Paljonko palkkaa jos yel on pieni

Aloittavayrittäjä

Mietin tätä asiaa että jos ilmoitan tuloni ihan alakanttiin eli vaikka 15000e vuodessa että saan pysymään yelin alhaalla, voinko nostaa kuukaudessa kuitenkin enemmän ja sijoittaa sen johonkin järkevämpään kuin näihin eläkesäästöihin?

11

61

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tervetuloa-yrittämään

      Alat ensin yrittäjäksi niin kyllä kaikki sit selviää. Älä spämmää turhaa roskaa

    • YrittäjäksiSiirtynyt

      Palkalla ja YELillä ei ole juuri mitään tekemistä toistensa kanssa. Jos firmasi tuottaa erinomaisesti ja työpanoksesi siihen on pieni, voit vaikka maksaa 10x YEL-työtulosi verran palkkaa. YEL-työtulo riippuu työpanoksesi arvosta. Jos olet vaikkapa lääkäri ja teet täysipäiväisesti työtä yrityksessäsi, YEL-tulo pitää olla vähintään reilut 30 000 €, todennäköisesti paljon enemmän: https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing/vepa/document.faces?document_id=305071
      Tämä siitäkin huolimatta, että sinä et maksaisi eurokaan palkaa itsellesi ja yrityksesi tuottaisi pelkkää tappiota.

      Se on sitten toinen juttu puuttuuko kukaan koskaan suosituksten vastaiseen YEL-työtuloon, varsinkin niin kauan kuin se on niin suuri, että YEL-vakuutus on otettava.

      • lapuanvasaraa

        ja jos tuollasia mietit ei susta oo yrittäjäksi.


    • weeddoo

      Ainakin henkilö ja toiminimiyrittäjä saa itse määrätä mistä summasta eläkettä maksaa, minimi kuitenkin maksettava. Minimisumman saat eläkeyhtiöltä.

      Itse maksoin alussa pienehköä eläkettä ja maksoin velkoja pois. Nyt kun olen 50 v velaton perheellinen niin nostin eläkesummaa reilusti 43 000 eur vuosituloihin, olisko 10 th eur vuosi eläkeikään asti jos työtä ja terveyttä riittää.

      Kelan sairauspäivärahaa saa myös yrittäjä karenssipäivien jälkeen kuten myös isyysrahaa tms. Päiväraha määräytyy maksamasi yel eläkemaksun mukaan sillä se lasketaan ns palkaksesi mistä korvaus määräytyy, ei siis verotulojesi mukaan. Näin myös mikäli joudut sairauseläkkeelle tms. Joten näihin pieniin eläkkeisiin piilee riski jos huonosti käy.

      Omaa eläkettä olen säästänyt osakerahastoihin ym sillä epäilen nykyisen eläkejärjestelmän kaatuvan alas ja verotuskin lienee tulevaisuudessa kovaa. On se verotus rahastoissakin olemassa mutta se on kuitenkin minun ja varsinkin jälkeläisteni saatavissa kuoltuani, siis jos jotain jää.

    • Aloittavayrittäjä

      Kiitos vaan järkevistä vastauksista. Teemme yhtiökumppanin kanssa lämpökeskuksien päivystys hommia viikko töitä, viikko lomaa periaatteella. Eikä yhtään huvita maksella ylimääräisiä eläkemaksuja. Sairauspäiväraha riittää ihan hyvin jos sairastun. Mieluummin sijoitan sen rahan kiinteistö kauppoihin tai rahastoihin. Sielä niitä pystyn itse kontrolloimaan. Eläkeikä on todennäköisesti 75 kun pääsen eläkkeelle (23v nyt) eli kyllä tässä ehtii sen eläkkeen jollain muullakin konstilla hommaamaan.

      • Vakuutus_riskejä_varten

        Varmasti alussa on suuri kiusaus alivakuuttaa sekä omaisuutensa että itsensä. Ja luultavasti taloudellinen pakkokin. Ainakin aikaisemmin aloittava nuori yrittäjä sai yel-vakuutukseen reilun alennuksen joksikin aikaa, nykytilanteesta en tiedä.
        Tuo sairaspäiväraha, jonka kirjoituksessasi mainitsit riittäväksi, lasketaan yel-vakuutukseen ilmoittamasi työtulon perusteella. Eli minimiyellillä saat minimipäivärahan sairastuessasi.
        Sama tietysti, jos satut tulemaan työkyvyttömäksi, niin saat sairaseläkkeesi ilmoittamasi työtulon perusteella. Minimiyötulolla eläkkeesi tulee olemaan satasissa laskettava summa kuukaudessa.

        Kun alkuvaiheessa vakuutat itsesi minimiyellillä, niin heti tilanteen vakiinnuttua ja parannettua kannattaa arvioida vakuutustasosi uudelleen. Kyllä fiksu yrittäjä turvaa taustansakin eli minimoi riskejäkin sekä itsensä/perheensä osalta kuin yrityksen ja henk.kohtaisen omaisuutensakin osalta.
        Sijoitustoiminta on eri juttu, se ei takaa turvaa vaikka hyvin mennessä antaakin mukavasti lisätuloja. Siis vain kun menee hyvin. Takeitahan sijoitustesi hyvinmenosta ei seuraavien 40-50 vuoden ajalta ole, jolloin vanhuutta varten olisi kerättävä talteen.

        Eläkeikä kasvaa varmasti, jos ihmisten elinikäkin kasvaa. Se kai on luonnollista. Joka tapauksessa eläkeikä tulee joskus vastaan jos elinpäiviä riittää. Jos ei riitä, niin perheesi sitten saa yel-eläkkeesi, jos sinulla perhe on.


      • weeddoo

        Tuossa se pommi onkin, myös työeläkeyhtiöt sijoittavat rahasi osakkeisiin ja jos osakkeet tulevat alas niin tulevat ne maksetut työeläkkeetkin. Hajauttavat kyllä myös muualle mutta niin voi itsekin tehdä.

        Suurin pommi on tuo työkyvyttömyys mikäli osuu kohdalle.


      • Vakuutus_riskejä_varten
        weeddoo kirjoitti:

        Tuossa se pommi onkin, myös työeläkeyhtiöt sijoittavat rahasi osakkeisiin ja jos osakkeet tulevat alas niin tulevat ne maksetut työeläkkeetkin. Hajauttavat kyllä myös muualle mutta niin voi itsekin tehdä.

        Suurin pommi on tuo työkyvyttömyys mikäli osuu kohdalle.

        Ihan noin se ei mene.
        Työeläkeyhtiöiden sijoitusammattilaiset eivät saa sijoittaa vakuutusmaksuina kerättyä rahaa ihan miten tahtovat. Sijoituksilla on lakiin perustuva kova vaatimus sijoitusten turvaavuudesta, joten useinmiten kohteet ovatkin reaalitalouteen liittyviä eli kiinteistöjä tms. Vapaata markkinaosakesijoittamista on rajoitettu.
        Tietysti noista rajoituksista riskinottoon seuraa, että korkotulotkin ovat maltillisia. Työeläkkeen määrähän Suomessa ei ole riippuvainen sijoitusten tuotosta.

        Tietysti itsekin voi sijoittaa, jos uskoo kykenevänsä siihen päätoimenaa sijoituksia tekeviä sijoitusammattilaisia paremmin. Summat vaan ovat huomasti pienempiä, kun sijoituspottina on vain omat rahat. Työeläkeyhtiöiden tyel-rahastot lienevät parisensataa miljardia, jotka on sijoitettuna, joten se antaa ihan eri mahdollisuudet hajautuksiin ja myös kestää paremmin riskejä.

        Työkyvyttömyys on aina pommi, mutta Yel-vakuutuksesta saat työkyvyttömyyseläkkeen sen työtulon mukaan laskettuna minkä olet ilmoittanut. Minimityötulolla se on todella pieni.
        Varsinkin pommi se on, jos tuolloin et ole vielä ehtinyt itse keräämään omaisuutta ja olet laiminlyönyt Yel-vakuutuksesi.


    • Kiinnostunut_

      MIelenkiintoinen keskustelu. Eikö kukaan muka tarkista paljonko tuota palkkaa nostaa kuukaudessa? Siis jos teet työtä minkä arvoa on vaikea määritellä.

      • YrittäjäksiSiirtynyt

        YEL-työtulolla ja juuri sinun nostamallasi palkalla ei ole yhteyttä. YEL-työtulo on työsi yleinen arvo. Otetaanpa esimerkki. Omistat (ja johdat) kaupan, jonka liikevaihto on 2 miljoonaa. Ko. taulukon mukaan YEL-työtulosi pitäisi olla n. 60 000 € (Ryhmä I). https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing/vepa/document.faces?document_id=304796

        Varmaankin ihan normaali palkka ulkopuoliselle johtajalle, mikä on siis YEL-tulon peruste. Tuollainen kauppa voi tehdä sopivalla alalla helpostikin 10% tulosta tuon 60 000 € palkan jälkeenkin. Eli sinulla olisi varaa maksaa itsellesi 250 000 € palkkaa. Jos taas ala on huono tai olet huono kauppias, yrityksesi ei tee tulosta ja et pysty maksamaan itsellesi kuin 20 000 € palkkaa. Edelleen YEL-tulo pitäisi olla tuo n. 60 000 €.

        Yrittäjähän voi maksaa itselleen palkkaa sen verran kun haluaa tai toisaalta voi jättää kaiken yritykseen ja kasvattaa sen arvoa. Se ei muuta hänen työpanoksensa suuruutta, joka taas on se YEL-peruste.


    • pommi_laukesi

      Kerron omast kokemuksesta.
      Maksoin vuosia oikean tasoista yelliä ja oikeastaan viimeiset vuodet jopa pikkuisen yläkanttiin mutta kuitenkin maltillisesti (reipas 3000€/kk).
      Tänä vuonna täytin 50 ja parin vuoden ajan olen sairastellut nivel vaivoja.
      Tällä hetkellä opiskelen eläkeyhtiön piikkiin jotta voin muuttaa yrityksen toimenkuvaa pikkuisen kevyempään suuntaa ja luoda itselle toimeentulo kevyemmällä työllä.
      Ilman oikeantasoista yelliä en voisi opiskella ja ylläpitää elintasoani (tosin vähän niukempi).
      Opiskelun ohella pyöritän edelleen yritystäni ja työllistän 3 työntekijää.
      Ilman yelliä olisin todennäköisesti joutunut lopettamaan yeritykseni.

      Alun alkaenkin yellin tason määrittelin siten että tulenko toimeen sairaus/eläke tulolla jos huonosti käy.
      Jos käy niin huonosti että en opiskeluista huolimatta enään kykene töihin olisi huonolla yellitasolla aika kittuuttamsta eläkeikään saakka.

      Eli suunnittelemani turvaverkko toimi kun pahin tilanne toteutui, tämä sairastelukin kuuluu yrittämisen riskien hallintaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      60
      3110
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      546
      2967
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2155
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1972
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1781
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1542
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1267
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1172
    Aihe