Collie ekaksi koiraksi

zeivau

Hei, olen hankkimassa collien narttu pentua. Onko hyvä ekaksi koiraksi ja sopiiko kerrostaloon? Minkä luonteisia collieita teiltä löytyy? :) Onko turkki työläs? Koira olisi seurana kotona, lenkeillä ja suunitelmissa alkaa harrastamaan agilityä. Kumpi olisi parempi agilityyn, narttu vai uros? Toiveissa olisi koira joka osallistuu erilaisiin aktiviteetteihin innolla :) Tuleeko hyvin toisten koirien kanssa toimeen, kerrostalon lähellä koirapuisto. Tokihan se on, että jos pennusta asti totuttaa eri koiriin niin tulee toimeen?

8

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Collie sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi ja sopii kerrostaloonkin.

      Turkki vaatii harjaamista ja kurasäällä kerää rapaa, eli koiraa joutuu suihkuttelemaan tai koti on täynnä hiekkaa.

      Oma collieni (narttu) on hyvin sosiaalinen ja tulee useimpien koirien kanssa toimeen.

      En usko, että sukupuolella on harrastuksissa merkitystä. Nartulla juoksut rajoittavat kisaamista ja joskus myös treeneihin osallistumista, eli jos sitä kiusaa ei halua, pitää ottaa uros tai varautua leikkauttamaan narttu (jolloin taas turkki voi mennä vaikeaksi). Urokset taas voivat olla niin paljon narttujen perään, etteivät malta keskittyä.

      Toisiin koiriin totuttaessa tärkeintä on, ettei pentu pääse säikähtämään muita koiria tai kokemaan niitä uhaksi. Rohkeus ja itsevarmuus on myös perinnöllistä, eli aina arka koira ei ole huonosti sosiaalistettu. Ja sitten voi olla koiria, joilla sosiaalistaminen tai sen puute voi kääntää vaa'an kielen kumpaan suuntaan vaan.

      Mun collie on rauhallinen ja kiltti. Tuttuja se tervehtii ylitsevuotavasti, vieraita kohtaan se on hillityn ystävällinen. Omituisesti käyttäytyviä ihmisiä kohtaan se on epäluuloinen. Se on leikkisä ja jonkun verran löytyy saalisviettiä, vaikkei se ole mikään malinois. Eli pystyn palkkaamaan harrastuksissa leluilla ja leikillä. Paineilmasta ja vesisuihkuista se sekoaa enkä tiedä miksi. Koirani on ahne, eli se pitää makupaloista, mikä on hyvin edullinen ominaisuus harrastuskoiralle.

      Kun katsot pentua, kiinnitä huomiota suvun luonteeseen ja terveyteen. Luustoasioita näkee koiranetistä, eli kuinka suuri osuus koiran suvusta on tutkittu ja millaisin tuloksin (ja julkaistu!), mutta kaikkia sairauksia ja ongelmia, kuten allergioita, haimaongelmia, lisääntymisongelmia, pakkoastutuksia, herkkävatsaisuutta ja sen sellaista ei ole listattu siellä. Etsi koiria, jotka suhtautuvat vieraisiin ihmisiin uteliaasti, ei pelokkaasti tai vihamielisesti. Kiinnitä huomiota myös leikkisyyteen eli siihen, hakevatko koirat heitettyjä palloja tms. leluja tai leikkivätkö ne mielellään köydenvetoa. Pennusta ei vielä mitään näe, mutta vanhempia ja niiden sukulaisia katsomalla voi arvailla.

    • zeivau

      Kiitos vastauksestasi. Mitä pitää ottaa huomioon kun koiranpentu tulee uuteen kotiin? Toki olen lukenut asiasta netistä ja kirjoista, mutta onhan se ihan hyvä kuulla vastauksia muilta :)

    • Hmmm... Omasta pennusta on jo kuusi vuotta.

      Kodin varmistus pentuturvalliseksi eli pentu ei saa päästä käsiksi sähköjohtoihin, kemikaaleihin tms. vaarallisiin asioihin. Samaten se kallisarvoinen perintömatto ja muu pissan tai hampaiden arka tavara kannattaa rullata pois sisäsiisteyskasvatuksen ajaksi tai estää pennun pääsy siihen huoneeseen.

      Suunnitelma sisäsiisteyskasvatuksesta. Mä menin perinteisellä sanomalehti lattialla taaja uloskiikutus -menetelmällä ja hyvä tuli. Kotona oli koko ajan esillä varusteet, joissa pääsi nopeasti ulos. Kannattaa ehkä myös miettiä, missä pennun on tarkoitus nukkua eka yö tai siitä eteenpäin. Jotkut vaan kylmästi jättää koiran lattialle, toiset suosivat pehmeää laskua. Itse nukuin ekan viikon lattialla, koska kahdeksanviikkoinen pentu oli niin hädissään yksin lattialla ja sängystä se olisi voinut pudota ( en ollut ihan varma, haluanko sitä sänkyyn). Sitten se oli kotiutunut sen verran, ettei lattialla nukkuminen enää pelottanut.

      Ota selvää kasvattajalta, mitä pentu syö ja minkäkokoinen se on, ja hanki ruokaa ja panta valmiiksi. Pennun mukana tosin saattaa tulla pentupaketissa ruokaa ja mahdollisesti myös ensipanta, mutta kannattaa varmistaa asia, ettet ole tyhjän päällä ekana iltana kotona pennun kanssa. Ite olin esim. ostanut kokoa liian ison pannan.

      Joillekin ihmisille tulee pennunoton jälkeen semmoinen hämmennyskausi ja pelottaa, että kaikki menee pieleen. Musta tuntui ekat puoli vuotta, että se on mulla vaan hoidossa tai jotain.

      • zeivau

        Okei, kiitos paljon. Eiköhän näillä pääse alkuun ja eiköhän kasvattajaltakin tule neuvoja sitten.


    • Nimetön_123

      Ihan sopiva on varmasti niin ekaksi koiraksi kuin kerrostaloonkin :)
      Harrastuspuolesta jo aiemmin on todettu juoksujen ja hajujen vaikutus :D
      Olet ihan asiallisesti ottamassa koiraa, luota itseesi ja vaistoihisi, ja niin, collie on todella tarkka elekielestä ja siitä, mitä TODELLA mietit tai siis koet, se haistaa kaiken ;)
      Onnea pennun ja teidän yhteiselämään!
      Mulla on ollut useampi pk collie ja myös yksi sk collie :)
      Nyt ei ole yhtään koiraa :(

    • sopivat

      Sopii. Kiltti, riistavietitön, helposti oppiva. Nartuissa arkoja , ainakin silloin huomion kun itsellä oli collie narttu. Turkin kun muisti harjailla, ei ongelmia turkista. Älykäs veijari joka ei karkaillut.

    • hävettävärotu

      Melko tollo ja ruma rotu. Ainoa hyvä, että pysyy pihassa. Luonteeltaan lastennäykkijä ja paimentaja. Yhtenä hyvänä se, että on melko hiljainen. Kolme vuotta moisen kanssa saman katon alla asuin ja melko lähellä oli, että minusta tulee koiranvihaaja. .... Likemmä kymmenen vuotta piti koiratta olla ennen kuin pääsin taas koiraelämään kiinni. Toinen täysjärkinen koira on sen entisen tyttöystävän sekopääcollien jälkeen menossa. Ota mieluummin joku täyspäinen/ viisas rotu, collie ei sellainen ole milläkään kriteereillä mitattuna.

      • style1

        koiran vikahan se aina on....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2201
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1700
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe