Liikkumattomuus miljardiluokan ongelma!

ApuaEtsivä

Hei, Teen osittain kouluprojektiin liittyvää tutkimusta kuntoilutottumuksista. Käyppä vastaamassa kyselyyn, joka löytyy alla olevasta linkistä! Vastauksesi on minulle erittäin tärkeä, mutta ei vaadi aikaasi kuin minuutin.

https://docs.google.com/forms/d/1aT4VqxSyyCMVE_2pVcvB7Nd9b2dV3ZVzXhwgshqloaU/prefill

Liikkumattomuus on yhteiskunnalle miljardiluokan ongelma. Lähinnä kustannukset aiheutuvat sairauksista ja työkyvyttömyyksistä, jotka olisi "normaalilla" liikunnalla ehkäistävissä. Kyselyn avulla selvitän tekijöitä, jotka vaikuttavat kuntoilutottumuksiin ja liikunnalliseen aktiivisuuteen.

Itseäni yllätti, että kestävyyskunto on suomalaisilla keskimäärin paremmalla tasolla kuin lihaskunto. Vain joka neljäs suomalainen aikuinen pitää yllä lihaskuntoaan suositusten mukaisesti. Siksi kyselyn painopiste on lihaskunnossa ja erityisesti kotikuntoilussa.

Kiitos vastauksestasi!

11

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokeilin_mutta

      Kysely vaatii jonkun luvan??? Tsekkaa asetukset.

    • simplex

      Ei se ole ongelma, ihan normaalia että eletään ja kuollaan. Veroilla tuetaan ihmisten elämää ihan sinne katkeraan loppuun asti. Se että rahat käytetään mihin ne kuuluukin, ei ole ongelma. On vain niin että hyväosaiset haluavat ne rahat itselleen ja istuvat sitten niiden päällä, sitä on ahneus.

      Eli liikkumattomuus on valinta, ei ongelma. Annetaan ihmisten elää niinkuin he haluavat. Rahaa saa aina lisää, se on ihmisten tekemää..

      • ApuaEtsivä

        Näkökulma tuokin. Mutta. Pitäisikö ihmisten tuntea vastuuta itsestään osana yhteiskuntaa? Olisiko verorahoille parempaa käyttöä, kuin parantaa haavoja, jotka olisivat olleet estettävissä? Ja sitten ihmetellään korkeaa veroprosenttia ja jokaisesta säästöstä ollaan marssimassa toreilla lippujen kanssa...

        Ja toisekseen. Kaikille liikkumattomuus ei ole tietoinen valinta. Toisilla elämä voi olla niin kiireistä, ettei liikunnalle vain ole aikaa. Toiset vain ajautuvat liikkumattomuuden tilaan, jonkin sairauden, sosiaalisen syyn tai jonkin muun syyn vuoksi ja sieltä tapojen muuttaminen on vain hankalaa..

        Toki ihmiset saavat elää elämäänsä kuin haluavat, mutta eläväisitkö niinkuin nyt elävät, jos tietäisivät seuraukset. Esimerkkinä vain: neljäsosa aikuisiän diabeteksestä olisi estettävissä kokonaan liikunnalla... Jälkeenpäin asiat on vaan niin paljon vaikempi korjata kuin ennakoimalla..


      • hyviätekoja

        Kansa vaatii sirkushuveja ja yksi niistä on urheilu ja liikunnan puolesta vaahtoavat. Varmasti siihen satakertaa enemmän verovaroja kuin liikkumattomuuden aiheuttamiin ongelmiin, mutta maailma toimii sillä tavoin. Luukunta elättää suuren joukon urheilutoimittajia, -välivalmistajia ja -myyjiä, -mediaa, valmentajia, hallien, opistojen henkikökuntaa ja paljon muuta oheistoimintaa jne. Ei ihme, että kaikki liikunnata elantonsa saavat sanovat liikunnan parantavan kaikki ongelmat. Tämä on tietysti hurskastelua kuin monet muutkin sanomiset ja väitteet.


      • jnaerirggngefrg
        hyviätekoja kirjoitti:

        Kansa vaatii sirkushuveja ja yksi niistä on urheilu ja liikunnan puolesta vaahtoavat. Varmasti siihen satakertaa enemmän verovaroja kuin liikkumattomuuden aiheuttamiin ongelmiin, mutta maailma toimii sillä tavoin. Luukunta elättää suuren joukon urheilutoimittajia, -välivalmistajia ja -myyjiä, -mediaa, valmentajia, hallien, opistojen henkikökuntaa ja paljon muuta oheistoimintaa jne. Ei ihme, että kaikki liikunnata elantonsa saavat sanovat liikunnan parantavan kaikki ongelmat. Tämä on tietysti hurskastelua kuin monet muutkin sanomiset ja väitteet.

        Liikunta ei elätä urheilutoimittajia, urheilu tekee sen, eikä urheilu ole aina kovin terveyttä edistävää. Kannattaa nyt opetella erottamaan nämä kaksi asiaa toisistaan. Liikunta ei myöskään paranna kaikkia ongelmia, mutta yhdessä terveellisten ruokailutottumusten ja riittävän levon kanssa ESTÄÄ isolla osalla ihmisistä joukon elintavoista johtuavia sairauksia (masennus, sydän- ja verisuonitaudit, II-tyypin diabetes...). Nämä on juuri niitä sairauksia, joihin meidän terveydenhuollossa menee eniten rahaa ja tämä raha on pois kaikesta muusta (akuutit sairauden, koulutus, infra). Ja ne on suurimmaksi osaksi estettävissä.
        Kysymys onkin, että pitääkö meidän yhteiskuntana kerätä enemmän veroja, jotta rahaa riittää kaikkeen, vai voidaanko me siirtää vastuuta yksilölle elitapoihin liittyvien valintojen seurauksista?


    • kestokunto

      "Itseäni yllätti, että kestävyyskunto on suomalaisilla keskimäärin paremmalla tasolla kuin lihaskunto. Vain joka neljäs suomalainen aikuinen pitää yllä lihaskuntoaan suositusten mukaisesti. Siksi kyselyn painopiste on lihaskunnossa ja erityisesti kotikuntoilussa."
      Yllättävä tieto, onkohan totta ollenkaan. Armeijaikäisissä nähtävissä selvä alentuminen, cooperin tulokset ym. Kestävyysjuoksijat, selvä tulosten huononeminen. Aerobinen kestävyys on laskenut kautta linjan, urheilijoista tavallisiin tallaajiin.
      Onhan kestävyyspuolella tietysti maratoneja juoksevat ym. mutta ei heitä lopulta niin kauhean paljon ole.
      Ihmisethän harrastavat kuntosalia aivan vimmatusti, lähes jokainen aikuinen tuntuu ilmoittavan sen harrastuksekseen.
      Tietysti istuminen, autot, kaukosäätimet ym. vaikuttavat siihen että keskivartalon syvät lihakset eivät toimi kunnolla. Samoin lonkankoukistaja, pakaralihas ja takareisi lyhenevät, eivätkä aktivoidu oikein. Tuloksena selkäkipuja, nivelongelmia. Arkiliikuntaa on liian vähän ja sekin on helposti liian yksipuolista.
      Koululaiset kuljetetaan kouluun ja harrastuksiin autolla, mikä on uutta aikaisempiin vuosiin nähden, mikä oleellisesti vaikuttaa lasten kestävyyskunnon kehittymiseen.

      • ApuaEtsivä

        "noin puolet työikäisistä liikkuu kestävyyskunnon kannalta riittävästi. suosituimmat liikuntalajit ovat kävelylenkkeily ja pyöräily. vaikka kuntosaliharjoittelu on kolmanneksi suosituin työikäisen väestön harrastama liikuntalaji, harvempi kuin joka viides harjoittaa lihaskuntoaan suosituksen mukaisesti." http://www.ukkinstituutti.fi/filebank/621-terveysliikuntauutiset2011.pdf

        Ukk-instituutti ja heidän tutkimuksensa(2011) oli siis väitteeni lähde. Toki kaikessa liikkumisessa olisi kovasti petrattavaa, mutta lihaskunnossa kaikkein eniten. Vain noin 10 %:lla työikäisistä on sekä lihaskunto että kestävyyskunto suositusten mukaisella tasolla. Suositukset menee niin, että lihaskuntoliikuntaa pitäisi harrastaa 2 kertaa viikossa ja kestävyysliikuntaa joko 1h 15 min rasittavaa (juoksu, hiihto jne) tai 2 h 30 min reipasta (kävely, kevyt pyöräily jne).

        Ongelma tulee nimenomaan yhteiskunnan automatisoinnista. Ruumiillisen työn korvaajaksi on tullee robotit, tietokoneet ja automaatio. Ja pahinta on, että tilalle on tullut istumista. Työikäinen istuu keskimäärin yli 7 tuntia päivässä, joka on hyvin ongelmallista tukilihaksille.

        Jos työ ei ole fyyistä, niin kaikki liikkuminen on käytännössä ihmisten vapaa-ajan vastuulla. Samaan aikaan vapaa-ajasta tappelevat muut ajanvietto aktiviteetit, perhe jne.

        Monella loppuu vuorokauden tunnit kesken, ennenkuin liikkumaan kerkeää. Tietenkin se on loppujen lopuksi vain priorisointikysymys, mitä pitää tärkeänä ja mitä ei. Mutta yhteiskunnan näkökulmasta ongelma on jo mittava ja pahenee vuosivuodelta...


    • ApuaEtsivä
    • Kansa

      Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseksi metsähallituslain kumoamisesta on alkanut.

      Käykää allekirjoittamassa!

      Aloitteen voi allekirjoittaa oikeusministeriön ylläpitämässä palvelussa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1986

      Uusi metsähallituslaki yhtiöittämisineen ja kolmansine taseineen on ilmeinen uhka Suomen luonnolle. Perustuslain 20 §:n mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu kaikille.

      Suomen kansalaisina tunnustamme tämän vastuun ja vaadimme, että meitä kuullaan yhteistä ympäristöämme koskevassa päätöksenteossa.

      Kansalaisaloite on lakiehdotus kansanäänestyksen järjestämiseksi uudesta metsähallituslaista. Äänestyksessä esitettäisiin seuraava kysymys: ”Kannatatko uuden metsähallituslain kumoamista?” Äänestäjän tulisi vastata kysymykseen joko "KYLLÄ" tai "EI".

      Kansalaisaloite koskee nimenomaan kansanäänestyksen järjestämistä, koska ei ole mitään syytä uskoa, että nykyeduskunta kumoaisi uuden metsähallituslain uudessa käsittelyssä. Perusteluthan kaikuivat nytkin kuuroille korville.

      Sen sijaan poliittisten päättäjien olisi lähes mahdoton olla kunnioittamatta kansanäänestyksen tulosta. Äänestys kertoisi yksiselitteisesti, hyväksyvätkö suomalaiset uuden metsähallituslain.

      Lisäksi kansanäänestys on ainoa tapa punnita lain legitimiteetti tilanteessa, jossa lainsäädäntöprosessi ei vastannut avoimen demokratian vaatimuksia. Esimerkiksi yhtiöittämisen välttämättömyyttä korostavat perustelut eivät pitäneet paikkaansa.

      Edustuksellinen demokratia ei tarkoita sitä, että vaalien jälkeen valtapuolueilla olisi neljä vuotta aikaa toteuttaa visioitaan muusta yhteiskunnasta piittaamatta. On äärimmäisen vaarallista, jos lainsäätäjät eivät välitä tosiasioista eivätkä kansalaisten, alueiden, asiantuntijoiden, järjestöjen ja asiantuntijaorganisaatioiden vastalauseista.

      Jos me hyväksymme tämän nyt, kun vaakakupissa on kolmannes Suomen pinta-alasta, yhteinen kansallisaarteemme, mitä voimme odottaa tulevaisuudessa tapahtuvan?

      Kansalaisaloitteen yksityiskohtaiset perustelut löytyvät allekirjoituspalvelusta sekä Minimahdin artikkelista. Levitä alussa olevaa allekirjoitus-linkkiä tai artikkelia nimikeräyksen alkamisesta: https://goo.gl/0IQuM0

      Käydään siis töihin: allekirjoittakaa & jakakaa tietoa. Annetaan aloitteelle lentävä lähtö!

      Kiitos kaikille & keväisiä päiviä!

    • OWT

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      307
      3441
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1639
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1490
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      53
      1389
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1270
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1240
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1171
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1137
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      173
      1093
    Aihe