Kissan kiinnipito?

lakiluke

Voisiko joku kertoa mistä saisi selkokielistä tietoa siitä mitä laki sanoo kissan kiinnipidosta? Tuliko nyt lokakuussa 2015 joku uusi laki mikä koskaa tätä?

24

368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vahdionturvassaeikatoa

      Järjestyslaki 27.6.2003/612:
      Kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytke­mättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.
      Tämä vapaanaliikkumisoikeus koskee sekä taajamia että haja-asutusalueita. Alueilla, joilla on laissa kiellettyjä paikkoja, omistajan on mahdotonta estää kissan menoa niihin, ellei kissa ole jatkuvassa valvonnassa.


      Rikoslain 44 luvun 15 §:n pykälän perusteella sellaisen eläimen, jonka tiedetään olevan vaaraksi ihmiselle, tulee olla asianmukaisesti vartioitu. Vastuullaan olevan eläimen asianmukaisen vartioinnin laiminlyönnistä on säädetty rikoslaissa sakkorangaistus.
      Kissojen osalta vaarallisuusarvioon vaikuttaa se, että kissojen ulosteen on todettu olevan infektoituneen lihan ohella keskeisin tartunnanaiheuttaja toksoplasmoosi- nimiseen tautiin, jonka aiheuttaja on Toxoplasma gondii -niminen alkueläin. ” Taudin tärkein ilmenemismuoto on sikiön toksoplasmoosi, joka voi syntyä, kun nainen saa tartunnan odotusaikana. Tauti aiheuttaa sikiölle elinvaurioita. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmoositartunnan saanutta lasta, joista suurin osa on syntyessään oireettomia. Myöhemmin, 10–20 vuoden kuluessa, lähes kaikille ilmaantuu näkö-, kuulo- tai aivovaurioita. Jos tauti todetaan heti syntymän jälkeen, vammat voidaan välttää lääkityksellä. Taudin ehkäisynä etenkin raskausaikana odottavan äidin on syytä välttää tartunnanlähteitä, kissoja ja raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa.”

      Eläinsuojelulain 15§:n mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan tai löytöeläinkotiin. Säädöksen mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

      Metsästyslaissa (615/1993) on säädetty koiran ja kissan pitämisestä lähinnä riistanhoidon ja metsästämisen kannalta. Metsästyslain 85§:ssä säädetään kissan huolenpidosta. Säädöksen mukaan kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on kielletty. Metsästyslain 1 luvun 5§:n mukaan villiintyneeseen kissaan sovelletaan samoja säännöksiä kuin mitä sovelletaan rauhoittamattomiin eläimiin eli villiintynyttä kissaa saadaan pyydystää ja se voidaan tappaa metsästyslaissa säädetyllä tavalla kuten muitakin rauhoittamattomia eläimiä. Villiintynyt kissa on eri asia kuin omilla teillään oleva lemmikkikissa. Villiintynyt kissa muun muassa saa kaiken ravintonsa luonnosta.
      lähde suora lainaus poliisi

      "Heitteillä oleva eläin tarkoittaa joko koditonta lemmikkieläintä tai sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa."

      Katso myös oman kuntasi/kaupunkisi sivuilta,
      löytyykö sieltä "Haitalliset Vieraslajit" listalta kissa?
      Katso myös järjestyslaki, kohta "koirakuri", 1momentin 2kohta, se koskee myös kissaa.

      http://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/koirat-kissat507

      http://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/poliisi_kissojen_vapaanapidosta

      http://lappeenranta.sey.fi/ohjeet-ja-linkit/kissan-ulkoileminen

    • kissamummeli

      Valjaissa saa kiinnipitää, ja paikalleen saa kytkeä kun itse on vahtimassa.
      Tarha/aitaus on kyllä mielestäni ulkoiluun paras ja turvallisin vaihtoehto, ei pääse karkaamaan,eikä tarvitse sitten etsiä ja surra kadonneen kissan perään.
      Ulos vapaaksi kissaa ei saa päästää ellet itse vahdi sen kulkua, ja katso ettei se mene vaaroihin tai vieraille pihoille.Niistä olikin jos tuolla laitettu.
      Kyllä kissan kanssa voi kävelyllä käydä, oli se sitten kytketty tai vapaana, kunhan kissa tottuu siihen, ja vahtii ettei se säikähtäessään karkaa.
      En ole kuullut uudesta laista, kaipa siitä lehdissäkin olisi, tulollaan sellainen ymmärtääkseni on.Sirutuspakosta on ollut jossain juttua.
      Kannattaa kysyä suoraan löytöeläintalolta tai poliisilta asiasta.Jos koet ettet täällä saa tarpeeksi vakuuttavia neuvoja.

      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100674#L5

      5 luku

      Kissat

      15 §

      Pitopaikan yleiset vaatimukset

      Kissan pitoon tarkoitettujen tilojen on oltava sellaisia, että kissalla on kuulo- ja näköyhteys pitopaikassa tai sen ympäristössä tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen.

      Kissan pitopaikassa on oltava sopivia rakenteita tai paikkoja kiipeilyä ja kynsimistä varten. Lisäksi pitopaikassa on oltava hiekkalaatikko tai hiekkalaatikoita taikka muita sopivia tiloja ulostamista ja virtsaamista varten.

      Pitopaikan lattian on oltava kiinteä.

      16 §

      Pitopaikan erityiset vaatimukset

      Jos kissoja pidetään vapaana huoneessa tai muussa vastaavassa suurehkossa tilassa, täysikasvuista kissaa kohden on oltava tilaa vähintään 1 neliömetri, kuitenkin siten, että pinta-alan on oltava aina vähintään 5 neliömetriä.

      Muussa kuin eläinsuojeluasetuksen 22 §:ssä tarkoitetun häkin tai vastaavan tilan pinta-alan on oltava vähintään 1,5 neliömetriä ja korkeuden vähintään 1,3 metriä. Jos samassa häkissä tai muussa vastaavassa tilassa pidetään useita kissoja, tilaa on oltava kissaa kohden vähintään 0,7 neliömetriä.

      Eläinsuojelulain 15 §:n 1 momentissa tarkoitetussa löytöeläinten talteenottopaikassa sekä eläinsuojelulain 24 §:ssä tarkoitetussa eläinten säilytettäväksi tai hoidettavaksi ottamisessa voidaan käyttää enintään 50 prosenttia 2 momentissa säädettyä pienempää tilaa, jos säilytettäväksi tai hoidettavaksi ottaminen on lyhytaikaista.

      17 §

      Kissan kytkeminen tietylle paikalle

      Kissaa ei saa pitää paikalleen kytkettynä muutoin kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Tällöin kissan on oltava jatkuvassa valvonnassa.

      • ertyuiopölkjhgffcvbnm

        Minä olen asiasta kysynyt.Sanoivat että kissan mennessä vieraaseen pihaan, saa sen pihan omistaja ottaa kissan kiinni, oli sillä sitten panta tai ei.Ja kissan saa toimittaa löytöeläintalolle,josta omistaja sitten sen hakee, jos löytää sen löytöeläintalon ensin.15 päivää pidetään löytöeläintalolla, sitten annetaan jo uuteen kotiin.


    • elämänlaatua
      • erottaminen

        Käytännössä villiintyneen kissan erottaminen kesystä edellyttää, että eläin otetaan kiinni ja sitä tarkkaillaan ainakin muutamia päiviä löytöeläinten talteenottopaikassa.
        Karannutta kissaa voi olla hankala saada ulkoa kiinni. Rohkeakin sisäkissa voi olla ulkona pelokas, jopa tuttuja ihmisiä kohtaan.
        Loukkuja voi tiedustella lainaan eläinsuojeluyhdistyksiltä. Loukkuun kannattaa laittaa houkuttimeksi kissan herkkuruokaa,mitä voimakkaamman tuoksuista, sitä helpommin kissa sen haistaa.


    • kissatäti

      Meillä on kissa joka kulkee ulkona vapaana kun haluaa ja valvomatta, se nimmittäin jostain syystä pelkää valjaita/ pantaa varsinkin jos hihna laitetaan mukaan,asumme kaupungissa ja se on kuitsenkin itse oppinut pysymää jossain talomme lähettyvillä, naapureiden pihassa se käy, mutta lähinnä naapurit silittelevät sitä jos tulee vastaan, tätä on mietitty että voiko joku sen ottaa kiinni, mutta kissa on niin säikky ettö ei anna ottaa kiinni muuta kuin minun tai perheen jäsenteni.

      • Maahes

        Kyllä sen saa kiinni muutenkin. Jos joku loukuttaa kissasi ja vie ESYyn niin siinähän olet. Kissasi luultavasti otetaan silloin huostaan.


      • voikadotalopullisesti

        Ihmiset ottaa lemmikikseen vapaana kulkevia hylättyjä kissoja, joten jos joku kissarakas sen näkee, niin niin voi käydä.Tiedän vuosia sitten muutaman tapauksen, et kertovat että kissa ilmestyny heille itekseen jostain, valinnu heijät jne.Vaikka kissa oliskin alkuun arka, se rohkaistuu herkuilla.
        Kissa on myös vaaroissa ulkona, autotiet, koirat, ihmiset, ja luonnoneläimet.
        Jos kissan kuljeskelu , ulostaminen/virtsaaminen vieraissa pihoissa/lasten leikkipaikoilla häiritsee joitakin asukkaita, he valittavat isännöitsijälle, joka loukuttaa alueelta kaikki irtokissat.
        Ite en päästäs kissaa yksin ulos,sehän on heitteillejättö.
        Jos oot kyllästyny kissaasi, kun et edes välitä missä kuljeksii.Niin kannattais hommata sille uusi huolehtivampi koti.
        Ilmeisesti olet kyllästynyt, koska muuten pitäisit sen itselläsi.Vai otiko alkujaan kissan lemmikiksi niin, että voit sen halutessasi laittaa pois silmistäsi?
        Kissaa ei saa kohdella niin, että yksin ulos vaaroihin hylätään, se on todella julmaa.
        Olis pehmo kissa ollu näppärämpi, se olis voinu olla kaapissa vaikka monta kk, ilma että sille aiheutuu siitä mitään haittaa.


      • kuulluolenniinkäyneen

        Ihmiset alkaa syötellä irto kissaa, niin saavat sen luottamuksen.Toisaalta molemmat voittaa, kissaystävä löytää lemmikin, ja kissa saa paremman hoitajan :)


      • huomasinsen

        ...nimimerkkisi ei oikeen kuvasta sua,, sähän olet kissatontäti,kun kissa on kerran ulkona tai uloskissanjättäjätäti.


      • 2943293rip34i

        "Meillä on kissa joka kulkee ulkona vapaana kun haluaa ja valvomatta,"
        No ei ole kauan.

        Vapaille ja valvomattomille kissoille käy äkkiä kovin huonosti...

        Ryhdy huolehtimaan kissastasi, niin ei tarvitse sitten itkeskellä kadonneen lemmikin perään...


    • vapausparasta

      Sillä ei ole edes teoriassa juuri mitään merkitystä, mitä laki asiasta sanoo. Kyseessä on kuollut lainkirjain, jota ei edes oikeudessa oteta huomioon. Jos joku on eri mieltä, niin voi vapaasti näyttää oikeusjutun, jossa vapaana kulkevan kissan omistaja on tuomittu sakkoihin.

      Käytännössä sillä on vielä vähemmän merkitystä. Asiaa ei millään tavalla valvota ja esimerkiksi meillä, jos kissat sattuvat retkillään astumaan kotipiirin rajojen ulkopuolelle, niin kukaan ei ole asiaa todistamassa. Hyvä niin, sillä onhan vapaus keskeisin asia hyvälle kissanhoidolle ja avaintekijä kissan onnelliseen elämään.

      • dcfvgbynumicvbg

        Huusss....husssss...trolli, menehän siitä...pihalle XD


      • lopetarääkkäyshullu

        Eipä ole niin.

        Haulikot vaan paukkumaan, kun ääliöiden hylkäämiä kissoja tunkee pihaan.

        Mitä turhaan muistella lakeja kissattomienkaan puolella, vai mitä?


      • Maahes

        Jos sinulle ei tässä asiassa ole merkitystä mitä laki sanoo, toivon että joku kaahaa lastesi yli ja käyttää samaa perustetta. Samoin toivon että joku polttaa kotisi, koska se laki ei hänelle mitään merkinnyt. Kaikenlaisia sosiopaattisia hulluja sitä tälläkin palstalla pyörii. Tuo vapausparasta sekopää on pahin kaikista.


      • Mieti_vähän
        Maahes kirjoitti:

        Jos sinulle ei tässä asiassa ole merkitystä mitä laki sanoo, toivon että joku kaahaa lastesi yli ja käyttää samaa perustetta. Samoin toivon että joku polttaa kotisi, koska se laki ei hänelle mitään merkinnyt. Kaikenlaisia sosiopaattisia hulluja sitä tälläkin palstalla pyörii. Tuo vapausparasta sekopää on pahin kaikista.

        "toivon että joku kaahaa lastesi yli ja käyttää samaa perustetta. Samoin toivon että joku polttaa kotisi, koska se laki ei hänelle mitään merkinnyt. Kaikenlaisia sosiopaattisia hulluja sitä tälläkin palstalla pyörii. "

        Ja SINÄ sanot, että joku on sosiopaatti, toivottuasi toisen lapsen kuolemaa ja kodin palamista...
        Tämä ei varmaan auta, mutta sinun olisi oikeasti aika käydä jonkun kanssa juttelemassa.


      • Maahes
        Mieti_vähän kirjoitti:

        "toivon että joku kaahaa lastesi yli ja käyttää samaa perustetta. Samoin toivon että joku polttaa kotisi, koska se laki ei hänelle mitään merkinnyt. Kaikenlaisia sosiopaattisia hulluja sitä tälläkin palstalla pyörii. "

        Ja SINÄ sanot, että joku on sosiopaatti, toivottuasi toisen lapsen kuolemaa ja kodin palamista...
        Tämä ei varmaan auta, mutta sinun olisi oikeasti aika käydä jonkun kanssa juttelemassa.

        No ei ole. Vapausparasta on palstan pahin trolli ja sekopää joka nauttii kissojen kiduttamisesta ja sanoo ettei laki hänelle mitään merkitse. Toivoin vain että hän saa itse kokea sen ettei laki jollekulle mitään merkitse, koska muuten ei kyseinen sekopää tunnu tajuavan.


    • lakiluke

      Ja kuten odottaa saattoi, suurin osa vastauksista ei liity aloitukseen millään lailla... helppo kysymys johon aletaan puida kiinnipitoa ja löytökissoja ja niiden kiinniottoa.

      • lakiseonlaki

        Niimpä, toiset haluaa että kissa on turvassa kotonaan, ja yksi, välttämättä haluaa että kissa on vaaroissa yksinään .

        Aloittaja varmasti osaa katsoa lakipykälät asiaa koskien viestien alkupäästä, tai kysyä joltain viranomaiselta, sieltä saa ainakin OIKEAA tietoa.


      • vapausparasta
        lakiseonlaki kirjoitti:

        Niimpä, toiset haluaa että kissa on turvassa kotonaan, ja yksi, välttämättä haluaa että kissa on vaaroissa yksinään .

        Aloittaja varmasti osaa katsoa lakipykälät asiaa koskien viestien alkupäästä, tai kysyä joltain viranomaiselta, sieltä saa ainakin OIKEAA tietoa.

        Niinpä. (huomaa sanan oikea kirjoitusasu, tomppeli)

        Toiset haluavat kissojen saavan nauttia elämästään ja se onnistuu vain silloin, jos kissalla on mahdollisuus vapauteen suotuisissa oloissa. Sitten on pieni joukko vajakkeja, jotka säilövät kissoja sisälle kitumaan.


      • Maahes
        vapausparasta kirjoitti:

        Niinpä. (huomaa sanan oikea kirjoitusasu, tomppeli)

        Toiset haluavat kissojen saavan nauttia elämästään ja se onnistuu vain silloin, jos kissalla on mahdollisuus vapauteen suotuisissa oloissa. Sitten on pieni joukko vajakkeja, jotka säilövät kissoja sisälle kitumaan.

        Ainut vajakki täällä olet sinä. Tapa itsesi ja tee maailmalle palvelus.


      • Mieti_vähän
        Maahes kirjoitti:

        Ainut vajakki täällä olet sinä. Tapa itsesi ja tee maailmalle palvelus.

        "Tapa itsesi ja tee maailmalle palvelus."

        Olisikohan sinun aika pitää palstan lukemiselta pieni tauko? Leiki vaikka kissasi kanssa päivä pari. Alkaa mennä sinulla vähän turhan lujaa.


      • lopetarääkkäyshullu
        vapausparasta kirjoitti:

        Niinpä. (huomaa sanan oikea kirjoitusasu, tomppeli)

        Toiset haluavat kissojen saavan nauttia elämästään ja se onnistuu vain silloin, jos kissalla on mahdollisuus vapauteen suotuisissa oloissa. Sitten on pieni joukko vajakkeja, jotka säilövät kissoja sisälle kitumaan.

        No ei.

        On harmittavan suuri joukko sinun kaltaisiasi vajakkeja, jotka eivät ymmärrä lemmikkiensä parasta, vaan päästävät ne HEITTEILLE. Eli kuljeskelemaan minne sattuu täysin vailla ihmisen turvaa ja valvontaa.

        Semmoista on ääliön ja vajakin lemmikin pito. Murheellista onpi se.

        Sitten on huomattavan pieni joukko fiksuja ja lemmikkejään arvostavia ihmisiä, jotka osaavat huolehtia eläimen tarpeista turvallisesti ja monipuolisesti.

        On pelkästään sinun typerää kuvitelmaasi, että lemmikkieläimen ulkoilua ei voi suorittaa valvotusti ja turvallisesti, jos omistaja niin haluaa. Kokonaan toinen asia on se, jos ei sitä vertaa piittaa elukoistaan, että viitsisi nähdä hieman vaivaa niiden eteen.

        Sekin on surullista.


      • samavirsijumittaataataa
        vapausparasta kirjoitti:

        Niinpä. (huomaa sanan oikea kirjoitusasu, tomppeli)

        Toiset haluavat kissojen saavan nauttia elämästään ja se onnistuu vain silloin, jos kissalla on mahdollisuus vapauteen suotuisissa oloissa. Sitten on pieni joukko vajakkeja, jotka säilövät kissoja sisälle kitumaan.

        Nyt sulla alkaa kyllä taas viiraa, parasta että vaihdat aihepiiriä.Et ole asiantuntija kissa jutuissa, sen kyllä huomaa sokea Liisakin, ja laitonta mielipidettäsi ei taaskaan pyydetty.Bye, bye...

        Muille tiedoks.On kuulemma vaan se yksi ja ainoa, vastarannankiiski.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe