Viikko vapaaehtoisena,

SuomenKuvalehti

Piti piipahtaa vain muutamaksi tunniksi lajittelemaan keräysvaatteita, se oli jokin Facebook-tapahtuma. Pakolainen tulee etelästä, tarvitsee lämmintä. Lajittelu olisi perheenäidille pieni vaiva.

Piipahdus Helsingin Paavalinkirkolla venähti viikoksi. Keräys olisi kuitenkin pian ohi. Pieni vaiva päättyisi kohta, ja sen jälkeen saisin tuntea tehneeni jotain, yrittäneeni edes. Euroopan pakolaiskriisin uutiskuvia katsellessani minulla olisi parempi omatunto.

Mutta kirkkoherranviraston neuvotteluhuoneeseen sattui tulemaan puhelu Pasilan poliisitalon pihalta juuri silloin, kun viimeiset jätesäkit oli pakattu.

Saavun pyörällä Pasilan poliisitalon eteen maanantaina iltapäivällä. On syyskuun puoliväli, olen tullut katsomaan, mitä täällä tapahtuu. Paavalin seurakunta on saanut vapaaehtoisilta tiedon, että poliisitalon edessä olisi kaaos ja maassa nukkuisi palelevia lapsia. Suomessa. Helsingissä.

Poliisitalolla parveilee iso joukko turvapaikanhakijoita. Valtaosa heistä on miehiä, joukossa jokunen perhe. Viimeisillään raskaana oleva nainen istuu kylmällä betonilla. Maassa ei nuku palelevia lapsia.

Myöhemmin opin, että tässä vaiheessa äidit ja vauvat on saatu siirretyksi sisään.

Kannan seurakunnan luottokortilla vingutetut vesipullot ja välipalakeksit ulko-oven viereen samaan kohtaan, johon myöhemmin ilmestyy myös pöytä. Paikalle kertyy epämääräinen kasa ruokaa, vettä ja vilttejä, joka järjestäytyy tulevina päivinä pieneksi humanitäärisen avun kahvilaksi. Netistä löytyvät pian siistit työvuoro- ja hankintalistat sen pyörittämiseksi. Virkavalta aitaa paikan seuraavana päivänä poliisiteipillä.

En oikein tiedä, mihin tarttua, joten teen samaa kuin muutkin: katselen ympärilleni ja teen minkä voin.

Alan jakaa ihmisille vesipulloja. He ottavat niitä vastaan kiitollisina. Käännyn katsomaan naista, joka huutaa: kenen sotulla saa hakea apteekista lääkkeitä?

Maija on lääkäri ja yksi vapaaehtoisista. Hän on juuri tutkinut pyörätuolissa istuvan iäkkään naisen hunnun alta pilkottavia paljaita, jääkylmiä jalkoja. Kuihtunut nainen tuijottaa eteensä ilmeettömänä eikä reagoi enää puheeseen. Yritän tavoittaa hänen katsettaan, mutta hän tuijottaa ohi. Ojennan tarjoamani vesipullon lopulta hänen epätietoisena odottavalle perheelleen. He eivät ymmärrä englantia.

Hälinän keskellä Maija on avannut naisen toiseen jalkaan käärityt likaiset, kudosnesteen värjäämät siteet. Hän tunnistaa diabeettisen haavauman ja tajuaa naista tarkemmin tutkittuaan, kuinka huonossa kunnossa tämä on.

Annan Maijalle nimeni ja sosiaaliturvatunnukseni. Maija soittaa lähimpään apteekkiin, ja minä saan sinne kyydin. Poliisitalon pihalle palatessani naista ollaan kuitenkin jo nostamassa ambulanssiin, jonka Maija on tilannut.

Ovella seisoneita poliiseja vanhan naisen terveydentila ei ole kiinnostanut. Maijan sanoin ”ei millään lailla”.

Onko tämä kaaos? En tiedä. Mutta Helsingiltä tämä ei näytä.

Iltaan mennessä poliisitalon eteen on järjestäytynyt kansalaisyhteiskunta. Seuraavana aamuna kuuden jälkeen se seisoo juna-asemilla uusia pakolaisia vastassa. Yksikään virallinen avustusjärjestö ei vielä tiedä, millaista apua turvapaikanhakijat tarvitsevat ennen kuin pääsevät rekisteröitymään. Pian minäkin olen osa suljettua Facebook-ryhmää, joka koordinoi tätä apua. Edellisenä päivänä perustettuun ryhmään kuuluu minun ja Maijan lisäksi illalla jo reilusti yli kolmesataa ihmistä.

Pyörätuolissa istuneelle naiselle haetut lääkkeet jäävät poliisitalolle samaan pussiin ensiaputarvikkeiden kanssa. Seuraavalla viikolla yksi vapaaehtoisista soittaa minulle: antibioottisi ovat täällä Pasilassa. En ensin tajua, mistä hän puhuu. Sitten muistan, että lääkkeet noudettiin apteekista minun nimelläni.

Siinä vaiheessa vanha nainen on jo kuollut.

Olen Pasilan asemalla vähän ennen aamuseitsemää. Pohjoisesta tulevien junien aikataulut on listattu auttajien fb-ryhmään. Muut ovat paikalla jo ennen minua.

Ensimmäisessä yöjunassa istuvat turvapaikanhakijat eivät suostu jäämään junasta Pasilassa, koska heillä on lippu Helsinkiin. Ei auta, vaikka mukanamme oleva vapaaehtoinen tulkki yrittää selittää heille arabian kielellä, että Pasilan asemalta olisi lyhyempi matka rekisteröitymään – ja miksi auttaisikaan, eihän meillä ole päällä minkään avustusjärjestön liivejä.

Helsingin rautatieasemalla päivystävät vapaaehtoiset ryhtyvät saattamaan ihmisiä Pasilan poliisitalolle. Jatkossa löydän itseni aamuisin tuomasta sinne ruokaa. Iltaisin kuljetan jo rekisteröityneitä, väsyneitä ihmisiä omalla autollani poliisitalolta Helsingin vastaanottokeskuksiin. Niiden mukaan ”haavoittuvassa asemassa oleville” saisi tilata taksin, mutta poliisin käytäntö tuntuu olevan jotain muuta.

Myöhään illalla poliisitalon portailla istuu iäkäs syyrialaisnainen, joka on jonottanut poliisiasemalla aamusta pimeän tuloon asti – turhaan. Hän on menossa yöksi Suomessa asuvan tyttärensä luo. Vanha nainen yskii pahasti. Tytär asuu Espoossa, hän on viettänyt Pasilassa äitinsä kanssa koko päivän ilman ruokaa. Tytär on jo pi

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JotainTolkkuaKatoNääs

      Tältä ei Torniossa näytä. Täällä hyvässä kunnossa olevia nuoria miehiä koko lailla kaikki. Kioskeista loppuu heti kohta täydennyksen tultua kalleimmat prepaid-liittymät - ja niitä ei kantaväestö juuri osta. Muutenkin nämä tulijat kantaväestöä äveriäimmiltä tuntuvat.
      Että tällä lailla täällä Lapissa.

    • SuomenKuvalehti

      Tytär on jo pitkällä raskaana, vatsa kookas. Heidän on määrä lähteä kotiin junalla. Seuraan sivusta ja kuulen, kuinka poliisikin on huolissaan vanhan naisen jaksamisesta. Hänelle ei silti tilata taksia. Ajan naisen tyttärineen kotiin.

      Perillä vanhus ojentaa takapenkiltä kätensä kiitokseksi, katsoo silmiin. Meillä ei ole yhteistä kieltä.

      Valtaosa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä. Ehkä juuri siksi vapaaehtoiset kuulevat useaan otteeseen poliisien sanovan, että aikuinen ihminen kyllä löytää perille itse.

      Iltaisin, ennen poliisiaseman sulkemista, huomaamme kuitenkin, että poliisi ei näytä tekevän turvapaikkahakemuksen jättäneiden suhteen eroa aikuisen ja yksin maahan tulleen alaikäisen välillä. Kielitaidottomia lapsia yritetään lähettää Pasilasta Espoossa sijaitsevaan ryhmäkotiin julkisilla kulkuvälineillä omin avuin ilman saattajaa.

      Kun me vapaaehtoiset alamme hahmottaa, mitä Pasilassa oikein tapahtuu ja että alaikäisten saattaminen ei voi olla vain meidän vastuullamme, otamme yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:hyn. Järjestön edustajat tulevat käymään poliisitalolle, mutta poliisi ei päästä heitä sisään.

      Muutaman päivän kuluttua pihalla kuitenkin on Pelastakaa Lapset ry:n teltta. Ensimmäiset viralliset liivit on saatu Pasilaan kuusi päivää vapaaehtoisryhmämme toiminnan alkamisen jälkeen – ilman minkäänlaista pyyntöä viranomaisilta.

      Samalla viikolla maahan on tullut yksin kymmeniä alaikäisiä, nuorin heistä on noin kymmenvuotias.

      Seuraavalla viikolla Lahdessa turvapaikanhakijoita kuljettavaa bussia päin ammutaan ilotulitusraketteja ja vastaanottokeskuksen pihalla patsastelee Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mielenosoittaja. Heti seuraavana päivänä Helsingin poliisi lähettää samaan osoitteeseen kolme kielitaidotonta, nuorta somalinaista omin avuin ilman rahaa. Perjantai-iltana. Ihmetellessäni asiaa yhdelle poliiseista hän vastaa minulle: ”Jos he ovat löytäneet Somaliasta Pasilaan, he löytävät kyllä Pasilasta Lahteen.”

      Mieheni ei päästä minua ajamaan heitä sinne. Hän ajaa heidät sinne itse. Kotiin hän palaa lauantaiaamuna kello neljä.

      ”Haliib! Haliib!” Maitoa!

      Lapset huutavat ilahtuneina, ja pienet kädet ojentavat kertakäyttökuppeja minua kohti. Kuljen täyttämässä niitä maitopurkki kädessäni.

      Lapset istuvat poliisitalon edessä betonilaatoilla ja syövät vapaaehtoisten tekemää risottoa. Päivä on kolea, yritän ehtiä työntää kaikkien lasten alle tyynyn tai viltin. Noin seitsenvuotias tyttö osoittaa sormella lautastaan, nostaa peukalonsa pystyyn ja hymyilee. Ruoka maistuu. Yksi pienimmistä, noin nelivuotias poika, haluaa kolmannen lautasellisen ja pitelee samalla toisessa nyrkissään pientä tahmeaksi puristunutta suklaapatukkaa, ettei sitä vain otettaisi häneltä pois.

      Lapset ahmivat. Valtaosa lapsista, joita ehdin Pasilassa nähdä, vaikuttaa iloisilta ja hyväkuntoisilta, mutta heillä kaikilla on nälkä. Äitien kasvot ovat pelottavan usein ilmeettömät. He ovat onnistuneet pitämään lapsensa hyväntuulisina Euroopan toiselle laidalle asti.

      Suomen Punainen Risti saadaan lopulta havahtumaan Pasilan tilanteeseen. Vaikka viranomaiset eivät ole pyytäneet apua, SPR:n vapaaehtoiset seisovat Pasilassa järjestön liivit päällä muiden vapaaehtoisten kanssa noin viikko sen jälkeen, kun paikalla olimme jo me, fb-ryhmän auttajat. SPR alkaa toimittaa poliisitalolle ruokatarpeita.

      Viikko ei ole pitkä aika, tai sitten se on. SPR:llä on ollut kädet täynnä töitä uusien vastaanottokeskusten perustamisessa, mutta kulunut viikko on nälkäisiä lapsia ruokkineista vapaaehtoisista tuntunut vähintäänkin kahdelta. Monet meistä ruokkivat lapsia kotonakin.

      SPR:n ensimmäisten liivien näkeminen poliisitalon edessä on helpotus. Epäviralliset, ei-minkään-järjestön vapaaehtoiset ovat kuitenkin edelleen ainoa taho, joka tuo pakolaisille päivittäin lämmintä ruokaa, vaikka leikki-ikäiset lapset joutuvat jonottamaan vanhempineen useita tunteja, jotkut koko päivän.

      Viranomaiset eivät vieläkään ole pyytäneet apua.

      Autossa on hiljaista.

      Takapenkillä istuu irakilainen perhe, vanhemmat ja muutaman vuoden ikäinen poika. Seisomme liikennevaloissa Helsingin iltapäivässä.

      Siististi pukeutuneet vanhemmat ovat tulleet ulos poliisilaitokselta. Turvapaikkahakemuksen jättämisen jälkeen heidän poikansa on saanut Pelastakaa Lapset ry:n teltasta säänmukaisia ulkovaatteita ja pillimehun. Poika on leikkinyt teltassa hetken. Vanhempien katse on ollut kiitollinen. Olemme matkalla helsinkiläiseen vastaanottokeskukseen.

      Takaluukkuun on pakattu kaksi kassia. Toinen niistä, isompi, on saatu Pelastakaa Lapset ry:n teltasta.

      Vilkaisen peruutuspeilistä takapenkille. Äiti katsoo ulos ikkunasta. Katse on tyhjä. ”Tired?” minä kysyn, jotain sanoakseni. Vanhemmat puhuvat jonkin verran englantia. Äiti havahtuu, hymyilee vaisusti ja vastaa: ”Yes, very tired. No sleep.”

      Kun valot vaihtuvat vihreiksi, vakuutan perheelle että he pääsevät pian nukkumaan.

      • SuomenKuvalehti

        Alkaa sataa. Loppumatkasta takapenkiltä alkaa kuulua heleää laulua. Lapsi laulaa itsekseen omalla kielellään. Laulu on iloinen.

        Perillä vastaanottokeskuksen aula on tupaten täynnä ihmisiä. Respaan on pitkä jono. Huikkaan jonon ohi henkilökunnalle lasiluukusta, että paikalle on tullut uusi lapsiperhe. Yksi työntekijöistä pyytää sanomaan perheelle, että heidän pitäisi istua aulaan odottamaan. Ilahdun siitä, että työntekijä ei katso minua yhtä epäuskoisena kuin edellisen päivän iltavuorolainen, jolle tiedotin saman luukun kautta nelilapsisesta syyrialaisperheestä. Nuorimmainen oli vasta vauva. Vastaanottokeskus oli täynnä jo silloin.

        Nuoret miehet raivaavat aulan sohvalta tilaa. Perhe jää siihen istumaan. Äiti ei enää jaksa hymyillä. Toivotettuani heille hyvää jatkoa tajuan, etteivät he pääse nukkumaan vielä moneen tuntiin.

        Paluumatkalla Pasilaan lapsen laulu on jäänyt soimaan autoon. Perillä poliisitalon edessä minulle ojennetaan lappu, jonka joku poliiseista on tuonut lasten sateensuojaksi pystytettyyn telttaan. Siinä lukee siistillä käsialalla: ”Haettava lupa kaupungin maa-alueen käyttöön.” Perässä on rakennusviraston sähköpostiosoite ja vastuupäällikön puhelinnumero.

        Katson sateen piiskaamaa telttaa lappu kädessäni. Se vie kaupungin maa-alueesta yhdeksän neliömetriä.


    • 54545454545454

      Ammattitoimittajan kirjoitus, tarina on silkkaa fantasiaa. Tyyli on lopetustaan myöten aina tuota samaa.

      Miksi noita kirjoitetaan? Ei luulisi kuuluvan laatulehden tapoihin keksiä tarinoita.

    • MulleKansTelttapaikka

      "Se vie kaupungin maa-alueesta yhdeksän neliömetriä."

      Lähes kaikki Tornion kautta tulevat ovat esittäneet toivepaikakseen Helsingin, Tampereen, Turun tai Vaasan (miksi Vaasa). Jos tulijoita on ennustettu 50000 tänä vuonna, ja kukin haluaisi oman teltan - niin se olisi 450 000 neliömetriä (45 ha) keskustan tonttimaata - arvokas valloitus ja ilman lupaa.
      Jos yhdellä lupa, niin kai toisellakin - entäs kantaväestöllä. Siis mikäs logiikka tässä nyt oikein on?

      • Telttakatos

        Niin, kaikki maapallon ihmiset mahtuisivat seisomaan inarinjärven jäälle. Vertaileva statistiikka on mukavaa, mutta tässähän ei kyseessä ollut asuttava teltta vaan vapaa-ehtoisten organisoima sapuskan ja veden jakelupiste poliisi-asemaan vastapäätä.

        Vaasalla on hyvä maine ja syystäkin. Ruotsinkielisillä alueilla suomessa(kin) pakolaisiin on suhtauduttu huomattavasti länsimaisemmin - sekin voi olla yksi selitys.


      • niisevaanon
        Telttakatos kirjoitti:

        Niin, kaikki maapallon ihmiset mahtuisivat seisomaan inarinjärven jäälle. Vertaileva statistiikka on mukavaa, mutta tässähän ei kyseessä ollut asuttava teltta vaan vapaa-ehtoisten organisoima sapuskan ja veden jakelupiste poliisi-asemaan vastapäätä.

        Vaasalla on hyvä maine ja syystäkin. Ruotsinkielisillä alueilla suomessa(kin) pakolaisiin on suhtauduttu huomattavasti länsimaisemmin - sekin voi olla yksi selitys.

        Ruotsinkieliset ovat muutenkin länsimaisempia lähes kaikissa suhteissa.


    • Mitähän-vielä

      Viikko vapaaehtoisena. Toimitkohan aivan laillisesti? Käytät omaa sosturva tunnusta ja hankit toiselle henkilölle lääkkeitä kelan piikkiin. Asia täytyisi tutkia ja saattaa kyseinen henkilö edesvastuuseen. Mielestäni täyttää väärennöksen ja huijauksen kriteerit!! Suvakia ei näytä estävän mitkään lait eikä moraali.

      • kaikkea-kanssa

        Tyypillinen sankarillisuuselementti, tarina on todennäköisesti täysin keksitty. En ole ikinä jaksanut lukea tuollaisia "reality"-kuvauksia juuri siksi, että ne paistaa läpi. Jutuissa on aina sama "koskettava" kaava ja ne ovat epärealistisia alusta loppuun.

        Mitä tarvetta lääkärillä olisi kirjoittaa väärennetty resepti jos ihmistä ollaan jo viemässä sairaalaan, jossa hän saa joka tapauksessa asianmukaisen lääkityksen ilman mitään huijaamisia.

        Julkisen sanan neuvostoa ja lukijoita ei siis kiinnosta, että kirjoitetaan silkkaa roskaa ja myydään sitä idiooteille luettavaksi?


      • Unkarimallihyvätänne

        Paras ratkaisu rajat kiinni kaikille maahanmuuttajille silloin se olisi tasapuolista politiikkaa kaikki jotka ovat tulleet palautettaisiin lähtö alueille suomi vain suomalaisille ei elintasopakolaisille


      • SweduRefugee
        kaikkea-kanssa kirjoitti:

        Tyypillinen sankarillisuuselementti, tarina on todennäköisesti täysin keksitty. En ole ikinä jaksanut lukea tuollaisia "reality"-kuvauksia juuri siksi, että ne paistaa läpi. Jutuissa on aina sama "koskettava" kaava ja ne ovat epärealistisia alusta loppuun.

        Mitä tarvetta lääkärillä olisi kirjoittaa väärennetty resepti jos ihmistä ollaan jo viemässä sairaalaan, jossa hän saa joka tapauksessa asianmukaisen lääkityksen ilman mitään huijaamisia.

        Julkisen sanan neuvostoa ja lukijoita ei siis kiinnosta, että kirjoitetaan silkkaa roskaa ja myydään sitä idiooteille luettavaksi?

        Ylipäänsä tämän jatkuvan loanheiton jäljet on mielestäni helppo johtaa kansan kahtiajaon katalyyttiin – sakkaavan kansantalouden aiheuttamiin pelkokuviin, ei niinkään rasismiin Suomessa.

        Miltä näyttää oikea pakolainen?

        Onko hänen oltava alipainoinen, joka tarkoittaa, että nälkä on tuhonnut hänen elimistöään ja hän kärsii aliravitsemuksen seurauksista loppuelmänsä. Onko hänellä oltava arpia, katkenneita luita, silvottuja ruumiinosia - joka tarkoittaa, että hän on kärsinyt tuskaa, jota kenenkään ei tulisi kokea. Onko hänen oltava sielultaan rikki niin, että hän huutaa öisin painajaisissaan ja kantaa traumojaan vuosikymmenestä toiseen? Onko oltava niin, että kaikki hänen rakkaimpansa ovat kuolleet - ehkä tapettu hänen silmiensä edessä?

        Onko väärin lähteä pakoon ennen kuin nälkä tuhoaa elimistöä ? Onko väärin paeta, ennen kuin joku hakkaa kiväärinperällä kallon rikki ? Onko väärin paeta, ennen kuin pahuus repii sielun palasiksi ? Onko väärin, että äiti tai isä lähettää parikymppisen poikansa pois luotaan, ennen kuin joku ennättää pahoinpidellä hänet tai pakottaa tuntemattoman tappokoneiston osaksi?

        Miksi sieltä tulee nyt hyväkuntoisia parikymppisiä ? Koska ne huonokuntoisemmat eivät jaksa matkan rasitusta.

        Miltä näyttää on oikea pakolainen?


    • ei.helvetti.TAAS

      Nyt tuota juttua oli jo IS:ssa, jossa väitettiin mainitun pakolaisen kuolleen sairaalaan. Lääkkeiden haku on mukamas totta, lääkäri olisi päättänyt tilata lanssin sillä aikaa kun lääkkeitä oltiin hakemassa.

      Tuo absurdi tarina on kai sitten liki pitäen totta muuten paitsi nimien osalta. Vittu mitä sähläämistä muka ammatti-ihmisiltä. Ei puutu muuta kun että noi pakolaiset ovat ehtineet levittää jotain kulkutautiakin jonnekin.

      No toivottavasti tästä kaikesta otetaan opikseen. Parempi olisi tietysti varautua kuin aina ensin lyödä pää seinään ja reagoida vasta sitten. Mutta kai se on liikaa toivottu verovaroilla toteutuvaksi.

    • ölkj

      eiköhän ne katoa ku pakkaset tulee ja ne mitä keräävät vaatteita kuinka paljon niitä löytyy roskista,ei ne teidän ryysyt kelpaa.

    • einekatoa

      Muotivaatteet kaikilla on päällä,niille pitää ostaa tietty kunnon talvivaatteet veromaksajien tilipussista että tarkenee mieltä osoittaa.

    • UunoTurhajoki

      "Ruotsinkielisillä alueilla suomessa(kin) pakolaisiin on suhtauduttu huomattavasti länsimaisemmin .."

      Juureni ovat vahvasti Laatokan rannoilla ja Viipurin kaupungissa. En minä, eikä jälkeläiseni unohda sitä sikamaista kohtelua, jonka evakot ruotsinkielisiltä suomalaisilta aikoinaan sai.
      Ruotsinkieliset olivat valmiit uhraamaan vaikka mitä, jotteivat vaaranna äidinkielensä asemaa Suomessa. Eivät ottaneet ainuttakaan evakkoa kuntaansa/kuntiinsa. Kaikki (yli 400 000) evakkoa asutettiin suomenkielisiin kuntiin. Ja nyt, kun syntyvyys ruotsinkielisten keskuudessa on hälyttävän pientä ja väestöpyramidi kertoo toisen kotimaisen kuihtumisesta, apua pumpataan Irakista - varsikin kun muu Suomi maksaa kustannukset.
      Mitä tulee ruotsalaisiin, niin enpä ole nähnyt niin touhuavaa ja innokasta kirkonmiestä koskaan kuin Haaparannan kirkkoherra, joka oli jakamassa mehua ja keksejä matka-asemalla mamuille, jotta jaksavat heti jatkaa Suomen puolelle, etteivät vaan jää Ruotsin puolelle. Matkaevääksi jaettiin tietoa, kuin suomalaisten käytännöt turvapaikan myöntämisessä ovat suotuisammat ja kuinka maksetut rahalliset tuet ovat suuremmat kuin Ruotsissa.
      Aika kälmiä - laskevat hätänsä toisten housuihin. En sanoisi tätä länsimaalaisuudeksi, pikemmin ruotsalaisuudeksi. Näin oli jo 40-luvulla, niin on tänäänkin.

      • SweduRefugees

        Jos suomi ottaisi yhtä paljon pakolaisia kuin Ruotsi on tähän mennessä ottanut viimeisen 35 vuoden aikana tai tulee tänä ja ensi vuonna ottamaan, sinulta putoaisi kyllä aamukahvit syliin.

        Koko lapinläänissä ei ole edes niin paljon asukkaita mitä Ruotsiin tulee tämän vuoden aikana pakolaisia. Meille eksyvät ovat vain marginaalinen osa tuosta määrästä.


      • jaaaaa-paskat
        SweduRefugees kirjoitti:

        Jos suomi ottaisi yhtä paljon pakolaisia kuin Ruotsi on tähän mennessä ottanut viimeisen 35 vuoden aikana tai tulee tänä ja ensi vuonna ottamaan, sinulta putoaisi kyllä aamukahvit syliin.

        Koko lapinläänissä ei ole edes niin paljon asukkaita mitä Ruotsiin tulee tämän vuoden aikana pakolaisia. Meille eksyvät ovat vain marginaalinen osa tuosta määrästä.

        Juoko tuo kahvia, sehän on arabiasta Eurooppaan tuotu tapa ja kaiken lisäksi vielä mustaa. Luulisi juoksevan lähinnä kirkuen karkuun jos vielä mainitsee, että on Ruotsin puolelta tarjouksesta ostettua Gevaliaa.


      • Swedu
        jaaaaa-paskat kirjoitti:

        Juoko tuo kahvia, sehän on arabiasta Eurooppaan tuotu tapa ja kaiken lisäksi vielä mustaa. Luulisi juoksevan lähinnä kirkuen karkuun jos vielä mainitsee, että on Ruotsin puolelta tarjouksesta ostettua Gevaliaa.

        Pojat ei tiedä vielä mitä tarkoittaa rajojen kiinni laittaminen. Edes teepussia ei löydy sen jälkeen kaupasta. Tornion outokumpukin keskeyttäisi toimintansa.


    • EiHyvältäNäytä

      "Jos suomi ottaisi yhtä paljon pakolaisia kuin Ruotsi.."

      Kuten sanottu, 40-luvulla Maahamme asutettiin 400 000 karjalaista ja asukaslukumme oli alle 4 miljoonaa - karjalaiset mukaan lukien. Ja kun vielä huomioidaan, että maamme ruotsinkieliset eivät lainkaan osallistuneet tähän asuttamiseen - niin harrastusta (lähinnä työvoiman värväystä ja syyllisyyden tunteen loiventamista) nämä ruotsalaisten puuhat. Ja nyt sitten yrittävät saada meidän maan kuseen, kun ensin itse luoneet näistä tuomistaan siirtotyöläisistä gettoja eteläiseen Ruotsiin.

    • VoiAikojaVoiTapoja

      "Jos suomi ottaisi .... kuin Ruotsi on .."

      Yritätkö jotenkin halventaa maatamme, vai miksi tuollainen kirjoitusasu?

    • LökäPöksyt

      "Miltä näyttää oikea pakolainen?
      Onko hänen oltava alipainoinen, joka tarkoittaa, että nälkä on tuhonnut hänen elimistöään ja hän kärsii aliravitsemuksen seurauksista loppuelmänsä. Onko hänellä oltava arpia, katkenneita luita, silvottuja ruumiinosia - joka tarkoittaa, että hän on kärsinyt tuskaa, jota kenenkään ei tulisi kokea. Onko hänen oltava sielultaan rikki niin, että hän huutaa öisin painajaisissaan ja kantaa traumojaan vuosikymmenestä toiseen? Onko oltava niin, että kaikki hänen rakkaimpansa ovat kuolleet - ehkä tapettu hänen silmiensä edessä?"

      Aika hyvä kuvaus siitä, miten suomalaiset tunsivat 1944 syksyllä. Nämä olivat ja ovat meille pakolaisuuden tunnusmerkit. Tosin urheimmat ja väkevimmät meistä eivät pakolaisuuteen yltäneet - urhoina kaatuivat taistellen puolesta maan, puolesta heimonsakin.

      Toisin ovat nämä kännykkää näpläävät lökäpöksyt - miehiä väkevimmillään ja pakoon vaan. Vanhukset ja lapset selvitköön kuten parhaaksi näkevät. Pitäisivät edes maastaan huolta.

      Ja kuinka me sitten vielä ruokimme ja rahoitamme tällaista halveksittavaa toimintaa?

      • hfjhjfhjghdfjgh

        Älä kirjoita sontaa. Laatokan Karjalassa tai Kannaksella ei nähnyt nälkää ennen evakuointeja eikä siviilijä pommitettu juuri talvisodan alussa. Jatkosodassa ainakin 1944 venäläiset pommit osuivat joihinkin evakkojuniin aiheuttaen kuolleita ja pahasti vammautuneita.

        Ja on se älypuhelin nyt tosiaan ihmekapistus, vaikka niitä saa jo uusia 50 ekee kpl ihan suomalaisestakin liikkeestä. Käy hakemassa itsellesikin niin ei tartte ihmetellä.


      • Jatkosota

        Onhan se vähän vaikea sotia kun ei tiedä kuka naapureista on vihollinen tai samalla puolelle taisteleva, sitten kun ei edes tiedä miksi, missä, mitä ja ketä vastaan pitäisi taistella.

        Suomalaisille näiden asioiden ymmärtäminen tuskin tuotti vaikeuksia.

        Veikkaanpa kuitenkin ettei evakoita meillä kivitetty pakomatkallaan, mielenosoituksiakaan heitä vastaan tuskin siihen aikaan järjestetty joka päivä.


    • TunneKansasiHistoria

      "Älä kirjoita sontaa."
      Tunnen asiaa. Enkä tarkoita, että kaikki olisivat kokeneet noita kaikkia tunnusmerkkejä, mutta kukin jotakin niistä. Ja jokainen ainakin pakkolähdön kodistaan.

      " Laatokan Karjalassa tai Kannaksella ei nähnyt nälkää ennen evakuointeja.."
      Tutustu asiaan. Olet väärässä. Selvitäpä itsellesi, miksi ja mitä Ryti aikanaan neuvotteli.

      ".. eikä siviilijä pommitettu juuri talvisodan alussa."
      Talvisota alkoi siviilien pommituksilla.


      "Ja on se älypuhelin nyt tosiaan ihmekapistus,"
      Olen suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon, missä korkein arvosana on tietojenkäsittelytieteessä.


      ".. vaikka niitä saa jo uusia 50 ekee kpl.."
      Kysyppäs lottokuponkia viedessäsi R-kioskilta, paljonko mamut kuluttaa prepaideihin.

    • HuonoOmatuntoko

      Hyvinhän siinä on käyny ko henki lähti,pääsiköhän taivaaseen?Suomen vanhukset kuolee harva se päivä huonoon hoitoon vai väitätkö toista?Älä meuhkaa suotta turhia ja kirjoittele satuja.Yhteiskunta alkaa olla muutenkin että pelastukoon ken voi,saapuva ulkomaalainen on tavallisen ihmisen pahin vihollinen,näyttää että yhteiskunnan palveluissa ajavat ohi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe