Korjauskehotus ja sakon määrä

sakonmäärä

Tuulilasissa oli pieni halkeama aivan oikeassa reunassa ja katsastajalla huono päivä. Korjauskehotus siitä. Jos en vaihda hiton kallista tuulilasia ja ratsiassa poliisi huomaa korjauskehotuksen niin kuinka suurta sakkoa ehkä tarjoavat. Autohan ei ole ajokiellossa, se on hyväksytty katsastuksessa ja on siis liikennekelpoinen myös katsastajan mielestä. Onko jokin rikesakko vaiko päiväsakko? Poliisillahan on jotkin sakotusohjeet, mistähän ne näkisi, julkisia pitänee olla?

10

4154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poliisistakin_riippuu

      Luulisin, että tuosta tuleva rangaistus on rikesakko "Moottoriajoneuvon rakennetta, varusteita tai kuntoa koskeva rikkomus 70 euroa". http://www.oikeus.fi/tuomioistuimet/karajaoikeudet/fi/index/rikosasiat/seuraamukset/rikesakko.html

      Lisäksi poliisi voi määrätä auton valvontakatsastukseen tai pahimmassa tapauksessa heti käyttökieltoon ja ottaa kilvet pois. Tuulilasin kohdalla seuraus on melko varmasti valvontakatsastus eli viimeistään siinä vaiheessa tulee eteen korjaus. Jos valvontakatsastusta ei tehdä määräaikaan mennessä, niin autoa pidetään katsastamattomana. Käyttökielto toi tulla, jos poliisi toteaa vian selvästi pahentuneen eli tuulilasi on todellakin rikki ja vaarallinen. Voihan käydä niinkin, että poliisi ei pidä halkeamaa lainkaan merkittävänä ja antaa pelkästään suullisen korjauskehotuksen, kirjallisen merkinnän jäädessä rekisteriotteeseen.

      Ei tuollaisiin asioihin ole yksiselitteisiä ohjeita, mutta varmastikin sakotuksen osalta tuo 70 euron rikesakko on hyvin selkeä lähtökohta.

      Tietääkseni seuraavassa määräaikaiskatsastuksessa aiempia korjauskehotuksia ei huomioida virallisesti. Eli katsastusmies ei voi antaa sakkoa eikä käyttökieltoa pelkästään vian korjaamattomuuden takia. Varmasti kuitenkin syynää auton tarkemmin kuin normaalisti tekisi ja asiointi voi muodostua kiusalliseksi.

      • poliisistakin_riippuu

        Lisään vielä, että jos itselleni kävisi noin, niin ihan varmasti käyttäisin omaakin harkintaa. Eli jos halkeama on merkityksettömässä paikassa ja on pysynyt samanlaisena ympäri vuoden, niin mieluummin 70 euron riski kuin monta sataa euroa hukkaan. Tuulilasi voi mennä milloin vaan muusta syystä vaihtoon, myös uusi lasi. Parhaassa tapauksessa seuraava katsastusmies ei sano halkeamasta mitään.


      • ewrwqerqwr

        Katsastaja ei voi antaa sakkoa eikä käyttökieltoa mistään asiasta.


      • poliisistakin_riippuu
        ewrwqerqwr kirjoitti:

        Katsastaja ei voi antaa sakkoa eikä käyttökieltoa mistään asiasta.

        Niin no sakkoa ei anna mistään muustakaan syystä, mutta käyttökielto voi kyllä tulla. Jos vika on tarpeeksi paha, niin tulee ajokielto, eikä anna välttämättä lähteä liikenteeseen enää ollenkaan. Jos tuota kieltoa lähtee rikkomaan katsastajan nähden, niin ihan varmasti saa poliisin peräänsä.

        Mieti ny vähä... Katsastaja toteaisi, että jarrut ei toimi, mutta toivottaisi hyvää kotimatkaa. Itse olen montakin kertaa ajanut lähes jarruttomalla autolla putken/letkun mentyä poikki. Siis se kyllä onnistuu hyvin ennakoimalla, mutta olisi aivan järjetöntä, ellei katsastusmies voisi sellaista estää.


    • ewrwqerqwr

      Katsastaja ei voi määrätä käyttökieltoa, ajokiellon kylläkin voi.

      • HuppuNupissaTukossa

        Ja käytännön ero on? Muu kuin virkamies pälätys, Täh?


    • a.siantuntija

      Se ero, että katsastaja ei määrää autoa käyttökieltoon. Auto menee käyttökieltoon Trafin toimesta, jos autolla on verot maksamatta tai katsastus menee "pitkäksi". Katsastaja voi määrätä auton ajokieltoon katsastuksessa teknisestä viasta (myös päästöistä). Tuulilasista auto ei mene ikinä ajokieltoon.

      • Opelisti

        Joo, olin juuri katsastuksessa, ja mies sorkki etujarruputken puhki. Oli kyllä ruosteessa mutta silti. Totesi sitten, että "en laita tätä nyt ajokieltoon, mutta aja varovasti korjaamolle ja käytä käsijarrua". Oli ilmeisesti huono omatunto, kun tullessa kaikki pelitti.


    • Kantavarakenne

      Kokeile sen lasin paikkuuta, ei välttämättä onnistu reunapaikassa, niin että ei näkyisi.
      Katsuri varmaan katsoi, että tuo ei toimi enää kantavana rakenteena oikein, eikä sen halkeaman "näkymisen" vuoksi.

    • riippuuroikkuu

      Mulla oli corollassa kauttaaltaan lasihalki ja kehoitus otteessa. Poliisi puhallutti huvikseen ja sanoi että pitää vaihtaa tuo lasi. Ei mitään sakkoa tai lappua ja oli vaihto aika yli joku 2kk.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6539
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4223
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2627
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1056
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe