Kysymys alkoholin käymisestä

ihmettelijä-

Tulin huomanneeksi marketissa asioidessani, että hyllyssä, missä myydään erilaisia viinin/oluen valmistukseen tarvittavia tuotteita, oli todella erikoisia superhiivavalmisteita, eli ns. turbohiivoja.

Joissakin pakkauksissa luvattiin jopa 21 %:n alkoholipitoisuuksia alle 24:ssä tunnissa. Miten tällainen on mahdollista? Tehokkain hiiva oli 21 %/18 h.

Onko mahdollista käymisteitse saada aikaiseksi yli 17 %:n viini?

Toki selväähän on, että kukaan asiallinen viininvalmistaja ei käytä tällaisia tuotteita viinin tekemiseen, vaan nämä superhiivat on suunnattu ihan toisenlaisille käyttäjille, mutta lähinnä kyselen pitääkö tuollainen "markkinointilupaus" paikkaansa?

15

2045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen.nimimerkki

      Juo vähemmän kiljua niin ei tarvitse kysellä moneen kertaan.

    • näin-uskon

      Minun kouluaikanani käymistuotteen rajana pidettiin vielä 14 %:a. Ilmeisesti hiivoja on kyetty kehittämään niin, että ne kestävät suurempia alkoholipitoisuuksia.

    • FASDFASDFADS

      Yleensä alkoholi alkaa inhiboimaan hiivoja siinä 14-16% tuntumassa, että 21% tuntuu jo melko korkealta. Toki jos on jotain ihan uutta laatuaan niin saattaapi mahdollista olla, mutta epäilen.

      Kuitenkin, parhaimmillaanhan hiivoilla on saatu 60%:sta alkoholia ilman tislausta, mutta tämä tosin vaatikin jo jonkinlaista kylmäkäsittelyä hiivalta, jolloin kykeni suuresta alkoholipitoisuudestaan huolimatta puskemaan reaktioita eteenpäin.

    • 1814

      kymppi rajaksi korkeintaan niin maku ei mene täysin. kymppi on riittävän vahvaa myös suurkuluttajalle. tottuneelta menee alas desin annos 5 min välein.

    • valmista_hyvää

      Ei alkoholia "käytetä", alkoholia muodostuu käymisprosessissa. Eli alkoholi on sen käymisprosessin lopputuotetta.
      Hiivasolujen "ravintoa" on sokeri ja tästä aineenvaihdunta prosessista syntyy sitä alkoholia.

      Kyllä tavallisella "leivontahiivallakin" saadaan syntymään jonkinlaista viiniä ja olutta, mutta PAREMPI on käyttää tätä varten olemassaolevia "jalohiivoja". Hiivoja on monenlaisia, hiivat ovat osa sienten eliökuntaa.
      Sienten eliökunnassa tunnetaan kymmeniä tuhansia lajeja ja osa on vielä tuntemattomia.
      Joillakin viinirypälelajeilla kasvaa ihan omanlaisia jalohiivoja ja näitä voidaan hyödyntää viinien valmistuksessa. Laadukkaan viinin valmistuksessa pyritään siihen ettei valmistuksen aikana mukana ole vääriä "sekalaisia" hiivalajikkeita huonontamassa laatua. Näin hyvien viinien ja olueiden valmistus vaatii laatukontrollia.

    • tractor

      Tee empiirinen koe, sillähän se selviää.

    • menejatiedä

      Hiivoissa on varmaankin eroja, mutta näin kemian näkökulmasta, olisiko mitenkään mahdollista, että tuollainen superhiivojen aiheuttama käyminen on yksinkertaisesti niin nopeaa ja voimakasta, että hiiva ei ehdi kuolla heti, vaan muodostaa vielä ylimääräiset muutamat prosenttiyksiköt? En tiedä, mutta kuulostaisi loogiselta. Varmaankin se 21% alkaa olla jo melko lailla maksimi. Jos joskus törmään ko. tuotteisiin, voisinpa vaikka huvikseni testata, pitääkö paikkaana.

      • eionn

        Miten meinasit alkoholipitoisuuden määrittää? Ei siihen kotilaittein kovin tarkkoja menetelmiä ole.


      • nauti_älä_myrkytä
        eionn kirjoitti:

        Miten meinasit alkoholipitoisuuden määrittää? Ei siihen kotilaittein kovin tarkkoja menetelmiä ole.

        Monet eivät edes ymmärrä tilavuus- ja painoprosenttien eroa. Prosenttiluku voi olla erilainen kun se ilmoitetaan painoprosenttina tai tilavuusprosenttina.
        Jos alatte puhua prosenteista niin ottakaa ensin selvää mistä prosentista puhutte.

        Ja alkoholiprosentista puhuttaessa pitää kertoa mistä alkoholista puhutaan. Oluen ja viinin ja viinan valmistuksessa pitäisi aina puhua etanolialkoholin pitoisuudesta. Se metanolialkoholi on myrkyllistä.
        Tuotteen makuun (aromeihin) vaikuttaa käymisprosessissa syntyvät moniarvoiset alkoholit. Viineissä voi olla eri määrä "sikuna-alkoholeja" . Eri hiivalajikkeilla voidaan saada toista poikkeavia lopputuotteita. Myös käytetty viinirypäle tai muu lajike vaikuttaa.
        Kokonaisuudessaan käymisprosessi on aika monimutkainen jossa moni asia voi mennä pieleen.
        PS. Varoitus viinan kotipolttajille. Tuotteesi voi sisältää liikaa myrkyllisitä metanolia. Ethän aio myrkyttää itseäsi ja muita. Tämän vuoksi homma pitää jättää laillisille osaaville tuottajille.


      • voihanperse

        No nyt menee jo viisastelun/vittuilun puolelle. Nyt puhuttiin kotiviinin alkoholipitoisuudesta joten on sanomattakin selvää että kyse oli etanolista. Metanolia jos tarkoitetaan niin kyllä se mainitaan erikseen. Ja mitä alkoholipitoisuuteen tulee niin tilavuusprosenttihan se on jota käytännön elämässä lähes poikkeuksetta käytetään nautittavista alkoholituotteista.

        Lakikin kieltää viinan kotipolton, joten metanolivaaraa ei pitäisi olla. Ja eikös niissä markettipakkauksissa ole jotain entsyymejä mukana jotka ehkäisevät metanolin muodostumista?


      • viinien_nauttija
        voihanperse kirjoitti:

        No nyt menee jo viisastelun/vittuilun puolelle. Nyt puhuttiin kotiviinin alkoholipitoisuudesta joten on sanomattakin selvää että kyse oli etanolista. Metanolia jos tarkoitetaan niin kyllä se mainitaan erikseen. Ja mitä alkoholipitoisuuteen tulee niin tilavuusprosenttihan se on jota käytännön elämässä lähes poikkeuksetta käytetään nautittavista alkoholituotteista.

        Lakikin kieltää viinan kotipolton, joten metanolivaaraa ei pitäisi olla. Ja eikös niissä markettipakkauksissa ole jotain entsyymejä mukana jotka ehkäisevät metanolin muodostumista?

        Et siis tiedä, että moni teollinen viini on itseasiassa monen viinilajin sekoituksia. Moni viini joissa on varsin korkea alkoholiprosentti on oikeastaan viinin ja lisätyn tislatun viinan seoksia.
        Viinien alkoholiprosenttia nostetaan lisäämällä siihen tislattua viinaa. Monet tunnetut viinimerkit ovat itseasiassa viinilajikkeiden yhdistelmiä, näin se säännelty aromi syntyy. Käymisprosessilla synnytetyllä alkoholimäärällä on omat rajansa.

        Viinirypäleiden ja marjojen aromiin vaikuttaa myös sen kasvin elinympäristö. (mm. maaperä ja ilmasto). Ns. väkevät viinit eivät ole aivan aitoja käymisviinejä. Ja monilla viineillä käyminen vielä jatkuu pullovaiheessakin eli ne ovat "makeita" viinejä joissa on vielä sokereita jäljellä. Jälkimakeus voi kertoa tästä.
        Viinin säilyvyys on eräs tekijä joka on huomioitava ja tätä säilyvyyttä parannetaan mm. rikkidioksidillla ja tällä taas on oma merkityksensä mahdolliselle hiivan jatkokäymiselle (jälkikäymiselle). Ns. luomuviineissä ei olla käytetty tätä rikkidioksidia säilyvyyden parantamiseksi.

        Viinit ovat edelleen visasten juomaa. Tämä viisaus on myös sitä, että tietää viinin valmistuksen prosessin ja miten sitä viiniä pitäisi nauttia. Väkevissä viineissä voi olla mukana myös tislattua viinaa prosentteja nostamassa.


      • voihanperse

        Tuo nyt ei liity mitenkään siihen viisasteluun mihin puutuin. Toistetaan siis (lue nyt ajatuksella): Kun puhutaan viinin alkoholista, tarkoitetaan etanolia ellei toisin sanoa. Etanolia se on lisätty alkoholikin niissä tapauksissa kun sitä lisätään. Samoin se tilavuusprosenttiasia, turha sitä on erikseen hokea ellei tarve ole. Yleinen käytäntö on nimetä alkoholipitoisuus tilavuusprosentin mukaan.

        Puutuin viisasteluun ja vaihdoit puheenaihetta uuteen aiheeseen joka ei mitenkään liittynyt kommentteihini. Tuttu psykologinen ilmiö.


    • myrkkyäEiJuodasaa

      Jotenkin tuo turpohiiva kuulostaa, kuin kilju-ukkojen stairway to h...

      Onko tämä turbohiiva joku tavaramerkki vai vaan normihiiva ravinne?
      Briteissä on ainakin alan firma joka mainostaa näin:
      "Turboyeast - what exactly is it really? It is a mix of a very alcohol tolerant yeast strain and an optimised nutrient, especially designed for high alcohol yield and low production of off-flavours and fusels."

      Joku testikin on tehty:
      http://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/7784687-the-best-yeasts-for-distilling

      Ei se turpo oikein pärjännyt tuossa ainakaan. Jatkojalostus onkin sitten Suomen pahin rikos.

    • ei_ongelmia_maussa

      Prosentit nousee kun viiniin lisätään tarpeeksi tislattua viinaa. Ei siinä mitään "turbohiivaa" eikä käymisaikojen lisäystä tarvita.
      Tarpeeksi väkevää juomaa saa kun tislattuun viinaan panee marja-esanssia. (makuainetta) Näin minä teen "luumuviinaa" eli kirkkaaseen viinaan pannaan yöksi seisomaan muutama kivetön luumu. Kyllä se luumu siinä maistuu kun sitä tuotetta nautitaan myöhemmin.
      PS. konjakkikin on tislattua viinaa eli tislattua käynyttä rypälemehua. (punaviiniä tavallaan)

      • päivän_niksi

        Juuri näin. Keltainen alkoholijuomana myytävä tuote on epäonnistuneen tislauksen tai säilytyksen tulos. Saattaa esiintyä hyllyillä esim. konjakki tai whisky-nimellä.
        Mikäli on nauttinut kyseisiä tuotteita kannattaa heti palauttaa tyhjät pullot ostopaikkaan ja vastaisuudessa nauttia vaan kirkasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe