

        Eräitä poimintoja:

        Vesieristyksen tulee olla saumoineen, läpivientien tiivistyksineen ja epäjatkuvuuskohtineen täysin vesitiivis.

        Rakenteet ja LVI-järjestelmät on tehtävä siten, ettei vesihöyry tai vesi pääse haitallisesti tunkeutumaan rakenteisiin.

        Pinnaltaan kastuvien rakenteiden on kestettävä veden vaikutus. Haitallisen valuvan veden pääsy rakenteisiin on estettävä.

        Mahdollisen vesivahingon ja sen aikaiseen havaitsemisen (putkivuoto tms) tulee varautua niin, että rakenteilla ohjataan vuoto näkyville ja estetään sen huomaamaton ja haitallinen tunkeutuminen rakenteisiin. Laitteiden, joihin liittyy vesivahingon riski, tulee olla helposti tarkastettavissa ja korjattavissa.

        Kosteita tai kastuneita rakennusaineita ei tule käyttää tai niiden on annettava kuivua hyvin, ennen kuin ne peitetään huonommin kosteutta läpäisevillä aineilla.

        Vedelle alttiina oleviin rakenteisiin on käytettävä tähän tarkoitukseen tarkoitettuja ja tarvittaessa kulutusta kestäviä rakennustarvikkeita ja pintamateriaaleja.

        Märkätilojen rakenteet ja vedenpoisto on suunniteltava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään ympäröiviin rakenteisiin tai huonetiloihin.

        Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä tai lattiapäällysteen alle ja seinäpinnoitteen taakse on erikseen tehtävä vesieristys. (Huom! Laatoitus ei toimi vesieristyksenä)

        Vedeneristyksen tulee olla riittävän sitkeän, jotta saumoineen kestää rakennustyön aikaiset rasitukset ja käytön aikaisen alustan liikkeen.

        lattian vesieristyksen on yletyttävä riittävän korkealle seinällä ja muodostettava tiiviin liitoksen seinän vesieristyksen kanssa siten, ettei vettä tai vesihöyryä pääse rakenteisiin.

        Lattian kaltevuuden on oltava sellaisen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen tulee olla niin tiivis, että vesi ei pääse vedeneristyksen alapuolisiin rakenteisiin, vaikka veden pinta nousisikin liitoksen yläpuolelle.

        Märkätilojen ilmanvaihdon on oltava riittävä poistamaan syntyvä kosteus.


      • tiatoo
        Vesieristysjailmavälit kirjoitti:

        Rakmk c2 tuli vasta 1998.

        Rakentamismääräyskokoelma C2 on annettu 1975. Sitä on muutettu 1998. Muutos astui voimaan 1.1. 1999. Siinä tuli määräys vesieristeen teosta pakolliseksi. Aikaisemmin eriste piti tehdä tarvittaessa.


      • OliJaOli

        Ja "vesieristeen" taso vaihteli aiemmin, ennen se oli sellainen siveltävä ohut litku...


      • vaines1976
        tiatoo kirjoitti:

        Rakentamismääräyskokoelma C2 on annettu 1975. Sitä on muutettu 1998. Muutos astui voimaan 1.1. 1999. Siinä tuli määräys vesieristeen teosta pakolliseksi. Aikaisemmin eriste piti tehdä tarvittaessa.

        C2 on annettu 1976


    • Peruslaattaa

      Taloyhtiölle kuuluu kuivaukset, "runko" ja vesieristeet ellei kyseessä ole asunnon haltijan laiminlyönti tms.
      Tuollaisessa isommassa rempassa myös yleisen alkuperäisen tason pinnoitteet ja vesikalusteet. Eli jos jollain oli tai haluaa kalliimmat laatoitukset ja kalusteet, niin maksaa niiden erotuksen materiaaleista ja asennuskuluista. Jos olet muutaman vuoden sisään tehnyt remontin, joka nyt menee hukkaan, niin se on voi voi.

    • ElviRissanen

      Tässä on tietoa suomi24:n kustannusneroille.

      http://museokatu.com/putkiremontti/osakaskohtaisten-lisatoiden-laskutus/

      • Isändä

        Esimerkki As Oy hallitusten uskomattomasta tyhmyydestä.

        Tuomittu isännöitsijä ehti harjoittaa rikollista toimintaa vuosien ajan kahdeksassa taloyhtiössä ja yhdessä kiinteistöosakeyhtiössä Helsingissä ja Espoossa. Hän laati tekaistuja kuitteja luvattomista tilisiirroista ja merkitsi siirrot yhtiöiden kirjanpitoon "muiksi saataviksi". Summat kipusivat jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Kun yhtiöissä oli ihmetelty rahojen häviämistä, oli isännöitsijä palauttanut osan summasta takaisin yhtiöille.

        Palauttaminen oli Helsingin käräjäoikeuden mukaan kuitenkin sattumanvaraista ja käytännössä mahdollisti hänen toimintansa jatkumisen. Palautusten jälkeenkin isännöitsijän katsottiin vieneen yhtiöiltä yhteensä yli 200 000 euroa.

        Erään taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja oli isännöitsijän tekosia selvitellessään havainnut, että osa tositteista oli kirjattu ruutupaperille eikä laskuja löytynyt. Tilintarkastajat eivät olleet huomauttaneet hänelle epäselvyyksistä ja tilintarkastuskertomukset oli aina osoitettu suoraan tuomitulle isännöitsijälle. Vasta vuonna 2013 epäselvyyksistä mainittiin. Yhden taloyhtiön osalta rikollinen toiminta oli jatkunut tuomion mukaan vuodesta 2004 vuoteen 2013.

        Selitys: "Näin on päässyt käymään"

        Kiinteistöosakeyhtiön entinen hallituksen jäsen kertoi todistajana saaneensa pankista yhteydenoton epäselvyyksien vuoksi. Tämä ihmetteli asiaa isännöitsijälle. Isännöitsijän mukaan yhtiön raha-asiat olivat muuten kunnossa, mutta yhtiön tileillä ei ollut rahaa.

        - Näin on päässyt käymään, isännöitsijä myönsi.

        Sen koommin hän ei enää yhteydenottoihin vastannutkaan.


    • näinonnäppylät

      Kylppärin lattiaa ei saa laatoittaa ellei ole lattialämmitystä.
      Laattojen saumoihin jää kosteutta.
      Muovimatto on täysin tiivis, saumat voi alkaa vuotaa jos rakenteet pääsevät liikkumaan.

    • Viemärirotta

      Onkohan jollakulla ajantasaista tietoa viemäriremontin hinnoista. Käyttövesiputket on saneerattu, mutta viemäriremontti on tulossa. Edes joku hintahaitari olisi kiva saada kokeneilta.

      • Takuutyö

        Se saattaa riippua siitä, mitä tehdään ja miten se tehdään, sitä on mahdoton sanoa ilman tietoa alkuperäisistä viemäreistä. Lähtökohtaisesti ne ovat kunnoltaan ja tasoltaan heikot tämän päivän vaatimuksiin, mutta vedettäessä tiukat rajat ja tingittäessä lopputuloksesta pientä säästöä varmaan voi saada. Satsataanko huoneistojen mukavuuteen vai laitetaanko kellaria tms.. Ala keskittyy ja nämä eivät halvalla tee mitään, eivätkä riskeeraa takuissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe