Ristinurkista city-nurkiksi

Mikael99

Haluaisimme kaupunkitontillemme pienen hirsinen pihasaunan. Löysimme meidän budjettiin sopivan kehikon (2m x 4m ja 70 mm hirsi), mutta kun olin yhteydessä Rakennusvalvontaa selvisi, että rakennuksessa pitää olla tasanurkat eli ns. city-nurkat. Kysymys kuuluukin voiko kehikko, jossa on tavalliset ristikkäisliitosnurkat tehdä tällaiset city-nurkat ja miten se tapahtuisi?

32

2365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rane2

      Voi, onko järkeä niin en itse tekisi, vaan tavallisen eristetyn pikku rakennuksen.
      Tapita lankut/hirret nurkista hyvin ja katkaiset/poistat nurkat, nurkkavuorilaudat lisäät päälle, tulee siisti.

      • voihelvetti2

        Ei onnistu. Joku vastuullisuus näissä neuvoissakin pitäisi olla. Ei ristikkäisnurkasta voi päitä pois sahata.


    • mikael99

      Kiitos rane2. Tuo varmasti on yksivaihtoehto. Riittäisikö yksi tappirivi aina molemmille seinille esim. 10 cm päähän nurkasta.

      • rane2

        Sahattu nurkka pitää tapittaa tai koko seinän mittaine ylhäältä alas kierretanko rikat pultit nurkkaan ja kiristät, ei auta 10cm päässä mitään, tai luovu ajatuksesta ja tee pieni lautamökki eristeet on paras.


    • osaatkyllä

      Hirsirakennuksia tehneenä opastaisin; Ehkä paras olisi kasata rakennus ennen nurkkien sahaamista. Tapitus on tehtävä nurkista, siis ristikkäin tulevien päitten läpi. Joka nurkka. Valita voi, puutapeilla, kaksi tai kolme päätä kerrallaan, uusi reikä aina hieman eri kohtaan. Tai poraamalla reijät tarkalleen samalle kohtaa ja pujottaa reiän läpi pitkä pultti- alimmasta ylimpään. Prikat ja mutterit päihin- ja kiristys. Sitten sahaat nurkista pätkät pois, mieluummin käsisahalla, moottorisaha saattaa repiä. kokeile. Lopuksi vuorilaudat. Olen ajatellut, että hirsien väliin tulee rive, tilke ja jos sahaat päät ensiksi niin hirsi pyrkii kellumaan tilkkeen päällä ja on näinollen hankalampi tapittaa. Porareiän halkaisija saisi olla puutapeilla 20-24 mm.Tappi oksattomasta puusta. Pultti kasauksella riittää pienempikin reikä ehkä 15 mm.
      Ja vielä, ymmärrät varmasti tapituksen tärkeyden- nurkka ristikkohan pitää rakennuksen koossa joka nyt poistetaan! Tappi pitää olla lyhempi kuin reikä, muutoin se jää kantamaan kun rakennus painuu ja hirsien väliin tulee rako.

    • mikael99

      Kiitos 'osaat kyllä' perusteellisesta vastauksesta. Tapitus nurkkien läpi kuulostaa lujalta ratkaisulta. Saan kehikon kasattuna, joten tapitusta varten joutuisin purkamaan ja kasaamaan kehikon uudelleen. Voisiko purkamisen välttää niin, että sahaisi yhdestä ristikkäisestä hirsiparista kerrallaan päät pois ja ruuvaisi kulmaraudalla hirsinen päät kiinni toisiinsa? Kulmarautoja tulisi siis jokaiseen nurkkaan yhtä monta kuin hirsikerroksia, mutta ne saisi ppiilotettua nurkkalautojen alle.

    • osaatkyllä

      Mielestäni, kyllä voi niinkin menetellä. Kulmaraudan pitäisi olla 8-10 sm pituinen kummallakin seinällä, siis jos teet lattaraudasta niin 16-20 sm. Kaksi, enintään kolme 3-3,5x45-50 mm uppokanta ruuvia, siis yhteensä 4-6 kpl rautaansa. Kulmaraudan ainevahvuudeksi riittää 1,5-2 mm ja leveydeksi n. 50 mm. Sahaa pari kolme hirsikerrosta ylhäältä alkaen, raudoita välillä. Hanki ruuvinvääntöön kelpaava akku kone ja ehdottomasti Torx kanta ruuvit, ruostumattomat. Tähti eli Torx ruuvi ja ristipää ruuvin ero on sama kuin polkupyörän ja mopon. Vielä, varalle pari kolme ruuvaus päätä.

    • mikael999

      Tuo yllä oleva kulmarauta vaihtoehto houkuttaa kovasti, kun siinä ei kehikkoa tarvitsisi purkaa. Kulmarauta pitäisi kuitenkin olla pitempi kuin ajattelin, sillä senhän pitää aina jommalta kummaltakin sivulta yltää hirren7 cm päädyn yli ja vielä yltää kiinnittymään toisen seinän hirteen. Pituuden pitäisi varmaan olla vähintään 14 cm / sivu, jotta saisi raudan kiinnitysruuvit 4-6 cm etäisyydelle hirren reunasta. Kulmalaudoista tulee tosin jo turhan leveät. Entäpä jos unohtaisi kulmaraudat ja ruuvaisi nurkkaan pystyyn 2 metriä pitkän lattaraudan niin että se kiinnittyisi kummankin seinän hirsiin? Toimisiko tämä?

      • apupoju2

        Ei toimi pitkä lattarauta, kun ei pysty "painumaan".


    • osaatkyllä

      Mietitäänpä vielä. Kun hirren vahvuus on 70 mm niin kuinkas paljon se on korkea?

      • mikael99i

        Korkeus on noin 150 mm


    • provoko

      Lähtökohtaisesti järjetöntä lyhennellä ns. pitkiä nurkkia ja neuvot yhtä mielenköyhiä lattarautoineen. Lohenpyrstönurkat löytyy jo teollisesti tuotetuista hirsirakennuksista mutta jos budjetit on todella tasolla jossa se rakentaminen pitäisi jo unohtaa vetele päät pois ja kierros kierrokselta ruuva nurkista aina alempaan hirteen (puuterällä ensin reikä sitten vasta ruostumaton ruuvi perään). Ensin sovitus, poraus, irrotus ja eristeet, hirsi takaisin ja ruuvilla kiinni. EI saa mennä läpi alemman hirren nurkkasalvoksen läpi. Ei noin kapea hirsi muuta "tapitusta" nurkassa kestä.
      Kun kehikko on painumisensa painunut ulkonurkkiin laudat vahvistuksesi ettei koko kehikko leviä käsiin.

    • mikael99

      Kiitos ’provoko’. On järkevää toimia sillä tasolla mihin on varaa. Toisenlaisiakin esimerkkejä näinä aikoina on, jopa valtioiden tasolla. Jos ymmärsin tuon ruuvausvaihtoehdon oikein niin siinä kiinnitettäisiin vierekkäisten seinien hirret nurkista hirsipareiksi, mutta näitä hirsipareja ei kiinnitettäisi toisiinsa eli idea on sama kuin tuossa kulmarautaratkaisussa, mutta kehikko joudutaan purkamaan. Millä tavalla tuo olisi parempi kuin kehikon ulkopuolelle tulevat kiinnikkeet eli kulmaraudat tai pystyyn laitettu lattarauta?

    • bmst

      Lähtökohta tuntuu olevan, että kehikko tulee valmiiksi kasattuna ja sitä ei haluta nurkkamuutoksen takia purkaa, eli nurkkamuutos on tehtävä paikanpäällä jälkikäteen.

      Jos tästä lähtötilanteesta lähdetään nurkkamuutosta suunnittelemaan, niin pystytapittamiset eivät työteknisesti onnistu, koska kehikko on jo kasassa. Mutta, kun päät on sahattu pois, niin jonkinlaiset vinotapittamiset tai vaakatapittamiset nurkan päistä hirsipareiksi voisi onnistua, mutta olisi ilman muuta rakenteena heikohko ja hyvin erikoinen kötystys.

      Eli jos pitää tehdä tälläiselle sudelle hyvä häntä, ja lähtötilanne on se, että kehikko on jo kasassa eikä sitä haluta purkaa, niin päät on sahattava pois ja nurkkarakenne jäykistettävä ulko- tai sisäpuolisella tuella.
      Minun mielestä paras tuki olisi pitkä, sinkitty, 2 mm:n vahvuinen, kulmarautalattatanko alhaalta ylös, jossa soikeat reiät hirsien kohdalla, josta aika tiheästi ruuvaten nurkka saadaan tukevaksi. Ei siis yksittäisiä kulmarautoja vaan koko nurkka kulmalatalle ja nurkkalaudat päälle. Kulmalatta pitäisi olla varmaan n. 110 x 110 mm x pituus n.2000 mm, jotta kiinnitys onnistuisi hyvin. Kulmalattojen teettäminen, eli leikkaus ja pokkaus maksavat tietysti jonkin verran, ja on aika työläs itse tehdä soikeat ruuvinreiät painumisen takia, ja joutuu värkätä / upottaa nurkkalaudatkin työläästi paikalle, mutta minun mielestä tulisi hyvä susihäntä näin, jos kehikko on jo kasassa ja itse ei työtä pelkää. Ja mieluummin tuki siis ulkopuolen nurkkaan, kuin sisäpuolen nurkkaan.

    • mikael99

      Kiitos bmst. Mielenkiintoinen vaihtoehto tuokin. Tietääkö kukaan paljonko tuollainen höylähirrestä kasattu kehikko painuu eli kuinka paljon noihin lattarautakulman reikiin pitäisi painumavaraa jättää?

    • Osaatkyllä

      Olinpa jo unohtaa hirsirakenteen painumisen. Tuo lattakulmarauta varmasti pitäisi, mutta soikeat reijät se tarvitseisi. (Ehkä ohuempi ja kapeampikin rauta riittäisi, onhan kyseessä varsin pieni rakennus jossa seinät ovat lankkutavaraa. Olen sen ikäluokan ukkeleita, että hirreksi sanottiin vasta 4 (100 mm)tuumaa ja ylimenevää materiaalia. Vielä on sekin keino, että teetetään L-kirjaimen muotoiset kulmaraudat, mutta sillä vältettäisiin vain soikeitten reikien teko. L-raudalla kiinnitettäisiin hirsipari kerrallaan. L-raudan mitat;lyhyempi sivu 12 sm ja pitempi 15 sm, lev 6 sm vahvuus 1-1,5 mm, pysty osaan suorakulma n. 9 sm yläosasta mitaten. On jo peltisepän hommia. Ennen vanhaan jätettiin painumavara 2-4 sm seinän korkeus metriä kohti. Sinun tapauksessa arvelen 0,5-1 sm riittävän. Ikkunan päälle ehkä enemmän. Joutessani pelailin oikein sapluunoilla!

      • mikael998

        Kiitokset vielä noista täsmällistä luvuista. Homma rupeaa vähitellen hahmottumaan ja näyttäisi että se on mahdollisuuksien rajoissa toteuttaa.


      • Laita.kuvia.kun

        valmistuu niin saadaan nauraa lisää


      • osaatkyllä
        Laita.kuvia.kun kirjoitti:

        valmistuu niin saadaan nauraa lisää

        Mukavahan sen havaita, että oma tietämättömyytesi ja tyhmyytesi naurattaa!


      • Laita.kuvia.kun

        Sattuu olemaan oma ammatti hirsityöt se tässä naurattaa kun tätä viisastenkerhon viestiketjua lukee. Sokea toista sokeaa taluttaa


      • osaatkyllä
        Laita.kuvia.kun kirjoitti:

        Sattuu olemaan oma ammatti hirsityöt se tässä naurattaa kun tätä viisastenkerhon viestiketjua lukee. Sokea toista sokeaa taluttaa

        Montakos lukkonurkka salvos rakennusta olet arviosi mukaan tehnyt? En tietenkään tarkoita lohenpyrstö, koirankaula tms nurkkia. Muuten mikä tuossä city-nurkka jutussa on niin naurettavaa? On erittäin hienoa, että kysellään tietäviltä ja ennen tehneiltä eikä rueta itse "kötöstelemaan" jos ei ole hajuakaan! Hiljattain korjasin rintamamiestalon räystään. Joku kaiken tietävä ja korkeasti oppinut "matkalipun templaaja" oli tehnyt 1-2 sm räystään! Luonnollisesti kusi kintuilleen ja otsalauta ja seinäkin alkoi lahota! Kattopelti, kallis alumiinia!


      • mikael999

        Hienoa, että saatiin mukaan hirsitöiden todellinen ammattilainen. Onko sinulla mitään annettavaa tähän keskusteluun? Ammattilaisella luulisi olevan hyvä ratkaisu näinkin yksinkertaiseen ongelmaan. Ongelma siis on miten muuttaa olemassa olevan kehikon pitkät nurkat tasanurkiksi. Jäämme odottamaan.


      • Laita.kuvia
        osaatkyllä kirjoitti:

        Montakos lukkonurkka salvos rakennusta olet arviosi mukaan tehnyt? En tietenkään tarkoita lohenpyrstö, koirankaula tms nurkkia. Muuten mikä tuossä city-nurkka jutussa on niin naurettavaa? On erittäin hienoa, että kysellään tietäviltä ja ennen tehneiltä eikä rueta itse "kötöstelemaan" jos ei ole hajuakaan! Hiljattain korjasin rintamamiestalon räystään. Joku kaiken tietävä ja korkeasti oppinut "matkalipun templaaja" oli tehnyt 1-2 sm räystään! Luonnollisesti kusi kintuilleen ja otsalauta ja seinäkin alkoi lahota! Kattopelti, kallis alumiinia!

        Olipa vaikea kysymys kuinka monta rakennusta lukkonurkalla olen tehnyt poissulkien lukkonurkat (koirankaula??) jonka jälkeen ihmettelet mikä se saa nauramaan. Lukkonurkat naurata pätkääkään kyllä ne naurun aiheet löytyy ihan muualta kuin itse aiheesta mistä esimerkkinä edellä esittämäsi kysymys.
        On hienoa että tietämätön kysyy "viisaammalta" mutta kun toinen tietämätön nousee toista tietämätöntä homma menee naurettavaksi. Pelottava ajatus että joku on päästänyt sinut korjaamaan rintamamiestaloaan. Vai oli joku tehnyt 1-2 cm:n räystään rintamamiestaloon..?


      • Laita.kuvia
        mikael999 kirjoitti:

        Hienoa, että saatiin mukaan hirsitöiden todellinen ammattilainen. Onko sinulla mitään annettavaa tähän keskusteluun? Ammattilaisella luulisi olevan hyvä ratkaisu näinkin yksinkertaiseen ongelmaan. Ongelma siis on miten muuttaa olemassa olevan kehikon pitkät nurkat tasanurkiksi. Jäämme odottamaan.

        No nimim. "provoko" esitti jo ainoan järkeväksi luokitellun tavan kuinka pitkät nurkat voi poistaa helposti/halvalla ja kulmarautaviritys teoriassa toimii mutta painumavarat meni jo päin p-ttä. Kiinteä kiinnitys alhaalta, yläosa vajaaksi esitellyllä tavalla vapaan painumisen mahdollistamiseksi ja välikiinnitykset ns. liukuvalla kiinnitystavalla. Ylhäällä liukumavara esim. 5 cm, keskellä esim. 25 mm jne.
        Itse kiikuttaisin hirret höylärille auton peräkärryssä ja teettäisin oikeat lukkonurkat (lohenpyrstö) mikä pienentää ulkomittoja 14cm suuntaansa. Kokonaisena kehikon siirto on jo niin kallista että se sinun "halpa kehikko" on loppupeleissä kaukana halvasta edellyttäen asianmukaisen siirtokaluston käyttöä.


      • kylläosaat
        Laita.kuvia kirjoitti:

        Olipa vaikea kysymys kuinka monta rakennusta lukkonurkalla olen tehnyt poissulkien lukkonurkat (koirankaula??) jonka jälkeen ihmettelet mikä se saa nauramaan. Lukkonurkat naurata pätkääkään kyllä ne naurun aiheet löytyy ihan muualta kuin itse aiheesta mistä esimerkkinä edellä esittämäsi kysymys.
        On hienoa että tietämätön kysyy "viisaammalta" mutta kun toinen tietämätön nousee toista tietämätöntä homma menee naurettavaksi. Pelottava ajatus että joku on päästänyt sinut korjaamaan rintamamiestaloaan. Vai oli joku tehnyt 1-2 cm:n räystään rintamamiestaloon..?

        Tekstin tarkennus; Lohenpyrstö ja koirankaula nurkka salvos on toki lukkiutuva mutta ei lukkonurkka (nimiä voi olla muitakin). Em. on ihan oma tekotapa, varsin mutkikas ja aikaavievä mutta varsin pitävä ilman pitkiä hirrenpäitä nurkissa. Hirsien päät jäävät nurkkalautojen alle piiloon.
        Rintamamiestalon räystäällä toki tarkoitin räystään reunan yli menevän pellin pituutta joka 1-2 sm on liian vähän.


      • entertainme

        Koirankaula ei ole lukkiutuvaa nurkkasalvosta nähnytkään siinähän korjailet sanomiasi ei muutu musta valkoiseksi vaikka miten intät ja lukkonurkkakin on vain yksittäinen nurkkasalvostapa ei yleisnimitys itsestään lukkiutuville nurkkasalvoksille joita on lukuisia.

        Räystään reuna on räystään reuna eikä räystään reuna uloimpanan rakenneosana voi ylittää räystään reunaa jos jatkan sinun tavallasi saivartelemalla epäolennaisuuksia. No joo, jos peltikatteen alapää sivuseinillä menee otsalaudasta 1-2cm ohi se on enemmän kuin tarpeeksi. Jos on enemmän vesikouruja on turha edes laittaa kun vesi lentää kourun ohi seinälle tai lumi vie kourut mennessään. Oliko muuta?


    • mikael99

      Kiitos ”laita.kuvia”. Viittaat ilmeisesti tuolla kulmarautavirityksellä bmst:n esittämään vaihtoehtoon, jossa tehtäisiin metallilevystä yksi pitkä alhaalta ylös ulottuva kulmarauta johon kaikki hirret kiinnitettäisiin. Eli jos ymmärsin oikein, niin mielestäsi alhaalla riittäisi pelkät reiät ja siitä ylöspäin mentäessä kulmarautaan tehtäisiin reiän sijaan pitenevä liukumaura, joka olisi puolessa välissä n. 25 mm ja ylhäällä 50 mm. Ymmärsinkö oikein? Kiinnitys tulisi yhdellä ruuvilla / hirsi, mutta minkä pituisia ja paksuisia ruuvit voisivat olla?

      • Laita

        Ymmärsit periaatteen ihan oikein mikä on sama kuin ns. följärilla. Jokaiseen hirteen kiinnityksiä ei todellakaan tarvita vaan noin pienessä rak. riittää esim. 4-5 kiinnityskohtaa tasajaolla. Alhaalta kiinteästi ilman painumavaraa ja siitä ylöspäin kasvavalla "liukumauralla". Samaa toimintaperiaatetta sovelletaan esim. koolauskiinnikkeillä (lisäeristys) jotka sallivat rakennuksen ns. luonnollisen painumisen. Samankaltaisia liukukiinnikkeitä käytetään kattoniskojen kiinnityksessä sivuseiniin.
        Parimillinen kulmarauta riittänee ja jokin metallialan yritys kanttikoneella sellaisen äkkiä pyöräyttää mikäli sellaista ei rautakauppojen varastoista löydy. 50mm suuntaansa riittää reiät n.35mm:n kohdalle (hirren keskelle). Niiden ulkopuolelle kulmaraudan viereen esim. 20 mm leveä vilmivanerisuikale (vahvuuden määrittää raudan vahvuus ja pallokantaruuvien (min. 5mm vahvoja pituus maks. 65mm - reikä rautaan millin isompi) paksuus plus muutama milli ekstraa - RUOSTUMATTOMIA) pystyyn jonka päälle nurkkalaudoistus jolla rautaviritys peitetään (huom. painumavara siinäkin). Alhaalta kiinni yläosista hirsiin liittyvät naulankannat pitkälle joita siirretään painumisen mukaan.
        Kulmaraudan yläpään sisäpintaan viisteet ettei hirsi pure kiinni raudan yläpäähän estäen painumisen liukukiinnikkeistä huolimatta.
        Itse jättäisin kulmaraudan pois ja ruuvaisin vain hirret kierros kierrokselta nurkkasalvoksesta toisiinsa jota vahvistaisin nurkkalaudoituksella. Edellistä voi toki L-raudalla nurkassa vahvistaa em:lla tavalla. Joka tapauksessa L-raudalla tai ilman hirret kierros kierrokselta nurkkasalvoksesta kiinni muuten esim. mahd. lumipaino kohdistaa kulmaraudan ruuveille liian kovan rasituksen? Asia mitä mietin on kuinka lattarauta "hikoilee" lämpötilavaikutuksista?
        Teoriassa helppo juttu käytännössä asia on ihan toinen. Jos kehikossa on mittaheittoja tai vääntyneitä hirsiä tms. kulmarautojen asennus muuttuu helposti pieneksi painajaiseksi. Joka tapauksessa pitkien nurkkien poistaminen on aina virhe-/riskirakenne joita erinäiset viritykset eivät poista. En siis suosittele em:n virityksiin ryhtymistä vaan tekemään hirsikehikon jossa on oikeat ns. lyhytnurkat. Et menetä mitään jos kysyt hirsiyrittäjiltä joilla on koneet lyhyille nurkille suostuvatko työstämään käytettyjen hirsien nurkkasalvoksia ja millä hinnalla.


      • mikael999

        Suuri kiitos perusteellisesta vastauksestasi. Nyt minulla on hyvä suunnitelma. Otan myös selvää löytyykö lähistöltä hirsiyrittäjää, joka voisi työstää hirsille lohenpyrstö salvokswt.


      • iuytre

        Kysy samalla (kun olet ensin löytänyt hirsitoimittajat joilta löytyy koneet lyhytnurkkien valmistamiseen) mitä maksaisi heidän toimittamansa kehikko? Sen jälkeen vertaa hintoja kannattaako käytettyä hirsikehikkoa edes hyödyntää?


    • löytyy

      0-nurkkaa löytyy toimittajilta ja ristinurkan voi sahata moottorisahalla lyhyeksi ja laittaa paneelilla koteloinnin päälle siistin lopputuloksen saamiseksi mm. rakennusvalvontaa varten.

    • lyhennys

      0-nurkkaan ei tartte välttämättä mennä. Lyhennät nurkkien ristiinkytkentää sopivasti ja teet kotelon päälle laudoista. Tulee siisti ja menee kaupungissa rakennustarkastuksesta läpi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      149
      2339
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1928
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe