Osuus yrityksestä kannustimena, kannattaako?

osuutta

Minulle tarjottiin kannustimena pientä osuutta yrityksestä, jossa työskentelen. Kyseessä ei siis ole mitenkään suuri osuus, vaan yrityksen tehdessä voittoa minullekin jaettaisiin pieni osuus voitosta. Suhtaudun hieman epäilevästi asiaan. Jos firma tekee tappiota, niin silloin ei saisi mitään muuta kuin sanomista. Eikö tuo osuus samalla sitouta työntekijää pysymään työpaikassa, eli vaikka haluaisi irtisanoutua, niin ei ihan tuosta vaan lähdetäkään. Mitä tämmöisessä tarjouksessa kannattaa ottaa huomioon?

5

1562

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutua

      Kannattaa kysyä firmasta, miten irtisanomistilanteessa ja tappiotilanteessa menetellään. Minusta osuus tarkoittaa sitä, että firman tuottaessa voittoa saat rahaa ja tappiota tehdessä maksat firman velkoja. Voit ehkä myös käydä kauppaa firman osakkeilla. En tiedä. Mikset kysy suoraan firmasta?

      • osuutta

        Koska haluan ensin vähän yleistä tietoa asiasta, ennenkuin sanon kyllä tai ei firman tarjoukselle.


      • Firmaostoksilla

        Jos firma on osakeyhtiö ei osakas ole omalla varallisuudellaan vastuussa firman veloista, ellei sitten ole taannut firman velkoja joka taasen on aivan eri asia. Velat kuitataan konkurssitilanteessa firman varallisuudesta, jos sellaista enää on olemassa. Osakas häviää konkurssitilanteessa osakkeisiin laittamansa rahat, ja osakkaana velvoitteet jäävät siihen.

        Sinällään osuus firmasta ei estä vaihtamasta työnantajaa. Osakas voi samalla tavalla irtisanoutua firman palveluksesta, ja jatkaa omistamista kuten aiemminkin. Toki se pieni omistusosuus saattaa parantaa motivaatiota, ja siten parantaa firman tuottavutta ja sitä kautta kannattavuutta ja sitä kautta parempana osinkona. Tätä se rehellinen yrittäjä ajaa takaa, mutta vähemmän rehellinen saattaa yrittää rahastaa työntekijöiltä vielä viimeiset pennit ennen lopullista iskua.

        Millaista rahasummaa firman osuudesta oltaisiin pyytämässä. Itse harkitsisin ostoa vasta kun tietäisi kuinka kauan menisi keskimäärin maksetuilla osingolla kuitata osakkeista maksettu rahasumma. Jos firma ei ole pörssinoteerattu kannattaa miettiä myös millaisilla ehdoilla firma ostaa mahdolliset osakkeet takaisin.


    • HarkitseTarkkaan

      Kyllä se osuus firmasta, eli omistajuus, tarkoittaa sitä, että jos firma tuottaa voittoa, niin sinäkin saat jotain. Mutta myös tappiotilanteessa sinä maksat.

      Ja muista myös, että jos joudut työttömäksi, niin silloin olet yrittäjä, jos et voi myydä osuuttasi, ja silloin voi työttömyyskorvausten suhteen tulla hankaluuksia.

      • osuutta

        En siis ole ostamassa osuutta, vaan saisin osuuden. Se olisi tavallaan motivaattorina ja yrittäjä haluaa tavoitella tuottoa. En ole koskaan ollut provikoiden yms. bonusten perään, joten siksi myös tämä pieni osakkuus arveluttaa. Raha kiinnostaa aina, mutta en todellakaan ole varma, toisiko se osakkuus minulle sen enempää motivaatiota.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe