Magn.kuvaus/Näkyykö vika kivuttomampana aikana

Möhgö1983

Kuudetta vuotta tässä olen selkäkivuista kärsinyt. Alkoivat ensimmäisen lapsen saatuani ja toisen lapsen jälkeen palattuani istumatyöhön perhevapailta selän tilanne on ollut tosi huono; koko ajan on jonkin sortin särkyä, joka vuosien aikana on 5-6 kertaa äitynyt niin pahaksi, että edes kävely ei ole onnistunut ilman Panacod-kuuria. Jokin vetää lantion aivan vinoon ja kipu on kamala. Ikää 32, lihaskunto hyvä, hoikka olen ja liikuntaa tulee harrastettua kiitettävästi (uiminen, zumba, crosstrainer, lankutus jne..)

Viimein työnantajan vaihduttua työterveyslääkäri kauhistui sitä, että kipua on kyllä lääkitty vuosia kolmiolääkkeillä (Panacod, Voltaren Rapin -joka ei edes toimi-, Sirdalud). Ihmetteli vain, etten jo ole kodeiinikoukussa ja ettei kivun lähdettä ole selvitetty. Fysioterapian kautta sain viimein lähetteen magneettikuvaan.

Lievimmillään selkä tosiaan vaivaa istumatyössä kipuillen (onneksi on säädettävä pöytä jne), aivastaessa vihlaisten jne. Pahimmillaan jalat menee alta.

Nyt sitten mietin, kun tuon lähetteen sain magneettikuvaan julkiselle puolelle, jossa hoitotakuu 90pv, että näkyykö selässä mahdollinen välilevyn pullistuma tmv. vika, vaikka kuvaus suoritettaisiin silloin, kun on meneillään kivuttomampi jakso, eikä täysi kipu hel***i päällä?

Osaako kukaan sanoa, ei viitsisi ihan heti tällaisessa lääkärille soittaa ja harmittaa kun ei käydessä muistanut kysyä.

10

1983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • faktatietoa

      Kipu Ei näy kuvassa eli sillä ei ole väliä vaikka kipu on poissa. tässä vähän faktatietoa röntgen ja magneettikuvauksesta selkäkipu tapauksessa:
      Selkäpotilaan on hyvä tietää, että tavallisissa röntgenkuvissa todettavat ns. kulumamuutokset ovat melko tavallisia. Niitä voi olla sekä selkävaivaisilla että oireettomilla henkilöillä, eikä niillä ole voitu osoittaa olevan yhteyttä selkäkipuun. Sama seikka on todettu myös uusista kuvantamismenetelmistä: kun on tutkittu oireettomia ihmisiä magneettitutkimuksella, puolella heistä on ollut välilevypullistuma ja peräti 30 %:lla välilevytyrä. On siksi tärkeää, ettei selkäkipupotilas leimaa itseään invalidiksi röntgen-, tietokone- tai magneettikuvissa todettujen muutosten takia.

      • faktatietoa

        Eli siis suomeksi sanottuna vaikka magneettikuvauksestasi löytyisikin jotain poikkeavaa , niin se ei välttämättä ole kivun aiheuttaja.


      • IRM_
        faktatietoa kirjoitti:

        Eli siis suomeksi sanottuna vaikka magneettikuvauksestasi löytyisikin jotain poikkeavaa , niin se ei välttämättä ole kivun aiheuttaja.

        "Eli siis suomeksi sanottuna vaikka magneettikuvauksestasi löytyisikin jotain poikkeavaa , niin se ei välttämättä ole kivun aiheuttaja."

        Tuo on vain osatotuus. Kaikki välilevypullistumat eivät aiheuta oireita, mutta osa aiheuttaa.

        Siten on ammatilaisten asia analysoida potilaan oireet ja menagneettikuvien mahdolliset eri löydökset, sekä arvioida mahdollisia muitakin syitä.


      • Anonyymi
        faktatietoa kirjoitti:

        Eli siis suomeksi sanottuna vaikka magneettikuvauksestasi löytyisikin jotain poikkeavaa , niin se ei välttämättä ole kivun aiheuttaja.

        Mikäs sen kivun aiheuttaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikäs sen kivun aiheuttaa

        Hyvä kysymys.
        Jos ei rakenneongelmaa niin esimerkiksi tulehdus tms eräs vaihtoehto. Kannattaa myös pyytää tekeen ENMG-tutkimus mikä mittaa hermoratoja. Ei niin mukava testinä, mutta kyllä sen kestää. Muita syitä on valtavasti liittyen lihasten ja nivelten toimintaan.

        On myös muistettava, että välilevyn pullistumat useimmiten häviää itsestään, mutta on voinut aiheuttaa hermovaurion. Jos kuvaus suoritetaan liian myöhään oireiden alkamisesta, pullistuma voi olla pienentynyt niin paljon ettei se näyttäisi selittävän oireita. Oireetonta pullistumaa ei kyllä voi olla tai sitten se on tosi pieni.

        Monisairas


    • turkulainenturussa

      Käy kiropraktikolla, joka hallitsee lantion.

      Heitä on harvassa.

      Ite asun Turussa ja täällä yhdessä paikassa se osataan.

    • IRM_

      "Lievimmillään selkä tosiaan vaivaa istumatyössä kipuillen (onneksi on säädettävä pöytä jne), aivastaessa vihlaisten jne. Pahimmillaan jalat menee alta."

      Mitä tarkoitaa tuo jalkojen alta meneminen? Kova selkäkipu estää jalkeilla olon, vaikka varsinaisia jalkaoireita ei olekaan?

      Yleensä selän hermopinteet aiheutatvat tapauksesta riippuen moninaisia lihasoireita ja kipuja, jotka voivat vaihdella hetkestä toiseen ja jotka vastaavat kehossa, käsissä ja jaloissa aluetta joita pinteessä oleva hermo hermottaa.

      Vaikea kommentoida alkuperäiseen kysymykseen, sillä syyt selkäkipuun voivat olla erilaisia.

      Mikäli välilevyn pullistuma, niin kyllä sen pitäisi oreettomassakin vaiheessa olla hyvin näkyvissä, sillä ei se sieltä yks'kaks' katoa, vaikka noin 80% oireilevista välilevyn pullistumista kuivuu tai vetäytyy oireetomiksi tarvitsematta leikkausta.

      Ps. Räikköseltä leikattiin taannoin kausien välillä välilevypullistuma (?) jota ennen ajoi useampia kisoja kovilla särkylääkkeillä.

      Ilmeisesti ko. pullistuma (?) ei kuitenkaan aiheuttanut vakavempia jalkaoireita, sillä muutoin ei olisi voinut kisoja ajaa edes lääkittynä.

      "Räikkönen TS:lle: "Kivut ovat kerta kaikkiaan liian kovat"

      "Kimi Räikkönen selvitti selkäleikkauksen perusteita Turun Sanomien haastattelussa."

      - http://www.iltalehti.fi/formulat/2013111117706586_fo.shtml


      "Kimi ei ole pystynyt nukkumaan kunnolla. Hänellä on myös ollut ongelmia kävelyn tapaisten perusasioiden kanssa, Räikkösen manageri Steve Robertson sanoo."

      "Räikkönen sai pahan tärskyn selkäänsä Singaporen GP:ssä syyskuussa, kun kylkiluun ja selkärangan välinen nivel vaurioitui. Ajaminen onnistui lopulta vain kortisonipiikin avulla."

      "Vuonna 2010 Räikkönen kävi selkäleikkauksessa välilevyn pullistuman vuoksi."

      "Robertson sanoo, että ongelmat ovat nyt samantapaisia kuin aikaisemminkin."

      "- Kimillä on ongelmia alaselän hermojen kanssa."

      - http://www.iltalehti.fi/formulat/2013111417721882_fo.shtml

    • Möhgö1983

      Kiitos vastauksista, luottavaisin mielin kuviin siis.

      No kivut on tosiaan väliin niin helv***llisiä, että hirvittää hulluksi leimaamimen, jos kuvissa ei näykään mitään, joka kivun syynä voisi olla. Vuosia kuitenkin on jatkunut enempi vähempi.

      Nyt on mennyt kaksi yötä ilman että on tarvinut ottaa särkylääkkeitä ja aamulla pääsee sängystä ylös ilman, että pitää miettiä miten sieltä nousisi. Mutta lievää jumimista on edelleen kun pitää töissä istua ja vaihtelen satulatuolin ja tavallisen välillä. Onneksi työpöydässä on korkeussäätö, joten kun yksi asento alkaa puuduttaa, voi vaihtaa toiseen. Jalkojen sivuille säteilee särkyä, jos pitempään on samassa asennossa.

      Jalkojen alta menemisellä tarkoitan sitä, että selkäkipu on pahimmillaan niin voimakas, että kävely ei onnistu ilman, että ottaa Panacodeja ja senkin jälkeen kävely kyllä onnistuu, mutta on tuskallista. Jalkoja puuduttaa, tuntuu ettei ne tottele ja kävely on sellaista deekujen katkokävelyyn verrattavaa laahaamista. Autolla ajelu Kimin tyyliin ei onnistu, kun auton poljinten käyttö saa aikaan lääkkeistä huolimatta tuskaiset vihlaisut jalkoja liikuttaessa selästä kohti vapaita. Käsien liikuttaminenkin tuntuu epämukavuutena ja vihlomisena alaselässä. Ja niskan eteentaivuttaminenkin (katsessa vaikka varpaisiin) sattuu alaselkään.

      Fysiatri näki selässä kumartuessani skolioosiin viittaavaa mutkaa ja jotain muuta puoltamista lihaksistossa. Johtuisiko vuosikausien kompensoinnista, kun tukielimistö/luusto vinossa?

    • IRM_

      Kuulostaa siltä, että jostakin syystä jollakin tasolla selän hermotukset ovat jonkin asteisessa puristuksessa. Syy voi olla välilevy tai vaikkapa nikamasiirtymä tai nikamakanavan ahtaumaa, vaikka en tiedä onko viimeksi manittu vaihteleva oireiltaan.

      Kyllä ne ortopedit ja neurokirurgit ovat tietoisia siitä miten selkäongelmat voivat olla vuoristorataa vaikeammista jaksoista helpompiin.

      Hankaluus selkäongelmissa on toisinaan juuri sekin, ett'ei pääse konsultaatioonkaan juuri silloin kun pahin jalkaoireineen on päällä, ellei sitten mene polille.

      Onneksi työpaikalla on vaihtelumahdollisuutta työasennoissa, jota vaivaamattomatkin selät tarvitsevat.

      Kun selkä 'heittäytyy hankalaksi' niin se voi laittaa uskomattoman pahaan kuntoon, jossa jo aivan simppelit arjen perusasiat tulevat vaikeisi ja kivuliaiksi.

      Kannattaa ehkä jo alkaa jostakin alustavsti kuulostella vaikutusalueen kirurgien mainetta, jotta tarvittaessa voisi koettaa hakeutua hyviin käsiin.

      Yksi vaihtoehto olisi koettaa hakeutua hyvämaineisen neurokirurgin pakeille jolla on paljon kokemusta selkäleikkauksista, vaikka pätevä ortopedikin on ok.

      Hieno homma on se, että nykyisin on teknikka edistynyt ja melko moni selkäleikkaus voidaan toteuttaa säästävällä tekniikalla suurien avauksien sijaan.

      Ps. Tiedän, tuolloin kovakuntoisen henkilön, joka halvaantui lantiosta alaspäin sen jälkeen kun oli hieman vaikeassa asennossa ponnistanut, kumarruksissa ollessa (jolloin selkälihakset eivät liene hyvin tukeneet, ollen 'kuolleessa' kulmassa) tuupannut raaskaahkoa pakettia auton takakontissa keskeltä kontin sivuun.

      Nousi autoon vaimo kyydissään ja hetken päästä alkoi nipistellä ja puduttaa molemmista jalkateristä alkaen ja oireet nousivat yhä voimistuen ylöspäin. Puolen tunnin kotimatka oli yhä vaikeampi ja vaikeampi polkimien käytössä ja kotipihaansa tullessaan ei enää päässyt autosta ja kotiin ilman vaimonsa apua ja pian sen jälkeen jalat eivät kantaneet lainkaan.

      Saman tien sairaalaan osastolle ja käymään läpi kaikki mahdolliset tutkimukset, mutta mitään rakenteellista vikaa ja leikkauksella autettavaa ei löytynyt. Kirurgit vain joutuivat toteamaan voimattomina tilanteen.

      Kirurgit epäilivät, että jotakin olisi tapahtunut jossakin alempana ristiluun seudussa, mutta eivät kyenneet sitäkään tutkimuksissa todentamaan. Tilanteensa oli mysteeri kirurgeille ja neurologeille.

      Kuusi viikkoa tuon jälkeen todella suurella ponnistuksella ja hoitajien avulla pystyi olemaan hetken jalkeilla trollaattorista vahvoilla käsivarsillaan tukien, raahaamaan jalkateriään hyvin pienen matkan, mutta ei puhettakaan kävelystä tai että olisi itse päässyt istualtaa trollaattorin kahvoihin ylös.

      En tiedä miten tilanteensa sen jälkeen on edennyt, toivoen että olisi lopulta palautunut.

    • Möhgö1983

      Wuhuuu; pari viikkoa sitten kuvissa käyty ja kaksi välilevyä siellä oli pullistunut. Toinen pullisteli maltillisesti ja toinen oikein kunnolla. Ihanaa, kun nyt on tiedossa, miksi tuota selkää särkee välillä aivan kamalasti.

      Isompi pullistelija oli juuri sillä kohdin, jossa kipu asuu ja tuntuu suuren osan aikaa tarkkarajaisena. Kipuilu on ollut tuon lokakuun alun jälkeen päivittäistä, mutta oikeinkin siedettävää; kyllä tämän kanssa liikkuu, töissä käy ja elelee ihan hyvin. On jo niin tottunut, että jotain huonoa tuntemusta tuolla alaselässä on jatkuvasti, että menee jo normaalista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      374
      3361
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      164
      1386
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1208
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1092
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      774
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      772
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      747
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      719
    Aihe