Turtola tuhoaa virolaisten maihinnousumyytin (1944

historian-faktat

Martti Turtola:

" Naapurimaamme Viron historiassa taitaa myyttejä olla Suomeakin enemmän, koska tutkimus ja sananvapaus puuttuivat sieltä vuosikymmeniä, itse asiassa jo Konstantin Pätsin ajasta vuonna 1934 Viron itsenäisyyden palauttamiseen 1990-luvun vaihteeseen.

Tunnetuin ja pitkäikäisin myytti on koskenut sitä, kuinka Suomi syksyllä 1939 petti Viron eikä antanut sen pyytämää sotilaallista apua. Myytin mukaan Viron lähettiläs Möller oli anonut pääsyä ulkoministeri Erkon puheille esittääkseen tämän pyynnön, mutta Erkko oli kieltäytynyt vedoten vaimonsa nuhakuumeeseen.

Tosiasiassa Viro ei koskaan esittänyt avunpyyntöä, koska valtiojohdon tarkoituksena ei ollut asettua vastarintaan.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on synnytetty uusi, entistä mehevämpi myytti, ja siinäkin altavastaajana ovat suomalaiset. Myytillä näyttää olevan hyvä kasvualusta, sillä se menestyy kuin jättiputki konsanaan myös Suomen puolella. Yksi sun toinen suomalainen harrastelija on puheissaan viitannut sen olemassaoloon.

Kysymys on maihinnoususta kesällä 1944. Mistä mihin? Myytin mukaan Viron rannikolta Suomeen.

Miten ajatuskulku menee? Siten, että myytin mukaan Suomi ja suomalaiset saavat kiittää urheita virolaisia taistelijoita siitä, että maa säästyi 1944 miehitykseltä ja ylipäätään säilyi itsenäisenä sodan myrskyistä.

Miten niin muka? Eihän muutama tuhat JR 200:n poikaa koko Suomea pelastanut? Ei toki, mutta myytin mukaan Narvan rintamaa puolustivat valtaosaltaan virolaiset, Saksan palveluksessa olleet sotilaat. Kun Saksan sotilaallinen voima alkoi ehtyä, virolaiset terästäytyivät eivätkä laskeneet puna-armeijaa vähään aikaan Sinimäillä läpi.

Jos venäläiset olisivat jo kesällä 1944 tulleet läpi, he olisivat oitis organisoineet valtavan maihinnousuarmeijan ja tehneet ”pikku-Normandian” Uudenmaan rannikolle. Suomen kohtalo olisi ratkaistu. Näin siis virolaiset itse asiassa pelastivat Suomen.

Ja kaikki tämä siitä huolimatta, että Suomi oli viisi vuotta aikaisemmin pettänyt Viron ja jättänyt antamatta apua!

Koko juttu on täyttä satua, jolla ei ole todellisuuspohjaa.

En aseta kyseenalaiseksi yksityisten virolaisten sotilaiden urhoollisuutta ja taistelutahtoa. On kuitenkin muistettava, ettei tuolloin ollut olemassa mitään ”Viron armeijaa”. Virolaiset taistelivat Saksan armeijassa, Wehrmachtissa tai SS-joukoissa saksalaisessa komennossa.

Millä joukoilla ja ennen muuta millä kuljetuskalustolla maihinnousujoukot olisi kuljetettu Suomeen? Entä mille rannikkokaistalle?

Venäjän suuret taisteluyksiköt makasivat edelleen Kronstattin satamassa pommitettuina. Saksalaiset ja suomalaiset olivat kylväneet Suomenlahden täyteen miinoja ja raivausesteitä. Yksin näiden raivaaminen olisi ollut punalaivastolle vaikea tehtävä Suomen ja Saksan laivastojen ja ilmavoimien ahdistellessa.

Saksan Itämeren-laivasto oli vielä lyömätön. Käytettävissä oli muun muassa taisteluristeilijä Printz Eugen ja runsaasti kevyempiä yksiköitä.

Suomella taas oli sukellusveneitä, panssarilaiva Väinämöinen, tykkiveneitä ja kevyempiä yksiköitä. Ennen muuta rannikkoa suojeli järeä ja raskas rannikkotykistö, joka oli erittäin tehokas.

Ylityksen onnistumiseksi venäläisten olisi pitänyt keskittää operaatioon ainakin 3-4 jalkaväkidivisioonaa ja muita joukkoja. Millä aluksilla noin 50 000 miestä olisi kuljetettu yli rikkonaiselle Uudenmaan rannikolle kapeita matalia väyliä myöten?

Ajatus on aivan absurdi.

Myyteillä on usein poliittinen tarkoitusperä. Niin tässäkin tapauksessa. Myytillä vuoden 1944 maihinnousun estämisestä paikataan virolaisten parantumatonta kompleksia vuosien 1939-40 antautumisesta ja maan sovjetisoimisesta. "

18

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tottahan-tuo

      NL:n huomio oli Saksan tuhoamisessa ennen länsivaltoja.

      Suomi oli sivusuunta, joka ei uhannut päätehtävää millään tavalla.

      Saksa piti Viron rannikkoa hallussaan itsepäisesti sitoakseen Suomen sotaan mahdollisimman pitkään.

      Tietysti Viron rannikon valtaus olisi avannut NL:n meri- ja ilmavoimille toimintamahdollisuuksia.

      Suureen maihinnousuun ei ollut kalustoa eikä tarvetta. Sotilaallinen ratkaisu oli tapahtunut. Odotettiin vain Suomen poliittista ratkaisua.

      • hohoijakkaataas

        Ja vastasit sitten itsellesi. Suomen valtaaminen kuului Stalinin kymmeneen iskuun, tätä varten varattiin valtava määrä joukkoja, ensimmäisen iskun epäonnistuttua surkeasti pyydettiin lisäjoukkoja, pyyntö evättiin.


      • v....v....v....v....v

        Stalin keskitti 10% strategisista reserveistään (panssarijoukot, lentokoneet) yhtä vaivaista pientä Suomea vastaan jonka kautta ei edes marssita minnekään Berliiniin. Panos-tuotos vertailussa satsaus oli jo kesäkuussa liian suuri mutta edes sekään ei riittänyt vaikka suomalaisilla oli vain vaivaiset 30 modernia hyökkäysvaunua ja vain 50-70 modernia lentokonetta. Materiaalinen ylivoima hyökkääjällä oli siten vähitäin 1:20 tai oikeastaan 1:30. Tykistönkin suhteen 1:6.

        Suomalaisten torjuntavoitot olivat varsin huomattavat huomioiden eteenkin tuon materiaalisen alivoiman millä he taistelivat. Asiaa ei miksikään muuta suhteellisen vähälukuiset Osasto Kuhlmeyn lentojoukot. Sitäpaitsi ne toimivat vain 4 viikkoa ja vain Kannaksella. Suomalaiset torjuivat konsanaan omin voimin Laatokan pohjoispuolella jopa vieläkin menestyksellisemmin puna-armeijan jonka tappiot Kannaksella olivat 189 000 miestä ja Laatokan pohjoispuolella vähintäin 80 000.


      • Mitä-höpiset
        hohoijakkaataas kirjoitti:

        Ja vastasit sitten itsellesi. Suomen valtaaminen kuului Stalinin kymmeneen iskuun, tätä varten varattiin valtava määrä joukkoja, ensimmäisen iskun epäonnistuttua surkeasti pyydettiin lisäjoukkoja, pyyntö evättiin.

        Kyse on Turtolan arviosta, joka koskee mahdollista maihinnousua.
        Hyökkäys Kannaksella on kokonaan toinen asia.

        Puna-armeijan 4, strateginen isku epäonnistui osittain, mutta johti silti Suomen irtautumiseen sodasta, joka oli se oleellisin tavoite.

        Mitään maihinnousua ei edes harkittu.


    • vaali

      Tuortola on ihan pätevä tutkija, tarkkispoika ei taaskaan ymmärrä vain lukemaansa ja lisäilee omia höpötyksiään.

    • tiatoo

      Kesällä 1944 Puna-armeija teki maihinnousun Laatokan pohjoisrannalle Tuulokseen. Suomen armeija joutui vetäytymään metsien kautta. Kaikki raskas aseistus jäi mottiin. PSS-linja joka oli sen ajan mahtavin linnoitusjärjestelmä jätettiin melkein taisteluitta kun armeijan oli pakko paeta. Kaikenlaista tapahtuu. Kai tätäkin pidettiin mahdottomana enenkuin näin kävi.

      • Ei-ollut-noin

        Maihinnousualueen ohi oli rakennettu tie. Kalustoa kyllä jäi, mutta joukot pelastuivat.

        PSS-asema ei ollut mahtavin linnoitusjärjestelmä, joskin suomalaisittain vahva.

        Aunuksen Ryhmä vetäytyi Marskin käskyjen mukaisesti.


      • tiatoo
        Ei-ollut-noin kirjoitti:

        Maihinnousualueen ohi oli rakennettu tie. Kalustoa kyllä jäi, mutta joukot pelastuivat.

        PSS-asema ei ollut mahtavin linnoitusjärjestelmä, joskin suomalaisittain vahva.

        Aunuksen Ryhmä vetäytyi Marskin käskyjen mukaisesti.

        Reino Arimo: Suomen linnoittamisen historia 1918-1944
        (sivu 371)
        PSS-asema:
        -betonisia linnoitteita valmiina 322 kpl ja lisäksi rakenteilla 81 kpl
        -puisia valmiina 457 kpl ja lisäksi rakenteilla 349 kpl
        -taisteluhautaa 118 km


    • v....v....v....v....v

      Tiettävästi 15.prikaatilla oli kaksi patteristoa tykistöä. Eli 24 tykkiä löytyi suomalaisten varastosta täydentämään menetykset.

      Syvärin taisteluissa (21.kesäkuuta - 10. heinäkuuta) puna-armeija kärsi yli 45 000 miehen tappiot, siis 4500 päivää kohden. Se on aika paljon kun ottaa huomioon että divisioonien taistelujoukkojen vahvuus oli tuskin 3 500 miestä suurempi.

      • näin-on-näreet

        Sama tilanne kuin Kannaksella. Taisteluvahvuus oli puolittunut U-linjalle tultaessa. Sen jälkeen kova, nopea ja hyvin ajoitettu suomalainen tykistötuli vei lopultakin maitohapot jalkoihin. Maaselältä rynnineet sai konsanaan vielä nolomman lopun Ilomantsissa.


    • P.Öhkiäinen

      Neuvostoliiton sotahistoriassa niitä myyttejä vasta piisaakin. Eräs niistä huvittava väite jonka mukaan puna-armeija olisi yksin ilman länsimaiden panosta lyönyt Saksan. Jopa marsalkka Zhukov kumosi 1960-luvulla tuon väitteen.

    • R-öhkijä

      Kuinkas tämä liittyy Turtolan ilmoitukseen?

    • näinhänsemenikin

      Oikeasti Saksa valmisteli maihinnousua Suomeen loppukesällä 1944. Joukot oli Tanskassa valmiina jos rintamat Suomessa romahtaa.

      • pelimies-mannerheim

        Sotavoimat valmistelevat kabineteissa ties mitä erillaisiin olosuhteisiin. Mutta todellisuudessa Saksan yleisesikunta näki ettei Suomessa ollut sellaisia voimia jotka olisivat liittoutuneet heidän kanssa. Yksi Törni ja muutama muu hörhö ei merkitse mitään. Saksalaisilla oli myös tiedusteluraportti jonka mukaan he arvioivat että vain 2% kansasta olisi natsi-Saksan kanssa "loppuun saakka"-linjalla. He näkivät että tilanne oli siltä osin heille aivan toivoton.

        Rintamalla tilanne oli elokuun loppupuolella jo sellainen että suomalaisilla alkoi olla lähes kauttaaltaan ylivoima paikassa kuin paikassa. Niinpä esim. 6.divisioona sai välittömästi 5.9.44 määräyksen siirtyä Kajaaniin. Mannerheim seurasi tarkasti tilanteen kehittymistä Baltiassa ja näki elokuun lopulla ensi kerran edellytykset katkaista napanuora Saksaan (varsinkin kun Saksasta oli saatu pumpattua kaikki mahdollinen materiaalituki, niitä ei Saksalle koskaan maksettukaan).


      • Saksassa-laadittiin

        kyllä suunnitelmia.
        OKH:n asiakirjoissa on kenraali Warlimontin tutkielma 26.6. 44,. Siinä hän puntaroi mahdollisuuksia jatkaa taisteluja Suomessa Saksan johdolla.

        Kts. Martti V. Terä " Kesäkuun kriisi 1944".


      • X-Parooni
        Saksassa-laadittiin kirjoitti:

        kyllä suunnitelmia.
        OKH:n asiakirjoissa on kenraali Warlimontin tutkielma 26.6. 44,. Siinä hän puntaroi mahdollisuuksia jatkaa taisteluja Suomessa Saksan johdolla.

        Kts. Martti V. Terä " Kesäkuun kriisi 1944".

        Millä lihaksilla kaikkialla (Normandia, Valko-Venäjä) huojuva Saksa olisi pystynyt Suomen asiaan puuttumaan? Mannerheim pyysi kesäkuun puolivälissä 6 saksalaista divisioonaa apuun. Sai vaivaisen yhden (122. divisioona, ei edes täysivahvuinen) sekä pataljoonan suuruisen "rynnäkkötykkiprikaatin". Maavoimien osalta Mannerheim esitti Saksalla pettymyksen myöhemmin ja ovelana miehenä hän käytti tätä Saksan heikkoutta hyväkseen.

        Ensinnäkin puna-armeijan pysäytti kaikkialla Suomen omat voimat (saksalainen materiaaliapu oli kaikkein merkittävin apu Saksasta, ehdottomasti). Vain yhden divisioonan saaminen Saksasta (tai Virosta) Suomeen oli selvä osoitus siitä että Saksalla ei ollut voimia puuttua enää Suomen asiohin. Ne ajat olivat jo menneet. Suomen poliittinen johto tiesi tämän. 122.divisioona siirtyi takaisin Baltiaan ja Mannerheimille tämä oli suuri helpotus. Sen jälkeen mahdollisuus vaihtaa leiriä alkoi häämöttää.

        Kaikista itkupotkuraivareista huolimatta Suomi sai lopulta syksyllä selvästi parhaimmat rauhanehdot mitä NL tarjosi vuonna 1944. Myöhemmin se jopa tinki sotakorvausmäärästä. 300 miljoonaa dollaria oli pieni hinta verrattuna Baltian maiden kohtaloon. Ilman torjuntavoittoja siihen ei olisi ikinä päästy. Hyökkääjälle oli aiheutettava rumat ja veriset tappiot läpimurtoyrityksissään.


      • Kuten-kerroin

        Warlimont laati asiasta tutkielman. Se perustui paljolti virhearvioihin.

        Ei kukaan ole väittänyt, että sitä yritettiin panna täytäntöön.
        Saksa luopui Suomesta helposti verrattuna Unkariin ja Italiaan.


    • Apurahaviritys

      Sitä myyttiä ei ole koskaan ollut olemassa. Tendenssinomainen lähestymistapa on valitettavaa nykyisessä historian"kirjoituksessa". Lähdekritiikki zero, julkisuushakuisiuus sata.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      254
      2413
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1824
    3. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      333
      1545
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      174
      1534
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1075
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      85
      958
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      805
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      177
      790
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      206
      745
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      730
    Aihe